ایرانیهای بسیاری در شرکتهای مشهور جهان مشغول کار هستند یا خودشان استارتاپهای موفقی را راه انداختهاند که شاید مشهورترین آنها شرکت Uber یا Ebay باشد. با این افراد مشهور بیشتر آشنا میشویم تا شاید از زندگی آنها بتوانیم درس بگیریم.
دارا خسروشاهی
دارا خسروشاهی (زاده ۷ خرداد ۱۳۴۸ در تهران) مالک کسبوکار ایرانی آمریکایی و مدیرعامل اجرایی اوبر است. او پیشتر مدیرعامل اجرایی اکسپیدیا بود. او در سال 1991 لیسانس خود را در رشته مهندسی الکترونیک از دانشگاه براون دریافت کرد.
دارا خسروشاهی از سال ۲۰۰۵ به مدیرعامل اجرایی اکسپیدیا برگزیده شد و آن را به موفقترین آژانس مسافرتی آنلاین آمریکا تبدیل کرد. دامنه کار این شرکت را به شصت کشور جهان توسعه داد و درآمد آن را چهار برابر کرد. وی همچنین در کنار مسئولیتهای بسیار خود از سال ۲۰۱۵ در هیئتمدیره نیویورکتایمز کمپانی نیز عضویت دارد. در ۲۷ اوت ۲۰۱۷ هیئتمدیره اوبر به او بهعنوان مدیرعامل اجرایی تازه رأی دادند و او را بهعنوان مدیرعامل جدید ارزشمندترین شرکت نوپای فناوری در جهان برگزیدند.
پیرامیدیار
پیر مراد امیدیار (متولد ۲۱ ژوئن ۱۹۶۷ میلادی در پاریس) بنیانگذار و رئیس یک کارآفرین و نیكوکار ایرانی - فرانسوی است. او در سال ۱۹۹۸ میلادی و در سن ۳۱ سالگی بهعنوان ثروتمندترین فرد ایرانی در جهان شناخته شد. در سال 2023 مجله فوربز امیدیار را 245 مین فرد ثروتمند دنیا با ثروتی معادل 8.7 میلیارد دلار تخمین زد. او در مقطع لیسانس در رشته علوم کامپیوتر از آمریکا فارغالتحصیل شد.
برادران محمدی، مؤسسین دیجیکالا
برادران محمدی (حمید محمدی و سعید محمدی) در سال ۱۳۵۸ در محله ابوذر تهران به دنیا آمدند. این برادران دوقلو در خانوادهای پرجمعیت با ۱۱ فرزند بزرگ شدند. در نهایت حمید محمدی لیسانس خود را از دانشگاه خواجهنصیر و در رشته مهندسی صنایع و فوقلیسانس خود را از دانشگاه علم و صنعت در رشته MBA دریافت نمود. در کنار او سعید نیز لیسانس مکانیک و فوقلیسانس MBA را از دانشگاه سازمان مدیریت صنعتی دریافت کرد. ایده دیجیکالا پس از یک شکست بزرگ در زندگی این برادران به وجود آمد. آنها که در سال ۱۳۸۴ قصد خرید یک دوربین دیجیتال را داشتند تا بتوانند به کار عکاسی بپردازند، دوربین مدنظر خود را از مغازهای در جمهوری خریداری نمودند و بهمحض اینکه آن را در منزل باز کردند، متوجه این موضوع شدند که کلاه بزرگی سرشان رفته و برخی از قطعات دوربین را عوض کردهاند.
این بود که این جرقه در ذهن آنها خورد که سایتی ایجاد کنند که به فروش محصولات دیجیتالی به شکلی کاملاً تخصصی بپردازد و ازایندست مشکلات جلوگیری کند. آنها سایت دیجیکالا را در بهمن 1385 ایجاد کردند و اکنون این سایت بزرگترین بازارگاه و فروشگاه آنلاین در ایران و مستقر در تهران است که روزانه بیش از ۵.۴ میلیون بازدیدکننده دارد و ۸۵ درصد سهم بازار فروش آنلاین در ایران را از آن خود کردهاست. و یکی از بزرگترین خردهفروشیهای آنلاین در خاورمیانه است.
آرش فردوسی
آرش فردوسی (متولد ۷ اکتبر ۱۹۸۵) کارآفرین و میلیاردر ایرانی - امریکایی است. او یکی از دو بنیانگذار دراپباکس و از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۶ مدیر ارشد فناوری CTO بوده است. او به تحصیل در رشتههای مهندسی برق و مهندسی کامپیوترمهندسی کامپیوتر چیست؟ معرفی رشته کامپیوتر توسط اساتید شریفاین صفحه به معرفی کامل رشته کامپیوتر، اعم از دروس رشته کامپیوتر، درآمد رشته کامپیوتر، شغل های رشته کامپیوتر، گرایش ها و زیر شاخه های رشته کامپیوتر پرداخته است از دانشگاه MIT پرداخت؛ ولی در سال آخر انصراف داد تا در کار خود تمرکز کند. در سال ۲۰۱۱ توسط مجله فرچون بهعنوان یکی از ۴۰ کارآفرین موفق زیر ۴۰ سال انتخاب شد.
امید کردستانی
امید کردستانی تاجر ایرانی - آمریکایی است. او از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۰ رئیس اجرایی هیئتمدیره توییتر بود و از سال ۲۰۲۲ بهعنوان عضو هیئتمدیره شرکت پیرسون فعالیت میکند. او پیشتر نایبرئیس ارشد و مدیر ارشد کسبوکار (سیبیئو) در گوگل و مدیر غیراجرایی وودافون بوده است. کردستانی لیسانس خود را در رشته مهندسی برق و ارشد خود را در رشته MBA گرفت.
هادی پرتوی
هادی پرتوی مهندس کامپیوتر ایرانیتبار مقیم سن فرانسیسکو است. او به همراه برادر دوقلویش علی پرتوی شرکت را بنیان نهاد و رئیس آن بود. او قائممقام عالی تکنولوژی مای اسپیس بود. در دهه ۱۹۹۰ او مدیریت گروه برنامهنویسی اینترنت اکسپلورر مایکروسافت را بر عهده داشت. او هماکنون مشاور شرکتهایی چون فیسبوک و دراپباکس است. در زمان مدیریت او بر MSN.com، این سایت ۳۰ درصد رشد سالیانه داشت. او دارای فوقلیسانس مهندسی کامپیوتر از دانشگاه هاروارد است. او فرزند فیروز پرتوی از بنیانگذاران دانشگاه صنعتی شریف و نوه مجید خسروشاهی از خاندانهای بزرگ و کارآفرین قبل از انقلاب است.
بهداد اسفهبد
سید بهداد اسفهبد میر حسینزاده سرابی (متولد 1361 ساری) یک مهندس نرمافزار ایرانی - کانادایی و مدافع نرمافزار آزاد است. او لیسانس خود در رشته مهندسی کامپیوتر را از دانشگاه شریف گرفت و پس از مهاجرت به کانادا فوقلیسانس خود را در رشتههای علوم کامپیوترعلوم کامپیوتر یا کامپیوتر ساینس چیستدر این صفحه به بررسی و موشکافی رشته علوم کامپیوتر اعم از بررسی بازار کار، گرایشها، دروس و چارت درسی این رشته، میزان درآمد و حقوق فارغ التحصیلان این رشته و ادامه تحصیل در این رشته پرداخته شده است. و MBA دریافت کرد. او نویسنده و توسعهدهنده اصلی برنامههای حرف باز، پانگو و فری بیدی است. این برنامهها بهصورت گسترده در برنامههای دیگر از جمله گنوم، گوگل کروم، فایرفاکس و لیبرهآفیس بهمنظور قالببندی و طرحبندی متون مورداستفاده قرار میگیرند. اسفهبد همچنین مشارکتهایی هم در پروژه گنوم داشته است. اسفهبد از سال ۲۰۰۳ در کانادا زندگی میکند و قبلاً برای شرکت ردهت و در حال حاضر برای گوگل کار میکند. او در یازدهمین و دوازدهمین دورههای المپیاد جهانی کامپیوتر در ۱۹۹۹ و ۲۰۰۰ به ترتیب برنده مدالهای نقره و طلا شد.
بابک پهلوان
لیسانس مهندسی الکترونیک را از «دانشگاه برکلی» و فوقلیسانس مهندسی الکترونیک با تأکید بر علوم کامپیوتر و کسبوکار را از «دانشگاه پرینستون» گرفته است. او در شرکتهایی مانند اینتل (شرکت تجهیزات رایانه)، و کارکرده و یکی از بنیانگذاران شرکت است. در سال 2011 (1390) این شرکت به وسیله شرکت گوگل خریداری شد و پهلوان هم از آن زمان به مدت یک سال به عنوان مدیر مدیریت محصول و بعد از آن تا امروز به عنوان مدیر ارشد مدیریت محصول در این شرکت فعالیت می کند. او در سال 2012 (1391) از طرف مجله «فوربس» به عنوان یکی از 30 نفرموفق زیر 30 سال در دنیا انتخاب شـد.
لیلی بقایی راد
او در سال ۱۳۶۳ در اصفهان متولد شد. او مدرک دکتری خود را در رشته مهندسی برق از دانشگاه استنفورد دریافت کرد. او به مدت ۲ سال و طی سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۵ مدیر محصول شرکت گوگل بود. وی از سال ۲۰۱۵ تا سال ۲۰۱۸ مدیر ارشد محصول در فیسبوک بود؛ اما هم اکنون وی مدیر ارشد محصول در “اینستاگرام” است. این دختر موفق ایرانی از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۵ بهعنوان مدیر ساخت بخش کروم و مدیر محصول بخش اندروید شرکت مایکروسافت فعالیت کرده هست.
پریسا تبریز
پریسا تبریز متولد سال ۱۹۸۳ میلادی متخصص امنیت رایانهای اهل ایالات متحده است. پدرش ایرانی و مادرش لهستانی_آمریکایی است. او لیسانس و ارشدش را در رشته علوم کامپیوتر دریافت کرد. او هماکنون بهعنوان نایبرئیس بخش مهندسی برای شرکت گوگل کار میکند و در آنجا به او لقب «شاهزاده امنیت» را دادهاند. نشریه فوربس در سال 2012 از پریسا تبریز بهعنوان یکی از ۳۰ چهره برتر در زمینه تکنولوژی، در کنار افرادی چون مارک زاکربرگ نامبرده است. در سال 2018 نشریه فورچون او را یکی از 40 نفر موفق زیر 40 سال معرفی کرد.
جمعبندی
همانطور که در ابتدای مقاله گفته شد، ایرانیهای بسیاری در شرکتهای مشهور جهان مشغول کار هستند یا خودشان استارتاپهای موفقی را راه انداختهاند. به همین منظور در این مقاله در مورد مهندسان کامپیوتر موفق ایرانی گفته شد تا با آنها آشنا شوید و از آنها الگو بگیرید.
فناوری ایران چقدر پیشرفته است؟
در این زمینه ایران رتبه 78 از 143 کشور جهان را دارد. رنکینگ ایران در جهان در رابطه با وجود زیرساخت برای اختراع 91 میباشد، در زمینه ابداعات 75 و در زمینه علم و فناوری 65 میباشد.
ایرانی معروف در ناسا چه کسی است؟
فیروز نادری یک دانشمند ایرانی آمریکایی با مدرک دکتری در رشته مهندسی برق است که مدیریت پروژه مریخ در زمینه جتهای پیشران را برعهده داشت که دو فرود موفق بر سطح مریخ را در کارنامه خود دارد. او در سن 77 سالگی درگذشت.