وکیل مهاجرت تحصیلی خود باشید
نگاه کلی به تحصیل در خارج از کشور
یکی از انواع مهاجرت، مهاجرت تحصیلی می باشد. در جوامع امروزی جوانان پس از گذراندن دوره ابتدایی و متوسطه با قبولی در دانشگاه به دنبال ارتقاء سطح دانش و کسب تجربه های مختلف هستند. در این میان عده ای از افراد اقدام به مهاجرت به آمریکا و اروپا می نمایند تا از سطح بالاتر تحصیلات عالیه برخوردار گشته و بعنوان یک دانشجو بین المللی از تجربیات بی بدیلی بهره مند گردند. همچنین عده ای بعلت مواجه با سد کنکور در مقاطع مختلف اقدام به مهاجرت تحصیلی می نمایند. استرس و سختی قبولی در کنکور کارشناسی ارشد و دکتری، تحصیل رایگان در اروپا، بورسیه تحصیلی و غیره مسائلی هستند که دانشجویان را مجاب مینماید تا به ادامه تحصیل در خارج از کشور بیاندیشند.
تعداد دانشجویان ایرانی در اروپا از آمریکا بیشتر است ولی مهاجرت به آمریکا هدف اول دانشجویان ایرانی می باشد. طبق آمار یونسکو حدود 11000 نفر محصل ایرانی در آمریکا مشغول به تحصیل هستند. این در حالی است که تنها 4000 دانشجوی ایرانی تحصیل در آلمان را انتخاب کرده اند. دلیل این عمر ریشه در تسلط بیشتر دانشجویان ایرانی به زبان انگلیسی در مقایسه با دیگر زبان ها دارد. دانشجویان ایرانی عمدتا دانشگاه هایی را برای اپلای انتخاب می نمایند که در آنها تحصیل به زبان انگلیسی ممکن باشد. داشتن اقوام و آشنایان مقیم یک کشور خارجی از دیگر عوامل مهم در انتخاب کشور ایده آل برای ادامه تحصیل در خارج از کشور میباشد. یکی دیگر از مسائل تعیین کننده در انتخاب کشور مقصد، هزینه های ادامه تحصیل میباشد. ادامه تحصیل در خارج از کشور به صورت رایگان گزینه بسیار دلچسبی است. به عنوان مثال طبق قانون جمهوری فدرال آلمان ، تحصیل در آلمان رایگان است (studieren ist in deutschland kostenlos ). حال آنکه تحصیل در انگلستان بسیار هزینه بردار است. با تغییر قانون در کشور سوئد از سال 2008 به بعد تحصیل در سوئد رایگان نیست.
با اینکه تحصیل در خارج از ایران کمک شایانی به بالابردن سطح علمی دانشجو مینماید، اما باید به مزایا و معایب تحصیل در خارج از کشور نیز توجه بسیاری داشت. نباید دانشجو تنها و تنها برای بالا بردن توانایی های فردی اقدام به تحصیل در خارج از کشور بپردازد .که باید با یک هدف بلند و البته دست یافتنی قدم در این راه بگذار. تحصیل در خارج از کشور میتواند دید شما را نسبت به زندگی تغییر دهد. زندگی در یک کشور دیگر میتواند به نوبه خود یک کلاس ارزشمند در جهت تحصیل تجربیات عالی و بین المللی تلقی گردد. دانشجو علاوه بر ارتقاع سطح علمی خود با فرهنگ و میراث کشورهای دیگر آشنا می گردد و درهای جدیدی به روی او باز می شود. اینکه فرد با یک زبان دیگر صحبت کند، دوستان جدید پیدا کند و با غذاهای جدید و سنتی یک کشور دیگر آشنا میشود به او اعتماد به نفس بالایی می بخشد و در رزومه او نقطه مثبت و قابل توجهی خواهد بود.
انگیزه شما از مهاجرت تحصیلی چیست؟
برای انجام یک پروژه شما نیاز به انگیزه انجام پروژه دارید. نظر به اینکه مهاجرت تحصیلی پروسه ای پیچیده و طولانی است فرد باید انگیزه ی کافی را تا رسیدن به نتیجه داشته باشد.
فرد باید ابتدا یک هدف بلند و عالی را برای خود ترسیم کند و سختیهای رسیدن به هدف را در نظر بگیرد. مشکلاتی از قبیل دوری از خانواده، زندگی در خارج از ایران و در یک جامعه بیگانه، مشکلات مربوط به خوابگاه دانشجویی خارجی، درس خواندن به زبان انگلیسی، هزینه ها و بسیاری از مشکل هایی که قابل پیش بینی نیستند. بنابراین لازم است فرد برای رسیدن به هدف به خودباوری رسیده باشد. هدف باید به قدری عالی باشد که هر لحظه با یادآوری آن، فرد هیجان کافی را برای ادامه مسیر بدست آورد. به عنوان مثال تحصیل در دانشگاه های معتبر جهان ، کار کردن در یک محیط علمی در عالی ترین سطح ممکن، کار کردن در یک شرکت معروف و بین الملل، کنفرانس ها و مقالات و سفرهای علمی به دور دنیا، ایفا کردن یک نقش مهم در دنیا و در زمینه تحصیلات، انجام پروژه های بین المللی، دستیابی به درآمدهای ارزی، دیدار با بزرگان رشته تحصیلی خود در دنیا که تمام اینها برای هر فردی میسر است فقط و فقط اگر انگیزه، پشتکار و همت عالی داشته باشد.
در کنار تمام این مسائل فرد باید منطقی و بر اساس داشته ها و تواناییهای خود تصمیم مناسبی جهت ادامه تحصیل در خارج از کشور بگیرد. در این میان هستند بسیاری از شرکتهای اعزام دانشجو به خارج از کشور که برای فرد چهره ای زیبا از بهترین کشور برای زندگی ایرانیان ترسیم میکنند. در صورتی که فرد دارای نمرات سطح پایین بوده و از نظر دانش زبان های خارجی نیاز به تمرین های فراوان و بلند مدت دارد. اگر فرد با یک پشتوانه ی علمی ضعیف به یک دانشگاه خارجی برود و نتواند در آنجا استعدادهای خود را بروز دهد پس از مدتی کوتاه از دانشگاه اخراج شده و مجبور است بدون هیچ دستاوردی به ایران بازگردد. بنابراین باید فرد منطقی و با توجه به حقایق تصمیم بگیرد.
با توجه به جمیع جوانب فرد باید خود مستقلاً در مورد زندگی تصمیم بگیرد تا در آینده توجیهی غیرمنطقی برای مشکلات خود نداشته باشد. اطرافیانی که نظرهای منفی و مثبت فراوانی راجع به مهاجرت تحصیلی فرد به او میدهند در آینده از فرد نمیپرسند که " آیا الان از شرایط رازی هستی یا نه؟"
برای ادامه تحصیل در خارج از کشور از کجا شروع کنم؟
دانشجویانی که به دنبال ادامه تحصیل در خارج از کشور میباشند ابتدا باید بهترین کشور برای زندگی را با توجه به تمام جوانب مشخص کرده و سپس لیستی را از دانشگاه های معتبر آن کشور تهیه بفرمایند. دانشجو باید دقت لازم را در انتخاب دانشگاه در کشور مقصد به خرج دهد و دانشگاه هایی را انتخاب نماید که در کتاب نظام ارزشیابی وزارت علوم ممتاز شمرده شده باشند. در صورتی که دانشگاه های مورد نظر دانشجو در لیست دانشگاه های مورد تایید وزارت علوم نباشد مدرک اخذ شده از آن دانشگاه در ایران فاقد اعتبار خواهد بود. پس از این که دانشجو دو یا چند دانشگاه را در کشور مقصد هدف نهایی قرار داد، با مراجعه به بخش بین الملل وب سایت دانشگاه های خارجی مورد نظر، تاریخ شروع و اتمام ثبت نام در آنها را به دست می آورد. همچنین در بخش بین الملل وب سایت دانشگاه های خارجی لیستی از مدارک مورد نیاز جهت ثبت نام موجود است و دانشجو باید تمام این مدارک را تهیه و در صورت نیاز ترجمه و به تایید مدارک توسط دادگستری (مهر دارالترجمه) و وزارت امور خارجه برساند و همچنین در بخش تایید مدرک سفارت مربوطه، صحت ترجمه ها را اثبات نماید.