کاملترین دورهی معماری کامپیوتر به زبان ساده
درس معماری کامپیوتر از دروس امن کنکور ارشد کامپیوتر و همین طور کنکور دکتری رشته معماری کامپیوتر محسوب میشود، امن به این معنا که اگر برای درس معماری کامپیوتر زمان مناسبی بگذارید میتوانید مطمئن باشید که میتوانید به راحتی بالای 80 درصد سوالات درس معماری کامپیوتر را در کنکور ارشد و دکتری کامپیوتر پاسخ دهید، هر سال بسیاری از رتبه های برتر کنکور ارشد کامپیوتر درس معماری کامپیوتر آموزش جامع معماری کامپیوتر در مهندسی کامپیوتر، معماری کامپیوتر مجموعهای از قوانین و روشهایی است که به چگونگی طراحی، کارکرد، سازماندهی و پیاده سازی (ساخت) سیستمهای کامپیوتری میپردازد، در این صفحه به بررسی و آموزش کامل معماری کامپیوتر پرداخته شده است را 100 میزنند، میتوانید مصاحبه این افراد را در قسمت مصاحبه رتبه های برتر کنکور ارشد کامپیوتر مشاهده کنید، بنابراین از این حیث که میتوان این درس را 100 زد درس معماری کامپیوتر یکی از مهمترین و تاثیر گذارترین دروس کنکور ارشد کامپیوتر محسوب میشود. همچنین توجه داشته باشید که با توجه به کنکور ارشد کامپیوترسال گذشته احتمالا 7 تست از درس معماری کامپیوتر در کنکور ارشد کامپیوتر مطرح میشود.
قبل از اینکه به ادامه این مقاله بپردازیم توصیه میکنیم که فیلم زیر که در خصوص تحلیل و بررسی درس معماری کامپیوتر است را مشاهده کنید، در این فیلم توضیح داده شده که فیلم درس معماری کامپیوتر برای چه افرادی مناسب است و همین طور در خصوص فصول مختلف درس معماری کامپیوتر و اهمیت هر کدام از فصول آن صحبت شده است.
در ادامه این مقاله فیلم های رایگان معماری کامپیوتر که به آنها نیاز دارید نیز در اختیارتان قرار گرفته است.
همین طور درس معماری کامپیوتر از دروس پایه ای رشته مهندسی کامپیوتر است و این درس دید بسیار عالی را در مورد کامپیوتر به دانشجویان منتقل میکند، بنابراین اگر میخواهید آینده خوبی در رشته کامپیوتر داشته باشید توصیه میکنیم که بصورت کامل به درس معماری کامپیوتر مسلط شوید.
برای مطالعه و بررسی بیشتر درس معماری کامپیوتر حتما به صفحه معرفی کامل درس معماری کامپیوتر مراجعه کنید.
فیلم آموزش معماری کامپیوتر
معماری کامپیوتر از دروس مهم و تعیین کننده کنکور ارشد کامپیوتر است، اما متاسفانه درس معماری کامپیوتر بطور مطلوب و عمیق در دانشگاههای کشور تدریس نمیشود و آن چیزی که در کنکور میآید بسیار متفاوت تر از آن چیزی است که در دانشگاههای کشور تدریس میشود، همچنین درس معماری کامپیوتر در دانشگاهها بطور کامل تدریس نمیشود و مباحثی که وزارت علوم برای این درس مشخص کرده که در کنکور ارشد کامپیوتر میآید را پوشش نمیدهند و همین طور همان مقداری هم که تدریس میشود بصورت کنکوری و 0 تا 100 و عمیق تدریس نمیشود و دانشجویان نمیتوانند با آن معلومات تستهای کنکور ارشد کامپیوتر را جواب بدهند. همچنین متاسفانه کتاب کنکوری خوبی در درس معماری کامپیوتر وجود ندار و تمامی کتاب های معماری کامپیوتر پر از اشتباهات علمی هستند که نه تنها باعث نمیشود که دانشجویان تست های معماری کامپیوتر را درست بزنند بلکه خواندن این کتاب ها باعث میشود که دانشجویان بسیاری از تست ها را منفی بزنند. به همین علت بر آن شدیم تا فیلم آموزشی معماری کامپیوتر را با کیفیتی عالی ایجاد کنیم تا دیگر دانشجویان کشور نگران درس مهم معماری کامپیوتر نباشند.
فیلم های رایگان معماری کامپیوتر
همه فیلم های رایگان آموزش معماری کامپیوتر که در اختیار دانشجویان کامپیوتر کشور قرار گرفته است را میتوانید در زیر مشاهده کنید. دقت کنید که فیلم های معماری کامپیوتر زیر که بصورت رایگان در اختیار دانشجویان کشور قرار گرفته است کامل نیستند و اگر میخواهید پکیج کامل فیلمهای درس معماری کامپیوتر را تهیه کنید میتوانید از طریق زیر اقدام کنید و یا با تیم پشتیبانی کافه تدریس در تماس باشید، آی دی و شماره تیم پشتیبانی در زیر همین صفحه آمده است. همین طور برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحه کلاسهای آنلاین کنکور ارشد کامپیوتر مراجعه کنید
ویدیو درس معماری کامپیوتر
کد تخفیف یلدا یادت نره!
20%ویدیو نکته و تست معماری کامپیوتر
کد تخفیف یلدا یادت نره!
20%مجموعه فیلم های آموزشی معماری کامپیوتر
نظر برخی از رتبه های برتر کنکور ارشد کامپیوتر و آی تی در مورد کیفیت فیلمها
نظر رتبه 1 کنکور
نظر رتبه 2: خیلی کامل بودند
نظر رتبه 6 کنکور ارشد کامپیوتر
نظر رتبه 6 کنکور 1400
فیلم ها خیلی قابل فهم و روان است
رتبه 9 :فیلم ها بی نقص بود
از پایه ضعیف تا شریف
نظر رتبه 2 کنکور ارشد
نطر رتبه 10: کیفیت تدریس استاد رضوی خیلی خوبه
نظر رتبه 16: کیفیت تدریس خیلی عالی بود
جزوه کامل و ویدیوهای خیلی خوب
نحوه انتقال دانش استاد رضوی بینظیر است
ویدیوها خیلی جامع و کامل بودند
واقعا تدریس اساتید عالی بودند
نظر رتبه 8 کنکور 1400
نظر رتبه 2: معماری کامپیوتر و منطقی 100 زدم
نظر رتبه 13 کنکور ارشد کامپیوتر 1401
نظر رتبه 19: تدریس و فن بیان عالی است
نظر رتبه 12 کنکور ارشد کامپیوتر 1401
نظر رتبه 24: خیلی کامل و جامع است
فیلمها بی نظیر بود
نظر رتبه 45: کیفیت فیلم ها خوب بودن
همه دروس عالی تدریس شده بودند
نیار نیست کتاب تهیه کنید
فیلم ها با بیان شیوا و بدون ابهام بود
کیفیت بالا و هزینه مناسب
نظر رتبه 11 کنکور 1400
فیلمها بینیازم کرد
تدریس زیبا و بیان شیوا
فیلم درس و تست کافیست
فیلم های استاد رضوی از همه نظر عالی بودند
کیفیت و نحوه تدریس و قدرت بیان اساتید از همه نظر خوب بود
خیلی راضی بودم درسها خیلی عمیق تدریس میشد
از همه دروس خیلی راضی بودم
نظر پارسا شریعت
ویدیوها از نظر کیفیت عالی بودند
نظر رتبه 43 کنکور
از دروس استاد رضوی خیلی راضی بودم
نظر پیمان هاشمی
نظر رتبه 40 کنکور
تدریس از 0 تا 100
فیلم شما را جلو میاندازد
نظر رتبه 50 کنکور 1400
نظر رتبه 67 کنکور 1400
نظر ریحانه حسین زاده
نظر مرتضی اکبری
نظر رتبه 113 کنکور 1400
تاثیر منابع خوب
نظر سامان حسینی
تفاوت منابع مناسب
نظر رتبه 32 کنکور 1400
کیفیت بالا تدریس
نظر شیوا رضازاد
از روی مراجع نخوانید
فیلم ها خیلی مفهومی بودند
همه درس ها فوق العاده بود
از صفر تا صد و کامل هستند
آشنایی با استاد رضوی و کافه تدریس معجزه بود
فیلم ها جامع بودند
کل منابع من از کافه تدریس یا کنکور کامپیوتر بود
دروس واقعا فوق العاده بودند
درسها کامل و روان است
فیلم ها خیلی دقیق و جامع و کامل بودند
ویدیوها بسیار قابل فهم بودند
مطالبی که پوشش داده شده بود واقعا کامل بود
تدریس بسیار شیوا و روان و بدون ابهام
با پایه ضعیف هم فیلم ها را متوجه می شوید
فیلم ها خیلی به من کمک کرد
همه دروس را از کافه تدریس گرفتم
ویدیوهاشون خیلی به من کمک کرد
معرفی دوره درس و تست معماری کامپیوتر
متاسفانه در اکثر دانشگاههای کشور چندین مشکل در ارائه درس معماری کامپیوتر وجود دارد، مشکل اول این است که در دانشگاهها سر فصلی که وزارت علوم برای کنکور اعلام کرده بطور کامل تدریس داده نمیشود و یا اگر درس داده میشود بصورت روان و به نحوی که همه دانشجویان به سادگی متوجه شوند درس داده نمیشود، که اتفاقا اکثر سوالات نیز از همین مباحث است. مشکل دوم این است همان مباحثی هم که تدریس میشود بصورت 0 تا 100 و با جزییات زیاد و بصورت کنکوری تدریس داده نمیشود و بنابراین دانشجویان توانایی حل تستهای کنکور را پیدا نمیکنند.
در کنکور ارشد کامپیوتر از درس معماری کامپیوتر 7 تست مطرح میشود و متاسفانه در این درس کتاب مناسبی در کشور وجود ندارد و کتاب های کنکور دارای غلط های بسیار جدی هستند، این در حالی است که معماری کامپیوتر یکی از نمره بیارترین و مهمترین دروس کنکور ارشد کامپیوتر است و بنابراین تاثیر بسزایی در رتبه دانشجویان دارد.
از نگاه دانشجویان، قدرت بیان فوق العاده استاد رضوی و پوشش ۱۰۰ درصدی تمامی سرفصلها، نکات و تستها، ویدیوهای درس معماری کامپیوتر را به بهترین ویدیو آموزشی کشور در درس معماری کامپیوتر تبدیل کرده است. در حال حاضر فیلم آموزش معماری کامپیوتر استاد رضوی پرطرفدارترین و پرفروشترین فیلم اموزشی معماری کامپیوتر کشور است و هر سال بیش از ۶۰۰۰ نفر این فیلم را تهیه میکنند، آموزش معماری کامپیوتر به زبان ساده و صفر تا صد دلیل محبوبیت آموزش معماری است. در فیلمهای معماری کامپیوتر تهیه شده بر خلاف فیلمهای مشابه این فرض در نظر گرفته نشده که دانشجویان باید یکسری از مطالب را از قبل بلد باشند و همه چی از صفر توضیح داده شده است، به همین علت، تمامی دانشجویان با هر پایه و سطحی که دارند میتوانند از این فیلم بیشترین بهره را ببرند، حتی دانشجویانی که رشته لیسانس شان کامپیوتر نبوده است براحتی میتوانند از این فیلم استفاده کنند و درس معماری کامپیوتر را بصورت عمیق و مفهومی فرا گیرند.
دانشجویان عزیز توجه کنند که برای تهیه فیلم معماری کامپیوتر نیازی نیست که ابتدا درس منطقی را مطالعه کنند و هر آنچه که به درس منطقی مربوط باشد بطور کامل در فیلم معماری کامپیوتر گفته شده است.
اگر به صفحه کارنامههای کنکور ارشد کامپیوتر مراجعه کنید متوجه خواهید شد که تقریبا تمامی رتبههای زیر 100، با استفاده از فیلمهای درس و تست معماری کامپیوتر استاد رضوی درس معماری و منطقی را بالا میزنند که همین امر نیز باعث تمایز آنها و کسب رتبه دو رقمی نسبت به سایر داوطلبان است.
به جرات میتوان گفت که اکثر دانشجویانی که برای درس معماری کامپیوتر وقت میگذارند و مراحل آموزش معماری کامپیوتر را درست سپری میکنند به حداقل 80 درصد سوالات این درس براحتی پاسخ بدهند. البته توجه کنید که حتما باید در کنار فیلم معماری کامپیوتر فیلم نکته و تست معماری کامپیوتر را هم تماشا کنید، دانش شما با نکته و تست کامل خواهد شد، فیلم های نکته و تست این درس به شدت کامل هستند و حدود 390 تست در این نکته و تست حل شده است. حتما پس از پایان هر فصل طی یک الی سه هفته نکته و تست مربوط به آن فصل را تماشا و آن را تمام کنید.
دانشجویان عزیز هر گونه سوالی در مورد فیلم های معماری کامپیوتر دارید میتوانید از تیم پشتیبانی بپرسید:
آی دی تلگرام تیم پشتیبانی: @konkurcomputer_admin
شماره تماس پشتیبانی: 09378555200
رامین رضوی
RAMIN RAZAVI
ایشان تا قبل از سال 94 بصورت حضوری در شهر تهران و بصورت پروازی در شهرهای مشهد، شیراز، اصفهان، گرگان و ... برای کنکور مقطع ارشد و دکتری تدریس میکردهاند، سپس در سال 94 با توجه به درخواستهای مکررِ شهرهای دیگر برای برگزاری کلاسهای آمادگی کنکور ارشد و دکتری تصمیم گرفت در جهت رفع کمبود امکانات آموزشی در شهرهای کوچک، برای اولین بار در کشور اقدام به برگزاری دورههای آموزشی آنلاین کند که ماحصل آن برقراری عدالت آموزشی طی این سالها و شرکت بیش از 24000 دانشپژوه در کلاسهای آنلاین ایشان و برگزاری 267 دوره آنلاین توسط ایشان بوده است.
در حال حاضر بیش از 90 درصد از رتبههای برتر کنکور ارشد کامپیوتر و آیتی هر سال از دانشجویان استاد رضوی هستند که این درصد موفقیت نه تنها در رشته کامپیوتر بلکه در هیچ رشته دیگری وجود نداشته است.
سرفصلهای دوره معماری کامپیوتر
برای درس معماری کامپیوتر دو فیلم زیر وجود دارد: فیلم درس معماری کامپیوتر فیلم حل تست سوالات معماری کامپیوتر
ویدیو درس معماری کامپیوتر
کد تخفیف یلدا یادت نره!
20%ویدیو نکته و تست معماری کامپیوتر
کد تخفیف یلدا یادت نره!
20%در زیر سرفصلهای دوره معماری کامپیوتر با جزئیات آورده شده است، در زیر مشخص شده است که فیلم آموزش معماری کامپیوتر و همین طور حل تست معماری کامپیوتر چند جلسه است و هر جلسه چند ساعت است و شامل چه بخشها و مباحثی است:
بخش 1
1:25'اعداد علامتدار و بدون علامت - تبدیل مبناها - یادآوری تصاعد هندسی
بخش 2
1:30'جمع و تفریق اعداد بیعلامت - فلگ سرریز یا overFlow - فلگ Carry
بخش 1
2:05'تفریق دو عدد بدون علامت (با تبدیل به جمع یا بصورت مستقیم) و بررسی فلگها - معرفی اعداد علامتدار - سیستم علامت مقدار، مکمل 1 و مکمل 2 - گسترش یک ثبات
بخش 2
00:45'آشنایی با فلگها (Carry, Zero, Sign, Overflow) - جمع در سیستم مکمل 2 - روشهای تشخیص سرریز در سیستم مکمل 2
بخش 1
1:15'سخت افزار جمع دو عدد 4 بیتی و تولید فلگها - ساخت Half Adder و Full Adder - Single Rail و Double Rail - محاسبه تاخیر جمعکننده Ripple (RCA) - تفریق در سیستم مکمل 2
بخش 2
2:00'بررسی فلگها در تفریق - جمع و تفریق سیستم مکمل 1 - جمع و تفریق در سیستم علامت مقدار
بخش 1
00:45'روشهای نمایش اعداد اعشاری - نمایش Fixed Point - دقت و رنج
بخش 2
00:10'رابطه بین دقت و رنج - مزیت سیستم نمایش Fractional
بخش 3
00:30'سیستم نمایش Floating Point، بررسی 2 نگاه
بخش 4
1:55'مانتیس نرمال - نمایش IEEE استاندارد - سیستم بایاس - استاندارد IEEE 754
بخش 1
00:55'یافتن بزرگترین و کوچکترین عدد در سیستمهای ممیز شناور - یافتن بیشترین و کمترین دقت در سیستمهای ممیز شناور
بخش 2
1:45'جمع و تفریق ممیز شناور - ضرب ممیز شناور - تقسیم ممیز شناور - بیان اعداد ممیز شناور به صورت ریاضی
بخش 1
1:50'ضرب دو عدد درهم (الگوریتمهای ترکیبی و ترتیبی) - ضرب ترکیبی یا آرایهایی - طراحی ضربکننده آرایهایی با Binary Adder - بهترین مدل ضرب آرایهایی از لحاظ تاخیر - پیادهسازی ترکیبی Carry Save Adder و به دست آوردن تاخیر آن
بخش 2
00:40'تاخیر Carry Save Adder در حالتهای مختلف - پیادهسازی ترتیبی Carry Save Adder
بخش 3
00:50'صحبت اندکی در مورد مدارات ترتیبی
بخش 1
1:40'روش جمع متوالی در ضرب دو عدد - مرتبه الگوریتم جمع متوالی - روش Shift & add معمولی در ضرب دو عدد
بخش 2
1:40'روش Shift & add با شیفت بشکهایی در ضرب دو عدد - ضرب بوث (Booth) - مقایسه تعداد جمع و شیفت در روش بوث و روش Shift & add
بخش 1
1:35'ضرب ترتیبی سیستم علامت مقدار - ضرب سیستم مکمل 2 - شیفت منطقی - شیفت حسابی - ضرب ترتیبی سیستم مکمل 2 - تعداد عمل جمع و تفریق و شیفت و مکملگیری در ضرب بوث
بخش 2
1:45'تقسیم بدون علامت - در تقسیم چه زمانی Over Floww - انواع جمع کنندهها - جمعکننده موج گونه (Ripple) - جمعکننده با بینی رقم نقلی (Carry Lookahead Adder) - محاسبه تاخیر CLA
بخش 1
1:30'طراحی یک BCD Adder و محاسبه تاخیر آن - ورودیها و خروجیهای غیرمجاز BCD Adder - مکمل 9 یک عدد BCD - ساخت ALU (واحد محاسبه و منطق)
بخش 2
1:20'شروع فصل دوم - زبان انتقال ثبات (RTL) - تعریف ریز عمل و ریز دستور - سنتز کردن دستورات RTL
بخش 3
00:30'سیگنالهای زمانی - 2 روش کلی تولید سیگنالهای زمانی - تولید سیگنال زمانی با استفاده از شمارنده n بیتی و دیکدر
بخش 1
1:35'سنتز کردن دستورات RTL - Bitwise OR و Reduction OR - سه زبان LSI: RTL, ASM و Micro Programing - یک مثال جامع: برنامهایی به زبان RTL برای ضرب دو عدد به روش جمع متوالی به همراه Data Path و واحد کنترل
بخش 2
1:50'ادامه مثال جامع: طراحی Data Path و واحد کنترل - تعریف Bus
بخش 1
1:15'طراحی باس - مزیتها و معایب طراحی باس به روشpoint to point - طراحی باس مشترک با استفاده از مالتی پلکسر - طراحی باس مشترک با استفاده از بافر سه حالته
بخش 2
1:35'معماری پردازندهها - کامپیوترهای چندمنظوره و کامپیوترهای Dedicated - چه مواردی جزء معماری پردازنده محسوب می شوند؟
بخش 3
00:40'انواع معماری پردازندهها - پردازندههای بدون عملوند یا پشتهایی - تبدیل عبارات ریاضی به فرم پسوندی معکوس لهستانی
بخش 1
2:10'ادامه کامپیوترهای پشتهایی - ماشینهای تک فیلد آدرسی یا ماشینهای انبارهایی (مبتنی بر AC) - کامپیوترهای CISC و RISC و مقایسه آنها
بخش 2
1:20'انواع مدهای آدرسدهی رایج (10 مورد)
بخش 1
1:40'حل چند مثال از مدهای آدرسدهی - بررسی دقیق الگوریتم نیومن
بخش 2
1:15'طراحی یک پردازنده و کلاس دستورات آن - بررسی دستورات دسترسی به حافظه و دستورات کنترلی
بخش 1
1:35'ادامه بررسی دستورات - RAM
بخش 2
1:50'ساختار واحد کنترل در کامپیوتر چندمنظوره - بررسی دستورات محاسبانی و دستورات دسترسی به حافظه و دستورات کنترلی
بخش 3
1:10'بررسی ماشین پایه مانو - بررسی تعداد کلاکی که برای اجرای یک دستور در Data Path مشخص نیاز داریم - سیکل دستور در ماشین پایه مانو و بررسی مراحل اجرای دستور - بررسی دستورات حافظهایی در ماشین پایه مانو - بررسی دستورات ثباتی در ماشین پایه مانو
بخش 1
1:30'بررسی دستورات I/O در ماشین پایه مانو - روش Pooling یا سرکشی، روش Interrupt - روتین سرویس وقفه یا ISR - طراحی واحد کنترل به صورت Hardwire - ساخت پایههای کنترلی ثباتها - ساخت پایههای Read و Write حافظه
بخش 2
2:00'شروع فصل حافظهها - سلسله مراتب حافظهها - دستهبندی حافظهها با توجه به پارامترهای مختلف - SRAM و DRAM - محلیت ارجاع (Locality Of Refrence) -Temporal Locality - Spatial Locality - تعاریف Word, Block, Address و Index
بخش 1
1:50'عملکرد سری سیستم حافظه - عملکرد موازی سیستم حافظه - Hit rate و Miss rate - cache چند لایه - عملکرد سری در cache چند لایه
بخش 2
2:05'عملکرد موازی در cache چند لایه - سیاستهای نوشتن - Write Back و Write Through - Write Allocate وNo Write Allocate - نکات سیاستهای نوشتن
بخش 3
1:20'توضیح بیشتر Write Back - dirty bit و نحوه تعیین آن - بررسی متوسط زمان دسترسی به حافظه در سیاستهای مختلف
بخش 4
1:55'سه روش ساخت Cache - تعریفات مقدماتی Cache - توضیح روش Direct Map
بخش 1
1:10'توضیح بیشتر Direct Map و حل مثال
بخش 2
1:55'ادامه مثالها - کش Associative (انجمنی) - حافظهی CAM - سیاست جایگزینی LRU - الگوریتم خواندن در CAM
بخش 3
00:45'انواع سیاستهای جایگزینی - فرمت نگاشت آدرس در کش انجمنی
بخش 1
1:15'توضیح روش Set Associative
بخش 2
00:40'ادامهی روش Set Associative و حل مثال
بخش 1
1:20'برگبرگسازی حافظهها (Low order و High order) - محاسبه تاخیر دسترسی به حافظه
بخش 2
00:30'مدلهای دیگر برگبرگسازی
بخش 1
1:00'کارایی پردازنده - تعاریف MIPS و CPI - حل مثال
بخش 2
00:30'ادامه مثالها - تعریف FLOPS
بخش 1
1:45'شروع فصل موازات و پایپلاین - توضیحات مقدماتی - پایپلاین - بررسی یک پایپلاین k بندی - Speed Up (مقایسه زمان اجرای دستورات با وجود پایپلاین و حالت بدون پایپلاین)
بخش 2
00:55'حل مثال - محاسبه زمان اجرا وقتی دستورات به صورت دستههای مجزا وارد پایپلاین میشوند - بررسی دستور پرش در پایپلاین
بخش 1
1:40'انواع مخاطرات پایپلاین - مخاطره ساختاری - مخاطره دادهایی - روشهای رفع مخاطره دادهایی
بخش 2
1:15'مخاطرات کنترلی - روشهای رفع مخاطره کنترلی - Super Scaler - محاسبهی CPI total در پایپلاین
بخش 1
1:45'زبانهای HDL - روشهای طراحی واحد کنترل (Hardwired و Micro Programmed) - 2 مرحله سنتز واحد کنترل - پیادهسازی واحد کنترل با فلیپفلاپهای SR - چارت ASM - قوانین ASM - ASM block و روش پیدا کردن آن
بخش 2
1:00'روش one hot یا Direct (روش استفاده از فلیپفلاپهای D)
بخش 3
1:25'ادامهی روش one hot یا Direct - معرفی انواع ASM (Mealy و Moor) - زبان Micro Programming - پیادهسازی واحد کنترل به روش Micro Programmed
بخش 4
2:05'ادامهی پیادهسازی واحد کنترل به روش Micro Programmed - روشهای کاهش سایز ROM (روش تغییر Syntax - روش استفاده از حافظه نانو - روش ریز دستورات عمودی) - ترکیب روش تغییر Syntax و حافظه نانو با یکدیگر
بخش 1
1:50'شروع I/O - mem Space و I/O Space - روشهایBusy Waiting و Interrupt
بخش 2
2:25'روش DMA - مدهای DMA - نحوه دسترسی به فضای mem Space و I/O Space - مدیریت وقفه به صورت سختافزاری - همگامسازی - Single Strobe و Handshake
بخش 1
5:30'بهترین مدل ضرب آرایهایی از لحاظ تاخیر - بررسی کامل Carry Save Adder و محاسبه تاخیر در حالات مختلف - بررسی کامل روشهای تقسیم (روش مقایسهایی، روش جبرانی و روش غیر جبرانی) - بررسی ماشینهای MIPS - توضیحات تکمیلی در رابطه با Cache - روشهای early restart و critical word first در خواندن از کش - بررسی چند مثال از برگبرگسازی حافظه (مقایسه سرعت روش high order و low order) - حداقل سختافزار مورد نیاز برای محاسبه بعضی توابع (برای مثال پیادهسازی رابطهی 5A یا 50A یا A mod 4 یا ... وقتی A یک عدد BCD باشد)
بخش 1
00:55'روشهای تشخیص OverFlow در سیستم مکمل
بخش 2
00:40'بررسی الگوریتمهای ضرب در سیستم مکمل 2 - صحبت در مورد شیفتدهنده و شیفتدهنده بشکهایی - مرتبه الگوریتم جمع متوالی
بخش 3
1:45'مقایسه الگوریتمهای ضرب (تعداد عمل جمع، تعداد عمل شیفت، مرتبه) - حداکثر تعداد جمع و تفریق در ضرب بوث برای حالتهای مختلف ضربکننده - تعداد HA و FAها در ضرب ترکیبی - جمع ممیز شناور
بخش 4
1:10'جمع ممیز شناور - مقایسه دو عدد با استفاده از تفریق و بررسی فلگها - محاسبه تاخیر ضرب با روش بوث
بخش 1
1:35'بررسی تعداد عمل جمع و شیفت در ضرب بوث (علامتدار و بیعلامت) - توضیح کامل فلگهای Overflow و Carry
بخش 2
1:20'مقایسه دو عدد با استفاده از تفریق و بررسی فلگها - کوچکترین و بزرگترین عدد قابل نمایش در یک سیستم ممیز شناور - محاسبه دقیق تاخیر BCD Adder
بخش 3
1:20'بررسی تعداد عمل جمع و شیفت در ضرب بوث
بخش 1
1:45'بهترین روش ضرب آرایهایی ( CSA) - سیستم Floating point و Fixed point - ساخت جمعکننده 3 بیتی و 4 بیتی با استفاده از جمعکننده 8 بیتی - مقایسه دو عدد با استفاده از تفریق و بررسی فلگها - استاندارد ممیز شناور IEEE single precision - پیادهسازی ترتیبی csaA - کوچکترین و بزرگترین عدد قابل نمایش در یک سیستم ممیز شناور
بخش 2
2:25'محاسبات در سیستم ممیز شناور - محدوده دقت سیستم ممیز شناور - مقایسه دو عدد با استفاده از تفریق و بررسی فلگها - بررسی تعداد عمل جمع و شیفت در ضرب بوث - مکمل 9 یک عدد BCD - شرط لازم و کافی برای سرریز شدن تقسیم
بخش 3
1:25'هدف از نرمال کردن مانتیسها چیست؟ - هدف از بایاس کردن نما چیست؟ رابطه بازگشتی تعداد سطوح csaA - کوچکترین و بزرگترین عدد قابل نمایش در یک سیستم ممیز شناور- حداقل سختافزار مورد نیاز برای محاسبه بعضی توابع (برای مثال پیادهسازی رابطهی 5A یا 50A یا A mod 4 یا ... وقتی A یک عدد BCD باشد)
بخش 1
2:05'بزرگترین و کوچکترین عدد قابل نمایش در یک سیستم ممیز شناور - بررسی تعداد عمل جمع و شیفت در ضرب بوث - محاسبه تاخیر BCD Adder - توضیح روشهای تقسیم دودویی
بخش 2
2:15'محاسبات ممیز شناور - بررسی روشهای تقسیم
بخش 1
1:50'درخت والاس - محاسبات ممیز شناور - محاسبه دقت یک سیستم ممیز شناور - محاسبه تاخیر مدار Carry Lookahea Adder - ضرب بوث در چه شرایطی در بهینگی تاثیر ندارد؟
بخش 2
2:10'شروع فصل حافظهها - روش Direct mapped - محاسبه Hit rate و Miss rate - روش Set Associative
بخش 3
1:00'توضیح کامل سیستمهای ریز برنامهسازی شده یا Micro Programmed
بخش 4
00:30'روش Direct mapped - روش Set Associative - مقایسه Micro Programmed با Hardwired
بخش 5
00:25'روش Direct mapped - روش Set Associative
بخش 1
1:15'مقایسه هزینه جایابی و سرعت تشخیص بلاک در روشهای Fully Associative, Set Associative و Direct - برگبرگسازی حافظه - سیاست جایابی LRU
بخش 2
00:35'صرفهجویی در ریز حافظه - محاسبه متوسط زمان دسترسی به حافظه
بخش 3
1:10'مقایسه سرعت دسترسی به حافظه دربرگبرگسازی به روش high order و low order
بخش 4
1:50'صرفهجویی در ریز حافظه - چارت ASM - محاسبه Hit rate و Miss rate - بررسی ناهنجاری در سیاستهای جایگزینی
بخش 5
1:35'چارت ASM - تعریف واحد آدرسپذیر
بخش 1
1:40'صرفهجویی در ریز حافظه - محاسبه طول میدان tag - page table یا TLB - مقایسه RAM و ROM
بخش 2
1:20'ذخیرهسازی به روش Big endian و Little endian - مقایسه طول میدان tag در روشهای Fully Associative, Set Associative و Direct
بخش 1
1:35'TLB - چارت ASM - استفاده از ریز دستورات عمودی - مقایسه سرعت تشخیص بلاک در روشهای Fully Associative, Set Associative و Direct
بخش 2
2:00'بررسی عوامل تاثیرگذار در Miss rate و Hit rate - صرفهجویی در ریز حافظه - بررسی محلیت مکانی و محلیت زمانی در قطعه کدها - چگونگی ذخیره ماتریسها در حافظه برای دسترسی سریعتر - Loop unfolding چیست؟
بخش 1
00:45'بررسی کامل انواع Miss ها در کش - نکات تکمیلی دررابطه با کش
بخش 2
1:15'ادامه بررسی انواع Miss در کش
بخش 3
1:05'بررسی قالب ریز دستور در یک سیستم ریز برنامهسازی شده - چگونگی ذخیره ماتریسها در حافظه برای دسترسی سریعتر
بخش 4
1:15'کارایی پردازنده - CPI base و CPI totall - مشخص کردن محدوده آدرسهای اختصاص داده شده به یک واحد حافظه RAM یا ROM - شروع فصل موازات و پایپلاین - محاسبه حداکثر تسریع یک واحد محاسباتی با استفاده از پایپلاین و بدون استفاده از پایپلاین - بررسی دستور پرش
بخش 5
1:05'بررسی دستور پرش - MIPS - محاسبه حداکثر تسریع - معرفی پایپلاین خطی و غیرخطی
بخش 6
1:25'محاسبه حداکثر تسریع - Super scaler pipeline - روش d-delay branch - محاسبه حداکثر تسریع در پایپلاین با وجود دستورات پرش
بخش 1
2:00'سال 91: حداکثر تسریع - بازدهی - پردازندههای VLIW - Superscaler Super pipeline
بخش 2
2:25'سال 92: انواع وابستگیهای دادهایی - حداکثر IPC - سال 93: محاسبه طول فیلد tag - حداکثر تسریع - قانون آمدال - وابستگیهای دادهایی قابل رفع - Super Scaler - سال 94: محاسبه حداکثر تسریع - وابستگیهای دادهایی
بخش 3
1:40'انواع Miss در کش - سیاستهای جایابی LRU ,NRU ,NMRU - روشهای I/O - محاسبه حداکثر تعداد دستورات در یک ماشین - سال 96: چارت عملیاتی
بخش 4
00:50'حل سوال 5 و11 دکتری 91 - حل سوال 3 سال 92 - حل سوال 5 سال 93: تعداد HA و FA مورد نیاز برای پیادهسازی یک تابع خاص - محاسبه تاخیرها در CLA
بخش 5
00:45'ادامه سال 96: محاسبات ممیز شناور - محاسبه حداکثر تسریع - مدار کنترل سیمبندی شده - صرفهجویی در ریز حافظه - حداقل سختافزار مورد نیاز برای محاسبه بعضی توابع
بخش 6
00:20'سال 97: حداکثر تعداد دستورات - روش های I/O
بخش 7
1:15'ادامه سال 97: حداکثر تسریع - حافظه نهان قربانی یا Victim Cache - Superscaler Super pipeline - حل سوال 28 سال 96
بخش 1
00:50'توضیح اندکی از DMA و روش cycle steal
بخش 2
1:05'محاسبه حداکثر تسریع در پایپلاین با وجود دستورات پرش - محاسبه ماکزیمم گذردهی در پایپلاین
بخش 3
2:05'ماکزیمم کردن perfomance cost ratio ( PCR ) - محاسبه حداکثرتسریع - محاسبه MIPS
بخش 1
1:25'حل سوال 89 فصل حافظهها - محاسبه حداکثر تسریع - شروع RTL - بررسی Micro Instruction ها - مراحل اجرای دستور العملها
بخش 2
1:10'بررسی Micro Instruction ها - پردازندههای بر پایه AC - محاسبه تعداد کلاک برای اجرای یک دستور در Data Path داده شده
بخش 3
1:15'محاسبه تعداد دستورات در یک ماشین - بررسی دستور push و pop در پشته - به دست آوردن آدرس موثر – جابهجایی مقدار دو ثبات
بخش 4
1:10'بررسی Micro Instruction ها و تشخیص دستورالعمل - بررسی دستور push و pop در پشته
بخش 1
1:00'محاسبه تعداد کلاک برای اجرای یک دستور در Data Path داده شده
بخش 2
1:25'پیادهسازی عبارات ریاضی در یک ماشین پشتهایی - محاسبه تعداد دستورات در یک ماشین - بررسی Micro Instruction ها و تشخیص دستور العمل
بخش 3
1:30'محاسبه تعداد دستورات در یک ماشین - روشهای پیاده سازی BUS - پیادهسازی عبارات ریاضی در یک ماشین پشتهایی - مد آدرسدهی نسبی
بخش 4
00:35'Register Window در پردازندههای RISC - محاسبه تعداد دستورات در یک ماشین
بخش 1
2:55'محاسبه تعداد دستورات در یک ماشین - بررسی انواع وقفه (سختافزاری و نرمافزاری) - بررسی Register File در پردازندههای RISC - شروع I/O - روشهای Programmed I/O, Interrupted I/O, DMA , Memory mapped I/O - ارتباط آسنکرون (گیرنده آغازکننده و فرستنده آغازکننده)
بخش 1
1:15'Radix number system - سیستمهای نمایش سنتی و غیرسنتی - ویژگیهای سیستم نمایش سنتی - روش علامت مقدار - مبنای منفی - signed digit number system - بررسی الگوریتم بوث - بررسی کامل فلگهای over floww و carry
بخش 2
1:45'بررسی فلگها در مقایسه دو عدد با تفریق (به روش تبدیل به جمع) - بررسی کامل Carry propagation/Ripple Adder و محاسبه تاخیرها - راههایی برای بهبود تاخیرها - بحث Generation و propagation بیت Carry - بررسی کامل Carry Lookahead Adder و محاسبه تاخیرها - واحد CLG (Carry Lookahead Generator) CLA های چند سطحی
بخش 3
1:00'ادامه بررسی CLA - بررسی کامل Carry Skip Adder و محاسبه تاخیرها
بخش 1
1:50'شروع مبحث Multi operand Addition: پیادهسازیهای ترتیبی و ترکیبی - ضرب دو اپرند، علامتدار و بیعلامت - نکات تکمیلی در مورد اعداد ممیز شناور - بررسی استاندارد IEEE 754 - مزیتهای Bias
بخش 2
2:05'ادامه نکات ممیز شناور - جمع و تفریق در استاندارد IEEE 754 - عملیات Rounding - مقایسه ماشینهای CISC و RISC
بخش 3
00:20'پردازندههای ابر عددی (Superscaler) - توضیحDynamic Sceduling - مخاطرههای RAW, WAR, WAW
بخش 4
00:25'بررسی الگوریتم نیومن - سیاست نوشتن کامل (Write through) - سیاست جایابی LRU
پی دی اف درس معماری کامپیوتر
هر یک از فیلمهای درس یا حل تست معماری کامپیوتر را تهیه کنید در داشبورد پی دی اف مربوط به آن دوره نیز قرار میگیرد و دانشجویان براحتی میتوانند جزوات را پرینت و هنگام تماشای فیلمهای درس و حل تست معماری از جزوات خط ببرند و مطالب مهم را هایلایت کنند و در صورت نیاز برای خودتان در کنار جزوات یاداشت برداری کنید.
معماری کامپیوتر چیست؟
درس معماری کامپیوتر به بررسی این موضوع که یک کامپیوتر به چه شکلی ساخته میشود و یک برنامه چطور روی کامپیوتر اجرا میشود و همین طور به بررسی و نحوه کارکرد اجزا درون کامپیوتر نظیر حافظه، کش، پایپلاین، ورودی و خروجی و ... میپردازد
درس معماری کامپیوتر برای کنکور ارشد کامپیوتر چقدر مهم هست؟
درس معماری کامپیوتر در کنکور ارشد کامپیوتر درس امنی محسوب میشود، امن بودن به این معناست که اگر تلاش خوبی در درس معماری کامپیوتر انجام دهید میتوانید به تمامی سوالات این درس پاسخ دهید، این خاصیت درس معماری کامپیوتر را به یکی از مهم ترین و با ارزش ترین دروس کنکور کنکور ارشد کامپیوتر تبدیل کرده است
فیلم های معماری کامپیوتر چند ساعت و شامل چه فصل هایی است؟
فیلم های معماری کامپیوتر حدود 60 الی 70 ساعت است و خود این تعداد ساعت بیان گر این موضوع است که فیلم ها بسیار کامل و جامع هستند. فصل هایی که در این فیلم تدریس میشود به صورت زیر است:
1) محاسبات (سیستم اعداد، ممیز شناور، جمع و ضرب و تقسیم)
2) زبان توصیف سخت افزار
3) معماری پردازنده ها و طراحی کامپیوتر
4) حافظه ها
5) کارایی پردازنده ها
6) موازات و پایپلاین
7) طراحی واحد کنترل
8) ورودی و خروجی
چند تست از درس معماری مطرح میشود و ضریب اش چند است؟
با توجه به کنکور ارشد کامپیوترسال گذشته احتمالا 7 تست از درس معماری کامپیوتر در کنکور ارشد کامپیوتر مطرح میشود. درس معماری کامپیوتر به همراه دو درس مدار منطقی و الکترونیک دیجیتال در گرایش معماری کامپیوتر دارای ضریب 4 و در گرایش های شبکه های کامپیوتری، رایانش امن، نرم افزار، بیوانفورماتیک، علوم داده، الگوریتم و محاسبات و علوم و فناوری شبکه دارای ضریب 3 و در گرایش هوش مصنوعی دارای ضریب 2 است. البته توجه کنید که با توجه به رقابت شدیدی که در گرایش هوش مصنوعی برای دانشگاه های تاپ وجود دارد و مثلا برای آنکه در هوش مصنوعی شریف قبول شوید باید رتبه شما در کنکور ارشد هوش مصنوعی زیر 20 شود، در گرایش هوش مصنوعی سعی کنید که حتما دروس منطقی و معماری که دروسی امن هستند و روی رتبه شما تاثیر گذار هستند را مطالعه کنید