یکی از رشتههای علوم پایه مرتبط با رشته کامپیوترمعرفی کامل رشته کامپیوتر- بررسی درآمد و شغل های رشته کامپیوتردر این صفحه به بررسی و موشکافی رشته کامپیوتر اعم از بررسی بازار کار، گرایشها، دروس و چارت درسی رشته کامپیوتر، میزان درآمد و حقوق فارغ التحصیلان این رشته و ادامه تحصیل در رشته کامپیوتر پرداخته شده است و مباحث ریاضیاتی، رشته علوم کامپیوترعلوم کامپیوتر یا کامپیوتر ساینس چیستدر این صفحه به بررسی و موشکافی رشته علوم کامپیوتر اعم از بررسی بازار کار، گرایشها، دروس و چارت درسی این رشته، میزان درآمد و حقوق فارغ التحصیلان این رشته و ادامه تحصیل در این رشته پرداخته شده است. است که در مقاطع مختلف تحصیلی ارائه میشود. بسیاری از دانشجویان میخواهند بدانند که در چه صورتی میتوانند در مقطع کارشناسی ارشد رشته علوم کامپیوتر به تحصیل بپردازند بدون اینکه در آزمون کنکور ارشد شرکت کنند. در این مقاله میخواهیم به راههای مختلفی که میتوان بدون آزمون کنکور وارد رشته علوم کامپیوتر در مقطع ارشد شد بپردازیم و جزئیات مربوطه را بررسی کنیم.
رشته علوم کامپیوتر
علوم کامپیوتر رشتهای است که به جزئیات مربوط به کامپیوتر به همراه ریاضیات میپردازد. در واقع دانشجویان در این رشته با دید ریاضی و منطقی به حل مسائل مختلف مطرح شده در حوزه کامپیوتری میپردازند. در واقع هدف این رشته دستیابی به یک روش بهینه و دقیق برای حل مسائل مختلف است که پایه آن استدلال، منطق و مباحث ریاضیات است. رشته علوم کامپیوتر در ارشد از گرایشهای متنوعی تشکیل شده است که دانشجو بنا بر علاقه و امتیاز خود میتواند در یکی از گرایشها مشغول به تحصیل شود. در لیست زیر تمامی گرایشهای رشته علوم کامپیوتر در مقطع ارشد را مشاهده میکنید:
- گرایش منطق و روش های صوریگرایش منطق و روش های صوری ارشد علوم کامپیوتراین صفحه عالی به معرفی گرایش منطق و روش های صوری ارشد علوم کامپیوتر پرداخته و درسهای گرایش منطق و روش های صوری و کاربردها و مشاغل آن را معرفی کرده
- گرایش محاسبات علمیگرایش محاسبات علمی رشته علوم کامپیوتراین صفحه عالی گرایش محاسبات علمی رشته علوم کامپیوتر و هدف این گرایش را معرفی و دروس گرایش محاسبات علمی و وظایف یک دانشمند محاسبات علمی را معرفی کرده
- گرایش الگوریتم و نظریه محاسبهگرایش الگوریتم و نظریه محاسبه رشته علوم کامپیوتراین صفحه عالی گرایش الگوریتم و نظریه محاسبه رشته علوم کامپیوتر را معرفی کرده و دروس الگوریتم و نظریه محاسبه و کاربردهای این گرایش را بررسی کرده است
- گرایش محاسبات نرم و هوش مصنوعیگرایش محاسبات نرم و هوش مصنوعی رشته علوم کامپیوتراین صفحه عالی گرایش محاسبات نرم و هوش مصنوعی رشته علوم کامپیوتر را بطور کامل معرفی کرده و دروس گرایش محاسبات نرم و هوش مصنوعی و کاربردهای آن را معرفی کرده
- گرایش نظریه سیستم هاگرایش نظریه سیستم ها ارشد علوم کامپیوتراین صفحه عالی به معرفی گرایش نظریه سیستم ها ارشد علوم کامپیوتر پرداخته و درسهای گرایش نظریه سیستم ها و کاربردها و مشاغل گرایش نظریه سیستم ها را معرفی کرده
- گرایش علوم تصمیم و دانشگرايش علوم تصميم و دانش در ارشد علوم کامپیوتراین صفحه عالی گرايش علوم تصميم و مهندسی دانش در ارشد علوم کامپیوتر را بررسی کرده و درس ها و کاربردهای گرایش علوم تصمیم و دانش را معرفی کرده است
- گرایش داده کاویگرایش داده کاوی علوم کامپیوتراین صفحه عالی به معرفی گرایش داده کاوی ارشد علوم کامپیوتر پرداخته و درسهای گرایش داده کاوی علوم کامپیوتر و کاربردها و مشاغل داده کاوی را معرفی کرده
تحصیل در علوم کامپیوتر بدون آزمون کنکور
ورود به مقطع ارشد رشته علوم کامپیوترعلوم کامپیوتر یا کامپیوتر ساینس چیستدر این صفحه به بررسی و موشکافی رشته علوم کامپیوتر اعم از بررسی بازار کار، گرایشها، دروس و چارت درسی این رشته، میزان درآمد و حقوق فارغ التحصیلان این رشته و ادامه تحصیل در این رشته پرداخته شده است. فقط به 2 طریق امکان پذیر است:
- شرکت در کنکور ارشد علوم کامپیوتر
- پذیرش بدون آزمون استعدادهای درخشان
در ادامه میخواهیم به توضیح هر مورد گفته شده بپردازیم.
پذیرش بر اساس شرکت در کنکور ارشد علوم کامپیوتر
دانشجویان با شرکت در کنکور ارشد علوم کامپیوتر با توجه به رتبهای که کسب میکنند میتوانند در دانشگاههای دولتی (چه روزانه و چه شبانه)، دانشگاههای غیرانتفاعی، پیام نور و دانشگاه آزاد ثبت نام کنند.
پذیرش بر اساس سوابق استعدادهای درخشان
یکی از پرطرفدارترین موردهایی که میتوان بدون آزمون کنکور به تحصیل در رشته علوم کامپیوتر در مقطع ارشد پرداخت، جذب از طریق استعدادهای درخشان است. معمولاً دانشگاهها هر سال تعداد محدودی ظرفیت برای برخی از رشتهها ارائه میدهند و دانشجویانی که دارای امتیازات کافی هستند از طریق سایتهای مربوط به دانشگاهها اقدام به نامنویسی میکنند. نکته حائز اهمیت در بحث استعدادهای درخشان این است که فرایند مربوط به جذب دانشجو بهصورت متمرکز در سازمان خاصی صورت نمیپذیرد و دانشگاهها از طریق سایت اختصاصی خود بهصورت جداگانه اقدام به پذیرش دانشجو در رشتههای مختلف میکنند. در نتیجه ممکن است برخی دانشگاهها شرایط و ضوابط متفاوتی با دیگر دانشگاهها داشته باشند.
شرایط مختلفی برای بررسی دانشجو بهعنوان استعداد درخشان وجود دارد. بهعنوانمثال قرارگرفتن جزء 10 درصد دانشجویان برتر هم رشته و هم ورودی، فارغ التحصیلی پس از حداکثر 8 ترم. دارندگان رتبههای برتر المپیادهای علمی و تعدادی مسائل دیگر که جلوتر به صورت دقیق بررسی خواهیم کرد.
توجه کنید که پذیرش بدون آزمون استعدادهای درخشان هم مختص دانشگاههای دولتی و هم برای دانشگاه آزاد است. همچنین توجه کنید که هر دانشگاه بصورت جداگانه و در زمانهای متفاوتی اقدام به فراخوان پذیرش بدون آزمون استعدادهای درخشان در مقطع کارشناسی ارشد علوم کامپیوتر میکند.
البته دانشجویانی که لیسانس در دانشگاه ضعیفی بودند باید به این نکته توجه کنند که احتمال اینکه این دانشجویان بتوانند از طریق استعداد درخشان در مقطع ارشد علوم کامپیوتر دانشگاههای خوب کشور نظیر شریف، تهران، امیرکبیر، علم و صنعت، بهشتی و ... قبول شوند بسیار پایین است مگر آنکه رزومه بسیار قوی داشته باشند.
شرایط پذیرش بدون آزمون استعدادهای درخشان در ارشد علوم کامپیوتر بدون کنکور
شرایط مربوط به پذیرش بدون آزمون استعدادهای درخشان در ارشد علوم کامپیوتر در زیر بصورت کامل بیان شده است.
شرایط عمومی
بهطورکلی شرایط عمومی مربوط به ابعاد اعتقاداتی دانشجو میشود و برای تمامی روشهای پذیرش بدون کنکور یکسان است. شرایطی مانند:
- اعتقاد به دین اسلام یا دیگر ادیان رسمی کشور
- نداشتن سابقه دشمنی با جمهوری اسلامی
- عدم وابستگی و سابقه عضویت در سازمانهای ضد نظام
- مشهور نبودن به انجام اعمال خلاف شئون در طول دوران تحصیلی و شغلی
- نداشتن سابقه فساد اخلاقی
شرایط اختصاصی
افرادی که قصد دارند باتوجهبه سوابق استعداد درخشان خود در یکی از دانشگاهها بدون شرکت در آزمون کنکور پذیرفته شوند نیاز است به نکات زیر توجه کنند. در لیست زیر شرایط قبولی این دسته از دانشجویان ضمیمه شده است:
- قرارگرفتن جزء 10 درصد دانشجویان برتر هم ورودی و هم رشته
- پذیرش بدون آزمون کنکور هر سال تنها یکبار صورت میپذیرد.
- فارغ شدن از تحصیل حداکثر پس از 8 ترم (نیمسال تحصیلی)
- دارندگان رتبههای اول تا پانزدهم المپیادهای علمی – دانشجویی باتوجهبه تشخیص شورایعالی برنامه زیری آموزشی میتوانند بدون آزمون در دانشگاه موردنظر پذیرفته شوند.
- داوطلبان رتبه اول در دوره کارشناسی ناپیوسته در بین دانشجویان هم ورودی و همرشته خود
- دارندگان رتبه اول تا سوم جشنوارههای رازی، ابنسینا، خوارزمی، جوان خوارزمی و فارابی
- دانشجویان نمونه کشوری معرفی شده از سوی سازمان امور دانشجویان
جمعبندی
بسیاری از دانشجویان قصد دارند تا در رشته علوم کامپیوتر در مقطع ارشد به تحصیل بپردازند؛ اما تمایلی به شرکت در آزمون کنکور کارشناسیارشد ندارند و یا به هر دلیلی موفق به کسب رتبه و امتیاز لازم برای قبولی دانشگاه و یا شرکت در آزمون نشدهاند. برای این دسته از دانشجویان در صورتیکه شرایط استعداد درخشان را داشته باشند میتوانند از طریق پذیرش بدون آزمون استعدادهای درخشان شانس خودشان را برای ورود به مقطع ارشد رشته علوم کامپیوتر در دانشگاههای دولتی یا آزاد امتحان کنند. در این مقاله به طور کامل به تحصیل در مقطع ارشد علوم کامپیوتر بدون کنکور پرداخته شد و راههای مختلف ورود به دانشگاههای مختلف بدون کنکور نیز مورد بررسی قرار گرفت.
آیا امکان قبول شدن در ارشد علوم کامپیوتر بدون کنکور در دانشگاه های برتر ممکن است؟
بله. دانشگاههای رنک کشور مانند دانشگاه تهران، دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه امیرکبیر و بسیاری از دانشگاههای دیگر هر سال از طریق استعدادهای درخشان اقدام به جذب دانشجو در رشتههای مختلف میکنند.
آیا برای قبول شدن در رشته علوم کامپیوتر ارشد دانشگاه آزاد یا پیام نور نیاز به شرکت در آزمون کنکور ارشد است؟
بله، چند سالی است که ورود به مقطع ارشد دانشگاههای آزاد و پیام نور نیز فقط از طریق شرکت در کنکور ارشد علوم کامپیوتر صورت میگیرد.