برنامه‌ریزی تا کنکور ارشد و دکتری: مشاوره خصوصیت با استاد رضوی رو رزرو کن!
ویس توضیحات مشاوره رزرو مشاوره
کنکور کامپیوتر
0
ورود | ثبت نام
نظرات
اشتراک
بالا
علاقه‌مندی

اشتراک
 

تست نرم افزار چیست؟ – انواع، روش ها و اهمیت تست نرم افزار

تست نرم افزار چیست؟ این مقاله عالی به بررسی انواع تست های نرم افزاری، بهترین روش ها برای تست نرم افزارها و اهمیت تست نرم افزار پرداخته است

به طور خلاصه به فرآیند ارزیابی کارایی یک نرم افزار، تست نرم افزار می‌گویند. در فرآیند تست نرم افزار، عملکرد نرم افزار مورد بررسی قرار می‌گیرد تا ایراد و باگی نداشته باشد، همچنین آزمایش‌هایی جهت صحت خروجی نرم افزار صورت می‌پذیرد تا قبل از انتشار و تجاری کردن نرم افزار، از درست بودن نتایج خروجی اطمینان حاصل شود.

چرا تست نرم افزار از اهمیت بالایی برخوردار است؟ 

تست نرم افزار یکی از مهم‌ترین مراحل توسعه ی نرم افزار است. از طریق تست نرم افزار، تست کنندگان نرم افزار با زیر سوال بردن نرم افزار و سنجش قسمت‌های مختلف نرم افزاری، آن نرم افزار را ارزیابی کرده و از این طریق باگ‌ها و مشکلات موجود در نرم افزار را شناسایی می‌کنند. تمامی این فرآیندها انجام می‌شود تا در نهایت محصولی که به دست مصرف کنندگان می‌رسد یک محصول با کیفیت باشد تا بتواند رضایت و اعتماد مشتری را افزایش دهد. مراحل ارزیابی و تست نرم افزار می‌تواند خیلی مختصر و یا خیلی پیچیده و گسترده باشد.

این تصویر بیانگر مفهوم تست نرم افزار است.

برای پی بردن به اینکه تست نرم افزار چقدر بحث مهمی است می‌توان به شرکت Starbucks نگاهی انداخت. بستر Point-of-Sale  یا POS این سیستم به دلیل اشکال نرم افزاری برای مدتی Shut down شد که همین امر باعث ایجاد خسارت چند میلیون دلاری این شرکت شد. با تست صحیح نرم افزاری بستر POS این شرکت، امکان جلوگیری از متضرر شدن شرکت وجود داشت. به عنوان مثالی دیگر می‌توان به شرکت خودرو سازی نیسان اشاره کرد. وجود باگی در سیستم کیسه‌ی هوای خودروهای این شرکت باعث شد تا بیش از 3 میلیون خودرو به کارخانه برگشت داده شوند.

در لیست زیر مهم ترین دلایلی که چرا باید تست نرم افزار را در فرآیند توسعه ی نرم افزار بگنجانیم آمده است:

انواع تست های نرم افزاری

تعداد زیادی تست های نرم افزاری وجود دارد، اما به طور کلی می‌توان آنها را به دو دسته ی اصلی یعنی تست های ایستا (StaticTesting) و تست های پویا (Dynamic Testing) تقسیم کرد. تست های پویا ارزیابی نرم افزار حین اجرا را ارزیابی می‌کنند. به عنوان مثال ارزیابی عملکرد توابع نرم افزاری و یا بررسی پرفورمنس و دیگر عملکردهای سیستمی، در حالی که تست‌های ایستا معمولا کد های نوشته شده و مستندات مربوط به طراحی آن را تحلیل می‌کنند.

در طول سال‌ها، تست های نرم افزاری به طول قابل توجهی تکامل یافته‌اند. در حال حاضر شرکت‌ها تست Agile و محیط های کاری DevOps را وارد حیطه‌ی کاری خود کرده‌اند. این استراتژی‌ها، تست‌های سریع‌تر و مشارکتی‌تری را در حوزه‌ی تست نرم افزار بوجود آورده اند.

لیست زیر انواع متودلوژی های تست های نرم افزاری که بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد را نشان می‌دهد:

در این تصویر انواع تست نرم افزار به همراه توضیحی مختصر از هر کدام نشان داده شده است.

چه عملیاتی در تست نرم افزار را می توان خودکار یا اتومات کرد؟ 

تست های خودکار برای پروژه‌های حجیم و بزرگ نرم افزاری به کار گرفته می‌شوند، یعنی زمانی که انجام تست به صورت دستی خسته کننده و یا زمانبر باشد. اسکریپت‌های مربوط به انجام تست نرم افزاری می‌تواند به صورت خودکار انجام شود تا شرکت‌ها بتوانند فرآیند تست نرم افزار را در زمان سریع‌تر و با هزینه‌ی کمتری انجام دهند.

بسیاری از تیم های QA ابزار های تست خودکار داخلی یا In-House می‌سازند تا بتوانند از همان تست به طور مکرر استفاده کنند. به عنوان مثال برای تست خودکار برنامه‌های تحت وب، از ابزاری مانند Java for Selenium استفاده می‌شود.

در لیست زیر پنج روش آورده شده است که اتوماسیون می‌تواند به فرآیند تست نرم افزار کمک کند:

  1. تست مداوم (Continuous Testing): این نوع تست خودکار تقریبا روی تمامی قسمت‌های نرم افزاری ای که یک توسعه دهنده می‌سازد، صورت می‌گیرد. در این تست، تشخیص خطا (Error Detection) و اعتبار سنجی کد (Validation) در مراحل اولیه ی توسعه ی نرم افزار انجام می‌شود. برای اینکه فرآیند تست به صورت مداوم و مکرر انجام شود، تست خودکار تعبیه می‌شود. همچنین این تست در تمامی Stageهای توسعه‌ی نرم افزار صورت می‌پذیرد.
  2. مجازی سازی سرویس (Virtualization of Service): در مراحل اولیه‌ی توسعه‌ی نرم افزار، معمولا محیط های تست نرم افزار وجود ندارد، زیرا هنوز اجزای کلی نرم افزار ساخته نشده است. این امر امکان انجام تست های کارامد در مراحل اولیه را از تیم ها سلب می‌کند. به وسیله ی مجازی سازی سرویس می‌توان بر این مشکل غلبه کرد. به عنوان مثال می‌توان سیستم‌هایی که هنوز توسعه نیافته‌اند را شبیه سازی کرد. بنابراین برنامه‌های آزمایشی زودتر ساخته می‌شوند و دیگر نیازی نیست منتظر بمانیم تا کل نرم افزار اصلی ساخته شود تا تست را روی آن انجام دهیم. مزیت دیگری که این روش دارد این است که تغییر سناریو های تست نرم افزار روی محیط های مجازی هیچ تاثیری بر روی محصول اصلی نمی‌گذارد.
  3. ردیابی باگ و نقص ها (Bug and Defect Tracking): تست های خودکار برای شناسایی اشکالاتی که گاهی اوقات در تست‌های دستی ممکن است از قلم بیفتند عالی است. به عنوان مثال مشکلاتی مانند Memory Leaks یا نشت حافظه. این تست‌ها در یک بازه‌ی کوتاه می‌توانند صدها بار اجرا شوند و بنابراین مشکلات سریع تر پیدا می‌شوند. به عنوان بخشی از تست خودکار، تست رگرسیون که قبلتر درباره‌ی آن گفتیم نیز انجام می‌شود تا تضمین کند باگ‌های قدیمی دوباره ظاهر نمی‌شوند. یکی دیگر از مزیت های تست خودکار نرم افزار، اطلاع رسانی سریع به توسعه دهندگان در صورت شکست یا Fail شدن تست است. این امر برای نرم افزارهایی که به صورت مکرر بروز رسانی می‌شوند بسیار مهم است.
  4. گزارش و معیار ها (Reporting and Metrics): گزارش و معیارها نقش حیاتی در تست های خودکار دارند. معمولا وقتی قرار است نتایج خروجی حاصل از تست را تجزیه و تحلیل کنند، نیاز است تا معیارهای استفاده شده یکپارچه باشند و هر گزارشی از یک متریک مجزا استفاده نکرده باشد. (فرضا معیار یکی بایت باشد و معیار دیگری بیت). در تست های دستی یا Manual ممکن است چنین مشکلی رخ دهد اما در تست های خودکار از معیار های یکپارچه استفاده می‌کنند و  به تیم ها این امکان را بدهد که به صورت هماهنگ با یکدیگر سلامت یک پروژه را تجزیه و تحلیل کنند.
  5. مدیریت پیکربندی (Configuration Management): تست خودکار یک دید خوبی از تمامی قسمت های فرآیند تست فراهم می‌کند که شامل کد ها، طراحی اسناد (Documents)، الزامات (Requirements)، قالب های تست (Test Cases) و بسیاری از موارد دیگر می‌شود. اینکار باعث شده تا بخش مدیریت بر روی تمامی این موارد یک حالت متمرکز بگیرد و تمامی تیم‌ها در سراسر سازمان بتوانند در مراحل مختلف توسعه، همکاری کنند.

بهترین روش ها برای تست نرم افزار

تست یک نرم افزار تنها به اجرا کردن چند تست ساده محدود نمی‌شود، در روند تست نرم افزار باید از استراتژی‌ها و فرآیندهایی استفاده کرد تا یک تست روشمند بوجود آید. این امر باعث بهبود بخشیدن پرفرومنس و کارایی برنامه‌ها و محصولات می‌شود. بنابراین برای انجام یک تست موفق در پروژه‌ها، نیاز است تا موارد زیر را در نظر بگیریم:

تاریخچه ی تست نرم افزاری

اولین کد نرم افزاری توسط یک دانشمند کامپیوتر با نام Tom Kilburn در سال 1948 میلادی در دانشگاه منچستر انگلستان نوشته شد. تست نرم افزاری نیز در همان زمان نوشته شد اما تنها محدود به فرآیند دیباگ کردن یا اشکال زدایی (Debugging)دیباگ چیست؟ معرفی روش‌‌ها و ابزارهای دیباگینگ(اشکال زدایی)دیباگ چیست؟ معرفی روش‌‌ها و ابزارهای دیباگینگ(اشکال زدایی)این مقاله عالی مفاهیم دیباگ (debug)، دیباگینگ (Debugging) یا همان اشکال زدایی، دیباگر (Debugger) را معرفی و همچنین روش‌‌ها و ابزارهای دیباگینگ را بررسی کرده بود. در دهه 1980، تیم های توسعه شروع به ترکیب فرآیند جامع تری برای جداسازی (Isolating) و انجام تست‌های Load یا میزان بار کاری کردند که این یک قدم رو به جلو برای تست های نرم افزاری بود. در دهه ی 1990، فرآیند QA ظهور کرد که بعد از آن تبدیل به جزئی از چرخه ی عمر توسعه ی نرم افزار تبدیل شد.

جمع بندی

با توجه به گسترده و پیچیده شدن نرم افزار های امروزی، تست های نرم افزاری به یک بخش خیلی مهم و جدایی ناپذیر از فرآیند توسعه ی نرم افزار تبدیل شده است. هر ساله در خصوص تست های نرم افزاری مقالات زیادی نوشته شده و کنفرانس های متعددی برگزار می‌گردد تا روش ها و فنون جدید تست یک نرم افزار و جنبه های مختلف آن را بررسی کنند. در این مقاله به طور جامع انواع تست های نرم افزاری پرداختیم و گفتیم که چرا تست یک نرم افزار می‌تواند اینقدر مهم و حیاتی باشد. همچنین روش های ارزشمند برای یک تست خوب را نیز معرفی کردیم.

تست نرم افزار یا Software Testing چیست؟

به طور کلی به فرآیند ارزیابی یک نرم افزار و تایید اینکه این نرم افزار به درستی کار کرده و نتایجی مطابق با خواسته‌ی ما و هدف خود نرم افزار در خروجی تولید کرده است، تست نرم افزار می‌گویند.

انواع تست های نرم افزاری کدامند؟

می‌توان گفت تست های نرم افزاری به بخش های زیر تقسیم می‌شوند:
- تست یکپارچه سازی (Integration testing)
- تست واحد (Unit testing)
- تست عملکرد (Functional testing)
- تست امنیت (Security testing)
- تست پرفورمنس (Performance testing)
- تست رگرسیون (Regression testing)
- تست استرس (Stress testing)
- تست پذیرش (Acceptance testing)

امتیازدهی4.1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 14.10 امتیاز (5 رای)
اشتراک
بارگذاری نظرات
تلگرام اینستاگرام تماس با پشتیبانی: 09378555200 تماس با پشتیبانی: 09378555200