در این مقاله سعی بر این است که در ابتدا دو رشته مهندسی کامپیوتر و دندانپزشکی معرفی شوند سپس با یکدیگر مقایسه شوند. در انتها تصمیمگیرنده شما هستید که برای انتخاب رشته تحصیلی و شغل آینده، مهندسی کامپیوتر یا دندانپزشکی را انتخاب کنید. با ما همراه باشید.
مهندسی کامپیوتر
رشته کامپیوترمعرفی کامل رشته کامپیوتر- بررسی درآمد و شغل های رشته کامپیوتردر این صفحه به بررسی و موشکافی رشته کامپیوتر اعم از بررسی بازار کار، گرایشها، دروس و چارت درسی رشته کامپیوتر، میزان درآمد و حقوق فارغ التحصیلان این رشته و ادامه تحصیل در رشته کامپیوتر پرداخته شده است یکی از رشتههای مجموعه فنی مهندسی است که از رشتههای جوان و بهروز حساب میشود و امروزه زندگی بشر را به خود وابسته کرده است. مهندسی کامپیوتر چندین زمینه موردنیاز از علوم کامپیوترعلوم کامپیوتر یا کامپیوتر ساینس چیستدر این صفحه به بررسی و موشکافی رشته علوم کامپیوتر اعم از بررسی بازار کار، گرایشها، دروس و چارت درسی این رشته، میزان درآمد و حقوق فارغ التحصیلان این رشته و ادامه تحصیل در این رشته پرداخته شده است. و الکترونیک را برای توسعه سخت افزارسخت افزار چیست - بررسی اجزای اصلی سخت افزار کامپیوتردر این صفحه بررسی شده که سخت افزار چیست و سخت افزار کامپیوتر به زبان ساده معرفی شده است، همچنین به بررسی اجزای اصلی سخت افزار کامپیوتر پرداخته شده است و نرم افزارمعرفی رشته نرم افزار کامپیوتر در دانشگاه+معرفی ارشد نرم افزاررشته نرم افزار یکی از گرایش های مقطع لیسانس و ارشد کامپیوتر است، در این صفحه رشته نرم افزار کامپیوتر در دانشگاه و ارشد نرم افزار توسط اساتید صنعتی شریف معرفی شده کامپیوتر را ادغام میکند و شامل دو بخش سخت افزار و نرم افزار میشود. سختافزار شامل اجزاء فیزیکی آن مانند مدارها و بردهای الکترونیکی است و نرمافزار، برنامهها و دادههایی است که به کامپیوتر فرمان میدهند که چه عملی را انجام دهد. برای آشنایی کامل با رشته مهندسی کامپیوتر و گرایشهای آن میتوانید به سایت کنکور کامپیوتر مراجعه کنید و مقالات نوشته شده توسط دانشجویان و اساتید را مطالعه نمایید. اما اکنون بهصورت مختصر به معرفی این رشته جذاب میپردازیم.
گرایش های مهندسی کامپیوتر
همانطور که گفته شد رشته کامپیوتر رشتهای بهروز است. یعنی مدام در حال آپدیت شدن است و شما باید بهعنوان یک مهندس کامپیوتر برای مطلع بودن از بروز ترین اطلاعات کامپیوتری، دانش خود را بروز کنید و پا بهپای این رشته جلو بروید. این رشته در ایران تا مقطع دکترا تدریس میشود و علاقهمندان به این رشته میتوانند با بررسی گرایشهای مختلف این رشته، در گرایش موردعلاقه خود مشغول به تحصیل شوند. رشته کامپیوتر در مقطع کارشناسی تنها یک گرایش به نام مهندسی کامپیوتر دارد. در مقطع ارشد گرایشهای آن به چند دسته تقسیم میشوند از جمله:
- گرایش هوش مصنوعیگرایش هوش مصنوعی مقطع ارشد کامپیوتریکی از گرایش های ارشد مهندسی کامپیوتر گرایش هوش مصنوعی است یا همان ارشد هوش مصنوعی است که این صفحه بطور کامل در مورد این گرایش، دروس ارشد هوش مصنوعی و بازار کار آن صحبت کردهایم.
- گرایش نرم افزار معرفی رشته نرم افزار کامپیوتر در دانشگاه+معرفی ارشد نرم افزاررشته نرم افزار یکی از گرایش های مقطع لیسانس و ارشد کامپیوتر است، در این صفحه رشته نرم افزار کامپیوتر در دانشگاه و ارشد نرم افزار توسط اساتید صنعتی شریف معرفی شده
- گرایش شبکه های کامپیوتریمعرفی و بررسی رشته شبکه های کامپیوتریرشته شبکه های کامپیوتری یکی از رشته های مقطع ارشد کامپیوتر است، در این صفحه مواردی همچون دروس ارشد شبکه های کامپیوتری، بازار کار رشته شبکه های کامپیوتری، ظرفیت این رشته در دانشگاههای دولتی بررسی شده است
- گرایش رایانش امنرایانش امن چیست، بررسی رشته رایانش امن توسط اساتید صنعتی شریفرشته رایانش امن بطور کامل در این صفحه معرفی شده است. همین طور در مورد بازار کار رایانش امن و چارت دروس گرایش رایانش امن بطور کامل بحث شده است
- گرایش معماری کامپیوترمعماری سیستم های کامپیوتری چیست، معرفی رشته معماری کامپیوتر یکی از گرایش های ارشد مهندسی کامپیوتر گرایش معماری سیستم های کامپیوتری است، در این صفحه گرایش معماری سیستم های کامپیوتری توسط اساتید صنعتی شریف معرفی شده.
- گرایش الگوریتم و نظریه محاسبهگرایش الگوریتم و نظریه محاسبه رشته علوم کامپیوتراین صفحه عالی گرایش الگوریتم و نظریه محاسبه رشته علوم کامپیوتر را معرفی کرده و دروس الگوریتم و نظریه محاسبه و کاربردهای این گرایش را بررسی کرده است
- گرایش بیوانفورماتیکگرایش بیوانفورماتیکبیوانفورماتیک از رشتههای نو، جذاب و میان رشتهای است، با توجه به اطلاعات کمی که در این زمنیه وجود دارد در این مقاله سعی کردهایم هر آنچه در مورد بیوانفورماتیک باید بدانید را به شما بگوییم، با این مقاله کامل و جذاب با ما همراه باشید
- گرایش علوم دادهمعرفی رشته علوم داده، علم داده (Data Science) چیستدر این مطلب به معرفی رشته رشته علوم داده در مقطع ارشد پرداخته شده است
- گرایش بازی های رایانه ایمهندسی کامپیوتر گرایش بازی های رایانه ایاین صفحه عالی به معرفی گرایش بازی های رایانه ای پرداخته و سپس تحصیل در گرایش بازی سازی در ایران و خارج از کشور و درآمد بازی سازی را بررسی کرده است
- گرایش علوم و فناوری شبکهمعرفی گرایش علوم و فناوری شبکهدر این صفحه گرایش علوم و فناوری شبکه بطور کامل معرفی شده است
- گرایش قرآن کاوی رایانشیمعرفی گرایش قرآن کاوی رایانشیدر این صفحه گرایش قرآن کاوی رایانشی بطور کامل معرفی شده است
و در مقطع دکترا گرایشهایی که در ادامه گفته شده است را میتوانید برای ادامه تحصیل انتخاب کنید:
- گرایش دکتری نرم افزار و الگوریتم
- گرایش دکتری معماری سیستمهای کامپیوتری
- گرایش دکتری هوش مصنوعیهر آنچه در مورد رشته هوش مصنوعی باید بدانیدبا توجه به اهمیت رشته هوش مصنوعی در کشور و جهان در سال های اخیر، در این صفحه رشته و حوزه هایی که در رشته هوش مصنوعی وجود دارد، بطور کامل بررسی شده است
- گرایش دکتری شبکه و رایانش امن
- گرایش دکتری مهندسی فناوری اطلاعاتمعرفی فناوری اطلاعات (IT) - 7 دلیل برای انتخاب رشته آی تی در دانشگاهآی تی چیست و چگونه پس از ظهور توانست در مدت فقط 20 سال تمام دنیا را فرا بگیرد و اکثر پول دنیا را ببلعد و پرطرفدارترین و پر درآمدترین مشاغل دنیا را در بر گیرد، با بررسی کامل آی تی با ما همراه باشید.
- گرایش دکتری علوم کامپیوترعلوم کامپیوتر یا کامپیوتر ساینس چیستدر این صفحه به بررسی و موشکافی رشته علوم کامپیوتر اعم از بررسی بازار کار، گرایشها، دروس و چارت درسی این رشته، میزان درآمد و حقوق فارغ التحصیلان این رشته و ادامه تحصیل در این رشته پرداخته شده است.
مهندسی کامپیوتر در مقطع کارشناسی چند سال است؟
در مقطع کارشناسی مهندسی کامپیوتر طول دوره تحصیل بهصورت استاندارد 4 سال است و هرسال 2 ترم. یعنی در مجموع مقطع کارشناسی رشته کامپیوتر دارای 8 ترم تحصیلی میباشد.
مهندسی کامپیوتر در مقطع کارشناسی ارشد چند سال است؟
طول دوره تحصیل کارشناسی ارشد ناپیوسته مهندسی کامپیوتر 2 سال است و هرسال 2 ترم باید گذرانده شود که در مجموع 4 ترم میشود؛ اما در شرایطی خاص تعداد نیمسالهای تحصیلی تا 6 ترم یا بیشتر نیز قابل افزایش است.
مهندسی کامپیوتر در مقطع دکترا چند سال است؟
دکتری مهندسی کامپیوتر در ایران 5 سال است و هرسال 2 ترم برگزار میشود یعنی در کل باید 10 ترم گذرانده شود؛ اما گاهی اوقات به دلیل آنکه دانشجویان دکتری نمیتوانند خود را برای دفاع آماده کنند ممکن است تا 7 سال و 14 ترم نیز طول بکشد.
میانگین درآمد مهندسی کامپیوتر در سال 1403
طبق بررسیهای انجام شده، میانگین درآمد گرایشهای مختلف مهندسی کامپیوتر به شرح زیر است:
- تحلیلگر داده: حداقل 6 میلیون تومان و حداکثر 30 میلیون تومان در ماه
- مهندس امنیت: حداقل 15 میلیون تومان و حداکثر 35 میلیون تومان در ماه
- کارشناس ارشد اطلاعات: حداقل 15 میلیون تومان و حداکثر40 میلیون تومان در ماه
- کارشناس داده: حداقل 20 میلیون تومان و حداکثر 40 میلیون تومان در ماه
- مدیر ارشد دیجیتال (CDO): حداقل 22 میلیون تومان و حداکثر 35 میلیون تومان در ماه
- کارشناس شبکه: حداقل 25 میلیون تومان و حداکثر 40 میلیون تومان درماه
- کارشناس یا متخصص فضای ابر: حداقل 15 میلیون تومان و حداکثر 45 میلیون تومان در ماه
- کارشناس ارشد امنیت: حداقل 30 میلیون تومان و حداکثر 50 میلیون تومان در ماه
- کارشناس امنیت سایبری: حداقل 20 میلیون تومان و حداکثر 45 میلیون تومان در ماه
- مدیر ارشد فناوری: حداقل 30 میلیون تومان و حداکثر 60 میلیون تومان در ماه
- توسعهدهنده وب: حداقل ۱۰ میلیون تومان و حداکثر ۴۰ میلیون تومان در ماه
- توسعه نرمافزار: حداقل ۱۰ میلیون تومان و حداکثر ۳۰ میلیون تومان در ماه
- مدیر پروژه IT:حداقل 25 میلیون تومان و حداکثر 30 میلیون تومان در ماه
- مهندس هوش مصنوعی: حداقل ۲۰ میلیون تومان و حداکثر ۴۰ میلیون تومان در ماه
دندانپزشکی
رشته دندانپزشکی یکی از رشتههای مجموعه علومتجربی و زیرشاخههای پزشکی است که از رشتههای تراز اول این مجموعه حساب میشود. این رشته به تشخیص، پیشگیری و درمان بیماریها و مشکلات دهان، دندانها و بافتهای مجاور آنها بهطورجدی میپردازد. در ادامه با انواع تخصص های دندانپزشکی، بررسی اجمالی دروس دانشگاهی این رشته آشنا خواهید شد.
دندانپزشکی عمومی
دندانپزشکی عمومی شامل سه بخش عمومی، علوم پایه و دروس تخصصی تقسیم میشود:
دوره علوم پایه
دوره دروس علوم پایه، ۲ سال طول میکشد و دروس بهصورت نظری، عملی یا مجموع هر دو ارائه میشوند. بعد از پایان سال دوم، آزمونی از طرف وزارت بهداشت گرفته میشود تا دانشجو بتواند وارد دوره پری کلینیک (نیمهتخصصی) شود.
دروس دوره علوم پایه
دروسی که در دوره ۲ساله علوم پایه ارائه میشوند عبارتاند از:
- آناتومی
- بافتشناسی انسانی
- ژنتیک انسانی
- آسیبشناسی عمومی
- روانشناسی عمومی
- ایمنیشناسی
- بیوشیمی
- فیزیولوژی
- تشریح
- میکروبشناسی
- جنینشناسی
- فیزیک پزشکی
دوره اختصاصی (کارآموزی) دندانپزشکی
این دوره که پس از قبولی در آزمون جامع علوم پایه ارائه میشود، ۴ سال طول میکشد. کلاسها بهصورت نظری، عملی یا ترکیب هر دو برگزار میگردند. تفاوت این دوره در این است که دانشجو وارد کلینیکها، مراکز درمانی و بیمارستانی شده و دوره کارآموزی را میگذراند. در انتهای این دوره دانشجو پایاننامه خود را ارائه میدهد.
دروس اختصاصی
دروسی که در دوره ۴ساله تخصصی ارائه میشوند عبارتاند از:
- زبان خارجی اختصاصی
- بهداشت عمومی و اکولوژی
- بهداشت دهان و تغذیه
- بهداشت محیطزیست
- بیولوژی دهان
- آسیبشناسی دهان
- کالبدشناسی و مورفولوژی دهان و دندان
- بافتشناسی دهان و دندان
- دندانپزشکی پیشگیرانه
- فارماکولوژی
- نظامپزشکی و طب قانونی
- رادیولوژی دهان
- اندودنتیکس
- پریودنتولوژی دهان
- ارتودنسی
- دندانپزشکی ترمیمی
- جراحی دهان، فک و صورت
- دندانپزشکی کودکان
- گوش و حلق و بینی
- بیماریهای درونی
- بیماریهای روانی
- بیماریهای دهان
دوره طرح اجباری مناطق محروم رشته دندانپزشکی
دانشجو پس از گذراندن دورههای عمومی دندانپزشکی باید دوره طرح اجباری را نیز بگذراند. رشته دندانپزشکی جز 12 رشته از رشتههای دانشگاهی گروه تجربی است که پس از فارغالتحصیلی باید طرح اجباری مناطق محروم گذرانده شود و طرح اجباری آن ۲ ساله است. پس از آن اگه علاقه مند بودید میتوانید در حوزه تخصص دندانپزشکی به ادامه تحصیل بپردازید که هرکدام از گرایش ها،6 ساله هستن.
گرایش های دوره تخصص دندانپزشکی
- اندودنتیست (متخصص درمان ریشه)
- متخصص ترمیم و زیبایی
- ارتودنتیست (متخصص ارتودنسی)
- ارتودنتیست (متخصص جراحی لثه)
- پروستودنتیست (متخصص پروتزهای دندانی)
- متخصص دندانپزشکی اطفال
- پاتولوژیست دهان و دندان (متخصص آسیبشناسی دهان، فک و صورت)
- متخصص رادیولوژی فک و صورت
- متخصص بیماریهای دهان
میانگین درآمد دندانپزشکی عمومی در سال 1403
طبق بررسیهای انجام شده، میانگین درآمد دندانپزشکی به شرح زیر است:
- فعالیت بهصورت قراردادی با کلینیکها: حداقل 50 میلیون تومان حداکثر80 میلیون تومان در ماه
- فعالیت مستقل و تأسیس مطب دندانپزشکی: حداقل 100 میلیون تومان حداکثر 150 میلیون تومان در ماه
- همکاری با مراکز عکسبرداری و لابراتوارها: حداقل 10 میلیون تومان حداکثر20 میلیون تومان در ماه
مزایای رشته مهندسی کامپیوتر
شما با تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر میتوانید پس از گذراندن دوره تحصیلی آکادمیک، خودتان هرروزه به یادگیری دروس جدید بپردازید و علم خود را بهروز کنید بدون آنکه نیاز به رفتن مجدد به سر کلاس باشد. اما برای رسیدن به چنین مرحلهای نیاز است که حتماً اولین دوره را بهصورت رسمی و در کلاسهای درسی دانشگاه بگذرانید تا با راه و روش و پایه این درس و رشته آشنا شوید.
پس از آن، ادامه تحصیل بهصورت آکادمیک یا ورود به بازار کار دست خودتان است. از طرفی شما پس از فارغالتحصیلی در هر مقطع میتوانید مستقیم وارد بازار کار شوید یا ادامه تحصیل بدهید و یا همزمان به هر دو بپردازید. پس برای ورود شما به بازار کار هیچ منعی وجود دارد. از طرفی چون دوره های تحصیلی مهندس کامپیوتر به نسبت دندانپزشکی کمتر است، شما میتوانید هم زودتر وارد بازار کار شود، هم میتوانید کسبوکار خود را راه بیندازید یا برای شرکتهای خصوصی یا دولتی درون کشور یا خارج از کشور کار کنید. از لحاظ در آمد هم بستگی به سابقه کاری شما، میزان حرفهای بودن شما و دیگر عوامل دارد که برای آشنایی با درآمد مهندس کامپیوتر میتوانید به مقاله درامد رشته کامپیوتربررسی درآمد رشته کامپیوتر در ایران و خارج از کشوردر این صفحه به بررسی درامد رشته کامپیوتر در ایران و همچنین درامد رشته کامپیوتر در خارج از کشور از جمله کانادا، آمریکا، انگلیس، فرانسه و دیگر کشورها پرداخته شده است مراجعه کنید.
معایب رشته مهندسی کامپیوتر
یکی از مهمترین معایب رشته کامپیوتر ساعت کاری زیاد آن است. به طور مثال پروژه برنامه نویسیپروژه برنامه نویسی چیست؟ ⚡️ ویژگی های پروژه برنامه نویسی خوباین مقاله عالی بررسی کرده که پروژه برنامه نویسی چیست و ویژگی های پروژه برنامه نویسی خوب و سایت های رایگان برای تمرین پروژه های برنامه نویسی را معرفی کرده در حال انجام است که باید سر زمان مقرر آن را تحویل بدهید. زمانی که در نظر گرفته شده در مقایسه با حجم کار کم است پس شما مجبور میشوید زمان زیادی را کار کنید. از طرفی کار زیاد بهسلامتی شما ضرر میزند و باید این مورد را نیز در نظر بگیرید. برای آشنایی کاملتر با مزایا و معایب رشته کامپیوتر میتوانید به مقاله مزایا و معایب رشته مهندسی کامپیوتربررسی مزایا و معایب رشته مهندسی کامپیوتر بصورت 0 تا 100در این صفحه به طور کامل به بررسی مزایا و معایب رشته مهندسی کامپیوتر پرداختهایم و همه زوایای این مسئله را بررسی کردهایم. مراجعه کنید.
مزایای رشته دندانپزشکی
یک دندانپزشک هم میتواند در کلینیک و درمانگاههای خصوصی و دولتی زیر نظر یک رئیس به کار مشغول شود و هم میتواند مطب خصوصی خود را داشته باشد و بهصورت مستقل کار کند و حتی کلینیک خود را داشته باشد. دندانپزشکی یک شغل مطمئن بهحساب میآید. یعنی شما بعد از فارغالتحصیلی مشغول به کار میشوید و نیازی به گشتن دنبال کلینیکها و درخواست دادن ندارید. بلکه آنها به شما درخواست کارکردن در مرکز درمانی خود را میدهند. البته این منوط به عملکرد شما در دوره تحصیلی و گذراندن دوره طرح اجباری بهصورت عالی است. از طرفی یک دندانپزشک هرگز بیکار نخواهد بود و جامعه همواره به خدمات دندانپزشکی نیاز دارد.
معایب رشته دندانپزشکی
برای اینکه شما دندانپزشک شوید، باید راه طولانی و دشواری را طی نمایید. طول دوره دندانپزشکی عمومی طولانی است و بعد از آن باید دوره طرح اجباری دندانپزشکی را بگذرانید. از طرفی دوره طرح اجباری درآمد کمی داشته و اجازه تأسیس مطب ندارید. فقط میتوانید در کلینیک های دندانپزشکی یا سایر مطبها بهصورت پارهوقت کار کند. پس از اینکه این دوره هم به پایان رسید شما تازه مجوز تأسیس مطب را خواهید گرفت که این در مقایسه با شغل مهندس کامپیوتر، سالهای زیادی را باید برای شاغل شدن به علم و تحصیل بگذرانید.
جمعبندی
در این مقاله به بررسی پرسش مهندسی کامپیوتر یا دندانپزشکی پرداخته شد. در ابتدا دو رشته، گرایشهای آنها و درآمد آنها بهصورت جداگانه معرفی شد؛ سپس بهصورت کامل این دو رشته مورد مقایسه قرار گرفتند تا شما دانشجویان عزیز بتوانید بهترین تصمیم را جهت انتخاب رشته تحصیلی و شغل آینده خود انتخاب نمایید.
طول تحصیل رشته مهندسی کامپیوتر و دندانپزشکی هرکدام چند سال هستند؟
مهندسی کامپیوتر: دوره کارشناسی 4 سال، ارشد 2 سال، دکترا 5 تا 7 سال
دندانپزشکی: علوم پایه 2 سال، تخصصی 4 سال، طرح اجباری 2 سال، تخصص 3 تا 4 سال
نحوه قبولی در رشته های مهندسی کامپیوتر و دندانپزشکی چگونه است؟
شما برای قبولی و تحصیل در هریک از رشتهها باید از طریق آزمون سراسری (کنکور) اقدام نمایید و رتبه موردنیاز را کسب کنید. سپس میتوانید در دانشگاههایی که این رشتهها را دارند به تحصیل پردازید.