امروزه مهندسی و توسعه نرمافزار به یکی از پرطرفدارترین و پردرآمدترین حرفهها در سراسر جهان تبدیل شده است بهطوریکه بازار جهانی نرم افزار برای سال 2023 نزدیک به 250 میلیارد دلار برآورد شده است، بنابراین باتوجهبه اهمیت این موضوع سعی کردهایم در این مقاله نشان دهیم که چگونه مهندس نرم افزار شوید و این مقاله برای تازهکارها که میخواهند بفهمند چگونه شروع کنند و بهترین راه برای تبدیلشدن به یک توسعهدهنده یا مهندس نرم افزار کدام است، مناسب است.
تعریف مهندسی نرم افزار
مهندسان نرم افزار با زبانهای برنامه نویسی مختلف کار میکنند تا نرم افزار را قبل از انتشار توسعه دهند و آزمایش کنند. مهندسان نرم افزار میتوانند در صنایعی همچون دارایی و سرمایهگذاری _ مراقبتهای بهداشتی _ خردهفروشی _ امنیت _ پژوهش _ خودرو _ بازی _ تحصیلات _ حملونقل و تدارکات و... فعالیت کنند و انواع برنامههای کاربردی را ایجاد کنند. توسعه نرم افزار زیرمجموعهای از مهندسی نرم افزار است که بخشهای اصلی بازار توسعه نرم افزار عبارتاند از:
- نرم افزار بهرهوری
- نرم افزار سازمانی
- نرم افزار زیرساخت سیستم
- نرم افزار توسعه اپلیکیشن
وظایف مهندسان نرم افزار
وظایف و مسئولیتهای یک مهندس نرم افزار بسته به شرایط و موقعیت مهندس میتواند بسیار متفاوت باشد؛ اما به طور متداول وظایف یک مهندس نرم افزار که روزمره با آن سروکار دارد شامل موارد زیر است:
- نظارت بر فرایند توسعه نرم افزار
- تست و نگهداری نرم افزار
- طراحی سیستم
- تعیین امکانسنجی عملیاتی
- استقرار نرمافزار
- یکپارچهسازی سیستم
- اشکالزدایی و عیبیابی
- ایجاد و مدیریت برنامههای پایگاهداده
- توسعه اسناد فنی، نمودارها و طرحبندیها
مهارتهای یک مهندس نرم افزار
بهدستآوردن شغل بهعنوان مهندس نرم افزار معمولاً مستلزم داشتن مهارتهای فنی است همچنین برخی از مشاغل نیز ممکن است به مدرک دانشگاهی یا گواهینامه خاصی برای تأیید مهارتهای شما نیاز داشته باشند.
پرکاربردترین زبانهای برنامه نویسی
- java scriptجاوا اسکریپت چیست؟ معرفی زبان برنامه نویسی java scriptزبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت چیست و چه کاربردی دارد؟ این صفحه عالی به بررسی مزایای JavaScript پرداخته و مبانی برنامه نویسی جاوا اسکریپت را آموزش داده
- HTMLزبان html چیست؟ اچ تی ام ال (HTML) چیست و چه کاربردی دارد؟این مقاله عالی به معرفی زبان html پرداخته سپس موارد چون : html چه کاربردی دارد؟ فایل html چیست؟ بررسی مزایا و معایب HTML، پرکاربرد ترین تگ های HTML پرداخته/CSSزبان CSS چیست و چه کاربردی دارد؟⚡️سی اس اس چیستاین مقاله عالی بررسی کرده که CSS چیست و چه کاربردی دارد همچنین رابطه CSS و HTML و ساختار کدهای CSS و نحوه ساختن فایل CSS و نحوه اضافه کردن آن به HTML را گفته
- پایتون (Python)زبان برنامه نویسی پایتون چیست؟ – نحوه شروع و دلایل محبوبیتزبان برنامه نویسی پایتون (Python) چیست؟ این مقاله عالی به بررسی دلایل محبوبیت پایتون، موارد استفاده از پایتون و نحوه شروع به برنامه نویسی پایتون پرداخته
- SQL
- TypeScript
- Javaجاوا چیست؟ تعریف، معنی و ویژگی های جاوا (java) از 0تا100جاوا یک زبان برنامه نویسی همه منظوره، مبتنی بر کلاس و شی گرا است که برای داشتن وابستگی های پیاده سازی کمتر طراحی شده است، زبان برنامه نویسی جاوا شبیه ++C است
- php
- C#سی شارپ چیست ⚡️سی شارپ به زبان سادهاین صفحه عالی بررسی کرده که سی شارپ چیست و تاریخچه سی شارپ، محیط و ابزارهای سی شارپ، ویژگی های سی شارپ، مزایای سی شارپ و کاربرد و بازار کار سی شارپ را گفته
- c++
پرکاربردترین فریمورکهای توسعه نرم افزار
- NET
- Numpy
- Pandas
- Spring
- TensorFlow
- Flutter
سایرابزارهای اساسی مورداستفاده توسعهدهندگان نرم افزار
- Gitگیت (Git) چیست؟ و چگونه از آن استفاده کنیم؟گیت (Git) چیست و چگونه از آن استفاده کنیم؟ این مقاله عالی به بررسی مزایای سیستم گیت و نحوه کار کردن با گیت پرداخته و گفته چرا از گیت استفاده می شود؟
- Githubگیت هاب چیست؟ نحوه کار و استفاده از گیت هاب چگونه است؟این مقاله عالی بررسی کرده که گیت هاب چگونه کار میکند؟ و همچنین به بررسی کاربرد های گیت هاب و شروع کار با گیت هاب پرداخته است
- Visual Studio Code
- Docker
- Jira
- Asana
- Notepad++
- Trell
برخی گواهینامههای مهم
- OCA
- OCP
- MCSD
- CSSLP
مهارتهای دیگر
ازآنجاکه معمولاً مهندسان نرم افزار مسئولیتهای دشواری را بر عهده میگیرند پس علاوه بر مهارتهای بالا داشتن مهارتهای زیر الزامی است:
- مدیریت زمان
- آمادگی برای یادگیری مادامالعمر
- کار تیمی
- مهارتهای ارتباطی
- مهارتهای حل مسئله
- خلاقیت
- مهارتهای مدیریت محصول
- تفکر انتقادی
مهندس نرم افزار در چه مکان هایی فعالیت میکند :
شرکتهای فناوری و نرمافزاری
این شرکتها ممکن است در صنایع مختلف نرمافزاری فعالیت کنند، از جمله فضای مجازی، بازیهای رایانهای، بانکداری، تولید نرم افزارهای توسعه عمومی و غیره
شرکتهای مالتی مدیا
این شرکتها ممکن است در طراحی و توسعه نرم افزارهای مرتبط با عملکرد و تولید فیلم، موسیقی، انیمیشن و غیره فعالیت کنند.
تحقیقات علمی و دانشگاهها
مهندسان نرم افزار ممکن است در تحقیقات علمی و دانشگاهی فعالیت کنند و بر روی توسعه فناوریهای جدید و نوآورانه در زمینه نرم افزارها تمرکز کنند.
کار از راه دور
با پیشرفت تکنولوژی، مهندسان نرم افزار میتوانند بهصورت راه دورکار کنند و از هر مکانی که دسترسی به اینترنت دارند، فعالیت داشته باشند.
تعیین هدف
اولین گام برای مهندس نرم افزار شدن تعیین هدف است و توجه داشته باشید که تغییر شغل کار آسانی نیست و نسبت به اولین گام حساس باشید، سپس با تمرکز بر هدفتان شروع به کسب مهارت کنید.
یادگیری و تمرین
یادتان باشد که با تمرین زیاد، پیشرفت میکنید و در این مسیر میتوانید از برخی سایتها بازدید کرده و کدهای دیگران را مطالعه کنید چرا که نهتنها با نحوه کار بقیه افراد آشنا میشوید؛ بلکه برای بهروز بودن اطلاعاتتان مفید خواهد بود، همچنین تلاش کنید به انجمنها و گروههایی بپیوندید که به شما در رشد و حفظ انگیزه کمک کنند.
طراحی و ساخت پروژه
داشتن نمونه کار برای مشخصکردن میزان مهارتتان حیاتی است و شما باید از مهارتتان برای انجام چند پروژه استفاده کنید، چرا که با انجام این کار به کارفرمایان ثابت میکنید که توانایی لازم را دارید. همچنین بهتر است یک وبسایت شخصی برای معرفی خود و پروژههایتان داشته باشید و حضور فعال در توییتر و لینکدین نیز به موفقیت بهتر و بیشتر بهعنوان مهندس نرمافزار کمک میکند.
جمعبندی
در این مقاله نشان دادیم که چه مواردی به شما در مهندس نرم افزار شدن کمک میکند و با رعایت نکات گفته شده و تلاش بسیار، در نهایت میتوانید برای استخدامشدن در شرکتها درخواست دهید و یادتان باشد که پس از استخدامشدن نیز به رشد و یادگیری ادامه دهید؛ زیرا محیط کار یک مهندس نرم افزار همیشه در حال تغییر و مستعد بروز بودن است.
وظایف اصلی مهندس نرم افزار چیست؟
انجام اموراتی مانند طراحی و توسعه نرم افزار، تست نرمافزار، بهروزرسانی و مدیریت نرم افزار، بهینهسازی و تغییرات نرم افزار
مهندسی نرم افزار برای چه افرادی مناسب است؟
افراد خلاقی که بتوانند از پس چالشهایی مانند حل مسئله و تفکر انتقادی برآیند و زمان خود را بهخوبی مدیریت کنند و برای یادگیری مادامالعمر و کار تیمی آمادگی داشته باشند.
اگر سن مان بالا باشد میتوانیم مهندس نرم افزار موفقی شویم؟
بله یادگیری برنامه نویسی در سنین بالا نیز بهراحتی امکانپذیر است در واقع تنها چیزی که نیاز دارید علاقه، کنجکاوی و اراده است.