یکی از بحثهای بسیار مهم برای متقاضیان دکتری بعد از فارغالتحصیلی از کارشناسیارشد، انتخاب بهترین گرایش دکتری کامپیوتر جهت ادامه تحصیل است. بهطورکلی نمیتوان یک گرایش را بهعنوان بهترین گرایش در تمامی مباحث و برای تمامی افراد در نظر گرفت؛ بلکه فاکتورها و پارامترهای گوناگونی برای انتخاب بهترین گزینه وجود دارد. بهعنوانمثال ممکن است فردی به زمینه تحقیقات و انجام امورات ریاضیاتی علاقهمند باشد و دیگری در مباحث پیادهسازی و ساختنی همهفنحریف باشد و یا ممکن است هدف فردی مهاجرت بهعنوان نیروی متخصص بوده درحالیکه هدف متقاضی دیگر پیشرفت ضعفهای موجود در کشوری که در آن زندگی میکند باشد. با درنظرگرفتن این پارامترها میتوان بهترین گرایش برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری را انتخاب نمود.
در ابتدا باید گفت تمامی گرایشهای کامپیوتر، چالشها و سختیهای خاص خودش را دارد لذا میتوان بر اساس پارامترهایی مانند فرصت تحقیقاتی، تقاضای صنعت، تأثیر اجتماعی و... گرایش های دکتری کامپیوتر را با یکدیگر سنجید.
بهترین گرایش دکتری کامپیوتر از لحاظ فرصت تحقیقاتی
رشته مهندسی کامپیوترمهندسی کامپیوتر چیست؟ معرفی رشته کامپیوتر توسط اساتید شریفاین صفحه به معرفی کامل رشته کامپیوتر، اعم از دروس رشته کامپیوتر، درآمد رشته کامپیوتر، شغل های رشته کامپیوتر، گرایش ها و زیر شاخه های رشته کامپیوتر پرداخته است در مقطع دکتری دارای گرایش های متفاوت با فرصتهای تحقیقاتی مختلفی است که در اینجا به بررسی این موضوع میپردازیم:
- گرایش نرمافزار و الگوریتم: تمرکز این گرایش بر روی طراحی الگوریتمآموزش طراحی الگوریتم به زبان سادهدرس طراحی الگوریتم یکی از مهمترین و بنیادیترین دروس رشته کامپیوتر است. هدف از این درس، معرفی روشهای مختلف طراحی الگوریتمها برای حل مسائل گوناگون است، در این صفحه به معرفی و آموزش طراحی الگوریتم پرداخته شده است. های کارآمد و توسعه تکنیکهای نرمافزاری قدرتمند است. فرصتهای تحقیقاتی در این گرایش به طراحی و بهینهسازی الگوریتمآموزش طراحی الگوریتم به زبان سادهدرس طراحی الگوریتم یکی از مهمترین و بنیادیترین دروس رشته کامپیوتر است. هدف از این درس، معرفی روشهای مختلف طراحی الگوریتمها برای حل مسائل گوناگون است، در این صفحه به معرفی و آموزش طراحی الگوریتم پرداخته شده است. های کامپیوتری، ساختمان دادهآموزش ساختمان داده و الگوریتمهر ساختمان داده یک نوع فرمت ذخیرهسازی و مدیریت دادهها در کامپیوتر است، که امکان دسترسی و اصلاح کارآمد آن دادهها را برای یکسری از الگوریتمها و کاربردها فراهم میکند، در این صفحه به بررسی و آموزش ساختمان داده و الگوریتم پرداخته شده است ها، بررسی پیچیدگی الگوریتمها و بسیاری از موارد دیگر از قبیل تحقیقات در زمینههای پایگاه دادهپایگاه داده چیست؟ – انواع، مفاهیم و کاربردهاپایگاه داده چیست؟ این مقاله به بررسی این موضوع و همچنین انواع پایگاه داده، کاربردهای پایگاه داده، محبوب ترین پایگاه های داده و اجزای اصلی پایگاه داده پرداخته ، فرایند تولید نرمافزار، تست نرمافزار و... است.
- گرایش معماری کامپیوتر: تحقیقات در زمینه معماری کامپیوتر بر روی طراحی سیستمهای کامپیوتری از قبیل پردازندهها، سیستمهای حافظهای، ارتباطات بین اجزای کامپیوتر است. همچنین اکتشاف و طراحی معماریهای کامپیوتری که به بهبود پرفورمنس و صرفهجویی در انرژی منجر شود نیز از فرصتها و البته چالشهای این گرایش محسوب میشود.
- گرایش هوش مصنوعی: هوش مصنوعیهوش مصنوعی (AI) چیست؟ انواع، کاربردها، مزایا و معایبهوش مصنوعی یا Artificial Intelligence یا به اختصار AI، امروزه کاربردهای بسیاری پیدا کرده و به یکی از داغترین حوزههای بشر تبدیل شده است، اما با این وجود بسیاری از افراد با کاربردهای آن آشنایی کامل ندارند، به همین علت در این صفحه کاربردها، مزایا و معایب AI بطور کامل بررسی شده است یکی از بهترین زمینههای تحقیقاتی است؛ چرا که فرصتها و حوزههای بسیار زیادی دارد و در حال افزایش نیز است. از یادگیری ماشینیادگیری ماشین چیست و چرا مهم است؟ - Machine learning (ML)تعریف یادگیری ماشین : ماشین لرنینگ (Machine Learning یا به اختصار ML) باعث میشود که خود ماشینها با آنالیز داده ها امکان یادگیری و پیشرفت داشته باشند، این مقاله فوق العاده یادگیری ماشین را بصورت کامل بررسی کرده استو پردازش شبکه های عصبیشبکه عصبی یا شبکه عصبی مصنوعی (nueral network) چیست؟این مقاله عالی به معرفی شبکه عصبی یا شبکه عصبی مصنوعی (nueral network) پرداخته، همچنین الگوریتم شبکه عصبی، انواع و کاربرد و تاریخچه شبکه های عصبی بررسی شده گرفته تا بینایی کامپیوتربینایی کامپیوتر و کاربردهای آن چیست و چگونه کار میکند؟کامپیوتر ویژن یا بینائی کامپیوتر، در ارتباط با مدلسازی و تقلید از حس بینایی انسانی از طریق استفاده از نرمافزار یا سختافزار دیجیتالی میباشد. در این صفحه بینایی ماشین را بصورت کامل بررسی شده است. و رباتیک. هدف نهایی گرایش هوش مصنوعی در مقطع دکتری، تمرکز بر روی ایجاد سیستمهای هوشمند یادگیرنده و تطبیقپذیر است.
- گرایش شبکه و رایانش: هدف این گرایش مطالعه، طراحی و بهینهسازی شبکههای کامپیوتری و سیستمهای توزیع شده است. فرصتهای تحقیقاتی این رشته به ارتقای پروتکلهای شبکه، افزایش امنیت، بهینهسازی منابع در محیطهای مقیاس بزرگ کامپیوتری مربوط میشود.
بهترین گرایش دکتری کامپیوتر از لحاظ فرصتهای مطالعاتی، به سلیقه داوطلب بستگی دارد. اگر از کار با الگوریتمها و ریاضیات گسسته لذت میبرید، گرایش نرم افزار و الگوریتم میتواند برای شما بهترین باشد؛ یا اگر از کار با طراحی و تولید سیستمهای فیزیکی و تعبیه شده خوشتان میآید، گرایش معماری میتواند بهترین گزینه برای شما باشد. گرایش هوش مصنوعی نیز بسیار پر طرفدار است و تعداد مقالههایی که هر ساله در این حوزه به چاپ میرسد، نسبت به سال قبل، افزایش چند دهدرصدی داشته است و البته مباحث ریاضیاتی و آماری در زمینه هوش مصنوعی تشکیلدهنده بخش اصلی این گرایش است.
بهترین گرایش دکتری کامپیوتر از لحاظ تقاضای صنعت
- گرایش نرمافزار و الگوریتم: تقاضا برای یک مهندس نرمافزار و الگوریتم خوب در تمامی حوزهها و شرکتهای کامپیوتری وجود دارد. از حوزههای تولید نرمافزار و بخشهای مالی گرفته تا مباحث درمانی و لجستیک، همه به یک نحوی با مهندسی نرمافزار در ارتباط هستند.
- گرایش معماری کامپیوتر: با پیشرفت تکنولوژی، تقاضا برای متخصصان طراحی معماری کامپیوتر نیز بیشتر میشود. نکتهای که باید در نظر داشته باشید این است که تعداد تقاضا برای متخصص معماری کامپیوتر معمولاً در کشورهای پیشرفته و صنعتی بسیار بیشتر از کشورهای درحالتوسعه است.
- گرایش هوش مصنوعی: در سالهای اخیر، تقاضا برای متخصصان هوش مصنوعی بسیار زیاد شده است، از تولید خودرو های خودران گرفته تا تشخیص بیماریها و اتوماتیک سازی کارخانهها، همه به یک نحوی نیازمند متخصصان هوش مصنوعی هستند.
- گرایش شبکه و رایانش: با پیچیدهشدن سیستمهای شبکه و افزایش پردازشهای ابری، تعداد تقاضا برای متخصصان طراحی شبکه و رایانش زیاد شده است. همچنین در بسیاری از کشورها که اینترنت در آنجا از اهمیت بالایی برخوردار است، این گرایش دارای متقاضیان زیادی است.
در حال حاضر، یعنی زمان نوشتن این مقاله، بهترین گرایش از لحاظ تقاضای بازار و صنعت، گرایش هوش مصنوعی است. چراکه هر صنعت و تکنولوژی میخواهد از مزایای هوش مصنوعی در حوزه خود بهرهمند شود. البته این بدان معنی نیست که در حوزههای دیگر تعداد تقاضا کم است؛ کمااینکه تمامی گرایشهای رشته کامپیوتر به طور متوسط نسبت به مابقی رشتههای مهندسی از تقاضای بالاتری برخوردارند.
بهترین گرایش دکتری کامپیوتر از لحاظ تأثیر اجتماعی
- گرایش نرمافزار و الگوریتم: ارتقای سطح الگوریتمها و نرمافزارها میتواند در کارآمدی، تجربه کاربری و بهینه بودن تأثیر زیادی داشته باشد.
- گرایش معماری کامپیوتر: توسعه و ارتقای معماری کامپیوتر در سطح پیشرفته میتواند تأثیرات زیادی در بسیاری از حوزههای علمی و صنعتی داشته باشد. حوزههایی مثل خدمات بهداشت و درمانی، مسائل مالی و تحقیقات بنیادی.
- گرایش هوش مصنوعی: هوش مصنوعی پتانسیل این را دارد که انقلابی در بسیاری از عرصههای زندگی به پا کند. از مباحث خدمات درمانی گرفته تا بخشهای مربوط به آموزشی و حتی سرگرمی. تکنولوژیهای مبتنی بر هوش مصنوعی قادر هستند تا مسائل سخت و پیچیده را حل و برای آنها تصمیمگیری کنند.
- گرایش شبکه و رایانش: کارآمدی و امنیت شبکهها، یکی از مهمترین بخشهای جامعه مدرن امروزی است. تحقیقات در این بخش به توسعه و پیشرفت تکنولوژیهای ارتباطاتی میپردازد و نحوه تعامل مردم و تبادل اطلاعات بین آنها را مشخص میکند.
بهطورکلی تمامی گرایشها از لحاظ تأثیر اجتماعی موقعیت خوبی دارند و هیچکدام برتر از دیگری نیستند.
جمعبندی
امروزه اگر دست بر روی هر کاری در هر زمینهای بگذارید، مشاهده خواهید کرد که به یک نحوی با کامپیوتر در ارتباط هستند. باتوجهبه رشد انفجاری تکنولوژی و فناوریهای مرتبط، تقاضا برای انواع گرایشهای کامپیوتری چه در حوزه آکادمیک و چه در حوزه صنعتی بیشازپیش افزایش داشته است. برای بسیاری از دانشجویان سؤال است که آیا ادامه تحصیل آکادمیک در مقطع دکتری برای رشته کامپیوتر بدردشان میخورد یا خیر که بسیار بستگی به هدف دانشجو دارد. بسیاری دیگر ادامه تحصیل در مقطع دکتری را ترجیح میدهند و میخواهند بدانند کدام گرایش برایشان بهترین گرایش دکتری کامپیوتر است. هرچند که به طور عمومی نمیتوان پاسخی برای این سؤال پیدا کرد، اما باتوجهبه پارامترهای مختلف میتوان گزینه مناسب با شرایط و علاقهمندیهای دانشجو را یافت. در این مقاله به طور خلاصه به بررسی گرایشهای مختلف کامپیوتر در مقطع دکتری از جنبههای مختلف پرداخته شد.
آیا ادامه تحصیل در مقطع دکتری در رشته کامپیوتر به درد من میخورد؟
این سؤال بسیاری از علاقهمندان به رشته کامپیوتر است. اگر قصد شما ادامه مسیر آکادمیک، پیشرفت در حوزه تحقیقاتی کامپیوتر، کارکردن در مراکز تحقیقاتی دنیا و یا استخدام بهعنوان استاد دانشگاه است، ادامه تحصیل در مقطع دکتری برای شما بسیار بااهمیت خواهد بود.