برنامه ریزی تا کنکور ارشد و دکتری: مشاوره خصوصیت با استاد رضوی رو رزرو کن!
ویس توضیحات مشاوره رزرو مشاوره
کنکور کامپیوتر
0
ورود | ثبت نام
نظرات
اشتراک
بالا
علاقه‌مندی

اشتراک
 

دفتر کل توزیع شده (Distributed Ledger) چیست؟ - انواع DLT

برای رسیدن به درک درستی از ماهیت بلاک چین آشنایی با دفتر کل توزیع شده یا همان Distributed ledger(DLT) ضروری است، این مقاله عالی به بررسی کامل DLT پرداخته

وقتی نام بلاک چین بر سر زبان‌ها می‌آید، به همراه آن، دفتر کل توزیع شده یا Distributed Ledger Technology را هم می‌شنویم. اما منظور از دفتر کل توزیع شده چیست و چرا امروزه در حال جایگزین شدن با پایگاه داده‌های سنتی است؟ در این مقاله به بررسی این تکنولوژی و ویژگی‌هایی که دارد می‌پردازیم. همچنین پیاده سازی‌های موفقی که تاکنون از دفتر کل توزیع شده استفاده کرده‌اند را معرفی خواهیم کرد. شما می‌توانید در مقاله‌ی بلاکچین چیستبراستی بلاکچین چیست؟ از 0 تا 100 بلاکچین به زبان سادهبراستی بلاکچین چیست؟ از 0 تا 100 بلاکچین به زبان سادهبراستی بلاکچین چیست؟ افراد زیادی می‌خواهند با بلاکچین آشنا شوند، اما نمی‌توانند در سایت‌ها توضیح ساده ای از بلاکچین بیابند، این مقاله به توضیح بلاچین به زبان ساده پرداخته اطلاعات کاملی از بلاک چین بدست آورید.

دفتر کل چیست؟

اول باید ببینیم که اصلا دفتر کل چیست و به چه کارمان می‌آید؟ در علم حسابداری، دفتر کل (Ledger) به دفتری گفته می‌شود که اطلاعات مالی یک فرد یا یک ارگان در آن نوشته می‌شود، مانند اطلاعات حساب و مالک حساب، میزان بدهکاری و بستانکاری و مواردی از این قبیل. به وسیله‌ی دفتر کل امکان احراز و تایید هویت کاربران و بررسی وضعیت مالی آن ها وجود دارد، دفتر کل از زمان‌های بسیار دور، یعنی چند هزار سال پیش وجود داشته و همچنان در حال تکامل است. امروزه دفتر کل تنها برای امور مالی استفاده نمی‌شود و دیتا‌های گوناگونی را در آن نگهداری می‌کنند.

با بوجود آمدن اینترنت و نیاز به ثبت اطلاعات کاربران، در صنعت‌های مختلف مانند پزشکی، بانکی، آموزش و پرورش و... نیاز به یک پایگاهی وجود داشت که بتوان علاوه بر ثبت این داده‌ها، آنها را نگهداری و از آنها در برابر خطراتی همچون هک شدن، نابودی و تغییر دادن محافظت کرد. از اولین سیستم‌های ثبت این اطلاعات، پایگاه داده های سنتی یا متمرکز بود که امروزه نیز به وفور استفاده می‌شوند. این پایگاه داده‌ها در یک مرکز و تحت نظر یک ارگان قرار دارند، اما این نوع پایگاه داده‌ها چه مشکلاتی داشتند که باعث بوجود آمدن پایگاه داده ی توزیع شده یا DLT شدند؟ در ادامه به بررسی کامل این موضوع می‌پردازیم.

تفاوت برقراری ارتباط در سیستم متمرکز و همتا به همتا

قبل از اینکه شروع به توضیح در مورد دفتر کل توزیع شده کنیم، ابتدا باید تفاوت یک سیستم متمرکز و همتا به همتا و نحوه برقراری ارتباط در آن را بدانیم. در سیستم متمرکز، یک پایگاه داده‌ی مرکزی وجود دارد که به وسیله ی یک سرویس دهنده (Server) مدیریت می‌شود و تمامی کاربران در نقش مشتری (Client) به این پایگاه داده متصل می‌شوند و اطلاعاتشان به شیوه‌های گوناگون ثبت می‌گردد. همچنین اگر درخواستی داشته باشند نیز از این پایگاه داده به وسیله‌ی واسط‌های قرار گرفته شده توسط صاحب آن پایگاه داده، درخواست می‌کنند. این یک نوع توپولوژی (Topology) از نوع ستاره یا Star است. به شکل زیر دقت کنید:

در این تصویر سیستم مشتری سرویس دهنده که به وسیله ی پایگاه داده مرکزی پیاده سازی شده نشان داده شده است.

به عنوان مثال گوگل را در نظر بگیرید، وارد صفحه‌ی گوگل می‌شوید و مطلبی که به دنبالش هستید را سرچ می‌کنید، در اینجا شما به سرور اصلی گوگل متصل می‌شوید و از پایگاه داده‌های آن درخواست اطلاعات می‌کنید (البته گوگل به علت اینکه یکی از بزرگترین شرکت‌ها برای امور اینترنتی است و تمامی کاربر‌های اینترنت از آن استفاده می‌کنند، در کشور‌های مختلفی دیتا سنتر دارد و فقط به یک سرور مرکزی متکی نیست. اما روش کارکردش مانند همین شکلی که در بالا قرار گرفته می‌باشد). در خصوص مباحث شبکه، مطالعه‌ی مقاله‌ی شبکه های کامپیوتریجامع‌ترین آموزش درس شبکه های کامپیوتریجامع‌ترین آموزش درس شبکه های کامپیوتریدرس شبکه‌ های کامپیوتری یکی از مهم‌ترین و بنیادیترین دروس‌ رشته کامپیوتر است، با توجه به اینکه اینترنت امروزی بزرگترین سیستم مهندسی ساخت دست بشر در تمام طول تاریخ است، آشنایی با شبکه‌های کامپیوتری برای تمامی علاقه‌مندان و دانشجویان رشته کامپیوتر الزامی است، در این راستا در این صفحه به معرفی شبکه‌های کامپیوتری پرداخته‌ شده است خالی از لطف نخواهد بود.

اما در سیستم های همتا به همتا یا Peer-to-peer قضیه متفاوت است. در سیستم‌های همتا به همتا دیگر این مرکزیت وجود ندارد و در عوض تمامی افراد حاضر در شبکه هم نقش سرویس دهنده را بازی می‌کنند و هم نقش مشتری را، در پایگاه داده‌هایی که هر عضو داخل یک شبکه ی همتا به همتا دارای آن می‌باشد، می‌تواند داده‌های مختلفی ذخیره شده و به اشتراک گذاشته شده باشد. از نمونه‌ی موفق این سیستم، می‌توان به بیت تورنت اشاره کرد که کاربران در آن، فایل‌هایی را از قبیل فیلم، موسیقی و... به اشتراک می‌گذارند. در بیت تورنت هیچ پایگاه داده‌ی مرکزی وجود ندارد و اطلاعات تماما درکامپیوتر اعضای متصل به شبکه قرار گرفته است. در شکل زیر نمونه‌ای از شبکه‌ی همتا به همتا را مشاهده می‌کنید:

در این تصویر سیستم همتا به همتا که دفتر کل بین مشتری ها یا نود ها توزیع شده نشان داده شده است.

دوره بلاکچین برای همه

همان‌طوری که از عنوان دوره مشخص است، این دوره فناوری مدرن، جذاب و پردرآمد بلاکچین را به زبانی ساده و قابل‌فهم برای تمام مخاطبین، با هر سن و میزان تحصیلات در هر رشته تحصیلی و موقعیت شغلی توضیح می‌دهد. با گذراندن این دوره می‌آموزید که : بلاکچین چیست؟ ادبیات و اصطلاحات این فناوری چیست؟ عامل امنیت بلاکچین چیست؟ در عمل چگونه کار می کند؟ از چه اجزای فنی تشکیل شده است؟ 10 فایده و تعهد اصلی بلاکچین چیست؟ نسل ها و انواع بلاکچین چه هستند؟ بیت کوین چگونه کار می کند؟ قواعد مالی بیت کوین چیست؟ ماینینگ یا استخراج بیت کوین چیست و چگونه کار می کند؟ 10 کاربرد مهم بلاکچین در صنعت چیست؟ چگونه در کسب و کار خود از این تکنولوژی استفاده کنیم؟ از کجا شروع کنیم؟ آیا واقعا به بلاکچین نیاز داریم؟ ابزارهای این حوزه چه هستند؟

چه چیزهایی در این دوره یاد می‌گیرید

بلاکچین چیست
ذخیره‌سازی و ادبیات و اصطلاحات این فناوری چیست
عامل امنیت بلاکچین چیست
در عمل چگونه کار می کند
از چه اجزای فنی تشکیل شده است
10 فایده و تعهد اصلی بلاکچین چیست
نسل ها و انواع بلاکچین چه هستند
بیت کوین چیست و چگونه کار می کند
قواعد مالی بیت کوین چیست

نمونه فیلم‌هایی از جلسات بلاکچین برای همه

معرفی دوره و سرفصل مطالب

معرفی مدرس دکتر امین

بلاکچین چیست

امنینت بلاکچین

کاربرد در حوزه اینترنت

جمع بندی

معرفی دوره و سرفصل مطالب
معرفی مدرس دکتر امین
بلاکچین چیست
امنینت بلاکچین
کاربرد در حوزه اینترنت
جمع بندی

دفتر کل توزیع شده (DLT) چیست ؟

این تصویر بیانگر چیستی دفتر کل توزیع شده است.

می‌رسیم به بحث اصلیمان، منظور از دفتر کل توزیع شده چیست؟ دفتر کل توزیع شده که در متون علمی اغلب با عنوان Shared Ledger یا Distributed Ledger شناخته می‌شود، یک نوع پایگاه داده می‌باشد که بین تمامی اعضا یا به اصطلاح نود‌های شبکه پخش شده است. هرگاه اطلاعات جدیدی در این پایگاه یا مخزن داده ثبت می‌شود، تمامی نود‌های شبکه موظف هستند که پایگاه داده‌ی خود را بروز رسانی کنند. به این ترتیب عوض یک پایگاه داده در شبکه، به تعداد نود های شبکه پایگاه داده داریم، این کار جلوی از دست رفتن اطلاعات را می‌گیرد. همچنین به اعضا و نود‌های خرابکار، اجازه ی تغییر و حذف داده ها را نمی‌دهد، زیرا از یک اطلاعات به تعداد زیادی کپی داریم و نابودی برخی از آنها، باعث نابودی کل داده‌ها نمی‌شود.

مورد دیگر اینکه برای ثبت اطلاعات، اکثریت اعضا می‌بایست این اطلاعات را تایید کنند. بنابراین هیچ یک از نود‌ها یا اعضای شبکه به تنهایی قادر به ثبت اطلاعات نیستند. به طور خلاصه دفتر کل توزیع شده یک پایگاه داده ای است که بین نود ها به اشتراک گذاشته شده است. اما با تغییر پایگاه داده‌ی سنتی به دفتر کل توزیع شده، نیازمند تغییر در برخی از قوانین جهت استفاده‌ی صحیح از این فناوری می‌باشیم که در ادامه به بحث در این مورد می‌پردازیم.

ویژگی های دفتر کل توزیع شده

این تصویر بیانگر مفهوم ویژگی های دفتر کل توزیع شده است.

هدف از ایجاد و استفاده از دفتر کل توزیع شده (DLT)، موارد مهمی می‌باشد که فقدان آن در پایگاه داده‌های سنتی احساس می‌شد. به طور کل، هر دفتر کل توزیع شده دارای ویژگی های زیر است:

سرعت

بدلیل اینکه در پایگاه داده های متمرکز و سنتی، تمامی کار‌های ثبت و مدیریت اطلاعات بر عهده ی گردانندگان و ادمین‌ (Admin)های پایگاه داده ی مرکزی است، و همچنین بدلیل وجود واسطه‌ها در سیستم‌های متمرکز، سرعت فرایند ثبت اطلاعات به کندی صورت می‌گیرد و حتی ممکن است ثبت اطلاعات با اشکال مواجه شود، اما با پدید آمدن دفتر کل توزیع شده، سرعت ثبت اطلاعات به دلیل اتوماتیک شدن فرایند ها و حذف واسط ها و پخش سربار انجام فرایند‌ها بین تمامی اعضای شبکه بیشتر شده است.

شفافیت

در پایگاه داده‌های سنتی، دسترسی‌های مختلفی برای ادمین‌ (Admin)های و کاربران مختلف وجود دارد و اطلاعات برای همه مشخص نیست، به عنوان مثال دسترسی شما به بانک، با دسترسی کارمند بانک و همچنین دسترسی مدیر بانک به اطلاعات ذخیره شده در آن بانک با هم متفاوت است. شما قادر به بررسی و ارزیابی تمامی اطلاعات ذخیره شده در بانک، حتی اطلاعات مربوط به خودتان نیستید. اما در فناوری دفتر کل توزیع شده، تمامی اطلاعات برای تمام اعضای حاضر در آن شبکه شفاف است. به این خاصیت اصطلاحا شفافیت یا  Transparency می‌گویند. ویژگی‌ای که باعث شده تا اطلاعات جعلی وارد مخزن دفتر کل نشود و از تغییر آن نیز جلوگیری شود.

تغییر ناپذیری

همانطور که گفته شد، یکی از ویژگی های دفتر کل توزیع شده، مشارکت تمامی اعضای شبکه‌ی دارنده‌ی آن دفتر کل می‌باشد، یکی از قوانینی که تمامی اعضا بر آن واقف هستند، این است که اطلاعاتی که وارد دفتر کل می‌شود، هیچ وقت حذف نشود و یا تغییر پیدا نکند، و تنها کاری که می‌تواند انجام داد، اضافه کردن یا درج اطلاعات جدید در آن است و تغییر اطلاعات نیز با بروز رسانی کردن اطلاعات به وسیله‌ی درج اطلاعات جدید صورت می‌پذیرد. به این خاصیت Append Only می گویند. بنابراین اگر نودی اقدام به تغییر اطلاعات در دفتر کل توزیع شده کند، نود‌های دیگر با بروزرسانی نکردن مخزل دفتر کل خود، اجازه‌ی این کار را نخواهند داد.

توزیع شده بودن

پیش تر گفتیم که از مهم ترین خصوصیات دفتر کل توزیع شده، همانطور که از نامش نیز پیداست، توزیع شده بودن آن است. این ویژگی از این جهت مزایای DLT محسوب می‌شود، چونکه با از بین رفتن و یا ارور دادن بعضی از نود‌ها، اطلاعات از بین نخواهد رفت، در حالی که اگر مخزن اطلاعات مانند پایگاه داده‌های سنتی، متمرکز بود، با هک شدن و یا خطا دادن آن، ممکن بود اطلاعات به طور دائمی از بین برود، و کاربران نیز در انجام امور خود دچار مشکل می‌شدند. حتما برای شما هم پیش آمده که بخواهید وارد سایتی شوید اما سایت درست کار نکند و نتوانید وارد صفحه‌ی آن سایت شوید. مانند سایت‌های دانشگاهی یا سایت‌های بانکی که احتمالا همگی شاهد مشکلات متعدد در عملکرد آنها هستیم.

مشترک بودن

اطلاعات ثبت شده در یک نود، سریعا پخش یا Broadcast می‌شود تا تمامی نود‌ها یا اعضای دیگر شبکه، این اطلاعات را تایید و در دفتر کل خود ثبت کنند، تا از حذف شدن اطلاعات جلوگیری شود.

امنیت

هدف ویژگی‌های ذکر شده در بالا یک مورد بسیار مهم می‌باشد و آن هم امنیت است. امنیت یکی از مهمترین مباحث دنیای اینترنت است و تلاش‌های روز افزون تکنولوژی‌های مختلف، علاوه بر سهولت انجام فرایند‌ها، برقراری امنیت می‌باشد. دفتر کل توزیع شده، در بین پایگاه داده های اطلاعاتی که تا کنون ساخته شده است، بیشترین امنیت را دارد و به همین دلیل هر روزه شاهد پیاده سازی این مورد در صنعت‌های مختلفی از جمله ارز های دیجیتال و رمز ارز ها، خدمات درمانی و پزشکی، خدمات بیمه، املاک و... می‌باشیم. برای آشنایی با معروف ترین ارز دیجیتال دنیا پیشنهاد می‌کنیم به مقاله‌ی بیت کوین چیستبیت کوین چیست؟ از 0 تا 100 بیت کوین به زبان سادهبیت کوین چیست؟ از 0 تا 100 بیت کوین به زبان سادهبراستی بیت کوین چیه؟ افراد زیادی می‌خواهند با بیت کوین آشنا شوند، اما نمی‌توانند در سایت‌ها توضیح ساده ای از بیت کوین بیابند، این مقاله به توضیح بیت کوین به زبان ساده پرداخته است مراجعه فرمائید.

نمونه فیلم‌های دوره‌های مهارتی

نحوه ی درج اطلاعات در DLT

گفتیم که در دفتر کل توزیع شده، تنها عمل درج اطلاعات امکان پذیر است و این کار توسط تمامی اعضای شبکه انجام می‌شود. اما چه کسی باید توانایی درج اطلاعات را داشته باشد؟ آیا اگر یه نود خرابکار وارد شبکه شد، باید بتواند به راحتی اطلاعات جدیدی درج کند؟ مسلما خیر. برای جلوگیری از اینکار، الگوریتم‌هایی با نام الگوریتم های اجماع یا Consensus بوجود آمده‌اند و به وسیله‌ی این الگوریتم‌ها، اعضای شبکه با یکدیگر بر سر اینکه چه کسی توانایی اضافه کردن اطلاعات را داشته باشد، توافق می‌کنند. اگر با مبحث الگوریتم آشنایی ندارید یا حتی اگر دوست دارید که بیشتر با الگوریتم آشنا شوید، پیشنهاد ویژه‌ی ما در این خصوص مقاله‌ی الگوریتم به زبان سادهالگوریتم چیست به زبان ساده و با مثال های فراوانالگوریتم چیست به زبان ساده و با مثال های فراواندر این مقاله به زبان بسیار ساده و با مثال های متعدد توضیح داده شده که الگوریتم چیست و چه کاربردهایی دارد می‌باشد.

الگوریتم اجماع چیست؟

به طور خلاصه الگوریتم اجماع، الگوریتمی برای حل یک مساله است که انواع متفاوتی دارد. معروف ترین آن، الگوریتم اثبات کار یا Proof of Work است که توسط بیت کوین پیاده سازی شده است. بیت کوین یک ارز دیجیتال بر پایه ی رمزنگاری است که از فناوری دفتر کل توزیع شده در بلاک چین خود استفاده می‌کند. اعضای شبکه تحت عنوان استخراج کننده یا ماینر، به فعالیت در شبکه ی بیت کوین می‌پردازند و مسئولیت اضافه کردن یا همان درج اطلاعات (که در بیت کوین تراکنش های مالی می‌باشد) بر عهده‌ی آنهاست. الگوریتم‌های اجماع معمولا (ولی نه همیشه) دارای یک مساله می‌باشند. در مسئله‌ی الگوریتم اثبات کار، نود‌ها به رقابت با هم برای حل یک مسئله‌ی محاسباتی می‌پردازند که نیاز به تعداد محاسبات بالایی دارد.

هر نودی که زودتر مساله را حل کرد، می‌تواند اطلاعات جدید را داخل دفتر کل درج کند. مابقی نودها ابتدا این اطلاعات را صحت سنجی و تصدیق می‌کنند و سپس دفتر کل خودشان را با درج این اطلاعات بروز رسانی می‌کنند. از الگوریتم‌های مهم دیگر می‌توان به اثبات سهام یا Proof of Stack اشاره کرد. این الگوریتم قرار است توسط بلاک چین اتریوم پیاده سازی شود. در این الگوریتم، نود‌ها یا اعضای شبکه مقدار پولی را داخل شبکه قرار می‌دهند و به صورت رندوم، یک نود برای درج اطلاعات جدید انتخاب می‌شود. هرچه نود‌ها پول بیشتری بگذارند، شانس انتخاب شدنشان بیشتر می‌شود. علت گذاشتن مبلغ در شبکه این است که از ورود نود‌های خرابکار جلوگیری شود. زیرا با شناسایی شدن یک عضو از اعضای شبکه به عنوان نود خراب کار، کل پولی که در شبکه گرو گذاشته بود از بین میرود!

انواع دفتر کل توزیع شده

تا کنون، نوع‌های مختلفی از دفتر کل توزیع شده ساخته و مورد استفاده قرار گرفته است. به طور کلی می‌توان به 4 مورد اشاره کرد:

دفتر کل توزیع شده عمومی

دفتر کل توزیع شده‌ی عمومی، نوعی دفتر کل است که تمامی اعضای اینترنت، بدون نیاز به هیچ گونه مجوزی قادر به خواندن، درج اطلاعات تازه و به طور کل مشارکت در آن می‌باشند. نمونه‌ی موفق پیاده سازی این نوع دفتر کل توسط بیت کوین انجام شده است. به عنوان مثال در هر زمانی، شما قادر هستید که دفتر کل بلاکچین بیت کوین یا همان پایگاه داده ی توزیع شده اش را دانلود کنید و یا به عنوان ماینر به کار درج اطلاعات (تراکنش‌های بیت کوین) در داخل بلاک‌ها بپردازید. 

دفتر کل توزیع شده خصوصی

گاهی اوقات نیاز است تا بین شرکت‌ها و یا ارگان‌های دولتی، یک دفتر کل توزیع شده بوجود می‌آید تا اطلاعات ثبت شده به صورت متمرکز و مستقر در یک جا نباشد. به عنوان مثال بیمارستان‌های سطح کشور را در نظر بگیرید. اگر تمامی اطلاعات در یک بیمارستان ذخیره شود، آن بیمارستان به راحتی می‌تواند اطلاعات بیماران را دستکاری کند. به عنوان مثال اگر اشتباه پزشکی یا بیمارستانی رخ دهد، بیمارستان می‌تواند اطلاعات ثبت شده را به نفع خود تغییر دهد. مانند حذف وضعیت پزشکی یک بیمار یا حذف فیلم‌های دوربین مدار بسته و... اما اگر بین تمامی بیمارستان‌های کشور، یک دفتر کل توزیع شده وجود داشته باشد و اطلاعات تمامی بیماران و بیمارستان‌ها در آن ثبت شود، با توجه به خاصیت تغییر ناپذیری و توزیع شده بودن، اطلاعات بیماران قابل دستکاری و حذف نمی‌باشد.

همچنین با توجه به محرمانه بودن اطلاعات پزشکی بیماران، افراد غیر مربوطه نمی‌بایست این اطلاعات را مشاهده کنند و یا اطلاعاتی در آن درج کنند (چون اطلاعات فقط به وسیله‌ی بیمارستان باید قابل درج باشد). بنابراین استفاده از دفتر کل توزیع شده ی خصوصی در اینجا مناسب تر از نوع عمومی آن می‌باشد. تاکنون صنعت‌های مختلفی از قبیل صنعت خدمات درمانی، بیمه و بانکداری، فروش املاک و یا ثبت آثار هنری، این نوع دفتر کل را پیاده سازی کرده‌اند.

دفتر کل توزیع شده با مجوز

این نوع دفتر کل همانند دفتر کل خصوصی میباشد با این تفاوت که نود‌ها (در مثال بالا بیمارستان‌ها) می‌توانند به هر عضو یا ارگانی، دسترسی یا مجوز‌های خاصی بدهند. به عنوان مثال در بیمارستان، به بیماران می‌توانند دسترسی این را بدهند که بتوانند از دفتر کل، اطلاعات مربوط به خودشان را بخوانند و یا به مراکز آماری مجوز خواندن تعداد بیماری‌ها و مشخصات خاص بیماران مثل سن بیماران و یا سوابق بیماری آنها را بدهند.

دفتر کل توزیع شده ترکیبی

ترکیب هر یک از موارد فوق را دفتر کل توزیع شده ترکیبی یا Hybrid Distributed Ledger Technology  می‌گویند. این نوع دفتر کل بیشتر مربوط به کسب و کارها می‌باشد که می‌خواهند برخی اطلاعات عمومی و برخی خصوصی باشند.

پیاده سازی های مختلف دفتر کل توزیع شده

بلاکچین بیت کوین

در این تصویر لوگوی ارز دیجیتال بیت کوین نشان داده شده است.

بلاکچین که اولین بار توسط ساتوشی ناکاماتو به همراه ارز دیجیتال بیت کوین در سال 2008 معرفی شد، از شناخته شده ترین پیاده سازی‌های دفتر کل توزیع شده است. دفتر کل در بلاکچین همان زنجیره ی بلاک‌ها هستند که از تراکنش‌ها ساخته شده‌اند. به عنوان مثال بیت کوین یک دفتر کل دارد که بین تمامی نود‌ها و ماینر‌های شبکه توزیع شده است. همچنین دفتر کل آن از نوع عمومی می‌باشد. به همین خاطر تمامی افراد قادر به مشارکت در امور آن هستند. 

اتریوم

در این تصویر لوگوی ارز دیجیتال اتریم نشان داده شده است.

بعد از بیت کوین، پر ارزش ترین رمز ارز و فناوری تحت بلاک چین، اتریوم (Ethereum) است. اتریوم نیز از DLT برای ثبت اطلاعات استفاده می‌کند. به دلیل اینکه در بیت کوین امکان کد نویسی و ساخت قرار داد های هوشمند یا Smart Contracts وجود نداشت و تنها به نوشتن چند اسکریپت ساده محدود بود، اتریوم بوجود آمد. در اتریوم علاوه بر انتقال و دریافت رمز ارز اتر (Ether)، قادر به نوشتن کد‌هایی به عنوان قرار داد هوشمند هستیم که این کد بین دفتر کل تمامی اعضای شبکه پخش و اجرا می‌شود. 

کوردا

در این تصویر لوگوی ارز دیجیتال کوردا نشان داده شده است.

یکی از فناوری‌های دیگری که دفتر کل توزیع شده را وارد کار خود کرد، کوردا (Corda) بود. کوردا بیشتر یک پلتفرم برای کسب و کار (Business) است و اکثر استفاده کنندگان آن بانک‌ها می‌باشند. به وسیله‌ی کوردا نیز امکان نوشتن قرار داد های هوشمند وجود دارد. امروزه بالای 200 شرکت مالی و اعتباری در سراسر جهان به مشارکت با کوردا پرداختند. از جمله شرکت‌های معتبر می‌توان به JP Morgan، بانک ملی اسکاتلند، بانک ملی استرالیا و... اشاره کرد.

دوره‌های مهارتی رشته کامپیوتر

معایب DLT

این تصویر بیانگر مفهوم معایب دفتر کل توزیع شده است.

تا اینجا در مورد مزایای دفتر کل توزیع شده گفتیم. اجازه بدهید کمی هم در مورد معایب آن صحبت کنیم. موارد زیر برخی از خصوصات منفی DLT به حساب می‌آیند:

غیر بهینه بودن

با توجه به اینکه به تعداد بسیار زیادی کپی از دفتر کل بین اعضای شبکه وجود دارد، در نتیجه تعداد داده‌های تکراری زیاد می‌شود و در حقیقت هزینه‌ی درج اطلاعات چندین برابر می‌شود. فرض کنید شما به جای ثبت اطلاعات درون 1 عدد هارد، همان اطلاعات را در 100 و یا 1000 عدد هارد کپی کنید. در اینجا هزینه ی شما 100 و 1000 برابر می‌شود. این مساله بسیار می‌تواند در آینده مشکل ساز باشد. به عنوان مثال تعداد تراکنش‌های بیت کوین روز به روز در حال افزایش است و تاکنون به 440 گیگابایت رسیده است. در سال‌های آینده این عدد به چند ترابایت خواهد رسید و کار بررسی داده‌ها نیز سخت تر خواهد شد. همچنین یکی از مشکلات اساسی در داده‌های پزشکی نیز همین مساله است. ثبت تصاویر پزشکی، اطلاعات ژنوم‌ها و اطلاعات بیماران در دفتر کل توزیع شده، به شدت زیاد است و تا کنون تحقیقات زیادی برای حل این مساله صورت گرفته است.

غیر قابل برگشت در صورت درج اطلاعات ناصحیح

گفتیم یکی از مزایای دفتر کل توزیع شده این است که اطلاعات در آن قابل تغییر نیست. علاوه بر اینکه این ویژگی می‌تواند نکته‌ی مثبتی برای این فناوری باشد، می‌تواند نکته‌ی منفی نیز باشد. اگر اطلاعاتی به اشتباه داخل دفتر کل ثبت شود، دیگر قابل برگشت نمی‌باشد. به عنوان مثال در ارز های دیجیتال اگر شما یک تراکنشی را اشتباهی به یک آدرس فرد دیگر بفرستید، این تراکنش دیگر قابل برگشت نیست و هیچ کسی نمی‌تواند به داد شما برسد!

احتمال حمله ی 51 درصد

گفته شد که برای درج یک اطلاعات، اکثریت می‌بایست آن را تایید کنند. اما اگر اکثریت اعضا، نود‌های خرابکار باشند و اطلاعات نادرست یا جعلی را درج کنند و آن را تصدیق کنند، آنوقت چه اتفاقی می افتد؟ حقیقت این است که اطلاعات نادرست وارد دفتر کل می‌شود و همه‌ی اعضا دفتر کل خود را نیز با اطلاعات نادرست بروز رسانی می‌کند.  متاسفانه این یکی از مشکلاتی است که تاکنون راه حلی برای آن مطرح نشده است. البته در شبکه‌های بزرگ که تعداد اعضای آن بالغ بر هزارن نفر است (همانند بیت کوین و اتریوم) امکان رخ دادن این اتفاق تقریبا نزدیک به صفر است.

آینده در دستان دفتر کل توزیع شده

هر روزه به تعداد صنعت‌هایی که به پیاده سازی دفتر کل توزیع شده به جای پایگاه داده ی سنتی می‌پردازند اضافه می‌شود و بدون شک می‌توان گفت که آینده در دستان DLT است. به وسیله‌ی این تکنولوژی، بسیاری از مسائل امنیتی، مالی، زمانی و... حل شده و کاربران و همچنین شرکت‌ها با خیال آسوده می‌توانند تمرکزشان را روی کار اصلی و کسب و کار خود بگذارند. عوض اینکه نگران مسائل امنیتی از قبیل جعل اطلاعات، از دست رفتن داده‌ها و یا نشت اطلاعات باشند.

دفتر کل توزیع شده (DLT)  چیست؟

نوعی پایگاه داده یا مخزن اطلاعات می‌باشد که در آن مرکزیتی وجود نداشته و به جای استقرار این مخزن در یک مکان خاص، یک کپی از آن، دست تمامی اعضای حاضر در شبکه قرار می‌گیرد و با ثبت اطلاعات در یکی از این پایگاه داده‌ها، مابقی پایگاه داده‌ها یا دفتر کل‌ها، اطلاعات موجود داخل مخزن خود را بروز می‌کنند تا تمامی داده‌ها در کل دفاتر شبیه به هم شوند.

آیا DLT همان بلاکچین است؟

در بسیاری از متون دیده شده که در جواب بلاک چین چیست می‌گویند پایگاه داده توزیع شده‌ای است که... این تصور که بلاک چین همان دفتر کل توزیع شده (DLT) است اشتباه است، بلکه درست تر این است که بگوییم بلاک چین از دفتر کل توزیع شده به عنوان پایگاه داده ی خود، برای ذخیره ی اطلاعات استفاده می‌کند.

چرا باید از DLT استفاده کنیم؟

با توجه به توزیع شده بودن و کپی های متعدد از دفتر کل، با حذف شدن، دچار خطا شدن و یا هک شدن تعدادی از این دفاتر، اطلاعات ما از بین نمی‌روند. حال آنکه اگر از پایگاه داده ی سنتی استفاده می‌شد، به دلیل مرکزیتی که وجود داشت، با خراب شدن و یا هک شدن، اطلاعات در معرض حذف و یا جعل قرار می‌گرفت.

امتیازدهی5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 15.00 امتیاز (5 رای)
اشتراک
بارگذاری نظرات
تلگرام اینستاگرام تماس با پشتیبانی: 09378555200 تماس با پشتیبانی: 09378555200