شاید تا به حال شنیده باشید که دانشگاههای سراسر کشور اعم از دولتی، آزاد، علمی کاربردی و غیره، دانشجوی کارشناسی ارشد بدون کنکور پذیرش میکنند و مسئلهای که پیش میآید این است که این حرف چقدر اعتبار دارد؟ چه دانشگاههایی و چگونه میتوانند بدون کنکور ارشد، دانشجو پذیرش کنند؟ و اگر دانشجوی کارشناسی باشید، قطعاً به دنبال این هستید که چگونه بدون شرکت در کنکور در مقطع ارشد پذیرفته شوید؟ واقعیت امر این است که دانشگاههای سراسر کشور، از دولتی گرفته تا آزاد و علمی کاربردی یکسری ضوابط و آییننامههایی دارند که میتوانند دانشجوی مقطع ارشد را بهصورت بدون کنکور (بهصورت روزانه و یا شبانه) پذیرش کنند. ما در ادامه این نوشتار به تمام شرایط و ضوابط پذیرش دانشجو در مقطع ارشد بدون کنکور پرداختیم. پس اگر مایلید شما هم با آنها آشنا شوید، در ادامه با ما همراه باشید.
پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد بدون کنکور
در سالهای گذشته، پذیرش دانشجو در هر مقطعی بدون کنکور اصلاً امکانپذیر نبود و امری محال بود؛ اما در سالهای اخیر با توجه به گسترش دانشگاهها، تغییر یکسری قوانین و دلایلی دیگر، پذیرش دانشجو بدون کنکور در انواع مقاطع تحصیلی (کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد) امکانپذیر شده است. لذا بسیاری از دانشجویان که وقتی برای مطالعه و کنکور ندارند ترجیح میدهند از روشهای جدید قبولی در مقطع ارشد به صورت بدون کنکور استفاده کنند. روشهای مختلفی وجود دارد که یک فرد بتواند بدون کنکور در مقطع ارشد پذیرفته شود و این روشها برمیگردد به شرایطی که خود فرد دارد؛ بهعنوان مثال، اگر دانشجویی در مقطع کارشناسی همواره نمرات خوبی داشته و دانشجوی فعالی بوده، میتواند با استفاده از سهمیههای خاصی که دانشگاه در اختیارش میگذارد بدون کنکور در مقطع ارشد پذیرفته شود. در ادامه بیشتر به روشهای پذیرش دانشجو در مقطع ارشد بدون کنکور پرداختهایم.
شرایط کارشناسی ارشد بدون آزمون صرفاً بر اساس سوابق تحصیلی
تا قبل از سال 1399 دانشگاههای سراسر کشور علاوه بر آزمون کارشناسی ارشد، یک آزمون تکمیل ظرفیت داشتند که از این طریق ظرفیت دانشگاههای کشور در مقطع ارشد کامل میشد؛ اما از سال 1399 به بعد این آزمون به کل لغو شد و قرار شد بهجای آن از سوابق تحصیلی دانشجویان استفاده کنند تا ظرفیت دانشگاهها را کامل کنند. برای تکمیل ظرفیت دانشگاهها از طریق سوابق تحصیلی از سوی سازمان سنجش مهلت خاصی در نظر گرفته نشده است و بعد از آزمون کارشناسی ارشد از سوی خود سازمان سنجش متعاقباً اعلام میشود. شرایطی که دانشجویان باید برای قبولی در مقطع ارشد بدون آزمون (صرفاً براساس سوابق تحصیلی) داشته باشند عبارتند از:
- معدل بالا: اولین و مهمترین شرط قبولی در ارشد بدون آزمون، معدل است. حتی در بندهای ثبت نام کارشناسی ارشد هم معدل تاثیر مستقیم روی تراز و رتبه داوطلب میگذارد، لذا با داشتن معدل بالا، دانشجو میتواند راحتتر در مقطع ارشد پذیرفته شود.
- مدرک مهر شده و دارای کد یکتای کارشناسی و بالاتر از سوی وزارت علوم یا بهداشت
داشتن دو شرط بالا، لازمهی قبولی با سوابق تحصیلی در مقطع ارشد است؛ اما گاهاً دانشگاههایی شرایط دیگری هم برای دانشجویان در نظر میگیرند که عبارتند از:
- نداشتن فساد اخلاقی
- داشتن توانایی جسمانی مرتبط با رشته
- داشتن کارت نظام وظیفه «مخصوص آقایان»
شرایط کارشناسی ارشد بدون آزمون استعدادهای درخشان
برخلاف آزمون کارشناسی ارشد که بهصورت سراسری و واحد در کل کشور فراخوان داده میشود، پذیرش دانشجوهای استعداد درخشان در هر دانشگاه کشور، مهلت زمانی و مقررات مربوط به خودش را دارد. اگر دانشجویی هستید که دارای معدل بالا هستید، یا در آزمونها و المپیادهای علمی مقام بالایی گرفتید، یا حتی در یکی از دانشگاههای تاپ، مقطع کارشناسی خود را گذراندهاید و یا شرایط ویژهای دارید، پذیرش مقطع ارشد از طریق استعدادهای درخشان یکی از بهترین گزینهها برای شماست.
مراحل پذیرش در مقطع ارشد از طریق استعدادهای درخشان عبارتند از:
- برای پذیرش مقطع ارشد از طریق استعدادهای درخشان، اولین گام این است که به وبسایت رسمی دانشگاهی که قصد پذیرش در آن را دارید سر بزنید و از شرایط و فراخوانهای آن دانشگاهها بهدرستی اطلاع یابید.
- اگر شرایطی که دانشگاه درج کرده بود با شرایط شما یکسان بود، اقدام به جمعآوری مدارک لازم کرده و از طریق پورتالهایی که خود دانشگاه در اختیار شما میگذارد، این مدارک را ارسال نمایید.
- بعد از آن در صورت قبولی یک جلسه از سوی دانشگاه با شما برگزار خواهد شد، مدارک شما مجدداً بررسی خواهد شد و در نهایت تایید یا رد خواهید شد.
توجه داشته باشید که:
- بیشتر دانشگاهها، اولویت را برای دانشجویان کارشناسی دانشگاه خود میگذارند (یک جور بومی گزینی)، پس به دانشجویان پیشنهاد میکنیم که اگر قصد پذیرفته شدن در مقطع ارشد بدون آزمون را دارند، دانشگاه کارشناسی خود را در اولویت قرار دهند.
- همچنین بهتر است هنگام ثبتنام یا ارسال درخواست، دانشگاهی انتخاب شود که هم سطح دانشگاه کارشناسی باشد؛ به عنوان مثال، اگر دانشگاهها سطح بندی داشته باشند، دانشجوی کارشناسی یک دانشگاه سطح پایین نباید به دانشگاه سطح بالاتر درخواست بدهد چون به احتمال بسیار زیاد، رد خواهد شد.
- نکته بعدی که باید به آن توجه کنید این است که اگر در یک دانشگاه سطح پایینتر مقطع کارشناسی خود را گذراندهاید و قصد دارید که در یک دانشگاه تاپ، مقطع ارشد خود را بگذرانید، تنها راهحل شما آزمون کارشناسی ارشد است که با داشتن رتبه خوب میتوانید بهراحتی در دانشگاه دلخواهتان پذیرش شوید.
شرایط کارشناسی ارشد بدون آزمون پیام نور
در کل اگر قصد دارید مقطع ارشد پیام نور را بدون آزمون پذیرش شوید، دو راهحل بیشتر ندارید:
- ثبت نام در کنکور ارشدثبت نام در کنکور ارشد – مدارک، زمان ثبت نام، نحوه ثبت ناماین مقاله عالی راهنمای جامعی است در خصوص نحوه ثبت نام در کنکور ارشد و مواردی همچون زمان ثبت نام و مدارک مورد نیاز برای ثبت نام کنکور ارشد و ... را بررسی کرده در فراگیر پیام نور
- ثبتنام مقطع کارشناسی ارشد در مراکز بینالملل پیام نور
در این نوع، روش پذیرش مقطع ارشد کنکور کارشناسی ارشد که توسط سازمان سنجش برگزار میشود در کار نیست؛ بلکه یک آزمون سادهتر توسط سازمان سنجش برگزار میشود که این آزمون نسبت به کنکور کارشناسی ارشد بسیار سادهتر است و بدین شکل است که:
- منابع آزمون سه یا چهار درس است.
- آزمون 80 درصد تاثیر دارد و معدل دوره کارشناسی دانشجو نیز 20 درصد تاثیر خواهد داشت.
- اگر دانشجو آزمون را قبول شود، در واقع دروس ترم اول کارشناسی ارشد خود را پاس کرده و مستقیم وارد ترم دو میشود.
- زمان ثبتنام معمولاً هفته آخر مهر و آزمون در آذر ماه است.
- مجری این آزمون سازمان سنجش است و ثبتنام نیز از طریق سایت سازمان سنجش است.
- یکی از مزایای این دوره، صرف زمان کمتر و هزینه کمتر برای دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد است.
- ثبتنام مقطع کارشناسی ارشد در مراکز بین الملل پیام نور
مؤسسات آموزشی پیام نور علاوه بر دانشگاههایی که در سرتاسر کشور دارند یکسری دانشگاه بهصورت بینالمللی دارند که در مناطق آزاد از جمله کیش، قشم، عسلویه و سایر مناطق جهان دایر است، از جمله:
- اقلیم کردستان عراق (اربیل)
- ایتالیا (میلان)
- تاجیکستان (دوشنبه)
- امارات (دبی)
- ترکیه (استانبول)
- ارمنستان (ایروان)
- افغانستان
- آذربایجان (باکو)
- فرانسه (پاریس)
- عمان (مسقط)
- قطر
- گرجستان (تفلیس)
- مالزی (کوالالامپور)
- کانادا (تورنتو)
- کویت
دانشجویانی که تمایل دارند مقطع ارشد را بهصورت بین المللی و بدون آزمون بگذرانند، میتوانند از طریق وبسایت رسمی پذیرش دانشگاه پیام نور، اقدام به بررسی شرایط و ضوابط و در نهایت ثبتنام کنند.
شرایط کارشناسی ارشد بدون آزمون در دانشگاه آزاد
پذیرش مقطع ارشد بدون آزمون در دانشگاه آزاد، بیشتر منوط به داشتن سهمیه استعدادهای درخشان و فارغالتحصیلان برتر دورههای کارشناسی است.
شرایط ثبت نام کارشناسی ارشد بدون کنکور (برای رشته های غیرپزشکی)
- داشتن معدل بالا (حداقل 16)
- گذشتن کمتر از 3 سال از مقطع قبلی
- رعایت همخوانی رشته ارشد مورد تقاضا با رشته گذرانده شده در کارشناسی
شرایط ثبت نام کارشناسی ارشد بدون کنکور (برای رشته های پزشکی)
- داشتن حداقل معدل 17
- فارغ التحصیلی از حداقل 8 نیمسال تحصیلی
- گذشتن کمتر از یک سال از مقطع تحصیلی قبلی
- رعایت همخوانی رشته ارشد مورد تقاضا با رشته گذرانده شده در مقطع قبلی
- داوطلبان مشمول نظام وظیفه نیز باید هر سال شرایط لازم را از دفترچه مطالعه نمایند.
شرایط کارشناسی ارشد بدون آزمون در دانشگاه غیرانتفاعی
در ابتدا باید بدانید که دانشگاههای غیرانتفاعی هم مانند آزاد شهریه از دانشجویان دریافت میکنند، اما تفاوتهای جرئیای با دانشگاه آزاد دارند که عبارتند از:
- نرخ شهریه کمتر
- امکانات رفاهی و آموزشی در حد برابر و گاهاً کمی پایینتر
دو نکته:
- دانشگاه علم و فرهنگ و دانشگاه سوره نمونههایی از دانشگاههای غیرانتفاعی هستند.
- اعتبار مدرک این دانشگاهها نیز برای تمامی آزمونهای استخدامی و تمام مراکزهای دولتی نیز معتبر است.
اما شرایط کارشناسی ارشد بدون آزمون دانشگاه غیرانتفاعی:
بهطور کلی از دو طریق میتوان مقطع کارشناسی ارشد را بدون کنکور در دانشگاه غیرانتفاعی گذراند: یکی سوابق تحصیلی و دومی استعدادهای درخشان. شرایط قبولی از طریق استعدادهای درخشان را که در قسمتهای بالاتر بهطور کامل شرح دادیم؛ اما برای سوابق تحصیلی، فرد متقاضی باید شرایط عمومی زیر را دارا باشد:
- سوابق تحصیلی مورد قبول موسسه غیرانتفاعی مد نظر باشد (مثلا داشتن معدل بالای 16 یا 17 یا داشتن مدرک مرتبط با رشته کارشناسی ارشد).
- اعتقاد به دین مبین اسلام یا یکی از ادیان مورد قبول در قانون اساسی کشور
- تابعیت جمهوری اسلامی ایران
- عدم عضویت در احزاب خاص مثل گروههای فراماسونری و غیره
- عدم اعتیاد به مواد مخدر و سوء سابقه
شرایط کارشناسی ارشد بدون آزمون در دانشگاه علمی کاربردی
دانشگاه علمی کاربردی یکی از دانشگاههایی است که هر ساله پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد ندارد و بعضی سالها این پذیرش را انجام میدهد و بعضی سالها هیچ پذیرشی ندارد. لذا دانشجویان متقاضی باید پیگیر اخبار و اطلاعیههای این دانشگاه باشند و بفهمند چه زمانی و در چه رشتههایی، دانشگاه علمی کاربردی دانشجو میپذیرد. با این که در حال حاضر دانشگاه علمی کاربردی پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد ندارد اما برخی از شرایطی که ممکن است از دانشجویان خواسته شود را با هم مرور میکنیم:
- داشتن مدرک کارشناسی مرتبط با رشته درخواست شده در مقطع ارشد
- حداقل داشتن سه سال کار یا تجربه در زمینه رشته مدنظر
- قبولی در مصاحبهای که از سوی دانشگاه برگزار میشود.
در جدول زیر، توضیحاتی که در بخشهای بالا داده شد، بهصورت مختصر آمده است:
دانشگاه | شیوه پذیرش | نحوه ثبت نام | زمان ثبت نام | شهریه |
---|---|---|---|---|
دولتی | استعدادهای درخشان (طبق آیین نامه وزارت علوم) | فراخوان هر دانشگاه (مندرج در سایت رسمی هر دانشگاه) | مطابق زمانبندی دانشگاه مدنظر (عموماً اوایل ترم دو هر دانشگاه) | روزانه و رایگان |
دانشگاه غیرانتفاعی | استعدادهای درخشان (طبق آیین نامه وزارت علوم) | فراخوان هر دانشگاه (مندرج در سایت رسمی هر دانشگاه) | مطابق زمان بندی | دارد |
دانشگاه آزاد | داشتن سوابق تحصیلی معتبر (حداقل 16 برای رشتههای غیرپزشکی و حداقل 17 برای رشتههای پزشکی) | فراخوان دانشگاه آزاد | مطابق با زمان انتخاب رشته کنکور کارشناسی ارشد | دارد |
دانشگاه پیام نور | گذراندن آزمون سادهتر از آزمون کارشناسی ارشد (دروس امتحانی، دروس ترم یک مقطع کارشناسی ارشد) | فراخوان دانشگاه پیام نور (مندرج در سایت رسمی پیام نور) | مطابق با زمانبندی دانشگاه پیام نور (مندرج در سایت دانشگاه پیام نور) | دارد |
واحدهای بینالملل دانشگاه پیام نور | مطابق آیین نامه دانشگاه پیام نور | فراخوان دانشگاه پیام نور (واحد بین الملل) | وبسایت رسمی پذیرش دانشگاه پیام نور | دارد |
دانشگاه جامع علمی کاربردی | براساس سوابق تحصیلی و سابقه کاری | فراخوان دانشگاه | وبسایت رسمی دانشگاه علمی کاربردی | دارد |
شرایط کارشناسی ارشد بدون آزمون به صورت مجازی
اگر شاغل هستید و قصد دارید در مقطع ارشد ادامه تحصیل دهید، بدون این که آزمونی بدهید، شرکت در دوره های ارشد مجازی که از سوی دانشگاه برگزار میشود گزینه خوبی است.
نکات مهم کارشناسی ارشد بدون آزمون به صورت مجازی
- توجه داشته باشید، این دورهها مجازی هستند و دانشجو بعد از اتمام دوران تحصیلی، مدرکی که دریافت میکند در آن واضح قید شده است که دوره مجازی بوده است، لذا ممکن است این مورد کمی از اعتبار مدرک بکاهد پس اگر تمایل دارید به صورت مجازی، دروس کارشناسی ارشد را پاس کنید باید این نکته را حتماً مدنظر داشته باشید.
- برای قبولی در مقطع ارشد بدون کنکور و به صورت مجازی باید به فراخوانهایی که هر ساله از طرف دانشگاههای مختلف برای برگزاری دورههای مجازی دانشگاه میشود، توجه کنید و آنها را به صورت کامل مطالعه نمایید.
جمعبندی
مفتخریم که تا این جای مقاله همراه ما بودید، امیدواریم این نوشتار هم مانند سایر نوشتارهای وبلاگ کنکور کامپیوتر مفید واقع شده باشد و شما را در امر قبولی در مقطع کارشناسی ارشد بدون آزمون یاری کرده باشیم. توجه داشته باشید برای یک قبولی موفق در مقطع ارشد حتماً باید اطلاعیه و اخبار را دنبال کنید زیرا هر ساله شرایط و ضوابط هم از سوی سازمان سنجش و هم از سوی دانشگاهها تغییر پیدا میکند.
برای ثبت نام مقطع ارشد بدون کنکور باید اطلاعیه چه وبسایتهایی را مطالعه کرد؟
بستگی دارد که بخواهید در چه نوع دانشگاهی پذیرش شوید، اما به طور کلی باید ابتدا سایت سازمان سنجش را بررسی کنید، سپس باید به درگاه دانشگاه مد نظر (بهعنوان مثال دانشگاه صنعتی شریف) مراجعه کرده و اخبار و اطلاعیه آن را بررسی کنید و اگر مایلید در دانشگاههای پیام نور، علمی کاربردی یا آزاد پذیرش شوید، وبسایت رسمی هر یک را بررسی کنید.
سهمیه استعدادهای درخشان برای پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد یعنی چه؟
معمولاً دانشجویانی که معدل بالا دارند و جزء 5 یا نهایت 10 درصد اول همورودیها و همرشتههای خود هستند، جزو استعدادهای درخشان دانشگاه محسوب میشوند (داشتن مقالات معتبر و مقامهای یک تا سه در المپیادهای علمی نیز یکی از شرایط گرفتن سهمیه استعدادهای درخشان است).