برنامه ریزی تا کنکور ارشد و دکتری: مشاوره خصوصیت با استاد رضوی رو رزرو کن!
ویس توضیحات مشاوره رزرو مشاوره
کنکور کامپیوتر
0
ورود | ثبت نام
نظرات
اشتراک
بالا
علاقه‌مندی

اشتراک
 

تاریخچه کامپیوتر – تاریخچه کامپیوتر از ابتدا تا کنون

این مقاله عالی به بررسی تاریخچه کامپیوتر از ابتدا تا کنون پرداخته، همچنین سیر تکامل نسل‌های کامپیوتر و تاریخچه رایانه را بر اساس جدول زمانی ارائه کرده است

در دنیای امروز کمتر کسی هست که نداند کامپیوتر چیست، کامپیوتر (Computer) یا رایانه ها وسیله‌ای الکترونیکی و قابل برنامه‌ریزی هستند که داده ها (Data) و اطلاعات (Information) را می‌پذیرند، پردازش را انجام می‌دهند، و نتایج حاصل شده را به عنوان خروجی تولید می‌کنند.

اصطلاح "کامپیوتر" در ابتدا به‌عنوان فردی محاسبه‌گر (رایانه‌های انسانی) بیان شده بود که محاسبات عددی را با استفاده از ماشین حساب‌های مکانیکی مانند قانون چرتکه و اسلاید انجام می‌داد، که در قرن نوزدهم با پیدایش ماشین‌ها این اصطلاح به دستگاه‌های مکانیکی گفته شد که جایگزینی برای رایانه‌های انسانی بودند.

شناخت این ماشین‌ها، نیازمند بررسی سیر تکامل نسل‌ های کامپیوتر می‌باشد. در آن زمان اصطلاح نسل فقط برای تمایز بین فناوری‌‌های سخت‌ افزاری مختلف، استفاده می‌شد، اما امروزه اشاره به هر دو فناوری سخت افزارسخت افزار چیست - بررسی اجزای اصلی سخت افزار کامپیوترسخت افزار چیست - بررسی اجزای اصلی سخت افزار کامپیوتردر این صفحه بررسی شده که سخت افزار چیست و سخت افزار کامپیوتر به زبان ساده معرفی شده است، همچنین به بررسی اجزای اصلی سخت افزار کامپیوتر پرداخته شده است و نرم‌افزار را دارد که یک سیستم کامپیوتری کامل را تشکیل می‌دهند.

وقتی بیشتر مردم کلمه کامپیوتر را می‌شنوند، به فکر یک کامپیوتر شخصی مانند دسکتاپ یا لپ تاپ می‌افتند. با این حال، انواع کامپیوترها در اشکال و اندازه های مختلفی وجود دارند که عملکردهای مختلفی را در زندگی روزمره ما انجام می‌دهند.

دستگاه ها‌ی محاسباتی اولیه

مردم قبل از اختراع کامپیوترها از چوب، سنگ و استخوان به عنوان ابزار شمارش استفاده می‌کردند که با پیشرفت تکنولوژِی و عقل انسان، دستگاه‌های محاسباتی بیشتری توسعه یافتند. در اینجا قصد داریم به تعدادی از دستگاه‌ های محاسباتی اولیه که توسط بشر استفاده شده است نگاهی بیندازیم.

چرتکه (Abacus)

چرتکه در حدود 4000 سال پیش توسط چینی‌ها اختراع شد. این وسیله دارای یک قفسه چوبی با میله‌های فلزی است که مهره‌هایی به آن‌ها وصل شده است. اپراتور چرتکه مهره‌ها را طبق دستورالعمل‌های خاصی حرکت می‌دهد تا محاسبات حسابی کامل شود. چرتکه هنوز در برخی از کشورها مانند چین، روسیه و ژاپن استفاده می‌شود.

 چرتکه که به آن قاب شمارش نیز می گویند، ابزاری برای محاسبه است که از زمان های قدیم مورد استفاده قرار می گرفته است.

استخوان ناپیر (Napier’s Bone)

یک دستگاه محاسباتی دستی که توسط جان ناپیر یا جان نپر (John Napier) از مرچیستون اختراع شد. او در این ابزار محاسبه از 10 نوار یا استخوان عاج مختلف که با اعداد مشخص شده بودند برای ضرب و تقسیم استفاده کرد. این ابزار به نام "استخوان های ناپیر" شناخته شد و اولین ماشینی بود که از نقطه اعشار استفاده کرد.

 مجموعه ای غیرمعمول قرن هجدهم از استخوان های ناپیر یا چوب خط ها‌ی ناپیر که در آن اعداد بر روی استوانه های چرخان هستند. او این چوب خطها را برای کمک به بازرگانان ابداع نمود

پاسکالین (Pascaline)

پاسکالین به عنوان ماشین حساب (Calculating Machine) یا ماشین اضافه (Adding Machine) نیز شناخته می شود که در سال 1642، توسط یک ریاضیدان و فیلسوف فرانسوی به نام بلیز پاسکال (Blaise Pascal) اختراع شد. اعتقاد بر این است که این اولین ماشین حساب مکانیکی و اتوماتیک بوده است. دستگاه پاسکالین یک جعبه چوبی با یک سری چرخ دنده و چرخ بوده که فقط می‌توانست جمع و تفریق را انجام دهد. این ماشین حساب در سال 1645 به طور عمومی ارائه شد. بلیز پاسکال این ماشین را اختراع کرد تا به پدرش کمک کند محاسبات مالیاتی را به نحو احسن انجام دهد. پاسکال تنها 18 سال داشت که ماشین حساب را اختراع کرد.

 تصویری از ماشین حساب پاسکال اختراع بلیز پاسکالین

رکونر پلکانی یا چرخ لایبنیتس (Stepped Reckoner or Leibnitz Wheel)

در سال 1673، یک ریاضیدان و فیلسوف آلمانی به نام گوتفرید ویلهلم لایبنیتس (Gottfried Wilhelm Leibniz) اختراع پاسکال را برای ایجاد این دستگاه بهبود بخشید. او یک ماشین حساب مکانیکی دیجیتال ساخت که به آن حسابگر پله‌ای هم می‌گفتند زیرا به جای چرخ دنده از درام‌های فلوت دار استفاده می‌کرد.

 تصویری از رکونر پلکانی اختراع ویلهلم لایبنیتس، اولین ماشین حساب شناخته شده ای بود که می توانست هر چهار عملیات جمع، تفریق، ضرب و تقسیم حسابی را انجام دهد.

موتور تفاوت (Difference Engine)

در اوایل دهه 1820، چارلز بابیج (Charles Babbage) موتور تفاوت را ایجاد کرد. این یک کامپیوتر مکانیکی بود که می‌توانست محاسبات اولیه و ساده را با موقعیت چرخ‌های دندانه‌دار که با اعداد اعشاری مشخص شده بودند را انجام دهد. این ماشین محاسباتی که با نیروی بخار بود برای حل جداول عددی مانند جداول لگاریتمی استفاده می‌شد.

 بخش تکمیل شده موتور تفاوت چارلز بابیج

ماشین تحلیلی (Analytical Engine)

چارلز بابیج (Charles Babbage) ماشین محاسبه دیگری به نام موتور تحلیلی را در سال 1830 ایجاد کرد. این دستگاه یک کامپیوتر مکانیکی بود که از کارت‌های پانچ به عنوان ورودی استفاده می‌کرد که قادر به حل هر مشکل ریاضی بود که داده‌ها و اطلاعات را به عنوان یک حافظه دائمی ذخیره می‌کرد.

 بخشی از ماشین محاسبه با مکانیزم چاپ موتور تحلیلی، ساخته شده توسط چارلز بابیج که در موزه علوم (لندن) به نمایش گذاشته شده است

دستگاه جدول بندی (Tabulating Machine)

آماردان آمریکایی به نام هرمان هولریث (Herman Hollerith) دستگاه جدول بندی را در سال 1890 اختراع کرد. این دستگاه یک جدول‌ساز مکانیکی بر‌اساس کارت‌های پانچ بود که می‌توانست آمارها را جدول بندی کند و داده‌ها یا اطلاعات را ثبت یا مرتب کند. دستگاه هولوریث در سرشماری سال 1890، ایالات متحده مورد استفاده قرار گرفت. او همچنین شرکت ماشین‌های جدول‌بندی (Hollerith) را راه‌اندازی کرد که بعداً در سال 1924، به ماشین تجاری بین‌المللی (IBM) تبدیل شد.

 دستگاه جدول بندی Hollerith با جعبه مرتب سازی

آنالایزر دیفرانسیل (Differential Analyzer)

ونیوار بوش (Vannevar Bush) اولین کامپیوتر الکتریکی را به نام آنالایزر دیفرانسیل در سال 1930، معرفی کرد. این دستگاه دارای لوله‌های خلاء (Vacuum Tubes) جهت تعویض سیگنال‌های الکتریکی برای انجام محاسبات بود که قادر به انجام 25 محاسبه در عرض چند دقیقه بود.

 ونیوار بوش (1890-1974) با تحلیلگر دیفرانسیل خود

مارک (Mark I)

تغییرات عمده بعدی در تاریخ کامپیوتر در سال (1937)، آغاز شد، زمانی که هاوارد آیکن (Howard Hathaway Aiken) قصد داشت ماشینی بسازد که بتواند محاسبات مربوط به اعداد بزرگ را انجام دهد. در سال 1944، کامپیوتر Mark I به عنوان مشارکت بین IBM و هاروارد ساخته شد. کامپیوتر ASCC یا Harvard Mark I اولین کامپیوتر الکترومکانیکی از قطعات مختلفی مانند کلیدها، رله‌ها، شفت‌ها و کلاچ‌ها ساخته شده بود. در این کامپیوتر بیش از 765000 قطعه الکترومکانیکی و صدها کیلومتر سیم استفاده شده که بیش از 50 فوت (15 متر) طول داشت. Harvard Mark I حجمی بیش از 23 متر مکعب و وزنی معادل 4.3 تن داشت.

 تصویری از کامپیوتر ASCC یا Harvard Mark I

سیر تکامل نسل‌های کامپیوتر

همانطور که گفته شد اولین کامپیوترها همان ماشین حساب‌ها بودند که کم کم با تکامل نسل ها‌ی کامپیوتر در دهه 1940، باعث ایجاد مدارهای کوچکتر و پیشرفته‌تر از مدارهای نسل قبل شدند که این کوچک‌سازی به افزایش سرعت، حافظه و قدرت کامپیوترها کمک کرده است. نسل‌ های کامپیوتر بر‌اساس تغییرات تکنولوژیکی عمده در کامپیوترها رخ داده است، که این تغییرات با مدارها‌ی لوله خلاء (Vacuum Tubes) آغاز و با سیستم‌ها و هوش مصنوعیهوش مصنوعی (AI) چیست؟ انواع، کاربردها، مزایا و معایبهوش مصنوعی (AI) چیست؟ انواع، کاربردها، مزایا و معایبهوش مصنوعی یا Artificial Intelligence یا به اختصار AI، امروزه کاربردهای بسیاری پیدا کرده و به یکی از داغ‌ترین حوزه‌های بشر تبدیل شده است، اما با این وجود بسیاری از افراد با کاربردهای آن آشنایی کامل ندارند، به همین علت در این صفحه کاربردها، مزایا و معایب AI بطور کامل بررسی شده است به اختصار AI، به امروز و فراتر از آن می‌رود.

نسل های کامپیوترجدول زمانی نسل هاسخت افزار در حال تکامل
نسل اول   1950-1940 مبتنی بر لوله خلاء
نسل دوم 1960-1950 مبتنی بر ترانزیستور
نسل سوم 1970-1960 مبتنی بر مدار مجتمع آی سی
نسل چهارم 1970 تاکنون مبتنی بر ریزپردازنده
نسل پنجم حال و آینده مبتنی بر هوش مصنوعی

ویژگی های اصلی کامپیوترهای نسل اول

در کامپیوترها‌ی نسل اول (1950-1940)، از لوله های خلاء (Vacuum Tubes) به عنوان اجزای اصلی و برای حافظه، از درام‌های مغناطیسی و نوارهای مغناطیسی استفاده می‌کردند. در این دهه زبان ماشین برای استفاده از رایانه توسعه یافت. این کامپیوترها برق زیادی مصرف می‌کردند و در عوض گرمای زیادی تولید می‌کردند. سرعت این ماشین‌ها بسیار آهسته و اندازه آن‌ها بسیار بزرگ بود (اغلب کل اتاق را اشغال می‌کردند). آنها بیشتر به سیستم‌عامل‌های دسته‌ای و کارت‌های پانچ متکی بودند و ورودی و خروجی کامپیوتربررسی و آموزش ورودی و خروجی های کامپیوتربررسی و آموزش ورودی و خروجی های کامپیوتردر این صفحه به معرفی ورودی و خروجی کامپیوتر و بررسی انواع دستگاه های ورودی و خروجی کامپیوتر نظیر کارت گرافیک، اسکنر و ... پرداخته شده است آنها، کارت‌های پانچ شده و نوار کاغذی بود. کامپیوترها‌ی ENIAC، UNIVAC1، IBM 650، IBM 701 و غیره نمونه‌ها‌یی از این دهه هستند.

 در این تصویر چند نمونه از لامپ های خلا در سایزهای مختلف دیده می شود. این لامپ ها جز اصلی ترین بخش کامپیوترهای نسل اول بودند

لامپ خلاء یک دستگاه الکترونیکی است که جریان الکترون‌ها را در خلاء کنترل می‌کند. به عنوان سوئیچ، تقویت کننده یا صفحه نمایش در بسیاری از رادیوها، تلویزیون‌ها، رایانه‌ها و غیره مدل های قدیمی‌تر استفاده می‌شود.

ویژگی های اصلی کامپیوترهای نسل دوم

کامپیوترهای نسل دوم (1960-1950)، به عنوان عصر کامپیوترهای ترانزیستور (Transistors) معرفی شده بودند. ترانزیستورها‌ی ارزان، فشرده با مصرف انرژی کمتر جایگزین لوله‌های خلاء شدند. در این نسل از هسته‌های مغناطیسی به عنوان حافظه اولیه و دیسک مغناطیسی و نوارها به عنوان ذخیره ثانویه استفاده می‌شد. در رایانه ها‌ی نسل دوم از زبان اسمبلی و زبان‌های برنامه نویسیبرنامه نویسی کامپیوتر چیست و چطور می توانید یک برنامه نویس موفق شوید؟برنامه نویسی کامپیوتر چیست و چطور می توانید یک برنامه نویس موفق شوید؟در عصر فعلی برنامه‌نویسی یکی از پرطرفدارترین شغل‌های دنیاست، دغدغه‌‌ای افرادی که می‌خواهند در مسیر برنامه‌نویس شدن قدم بردارند این است که نمی‌دانند از کجا باید شروع کنند، در این صفحه هر آن چه برای تبدیل شدن به یک برنامه نویس حرفه ای نیاز دارید در اختیارتان قرار گرفته است مانند COBOL و FORTRAN و سیستم‌عامل‌های پردازش دسته‌ای و چند برنامه‌نویسی استفاده می‌شده است. بهبود قدرت و سرعت و قابلیت اطمینان بیشتر وهمچنین تولید گرمای کمتر و اندازه کوچکتر از ویژگی‌های این دهه است. اما کامپیوتر نسل دوم، هنوز برای ورودی و خروجی خود به کارت‌های پانچ و نوار مغناطیسی متکی بودند.

 تصویری از چند نمونه ترانزیستور که در نسل دوم کامپیوتر استفاده می شدند

ترانزیستور یک قطعه الکترونیکی است که می‌تواند به عنوان تقویت کننده یا سوئیچ استفاده شود. برای کنترل جریان برق در رادیو، تلویزیون، کامپیوتر و غیره استفاده می‌شود.

کامپیوترها‌ی IBM 1401، IBM 7090 and 7094، UNIVAC 1107 و غیره نمونه ها‌یی از این دهه هستند.

ویژگی های اصلی کامپیوترهای نسل سوم

در کامپیوترهای نسل سوم (1970-1960)، به جای ترانزیستور از آی سیآی سی (IC) چیست؟ بررسی وظایف و اهمیت چیپ ها در کامپیوترآی سی (IC) چیست؟ بررسی وظایف و اهمیت چیپ ها در کامپیوترآی‌سی‌ها نقش پررنگی در زندگی امروز بشر ایفا می‌کنند، آن‌ها در وسایلی همچون موبایل، کامپیوتر، یخچال، ماشین‌ها، هواپیما و ... حضور دارند، بنابراین آشنایی با آی‌سی برای علاقه‌مندان به رشته کامپیوتر از اهمیت بالایی برخوردار است، به همین علت در این مقاله به معرفی و بررسی IC پرداخته‌ شده است. (Integrated Circuits) یا به اختصار IC استفاده می‌کردند. آی سی واحد، از تعداد زیادی ترانزیستور تشکیل شده است که باعث افزایش قدرت کامپیوتر و کاهش هزینه‌ها می‌شود.

در این نسل کامپیوترها قابل اعتمادتر، کارآمدتر و از نظر اندازه کوچکتر شدند (آنها را مینی رایانه‌ها می‌نامیدند) همچنین به‌جای کارت‌های پانچ شده و پرینت‌های چاپی، کاربران از طریق صفحه کلید، مانیتور و رابط‌های یک سیستم‌عامل با رایانه‌های نسل سوم ارتباط برقرار می‌کردند. زبان های برنامه نویسی این نسل FORTRAN، BASIC، Pascal، COBOL و C بودند. کامپیوترها‌ی IBM 360، IBM 370، PDP(Personal Data Processor)، UNIVAC 1108 و غیره نمونه هایی از این دهه هستند.

 تصویری از یک مدار مجتمع (IC) که کل مدار بر روی یک بلوک کوچک از نیمه هادی ها است. اندازه یک آی سی منفرد معمولاً بسیار کوچک است (به ترتیب 1 میلی متر در 1 میلی متر)

مدار مجتمع (IC) یک مدار الکترونیکی کوچک است که روی یک تراشه که معمولاً از جنس سیلیکون است چاپ می‌شود که شامل تمام عناصر مدار خود ترانزیستورها، دیودها، مقاومت‌ها و غیره می باشد.

ویژگی های اصلی کامپیوترهای نسل چهارم

اختراع ریزپردازنده ها (Microprocessor) نسل چهارم رایانه ها را در سال (1970)، به همراه آورد. این نسل از فناوری VLSI و ریزپردازنده، استفاده می‌کردند. این تراشه‌ها رایانه‌های این نسل را فشرده‌تر، قدرتمندتر، سریع‌تر و مقرون به صرفه‌تر کردند. همچنین باعث ارتقاء دستگاه‌های ورودی و خروجی، صفحه کلید، دستگاه‌های اشاره گر، اسکن نوری، مانیتور و چاپگر شدند. PYTON، #C ، JAVA، JAVA SCRIPT، Rust، KOTLIN نمونه ای از زبان های برنامه نویسی این نسل هستند.

کم کم ریزپردازنده‌ها از قلمرو رایانه‌های رومیزی خارج شدند، چه بسا محصولات روزمره، روز به روز شروع به استفاده از تراشه‌های ریزپردازنده کردند که این قدرتمندتر شدن رایانه‌های کوچک، مزیتی شد برای متصل کردن آن‌ها به یکدیگر و ایجاد شبکه های کامپیوتریجامع‌ترین آموزش درس شبکه های کامپیوتریجامع‌ترین آموزش درس شبکه های کامپیوتریدرس شبکه‌ های کامپیوتری یکی از مهم‌ترین و بنیادیترین دروس‌ رشته کامپیوتر است، با توجه به اینکه اینترنت امروزی بزرگترین سیستم مهندسی ساخت دست بشر در تمام طول تاریخ است، آشنایی با شبکه‌های کامپیوتری برای تمامی علاقه‌مندان و دانشجویان رشته کامپیوتر الزامی است، در این راستا در این صفحه به معرفی شبکه‌های کامپیوتری پرداخته‌ شده است (Computer Networks) که در نهایت این سیر تکامل منجر به توسعه اینترنت شد. کامپیوترهای IBM PC، STAR 1000، APPLE II، Apple Macintosh و غیره نمونه‌هایی از این دهه هستند.

 تصویری از یک ریزپردازنده ی نسل چهارم

فناوری یکپارچه‌سازی در مقیاس کلان (Very-Large-Scale Integration) یا به اختصار VLS، شاخه‌ای از مهندسی الکترونیک است که به بررسی یکپارچه‌سازی (مجتمع‌سازی) مدارهای خیلی پیچیده در یک مجموعه تراشه می‌پردازد.
VLSI فرآیند ایجاد یک مدار مجتمع (IC) با ترکیب هزاران ترانزیستور بر روی یک تراشه است.

ریزپردازنده یک قطعه الکترونیکی است که روی یک مدار مجتمع نگهداری می شود که شامل واحد پردازش مرکزی کامپیوتر (CPU) و سایر مدارهای مرتبط است.

 در سال (1981)، IBM اولین کامپیوتر شخصی خود را برای کاربران خانگی معرفی کرد و در سال (1984)، اپل مکینتاش را معرفی کرد.

ویژگی های اصلی کامپیوترهای نسل پنجم

فناوری کامپیوتری نسل پنجم (حال و آینده)، مبتنی بر هوش مصنوعی هنوز در حال توسعه است. کامپیوترهای نسل پنجم از فناوری ULSI و روش پردازش موازی استفاده می‌کنند. این کامپیوترها قابل حمل در اندازه‌ها‌ی کوچک هستند و ظرفیت ذخیره‌سازی زیادی دارند و شامل دستگاه‌های ورودی و خروجی مانند صفحه کلید، مانیتور، ماوس، پد لمسی، صفحه لمسی، قلم نوری، ورودی گفتار (تشخیص صدا و گفتار)، اسکنر و چاپگر می‌باشند. کامپیوترهای Desktops، Laptops، Tablets، Ultra Book، Smartphones، Chrome Book و غیره از این دهه هستند.

در نسل پنجم مبتنی بر هوش مصنوعی، به شبیه سازی و ایجاد ماشین های هوشمند یا  رفتار هوشمند در کامپیوترها می پردازد که مانند انسان ها فکر می کنند، یاد  می گیرند، کار می کنند و واکنش نشان می دهند.

فناوری ادغام در مقیاس فوق العاده بزرگ (Ultra Large Scale Integration) یا به اختصار ULSI، و توسعه پردازش موازی (Parallel Processing Method)، هوش  مصنوعی واقعی را در کامپیوترها امکان پذیر کرد و جایگزین فناوری (VLSI) شد. ULSI فرآیند ایجاد یک مدار مجتمع (IC) با ترکیب میلیون ها ترانزیستور بر روی یک تراشه است.

تاریخچه کامپیوتر بر اساس جدول زمانی

تاریخچه پیدایش کامپیوترها به شکل یک جدول زمانی است، که چگونگی توسعه کامپیوترها از ابتدای خود تا به امروز را نشان می‌دهد. مخترعانی که خستگی ناپذیر برای آوردن رایانه به جهان کار کردند، باید متوجه می‌شدند که آنچه آنها خلق می‌کنند چیزی بیش از یک خردکن اعداد یا یک ماشین حساب است.

آنها باید تمام مشکلات مربوط به اجرای طرح، و در واقع ساختن این ماشین را برطرف می‌کردند چه بسا در راه ساخت این وسیله تلاش‌های بسیاری انجام شد که بیشتر آن‌ها با شکست مواجه شده‌اند. در اصل تاریخچه کامپیوتر، تاریخچه حل شدن این مشکلات است. در این بخش بررسی خواهیم کرد که طی بازه‌های زمانی مختلف چه اتفاقاتی در مسیر اختراع کامپیوتر افتاده است، که به روند تولید این دستگاه کاربردی کمک کرده است.

قرن 19 ام

اواخر قرن 20 ام

قرن 21 ام

موزه تاریخ کامپیوتر

پیدایش این موزه به سال 1968، برمی‌گردد، زمانی که گوردون بل (Gordon Bell) کارمند اولیه شرکت تجهیزات دیجیتال (Digital Equipment Corporation) یا به اختصار DEC بود با همکارانش طرح‌ریزی نهایی برای موزه کامپیوتر را آغاز کردند.

آنها مرکزی به نام (The Computer Museum) یا به اختصار TCM را در بوستون برپا کردند و پس از گذشت سال‌ها و چندین بار جابجایی و تغییر نام هم اکنون تابلوی CHM که مخفف (Computer History Museum) است را برای خود انتخاب کرده و در Mountain View، کالیفرنیا بازدیدکنندگان را به سفر در گذشته دعوت می‌کند.

نمایی از ساختمان موزه کامپیوتر CHM در شهر Mountain View در کالیفرنیا

موزه تاریخ کامپیوتر ادعا می‌کند که بزرگترین و مهم‌ترین مجموعه از مصنوعات محاسباتی در جهان را در خود جای داده است که شامل بسیاری از اشیاء کمیاب یا منحصر به‌فرد می‌باشد. به‌طوری‌که تاریخچه محاسبات را از چرتکه تا اینترنت پوشش می‌دهد. این مجموعه نزدیک به 90000 شی، عکس و فیلم و4000 فوت (1200 متر) اسناد فهرست‌بندی شده و چند صد گیگابایت نرم‌افزارمی‌باشد. در این قسمت چند نمونه از این مجموعه را بیان خواهیم کرد.

اگر به تاریخچه کامپیوتر و روند شکل‌گیری اینترنت علاقه دارید، پیشنهاد ما این است که حتماً به سایت موزه تاریخچه کامپیوتر سر بزنید و از این شگفتی‌های عصر کامپیوتر لذت ببرید. موزه تاریخ کامپیوتر CMH

تاریخچه ورود کامپیوتر به ایران پس از 10 سال

نخستین کامپیوتر در تیر ماه 1341، برای مصرف شخصی امیرعباس هویدا به ایران وارد شد، یعنی 10 سال پس از تولید و استفاده از کامپیوتر در کشورها‌ی صنعتی اروپا و امریکا. دوره توسعه کامپیوتر در ایران به صورت علمی و آکادمیک از سال 1350 آغاز و تا سال 1360 ادامه داشت. در این دوره رقابت برای خرید تجهیزات سخت‌افزاری و پیاده‌سازی سیستم‌های نرم‌افزاری و آموزش نیروی انسانی جهت پیشرفت کامپیوتر در کشور زیاد بود. بعد از شروع جنگ تحمیلی در ایران این توسعه تا حدودی متوقف شد. اما بعد از اتمام جنگ تحمیلی در سال 1367 دوباره به حالت اول خود برگشت و با بازگشایی دانشگاه ها رشته کامپیوترمعرفی کامل رشته کامپیوتر- بررسی درآمد و شغل های رشته کامپیوترمعرفی کامل رشته کامپیوتر- بررسی درآمد و شغل های رشته کامپیوتردر این صفحه به بررسی و موشکافی رشته کامپیوتر اعم از بررسی بازار کار، گرایش‌ها، دروس و چارت درسی رشته کامپیوتر، میزان درآمد و حقوق فارغ التحصیلان این رشته و ادامه تحصیل در رشته کامپیوتر پرداخته‌ شده است در دو شاخه رشته مهندسی نرم افزارمعرفی رشته نرم افزار کامپیوتر در دانشگاه+معرفی ارشد نرم افزارمعرفی رشته نرم افزار کامپیوتر در دانشگاه+معرفی ارشد نرم افزاررشته نرم افزار یکی از گرایش های مقطع لیسانس و ارشد کامپیوتر است، در این صفحه رشته نرم افزار کامپیوتر در دانشگاه و ارشد نرم افزار توسط اساتید صنعتی شریف معرفی شده و مهندسی سخت افزار توسعه و پیشرفت فراوانی یافت.

تصویر امیرعباس هویدا در کنار اولین کامپیوتر وارد شده در ایران

جمع بندی

در این مقاله با شرح کامل تاریخچه کامپیوتر و بررسی نسل ها و انواع کامپیوترها و همچنین قرار دادن تصاویر مرتبط، تلاش کرده ایم دید وسیع‌تری از این ماشین قدرتمند را در اختیارتان قرار دهیم. در چند دهه‌ی اخیر، پیشرفت در فناوری های کامپیوتری، (سخت افزاری و نرم افزاری) به سطح چشمگیری رسیده است. به‌طور کلی این فناوری‌ها یعنی تغییر دستگاه های محاسباتی در هر نسل، که نه تنها زمینه های بسیار رایج زندگی روزمره ما را بهبود می‌بخشد، بلکه زمینه‌های آموزشی، بهداشت، صنایع تولیدی و غیره را نیز شامل می‌شود. می‌توان گفت این رشد و تلاش های بی‌وقفه دنیای کامپیوتر، پایه‌ای برای جامعه آینده خواهد بود.

پدر علم کامپیوتر کیست؟

چارلز بابیج پس از اختراع موتور تحلیلی خود، به عنوان پدر محاسبات شناخته شد. گرچه او اختراع خود را در طول زندگی به پایان نرساند، اما مفاهیم بنیادی او از او پدر محاسبات را ساخت. افراد زیادی هستند که می توان آنها را پدر کامپیوتر دانست از جمله آلن تورینگ (Alan Mathison Turing)، جان آتاناسوف (John Vincent Atanasoff) و جان فون نویمان (John von Neumann)، اما ما کنراد زوز (Konrad Zuse) را به عنوان پدر کامپیوتر با ظهور Z1، Z2، Z3 و Z4 در نظر می‌گیریم.

پدر کامپیوتر شخصی کیست؟

در 19 دسامبر (1974)، هنری ادوارد رابرتز (Henry Edward Roberts) پس از انتشار Altair 8800 (به عنوان اولین کیت مینی کامپیوتر جهان) واژه "کامپیوتر شخصی" را ابداع کرد و به عنوان پدر رایانه های شخصی مدرن در نظر گرفته شد. Altair 8800 که دارای چندین افزونه اضافی مانند برد حافظه و بردهای رابط بود به صورت کیت با قیمت 439 دلار یا مونتاژ شده با قیمت 621 دلار عرضه شد که بیش از 5000 فروخته شد که انقلاب کامپیوترهای شخصی را آغاز کرد.

مشخصات اولین کامپیوتر جهان چیست؟

در سال (1946)، جان ویلیام ماچلی (John William Mauchly) و جان آدام پرسپر اِکِرت (John Adam Presper Eckert J) در دانشگاه پنسیلوانیای آمریکا (University of Pennsylvania) شروع به ساختن اولین رایانه الکترونیکی همه منظوره بنام انیاک ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer) کردند. علاوه بر اجزاء الکترومکانیکی از 19000 لامپ خلاء استفاده شده بود که 130000 وات انرژی مصرف می‌کرد و 1800 فوت مربع جا اشغال می‌کرد و وزن آن به بیش از 30 تن می‌رسید. انیاک برای محاسبهٔ شلیک موشک‌ها توسط ارتش ایالات متحده طراحی و ساخته شده بود.

انواع کامپیوتر بر اساس اندازه به چند دسته تقسیم می شود؟

سوپر کامپیوتر یا Super Computer
رایانه اصلی یا Mainframe Computer
مینی فریم یا مینی کامپیوتر یا Mini Frame or Mini Computer 
ایستگاه کاری یا Workstation
میکرو کامپیوتر یا Micro Computer مثل کامپیوتر شخصی Personal Computer

امتیازدهی4.1666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 14.17 امتیاز (12 رای)
اشتراک
بارگذاری نظرات
تلگرام اینستاگرام تماس با پشتیبانی: 09378555200 تماس با پشتیبانی: 09378555200