برنامه‌ریزی تا کنکور ارشد و دکتری: مشاوره خصوصیت با استاد رضوی رو رزرو کن!
ویس توضیحات مشاوره رزرو مشاوره
کنکور کامپیوتر
0
ورود | ثبت نام
نظرات
اشتراک
بالا
علاقه‌مندی

اشتراک
 

بررسی بازار کار شبکه های کامپیوتری

این صفحه عالی بازار کار شبکه های کامپیوتری در ایران، اروپا و بطور کلی جهان و همچنین فرصت های کاری موجود در رشته شبکه های کامپیوتری را بررسی کرده است

شبکه کار و عناوین شغلی

شبکه کار (به انگلیسی Networker) به کسی گفته می‌شود که در یک یا چند مورد از موارد طراحی، راه اندازی، نگهداری، و مدیریت یک شبکه کامپیوتری نقشی را ایفا می‌کند. عناوين اصلی شغلی در زمينه شبکه‌های کامپيوتری که در مقاله مهندسی شبکهمهندسی شبکه؛ بررسی آینده شغلی، وظایف و مهارت هامهندسی شبکه؛ بررسی آینده شغلی، وظایف و مهارت هامهندسی شبکه Network Engineering بعنوان یکی از آینده دار ترین مشاغل حوزه کامپیوتر، پیش نیازهای تحصیلی و شغلی متفاوتی دارد، بنابراین در این صفحه بطور کامل به بررسی وظایف و مهارت‌هایی که یک مهندس شبکه نیاز دارد و همچنین به بررسی و معرفی مدارک معتبر شبکه در جهان پرداخته شده است به تفکیک وظایف و مهارت‌های لازم آن‌ها شرح شده است، به‌ترتیب زیر می‌باشد:

  1. متخصص شبکه - Network Specialist
  2. تکنسین شبکه - Network Technician
  3. سرپرست شبکه - Network Administrator
  4. تحلیلگر شبکه - Network Analyst
  5. مدیر شبکه - Network Manager
  6. مهندس شبکه - Network Engineer
  7. معمار شبکه - Network Architect
  8. متخصص امنیت شبکه - Network Security Specialist
  9. متخصص تحقیق و توسعه شبکه - Networking R&D Specialist
  10. مهندس تضمین کیفیت شبکه وایرلس - Wireless Networking QA Engineer
برای کسب عنوان مهندس شبکه یا Network Engineer بیشتر از این‌که نیاز به شرکت در دوره‌های آموزشی و کسب مهارت‌های تئوری مهندسی شبکه‌های کامپیوتری داشته باشید، لازم است به‌صورت عملی دست به کار شده و به‌عنوان کارآموز در حوزه شبکه مشغول به کار شوید.

مهارت های لازم

کسب هر یک از عناوین یاد شده بالا، مهارت‌های خاص خود را می‌طلبد. علاوه‌بر این، خود مهارت‌ها نیز بسته به فرصت شغلی (Job Offer) می‌تواند سطح بندی داشته باشد. طبیعی است که فردی با سطح مهارت بالاتر، دستمزد بیشتری به‌ازای ساعات کاری دریافت خواهد نمود. اساسی‌ترین راه کسب مهارت در این زمینه، تجربه می‌باشد. علاوه‌بر این، داشتن مهارت‌های فردی نظیر به‌کارگیری خلاقیت هنگام بروز مشکلات فنی، ارتباط قوی برای حفظ روحیه و پیش‌برد کار تیمی، مهارت پردازش و مدیریت زمان نیز برای مهندسان و متخصصان شبکه در مواجهه با چالش‌ها موثر و کلیدی می باشد. 

وظایف

مسئولیت ها و وظایف هر شخص شبکه کار بر اساس عنوان شغلی، سطح کاری، ساختار تیمی و دیگر عوامل مرتبط متمایز می‌باشد. برای مثال دو مهندس شبکه که امنیت یک شبکه را پشتیبانی می‌کنند، می‌توانند وظایف کاملا متفاوتی داشته باشند. اما به‌طور کلی از مسئولیت‌هایی می‌توان نام برد که در عموم شبکه‌ها وجود دارد:

تصویری از یک مهندس شبکه که در حال کار در دیتاسنتر است

مدرک دانشگاهی یا دوره های آزاد؟

تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر در مقطع لیسانس، گرایش شبکه های کامپیوتریمعرفی و بررسی رشته شبکه های کامپیوتریمعرفی و بررسی رشته شبکه های کامپیوتریرشته شبکه های کامپیوتری یکی از رشته های مقطع ارشد کامپیوتر است، در این صفحه مواردی همچون دروس ارشد شبکه های کامپیوتری، بازار کار رشته شبکه های کامپیوتری، ظرفیت این رشته در دانشگاه‌های دولتی بررسی شده است در مقطع فوق لیسانس، دکتری شبکه و رایانش و شرکت در دوره‌های موسسات آزاد و دانشگاهی با بالا بردن دانش تئوریک پایه‌ای، برای درک بهتر مفاهیم و ایده‌های شبکه ها، علاوه بر این‌که راه را برای کسب تجربه عملی هموارتر می‌کند، مسیری امن و دارای پرستیژ کاری بالاتر از سایر راه‌ها می‌باشد.

برای ورود به بازار شبکه‌های کامپیوتری، علاوه بر تحصیلات آکادمیک در رشته مهندسی کامپیوتر و گرایش شبکه‌های کا class="color-red"مپیوتری، شرکت در دوره‌های آزاد و دریافت گواهینامه های معتبر که با هدف‌های اختصاصی شده در زمینه شبکه توسط مؤسسات آموزشی آزاد و شرکت‌های معتبر خدمات دهنده و حتی سازنده قطعات شبکه مانند شرکت سیسکو (که یکی از معتبرترین و بزرگترین تولیدکنندگان تجهیزات شبکه در دنیاست) ارائه می‌شود نیز، یکی از راه‌های سریع و مطمئن می‌باشد. در زیر برخی از گواهینامه‌های معتبر و پرکاربرد دنیای شبکه معرفی می‌شود. برای آگاهی از جزئیات بیشتر در مورد این دوره‌ها می‌توانید به صفحه مهندسی شبکهمهندسی شبکه؛ بررسی آینده شغلی، وظایف و مهارت هامهندسی شبکه؛ بررسی آینده شغلی، وظایف و مهارت هامهندسی شبکه Network Engineering بعنوان یکی از آینده دار ترین مشاغل حوزه کامپیوتر، پیش نیازهای تحصیلی و شغلی متفاوتی دارد، بنابراین در این صفحه بطور کامل به بررسی وظایف و مهارت‌هایی که یک مهندس شبکه نیاز دارد و همچنین به بررسی و معرفی مدارک معتبر شبکه در جهان پرداخته شده است مراجعه نمایید.

دوره ها و گواهینامه های کاربردی ارائه شده توسط شرکت سیسکو (Cisco Certified): 

این دوره شامل مواد درسی پایه‌ای و مقدماتی شبکه می‌باشد. کارآموزان شبکه که تجربه و پیش‌زمینه مطالعاتی و درسی مرتبط با شبکه ندارند باید از این دوره شروع کنند.

گواهی حرفه‌ای شبکه سیسکو شامل چندین بخش مجزا می‌باشد که بسته به علاقه و نیاز شبکه آموزان و شرکت‌ها می‌توان در هرکدام از زمینه‌ها فعالیت نمود و برای دریافت گواهی مورد نظر برای کورس انتخابی اقدام کرد. از جمله این انتخاب‌ها به موارد زیر می‌توان اشاره کرد:

    1. CCNP Enterprise
    2. CCNP Service Provider
    3. CCNP Data Center
    4. CCNP Security
    5. CCNP Collabration

پیش‌نیاز این دوره یا مدرک گذراندن امتحان/اخذ یکی از مدارک CCNP می‌باشد. برای نشان دادن شاخه‌های این مدرک به‌طور عمومی از عبارت CCIE XXXXX استفاده می‌شود.

موارد بالا کاربردی‌ترین و معروف‌ترین دوره‌ها و مدارک ارائه شده توسط شرکت سیسکو می‌باشند که فرصت های شغلی بسیاری برحسب نیاز شرکت‌های داخلی و خارجی برای آن ها همواره وجود دارد.

دوره ها و گواهینامه های ارائه شده توسط کامپتیا نتورک پلاس +CompTIA Network

دوره‌ها و مدارک CompTIA نیز در 5 سطح (لول) زیر ارائه می‌شود:

  1. Core Level
  2. Infrastructure Level
  3. Cyber Security Level
  4. Data and Analytics Level
  5. Additional Professional Level

همچنین شرکت مایکروسافت نیز دوره‌های معتبر و اختصاصی خود را برای علاقه مندان به شبکه بر حسب نیازها و محصولات مرتبط با شبکه خود ارائه می‌کند که به صورت زیر می‌باشد:

مانند CCNA این مدرک/دوره نیز سطح مقدماتی و پیش‌نیاز مدارج پیشرفته کارآموزان و علاقه مندان به شبکه می‌باشد.

در واقع مجموعه‌ای از سرویس‌ها می‌باشد که امکان تحلیل اطلاعات کسب و کار را به عنوان یک ابزار قدرتمند برای پیاده‌سازی سیستم‌های هوش تجاری، فراهم می‌کند. دوره‌های آموزشی و ارائه مدرک Power BI نشان از اهمیت بالای این پلتفرم و فرصت‌های کاری متعدد می‌باشد.

فرصت های کاری موجود در رشته شبکه های کامپیوتری

با ظهور و گسترش شبکه های کامپیوتری ، فصلی تازه در اتوماسیون (Automation) آغاز شد، که این فرآیند را انحصار صنعت خارج نمود و به تمام زمینه‌های کاری نفوذ داد. از سازمان‌ها و دستگاه‌های دولتی و خصوصی تا کسب و کارهای کوچک خانگی امروزه از شبکه‌های کامپیوتری برای بهبود کیفیت خدمات و سرعت بخشیدن به ارتباطات خود بهره می‌برند. در ادامه به بخش‌های متمایزی که بیشترین سهم را در بازار کار شبکه به خود اختصاص داده‌اند خواهیم پرداخت.

سازمان ها

سازمان ها طیف وسیعی از کاربردهای شبکه را بسته به کاری که انجام می‌دهند به خود اختصاص می‌دهند. اکثر افرادی که رشته کامپیوتر را برای تحصیلات خود انتخاب می‌کنند، روحیه‌ای ماجراجو و خودساخته دارند و تصویری که از مشاغل حوزه‌ی آی‌تی (IT) در ذهن این افراد نقش بسته است مشاغل قابل حمل (Portable Jobs) و ساعات کاری منعطف برای انجام کار در حین سفر و زندگی روزمره می‌باشد که حوزه‌ی شغلی برنامه نویسی، طراحی وب و بسیاری دیگر از مشاغل وابسته، از این ویژگی‌ها بهره می‌برند. با این وجود هنوز افراد زیادی نظر به امنیت شغلی، سوابق بیمه و روتین قابل برنامه ریزی و مزایای دیگر که در مشاغل دولتی و سازمانی یافت می‌شود، به دنبال استخدام شدن در این نهادها می‌باشند.

  1. سازمان ها و نهاد های دولتی: میل شدید سازمان‌ها و دولت‌ها به اتوماسیون‌های اداری، برای بهره‌وری بیشتر، کاهش هزینه‌ها، نظارت پذیری و مدیریت یکپارچه و آسان‌تر و بسیاری از مزایای دیگر، باعث می‌شود هرروز کارهای بیشتری را الکترونیکی سازی نمایند. در این میان، آن‌چه از اهمیت ویژه و بالاتری در فرآیند الکترونیکی کردن کارها برخوردار است، ارتباط میان گره ها (Nodes) یا کامپیوترهاست و هر جایی که صحبت از ارتباط بین دو دستگاه الکترونیکی در میان باشد، باید به سراغ شبکه‌های کامپیوتری رفت. از این رو فرصت‌های کاری و آمار استخدام متخصصان و مهندسان شبکه در این سازمان‌ها و نهادها به طور فزاینده‌ای در حال رشد است. 
  2. سازمان ها و نهاد های غیر دولتی: سازمان‌های ارائه دهنده خدمات به‌خصوص سازمان‌های ارائه دهنده خدمات مخابراتی و اینترنتی، بزرگ‌ترین هدف افراد جویای کار در حوزه شبکه می باشند. اما کار به این‌جا ختم نمی‌شود، طی سال‌های اخیر واگذاری بسیاری از اموری که در گذشته توسط دولت انجام می‌گرفت به بخش خصوصی، ضرورت ایجاد ارتباط بین سازمان های دولتی و خصوصی را بیش از پیش نمود. استفاده از سوابق اطلاعاتی افراد و نظارت و دستیابی کنترل شده به این داده‌ها ملزم سیستم‌های شبکه‌ای خصوصی‌سازی شده متناسب با آن کاربرد می‌باشد و این‌کار در قالب نامه نگاری‌های سنتی علاوه‌بر هزینه‌های گزافی که به دولت و سازمان‌ها متحمل می‌نمود، دست فساد و افراد سودجو را نیز برای دور زدن قوانین باز می‌کرد. از این رو شبکه‌ها بستری امن را برای اجرای عدالت در امور مهم بین سازمانی فراهم می‌نماید.

صنایع

از زمان انقلاب صنعتی تاکنون، تلاش بشر به دنبال تسریع، افزایش بهره‌وری و کاهش هزینه های تولید، منجر به کاهش دخالت مستقیم انسان در امر تولید شده است. اکنون شبکه‌های کامپیوتری با هدف ارتباط میان ماشین آلات، و دادن امکان نظارت و مدیریت بیشتر و برخط سیستم‌های اتوماسیون صنعتی، در حال رقم زدن فصلی جدید از انقلاب صنعتی می‌باشد. امروزه، ایجاد و استفاده از شبکه‌های الکترونیکی برای مدیریت و بهبود عملکرد کارخانجات و صنایع، از بازرگانی تا مدیریت فنی و خطایابی، به امری حیاتی تبدیل شده است. بنابراین راه‌اندازی و مدیریت یک شبکه برای هر پلن تجاری و صنعتی که قصد شکوفایی و رشد تا سطوح ملی و بین المللی را دارد نیاز به یک تیم شبکه کار را نیز واجب می‌سازد.

نمای نزدیک از تعداد زیادی کابل شبکه به پورت های سرور و تجهیزات شبکه ای دیگر متصل شده اند.

امنیت

به‌وجود آمدن هرگونه شبکه ارتباطی و الکترونیکی منجر به پدید آمدن نیاز به تأمین امنیت آن شبکه نیز می‌شود. تا جایی‌که در بسیاری از دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی گرایش امنیت شبکه (رایانش امن) از خود گرایش شبکه های کامپیوتری تفکیک شده است. این به‌معنای گسترش مفهوم امنیت در شبکه های کامپیوتری و به‌وجود آمدن مشاغلی به موازات خود شبکه‌ها می‌باشد. حوزه امنیت شبکه به دلیل حساسیت موضوع و پیشرفته‌تر شدن شبکه‌ها و نفوظ بیشتر هوش مصنوعی در زمینه رمزنگاری و رمزگشایی، این روزها بیش از پیش مطرح می‌باشد. مبحث امنیت شبکه‌ها آن‌قدر مهم و گسترش یافته است که برای نام بردن و تعریف مشاغل مربوط به این حوزه توصیه می‌کنیم مقاله امنیت سایبری چیست؟امنیت سایبری چیست؟ 0 تا 100 امنیت سایبری [cyber security]امنیت سایبری چیست؟ 0 تا 100 امنیت سایبری [cyber security]این مقاله به بررسی امنیت سایبری (cyber security)، انواع امنیت سایبری، اهمیت امنیت سایبری، یادگیری امنیت سایبری و شغل های امنیت سایبری پرداخته است را مطالعه کنید.

مباحث مرتبط با امنیت سایبری تحت عنوان گرایش رایانش امن در مقطع ارشد مهندسی کامپیوتر آموزش داده می شود. از دانشگاه‌های مطرحی که این گرایش را ارائه می دهند، می‌توان به دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه امیرکبیر، دانشگاه تربیت مدرس و دانشگاه اصفهان اشاره کرد. در بخش بررسی رشته رایانش امنرایانش امن چیست، بررسی رشته رایانش امن توسط اساتید صنعتی شریفرایانش امن چیست، بررسی رشته رایانش امن توسط اساتید صنعتی شریفرشته رایانش امن بطور کامل در این صفحه معرفی شده است. همین طور در مورد بازار کار رایانش امن و چارت دروس گرایش رایانش امن بطور کامل بحث شده است به طور مفصل این گرایش بررسی شده است. یکی از پیش نیاز‌های قبولی در رشته رایانش امن و به طور کلی تخصص در امنیت سایبری، تسلط بر درس شبکه های کامپیوتریجامع‌ترین آموزش درس شبکه های کامپیوتریجامع‌ترین آموزش درس شبکه های کامپیوتریدرس شبکه‌ های کامپیوتری یکی از مهم‌ترین و بنیادیترین دروس‌ رشته کامپیوتر است، با توجه به اینکه اینترنت امروزی بزرگترین سیستم مهندسی ساخت دست بشر در تمام طول تاریخ است، آشنایی با شبکه‌های کامپیوتری برای تمامی علاقه‌مندان و دانشجویان رشته کامپیوتر الزامی است، در این راستا در این صفحه به معرفی شبکه‌های کامپیوتری پرداخته‌ شده است است که جزو دروس مهم مقطع کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر است. همان‌طور که در بخش انواع امنیت سایبری بررسی شد یکی از شاخه های مهم این حوزه است.

آکادمیک

دانش تئوری و یادگیری مفاهیم پایه شبکه ها از طریق تجربه نیازمند زمان و هزینه بیشتری نسبت به یادگیری و درک این مفاهیم در محیط های آکادمیک نظیر دانشگاه ها و موسسات آموزشی فعال در این زمینه می‌باشد. با گسترش شبکه‌های کامپیوتری و نفوذ آن به زمینه‌های شغلی دیگر، نیاز به تربیت متخصصان، مهندسان، تکنسین ها و... در این حوزه نیز افزایش می‌یابد. از این رو یکی از فرصت‌های شغلی در زمینه شبکه که نیاز به آن روز به روز بیشتر می‌شود، وجود افراد خبره برای آموزش نیروی متخصص در این حوزه می‌باشد. هر روزه دانشگاه‌ها، مؤسسات آموزشی و پژوهشی و دیگر مراکز تحقیقاتی بیشتری اقدام به جذب این افراد می‌نمایند.

ویژگی های شغلی شبکه

ویژگی های شغلی شبکه کاران شامل مهندسین شبکه، تکنسین شبکه، مدیر شبکه و... بسته به مکان و نوع کاری که انجام می‌دهند اعم از دستمزدها، ساعات کاری، دورکاری و... از یکدیگر متمایز می‌باشد و به قرارداد کاری که انجام می‌دهند بستگی دارد. روشن است که شرح هر یک از موارد ذکر شده با‌توجه به گستردگی این موضوعات می‌تواند موضوع یک مقاله جدا و یا حتی یک کتاب باشد. از آن‌جایی‌که موضوع مقاله ما بازار کار شبکه‌های کامپیوتری می‌باشد، تا حد امکان سعی می‌کنیم که اطلاعات مفید و لازم را در خصوص هر مورد به اشتراک بگذاریم. اطلاعات مربوط به میانگین درآمد سالیانه به تفکیک کشورها در قسمت‌های بازار کار شبکه های کامپیوتری در ایران و جهان قرار گرفته است. 

محیط و تیپ کاری (Working Space and Styles)

به دلیل تنوع زیاد انواع شبکه ها هم از لحاظ وسعت جغرافیایی، هم از لحاظ تکنولوژی هایی که در پیکربندی این شبکه ها مورد استفاده قرار می گیرد، محیط کاری مشاغل مرتبط با شبکه بسیار متفاوت می‌باشد. به طبع، هرکدام متناسب با دشواری‌ها و اهمیت کاری که انجام می‌دهند، مزایا و معایب خاص خود را دارند. در زیر به‌طور مختصر به دو تیپ کاری رایج در مشاغل مرتبط با شبکه می‌پردازیم.

محیط آکادمیک

به‌عنوان مثال یک مدرس یا استاد درس های شبکه به‌دلیل حضور در کلاس‌ها و انجام کارهای تحقیقاتی در حوزه شبکه و امنیت بیشتر وقت خود را در دفتر و یا کلاس‌های درس سپری می‌کند که مزایا و معایب خود را دارد. از طرفی از خطرات فیزیکی مانند کار در شرایط آب و هوایی، سفر به مناطق مختلف، انجام بازاریابی و... به‌دور می‌باشد. اما شغل تدریس و محیط آکادمیک مناسب روحیه و سلیقه تمام افراد نمی‌باشد و روحیه‌ای خستگی ناپذیر برای انجام برخی روتین‌ها را می‌طلبد. همچنین درآمد این مشاغل عموماً ثابت و مشخص است که ممکن است باب میل همه نباشد.

تصویر یک کلاس درس یا کارگاه آموزشی که برای هر کارآموز یا دانشجو یک سیستم کامپیوتری قرار دارد.

محیط های صنعتی

محیط‌های صنعتی شامل طیف وسیعی از صنایع که بزرگترین آن‌ها می‌تواند صنایع و شرکت های مخابراتی باشد؛ در این مشاغل با‌توجه به اهمیت تجربه کاری، جایگاه و عنوان شغلی، میزان درآمد شما را تعیین می‌کند. علاوه‌بر این، تنوع محیطی، انجام پروژه‌ها و کارهای متفاوت برای اهداف مشترک و چالش های فنی و تئوری می‌تواند به عنوان یک جذابیت شغلی برای علاقه مندان به حوزه شغلی شبکه تلقی شود. 

تصویر از اتاق سرور را نشان می دهد که نشان دهنده محیط کاری یک شرکت ارائه دهنده خدمات وب و یا هر شرکت دیگری باشد که از تعداد زیادی سرور برای کلاینت هایش استفاده میکند.

دور کاری (Remote Working)

قابلیت دورکاری (به اصطلاح انگلیسی Remote) که خود از طریق شبکه‌های کامپیوتری ممکن شده است، این فرصت را برای بسیاری از متخصصان از جمله خود کارشناسان و مهندسان شبکه و امنیت فراهم نموده است تا با اتصال به اینترنت یا شبکه های درون سازمانی (اینترانت - Intranet) و بین سازمانی (اکسترانت - Extranet) بدون مراجعه به محل نصب و قرارگیری تجهیزات شبکه، به هدایت، پشتیبانی، بازنگری و خطایابی آن‌ها بپردازند. همچنین حوزه متخصصان رایانش ابری (Cloud computing)  و نرم‌افزارها و تجهیزاتی که امکان فریلنسینگ را برای دورکاری مشاغل دیگر فراهم می‌نمایند نیز خود یکی از انتخاب‌های پیش روی مهندسان و متخصصان شبکه و امنیت می باشد که محیط کار خود را در خانه، سفر، دانشگاه و یا هر مکان دیگری با خود حمل کنند.

تصویر یک اتاق یا یک منظره ی بیرون که یک شخصی که روی صندلی نشسته است و با لپتاپ خود در حال انجام دورکاری است.

بازار کار شبکه های کامپیوتری در ایران و کشورهای همسایه

ایران: در دو دهه اخیر با‌توجه به رشد و فراگیری هرچه بیشتر شبکه‌های کامپیوتری در جهان، در کشور ما نیز بحث‌های زیادی در زمینه شبکه مطرح و مقاومت‌ها در مقابل ورود تکنولوژی‌های ارتباطی نوین به سرعت در حال کاهش است. درآمد یک کارشناس شبکه در ایران بسته به توانایی‌ها و پوزیشنی که در آن فعالیت می‌کند متغیر است. هر شرکت یا سازمان بسته به میزان وابستگی و نیاز خود به شبکه، بودجه متفاوتی به این مهم اختصاص می‌دهد. مهندسی شبکه استانداردهای کاری و سطوح مشخصی از بار کاری (Load یا Labor) را به افراد فعال این حوزه تحمیل می‌کند؛ از این رو هر چه وظایف و مسئولیت سنگین تری داشته باشید، به طبع حقوق بیشتری دریافت خواهید نمود.

تهران یا شهرستان‌ها؟ در ایران با‌توجه به تمرکز اکثر فعالیت‌ها و تجارت‌های بزرگ در پایتخت و درنظر گرفتن پارامترهای زندگی در تهران و نیز حجم کار تخصصی، تمرکز دانشگاه های برتر و پیشرو در زمینه شبکه و مراکز آموزشی آزادی که دوره ها و گواهینامه های معتبر زمینه شبکه را ارائه می‌نمایند، تفاوت قابل توجهی میان دستمزدها و انبوه فرصت های شغلی در این کلان‌شهر با دیگر شهرهای ایران به لحاظ کلی وجود دارد. از طرف دیگر اما، خوشبختانه انعطاف پذیری و ماهیت کاری شبکه‌ها به گونه‌ای می‌باشد که مشاغل زیادی در این زمینه وجود دارد که نیاز به حضور فیزیکی شخص نداشته و کار بصورت دورکاری (Remote) می‌باشد.

جدای از موارد، مشاغلی مربتط با شبکه های موبایل و تکنولوژی های وایرلس، با‌توجه به گستردگی در سطح کشور این الزام را ایجاد می‌نماید که برای پشتیبانی فنی در هر شهر یا شهرستان، تکنسین‌ها و متخصصان شبکه در سطوح کاری مختلف به فعالیت بپردازند. بنابراین در جای جای ایران برای شبکه کاری فرصت شغلی موجود است و هرروز به طبع گسترش تکنولوژی‌های وابسته، فرصت‌های جدید و بیشتری در حال شکل گیری می‌باشد. میانگین دستمزدها برای عناوین شغلی شبکه از تکنسین تا مهندس و معمار شبکه و... در ایران نیز مانند سایر نقاط جهان به تجربه و توانایی‌های فردی اشخاص رنج وسیعی را شامل می‌شود. چندان‌که از حقوق مصوب وزارت کار شروع شده و سقفی که ممکن است بسته به کاری که یک شخص برای سازمان، نهاد یا شرکت خصوصی یا دولتی تعیین نماید. با این وجود، با‌توجه به پیشنهادات بررسی شده در سایت‌ها و پلتفرم‌های داخلی، برای کارشناس شبکه و امنیت میانگین 15 تا 20 میلیون تومان، کارشناس پشتیبان شبکه و سخت افزار 12 تا 15 میلیون تومان و تکنسین Helpdesk شبکه 8 تا 12 میلیون تومان پیشنهادهای کاری تا زمان نگارش این مقاله ارائه شده است.

کشورهای همسایه: در سال‌های اخیر نظر به نوسانات ارزی و گسترش میل کشورهای اطراف ایران در به‌کارگیری تکنولوژی های ارتباطی به روز، باعث شده تا بسیاری از کارشناسان و نیروهای متخصص شبکه در جستجوی فرصت‌های به‌صرفه‌تر از لحاظ اقتصادی، در عین حال نزدیک بودن و سهولت رفت و آمد به ایران، به‌دنبال فرصت‌های شغلی به کشورهای همسایه سفر یا حتی مهاجرت نمایند. در این میان کشورهای حاشیه خلیج فارس، امارات متحده عربی و کشورهای شمال ایران، ترکیه بیشترین سهم را داشته و کشور های عمان، جمهوری آذربایجان، کویت و سایرین نیز در رده‌های بعدی قرار می‌گیرند. رویکردهای سیاسی و اقتصادی کشورهای امارات و ترکیه و همچنین میزان بالای سرمایه گذاری در حوزه شبکه و فناوری‌های ارتباطی نوین باعث شده جذب روزافزون منابع انسانی ما در زمینه دانش و تجربه شبکه‌ای شده است. 

تصویر یک عکس لنداسکیپ از مرکز شهر دوبی که در حال تبدیل شدن به یکی از قطب های تکنولوژی منطقه می شود.

بازار کار شبکه های کامپیوتری در جهان

از زمان گسترش و در دسترس قرار گرفتن همگانی اینترنت، سال به سال شاهد جهش علم شبکه و شدیدتر شدن رقابت بر سر ارائه و تصاحب بازار کار این حوزه هستیم. در دهه‌ی اخیر با داغ شدن موضوعاتی نظیر اینترنت اشیاء، فناوری بلاکچینبراستی بلاکچین چیست؟ از 0 تا 100 بلاکچین به زبان سادهبراستی بلاکچین چیست؟ از 0 تا 100 بلاکچین به زبان سادهبراستی بلاکچین چیست؟ افراد زیادی می‌خواهند با بلاکچین آشنا شوند، اما نمی‌توانند در سایت‌ها توضیح ساده ای از بلاکچین بیابند، این مقاله به توضیح بلاچین به زبان ساده پرداخته و تعمیق کاربردهای هوش مصنوعیهوش مصنوعی (AI) چیست؟ انواع، کاربردها، مزایا و معایبهوش مصنوعی (AI) چیست؟ انواع، کاربردها، مزایا و معایبهوش مصنوعی یا Artificial Intelligence یا به اختصار AI، امروزه کاربردهای بسیاری پیدا کرده و به یکی از داغ‌ترین حوزه‌های بشر تبدیل شده است، اما با این وجود بسیاری از افراد با کاربردهای آن آشنایی کامل ندارند، به همین علت در این صفحه کاربردها، مزایا و معایب AI بطور کامل بررسی شده است در زمینه شبکه های کامپیوتری انقلابی جدید برپا نموده و شتاب غیرقابل وصفی را به پیشبرد ارتباطات رایانه ای نوین القا نموده است. همان‌طور که پیش‌تر اشاره شد، صنایع برای بهبود و سرعت بخشیدن به کارهای خود، دانشگاه‌ها به عنوان پیشگامان تولید علم و طرح ریزی فناوری‌های آینده و دولت های برای کاهش دخالت انسان در امور حقوقی و تجاری به منظور بستن راه‌های فساد، افزایش یکپارچگی و بهبود نظارت، ارزیابی و مدیریت عناصر خود تنها به‌عنوان بخشی از نگاه‌ها، به اهمیت شبکه برای جهانیان و ضرورت توجه به این بازار کار وسیع آشکار می‌نمایند. در ادامه با بخش بندی سایر نقاط جهان (نسبت به ایران و کشورهای همسایه) با توجه به میزان فرصت‌ها و ویژگی‌های این مناطق و کشورها به بررسی بیشتر بازار کار شبکه‌های کامپیوتری می پردازیم.

یک تصویر از نقشه جغرافیایی از جهان که با افکت های تصویری نقاط مختلف جهان را به نوار های نوری بهم متصل میکند که گویای شبکه ارتباط اینترنت و اتصال تمام مناطق جهان به این شبکه می باشد.

بازار کار شبکه در اروپا

اروپا با تشدید رقابت کشورهای توسعه یافته در زمینه آی تی، موقعیت جغرافیایی خاص، قرار گرفتن میان قاره آمریکا و آسیا (بخصوص منطقه خاورمیانه) در تلاش برای تصاحب مرکزیت فناوری جهان و دروازه‌ی اینترنت به آسیای میانه و شرق، همواره به دنبال ایجاد بستر مناسب و جذب مهندسان و متخصصان شبکه از سراسر جهان بوده است. از این رو، در کشورهای آلمان، انگلستان، سوئیس و کشورهای حوزه اسکاندیناوی (نروژ، سوئد و دانمارک) تمرکز و سرمایه بیشتری نسبت به سایر کشورهای اروپا به زمینه فناوری‌های اطلاعاتی و ارتباطی اختصاص داده می‌شود. نرخ بیکاری پایین، بیمه‌های عمر، سهولت و هزینه پایین رفت و آمد به دلیل نزدیک بودن به ایران در مقایسه با آمریکا و استرالیا باعث شده تا بیشترین سهم از مهاجرین تحصیل کرده و کارجویان شبکه های کامپیوتری را به خود اختصاص دهد. 

تنوع واحدهای پولی، شرایط محیطی و ساعات کاری مختلف و نیز گستردگی اروپا، در جمع آوری و تجمیع داده‌های مربوط به دستمزدها، باعث بروز اختلاف میان اعدادی که مؤسسات آماری از رنج دستمزدها در حوزه شبکه جمع آوری می‌کنند، می شود. همچنین بررسی تک به تک کشورهای نامبرده شده نیز باعث سردرگمی و انبوه اطلاعات می‌شود که از حوصله این نوشته خارج است. بنابراین به شرح میانگین کلی دستمزد مهندسان و متخصصان شبکه در آلمان و انگلستان که مقصد تعداد افراد بیشتری می‌باشد، به شرح وب‌سایت Glassdoor بسنده می‌کنیم.

 تصویر بخشی از وبسایت Glassdoor که میانگین درآمد سالیانه مهندسان شبکه را در آلمان به همراه میانگین پرداختی شرکت هایی که بیشترین دستمزد ها را به متخصصان شبکه در این کشور می پردازند.Network Engineers Yearly Income in England

بازار کار شبکه در آمریکا

پوشیده نیست که ایالات متحده آمریکا به عنوان خانه ی غول های فناوری نظیر گوگل، ماکروسافت، اپل، متا، توییتر، استارلینک و ده‌ها هزار شرکت بزرگ و کوچک فعال این حوزه، داشتن بیشترین سهم از بستر و تجهیزاتی که منجر به پدید آمدن اینترنت شد، همچنین ارتباط قوی میان دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی با صنعت ارتباطات الکترونیک و همچنین برنامه ریزی‌های بلند مدت و سرمایه گذاری‌های هنگفت در عرصه تکنولوژی های ارتباطی باعث شده تا در حال حاضر بزرگ‌ترین بازار شبکه را در بین تمام کشورها را به خود اختصاص دهد. 

با توجه به توضیحات بالا و نگاه به داده های آماری دو دهه اخیر، درصد قابل توجهی از فارغ التحصیلان دانشگاه های برتر ایران به خصوص فارغ التحصیلان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری گرایش های مختلف مهندسی کامپیوتر، آمریکا را به عنوان مقصد مهاجرتی خود انتخاب نمایند. شکل زیر که حاصل جمع آوری داده توسط وب سایت Indeed می باشد، نشان می دهد متخصصان و کارمندان حوزه شبکه، به طور میانگین در سال، بیشترین حقوق را در ایالات متحده دریافت می‌کنند. در شکل بعد نیز شرکت‌ها و سازمان‌های بزرگی که به طور میانگین بیشترین دستمزدها را به متخصصان شبکه در این کشور پرداخت می‌کند را نشان می‌دهد.

 تصویر بخشی از وبسایت indeed که میانگین درآمد سالیانه مهندسان شبکه را در آمریکا به همراه میانگین پرداختی شرکت هایی که بیشترین دستمزد ها را به متخصصان شبکه در این کشور می پردازند. تصویر بخشی از وبسایت indeed که میانگین درآمد سالیانه مهندسان شبکه را در آمریکا به همراه میانگین پرداختی شرکت هایی که بیشترین دستمزد ها را به متخصصان شبکه در این کشور می پردازند.

 

بازار کار شبکه در کانادا

کانادا در سال‌های اخیر با توجه به سرمایه گذاری‌ها، سهولت مهاجرت، و شکل گرفتن و گسترش کانون های ایرانیان مهاجر، همچنین نزدیکی به کشور ایالات متحده، مورد توجه بسیاری از ایرانیان قرار گرفته است که به دلایل مختلف، تصمیم به مهاجرت می‌گیرند. توافقات تجاری با آمریکا و سرمایه گذاری این کشور در زمینه ی آی‌تیمعرفی فناوری اطلاعات (IT) - 7 دلیل برای انتخاب رشته آی تی در دانشگاهمعرفی فناوری اطلاعات (IT) - 7 دلیل برای انتخاب رشته آی تی در دانشگاهآی تی چیست و چگونه پس از ظهور توانست در مدت فقط 20 سال تمام دنیا را فرا بگیرد و اکثر پول دنیا را ببلعد و پرطرفدارترین و پر درآمدترین مشاغل دنیا را در بر گیرد، در این صفحه به بررسی این موضوعات پرداخته شده، زمینه را برای جذب مهندسین و تکنسین های شبکه مساعد نموده است. در زیر گزارش Indeed از میانگین درآمد و دستمزدهای سالیانه شبکه کاران و سه شرکت اصلی مورد توجه مهندسان شبکه در این کشور را مشاهده می‌کنید.

 تصویر بخشی از وبسایت indeed که میانگین درآمد سالیانه مهندسان شبکه را در کانادا به همراه میانگین پرداختی شرکت هایی که بیشترین دستمزد ها را به متخصصان شبکه در این کشور می پردازند.

بازار کار شبکه در استرالیا

استرالیا به عنوان کشوری به‌دور از هیاهوهای سیاسی و گوشه‌ای دنج برای جستجوگران آرامش، با در پیش گرفتن سیاست‌های اقتصادی و سرمایه گذاری‌های قابل توجه برای توسعه فناوری و رقابت با بازار جهانی تکنولوژی، در دو دهه اخیر به یکی از گزینه های قابل تأمل مهاجرتی متخصصان همه زمینه ها که مهندسی شبکه نیز از آن مستثنی نیست، بدل شده است. آمار و داده های Indeed با خبر دادن از میانگین دستمزدها و مزایای کاری بالا برای متخصصان شبکه، نشان از عزم جدی این کشور برای پیشرفت و توسعه در زمینه شبکه های کامپیوتری می‌باشد.

 تصویر بخشی از وبسایت indeed که میانگین درآمد سالیانه مهندسان شبکه را در استرالیا به همراه میانگین پرداختی شرکت هایی که بیشترین دستمزد ها را به متخصصان شبکه در این کشور می پردازند.

آینده کاری

پیشرفت‌ها، نیازها و کاربردهای روزافزون در حوزه های پردازش ابری، اینترنت اشیاء، فناوری بلاکچین و دیگر حوزه‌های فصل جدید علم شبکه در قرن بیست ویکم، ضرورت و تقاضا برای پرورش متخصصین و مهندسان شبکه را روز به روز بیشتر می‌کند. این مهم باعث شده که حتی نگاه بسیاری که در سایر زمینه های مهندسی کامپیوتر مشغول به تحصیل و تحقیق می‌باشند نیز با گرایش به‌سوی شبکه سازی حیطه تخصصی خود، پژوهش‌های خود را مقیاس پذیرتر نمایند. آمارها نشان می‌دهد که تا به امروز نزدیک به 65 درصد از مردم جهان به اینترنت دسترسی دارند و این عدد هر سال و هر ماه رو به افزایش است. پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که تا سال 2030 تعداد دستگاه های متصل به اینترنت به عدد 30 میلیارد دستگاه برسد و این عدد بیش از دو برابر تعداد دستگاه های متصل تا به امروز در 8 سال آینده می‌باشد که عدد بسیار بزرگی برای اعلام نیاز به تمام افراد و عناوین شغلی مرتبط با شبکه های کامپیوتری می‌باشد و نوید آینده‌ی پر رونق مشاغل وابسته به این حوزه را می‌دهد.

جستجوی بیشتر (منابع)

جستجوی بازار کار برای شبکه های کامپیوتری درعین فراوانی مطالب، به دلیل تأکید بر مسائل و جنبه‌های تکراری مطلب کمی دشوار است. با این وجود سرچ کردن در پلتفرم‌های کاریابی داخلی و خارجی می‌تواند داده‌های مفیدی از شرایط، کمیت و کیفیت فرصت‌های شغلی موجود به شما بدهد. در این مقاله از داده‌های موجود در پلتفرم های ایندید، گلس دور و لینکدین استفاده شده است. 

جمع بندی

در مقاله‌ی بازار کار شبکه های کامپیوتری سعی کردیم تمام اطلاعات لازم را درباره عناوین شغلی مرتبط، فرصت های کاری موجود در ایران و جهان، ویژگی‌های شغلی و... ارائه دهیم. امیدواریم این مقاله از بلاگ کنکور کامپیوتر برای شما جذاب بوده باشد.

شبکه کار کیست؟

همه عناوین متخصص شبکه، تکنسین شبکه، مدیر شبکه، مهندس شبکه، معمار شبکه و دیگر افرادی که در پروسه طراحی، راه‌اندازی، نگهداری و تصحیح شبکه نقشی ایفا می‌کنند در زمره شبکه‌کار قابل تعریف می‌باشند. برای آشنایی بیشتر با حیطه کاری و تفاوت هرکدام از این موارد به مطالب فوق مراجعه کنید.

بازار کار شبکه های کامپیوتری متشکل از چیست؟

تقریباً هر جایی که نیاز به اتصال و جابجایی داده بین دو دستگاه (Device) قابل برنامه‌ریزی باشد، پای شبکه‌کار به میان می‌آید. سازمان‌ها (چه دولتی و چه غیردولتی)، صنایع و دانشگاه‌ها گستره‌ی وسیعی از کار شبکه را شامل می‌شوند که در فوق به توضیح این موارد پرداخته شد.

ویژگی های شغلی شبکه کاران چیست؟

ویژگی‌های شغلی مهندسین شبکه، تکنسین شبکه، مدیر شبکه و... بسته به کشور و نوع کاری که انجام می‌دهند اعم از دستمزدها، ساعات کاری، دورکاری و... از یکدیگر متمایز می‌باشد و به قرارداد کاری که انجام می‌دهند بستگی دارد.

دیدگاه ها نسبت به آینده کاری شبکه های کامپیوتری چگونه است؟

پیشرفت‌ها ، نیازها و کاربردهای روزافزون در حوزه‌های پردازش ابری (Cloud computing)، اینترنت اشیاء (IoT)، فناوری بلاکچین (Blockchain) و دیگر حوزه‌های فصل جدید علم شبکه در قرن بیست و یکم ضرورت و تقاضا برای پرورش متخصصین و مهندسان شبکه را روز به روز بیشتر می‌کند.

امتیازدهی4.6666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 14.67 امتیاز (3 رای)
اشتراک
بارگذاری نظرات
تلگرام اینستاگرام تماس با پشتیبانی: 09378555200 تماس با پشتیبانی: 09378555200