اگر دانشآموز هستید و قصد دارید در ادامه مسیر زندگیتان سری هم به دانشگاه بزنید و چند سالی از عمرتان را آنجا بگذرانید یا اگر قصد ادامه تحصیل دارید، شاید لازم باشد به این مساله هم نگاهی داشته باشید که صرف قبولی و رفتن به دانشگاه قرار نیست تغییر خاصی در آیندهتان ایجاد کند، بلکه این خود شما هستید که مهمترین تغییر را حاصل خواهید کرد.
به این منظور مهم است بدانید محیط، تاثیر عمیقی روی این تغییرات میگذارد. در این مبحث هم منظور از محیط مسلما چیزی نیست جز دانشگاهی که به آن خواهید رفت. پس مهم است دانشگاهها را از جهات مختلف بررسی کنید و دقیقا بدانید چه میخواهید. یکی از مواردی که مسلما در راستای بررسی دانشگاههای مختلف به کارتان خواهد آمد، رتبه بندی (رنکینگ یا Ranking)هایی است که موسسات و نشریات مختلف برای دانشگاهها در نظر میگیرند که در ادامه این مقاله به همین موضوع خواهیم پرداخت.
معیارهای رتبه بندی دانشگاه ها
هر مرکز، موسسه یا نشریهای که اقدام به رتبه بندی دانشگاه ها میکند، معیارهای خاص خود را برای این کار دارد و هر یک در این زمینه متفاوت عمل میکنند. اما میتوان اهم این معیارها را فهرستوار و به این شکل ارائه کرد:
- شهرت دانشگاه،
- تعداد اعضای هیئت علمی و البته اعضای هیئت علمی بین المللی،
- تعداد دانشجویان تحصیلات تکمیلی (مقاطع ارشد و دکتری)،
- میزان استنادات (ارجاعات) به مقالات به ازای هر عضو هیئت علمی (Citations per Faculty)،
- تعداد دانشجویان بین المللی،
- نسبت اعضای هیئت علمی به تعداد دانشجو،
- مساحت و امکانات دانشگاه،
- تعداد مقالات
- ...
توجه داشته باشید که این فهرست به همینجا ختم نمیشود، اما میتوانید با رجوع به بهترین دانشگاه های ایرانمعرفی و بررسی بهترین دانشگاه های ایرانتقریبا تمامی دانشجویان و دانشآموزان در دوران تحصیل و به خصوص در هنگام انتخاب رشته میخواهند بدانند که بهترین دانشگاه های ایران به ترتیب چه دانشگاههایی هستند، برای پاسخ به این پرسش در این صفحه رنکینگ دانشگاه های ایران در جهان را از نگاه نظامهای رتبه بندی معتبر بررسی شده است مطالب کاملتری در این خصوص پیدا کنید.
رتبه بندی (Ranking) دانشگاه های ایران
در ادامه مقاله، رتبه بندی دانشگاه های ایران را با در نظر گرفتن پارامترهایی که پیش از این بیان کردیم، البته از دیدگاه سه مرجع معتبر بین المللی و البته به پشتوانه تجربیات تیم کنکور کامپیوتر در حوزه آموزش ارائه کردهایم. ابتدا از شما دعوت میکنیم ویدیوی زیر را در این زمینه ببینید:
ترتیب رنکینگ دانشگاه های ایران
رتبه بندی برخی از دانشگاه های ایران با در نظر گرفتن معیارهایی که از آن صحبت کردیم، تقریبا به یکدیگر نزدیک است. اما در نگاه کلی اگر بخواهیم آخرین وضعیت رتبه بندی دانشگاه های ایران را با اعداد مشخص کنیم، لیستی به شکل زیر خواهیم داشت:
- دانشگاه صنعتی شریف
- دانشگاه تهران
- دانشگاه امیرکبیر
- دانشگاه علم و صنعت
- دانشگاه تربیت مدرس و شهید بهشتی (رده این دو دانشگاه تقریبا برابر است)
- دانشگاه صنعتی اصفهان
- دانشگاه تبریز، شیراز و فردوسی (این سه دانشگاه تقریبا در رده مشترکی قرار دارند)
- دانشگاه اصفهان، صنعتی شیراز و خواجه نصیر (رده این سه دانشگاه تقریبا با یکدیگر برابری میکند)
سه دانشگاه برتر ایران در سیستم رتبه بندی دانشگاه ها
در این بخش سه دانشگاه برتر فهرست فوق را با جزئیات بیشتری بررسی میکنیم. هر ساله داوطلبان زیادی برای ورود به این دانشگاه ها با یکدیگر رقابت میکنند و شاید بد نباشد کمی دقیقتر به وضعیت آنها نگاهی داشته باشیم:
جمع بندی
دانشگاه محیطی است که میتواند تاثیر ژرفی بر زندگی و آینده هر کسی داشته باشد. چه صرفا به دنبال مدرک باشید و چه قصدتان کسب مهارت و علم یا هر چیز دیگری باشد، مهم است که در انتخاب دانشگاه دقت کنید. مسلما دانشگاهها با یکدیگر تفاوت دارند و همین است که هر ساله رقابت در میان داوطلبان بر سر ورود به برخی از دانشگاه های ایران، تنگاتنگتر است. خوشبختانه نهادهای مختلفی در صدد برآمدهاند که دانشگاه های ایران را با معیارهای مختلفی رتبه بندی کنند و ازاینرو کمک بزرگی به کسانی کردهاند که میخواهند از پیش تصمیم بگیرند و برای ورود به دانشگاه مقصد مورد نظرشان تلاش کنند. در این مقاله کوشیدیم رتبه بندی دانشگاه های ایران را بررسی کنیم و نتیجه را در اختیارتان بگذاریم.
دانشگاه های ایران را بر چه اساس رتبه بندی میکنند؟
نهادها، موسسات و نشریات مختلفی اقدام به رتبه بندی دانشگاه ها کردهاند و هر یک معیارهای خودش را دارد. اما میتوان مهمترین این معیارها را شهرت دانشگاه، تعداد اعضای هیئت علمی و البته اعضای هیئت علمی بین المللی، تعداد دانشجویان تحصیلات تکمیلی (مقاطع ارشد و دکتری)، میزان استنادات (ارجاعات) به مقالات به ازای هر عضو هیئت علمی (Citations per Faculty)، تعداد دانشجویان بین المللی، نسبت اعضای هیئت علمی به تعداد دانشجو، مساحت و امکانات دانشگاه، تعداد مقالات و... دانست.
پنج جایگاه اول در رتبه بندی دانشگاه های ایران متعلق به کدام دانشگاه هاست؟
دانشگاه های ایران را میتوان بهلحاظ رتبه بندی و با در نظر گرفتن معیارهایی که در این مقاله از آن صحبت کردیم، در فهرستی به این شکل جای داد: دانشگاه صنعتی شریف در جایگاه اول، دانشگاه تهران در جایگاه دوم، دانشگاه امیرکبیر در جایگاه سوم، دانشگاه علم و صنعت در جایگاه چهارم، دانشگاه تربیت مدرس و شهید بهشتی (تقریبا) بهطور مشترک در جایگاه پنجم.