گوگل اسکالر (Google Scholar) یکی از بزرگترین و معروفترین موتور جستجوی رایگان برای مقالات علمی پژوهشی است. دقت کنید که بعضی از فارسی زبانها Google Scholar را گوگل اسکولار نیز تلفظ میکنند. اگر شما مشغول انجام کار پژوهشی هستید و یا میخواهید در مورد مقالههای نوشته شده اطلاعات کسب کنید، امکان جستجو کردن مقالههای مرتبط با کار شما در موتور جستجوی گوگل (Google Search Engine) وجود دارد، اما به دلیل پراکنده بودن موضوعها، امکان برخورد با سایتهایی که خبرهای نادرست پخش میکنند و خیلی از موارد دیگر، اعضای تیم جستجوگر گوگل به این فکر رسیدند تا یک جستجوگر منسجم درست کنند تا تنها افرادی که در جستجوی مقالات و منابع علمی هستند به آن مراجعه کنند.
بنابراین گوگل اسکالر با این هدف در نوامبر سال 2004 بوجود آمد. تاکنون هیچ آمار و ارقام رسمی از تعداد مقالات ثبت شده در گوگل اسکالر توسط گوگل منتشر نشده است. طبق آمارهای غیر رسمی در سال 2017، تعداد مقالات و اسناد ثبت شده در بانک اطلاعاتی گوگل اسکالر، نزدیک 210 میلیون برآورد شده است که انتظار میرود مقدار آن اکنون خیلی بالاتر باشد.
با استفاده از گوگل اسکالر (Google Scholar)، میتوان به جستجو در بخشهای مختلفی پرداخت از جمله:
- مقالات ژورنالها
- پایان نامههای کارشناسی ارشد
- رسالههای دکتری
- چکیدهها
- کتابها
- تزها
- همایشها
- پروندهها و متنهای حقوقی و قضایی
- پتنت یا ثبت اختراعها
شما با جستجوی یک مقاله در گوگل اسکالر، قادر هستید اطلاعات زیادی در مورد مقاله کسب کنید. به عنوان مثال تعداد ارجاعاتی (Citation) که به آن مقاله داده شده است، نویسندگان و مشارکت کنندههای مقاله، خواندن چکیدهی مقاله و کلی اطلاعات دیگر. به طور کلی در گوگل اسکالر امکان خواندن مقالات وجود ندارد، تنها بخشی از مقالات که به طور رایگان منتشر شدهاند را به اصطلاح Free Full Text هستند را میتوانید بخوانید. اکثر مقالاتی که در گوگل اسکالر ثبت شدهاند، تنها بخش چکیدهی آنها برای عموم قابل مشاهده است.
دوره گوگل اسکولار
ویژگی های گوگل اسکالر
گوگل اسکالر (Google Scholar) دارای ویژگیهای متعددی میباشد که در اینجا چند تا از مهمترین آنها را ذکر میکنیم:
- مشاهدهی آمار و تعداد ارجاعات به مقاله
- جستجوی تمامی مقالات علمی در یک محیط راحت
- بررسی کردن کارهای مرتبط با کار خود و بررسی تعداد ارجاعات به مقالهی خود
- مشاهده کردن منتشر کنندهی (Publisher) مقاله و نویسندگان آن
- امکان پیدا کردن متن کامل بعضی مقالات
- میتوانید در هر زمینهای، بروزترین مقالات را بررسی کنید
- بررسی کنید چه کسی به مقالات شما ارجاع داده است
- امکان ساخت پروفایل شخصی در آن وجود دارد
- امکان یافتن آثار مرتبط با یک موضوع وجود دارد
- داشتن امکانات متعدد برای جستجوی پیشرفته
- رایگان بودن
نقاط ضعف گوگل اسکالر
علیرغم داشتن مزایا و امکانات بسیار زیاد، گوگل اسکالر دارای یکسری نقاط ضعف نیز میباشد که در زیر لیستی از آنها را آوردهایم:
- گوگل اسکالر اسناد و مقالات گستردهای را پوشش داده است، اما کامل نیست! بنابراین نباید تنها منبع شما برای کارهای تحقیقاتی باشد.
- امکان بررسی عمق علمی بودن یک مطلب در گوگل اسکالر وجود ندارد و در واقع هیچ معیاری برای میزان علمی بودن یک نتیجهی جستجو در نظر گرفته نشده. بنابراین بررسی کیفیت مطلب بر عهدهی محقق گذاشته شده است.
- گوگل اسکالر اجازه نمیدهد تا نتایج جستجو را بر اساس محتواهایی که Full Text دارند محدود کرد. همچنین نمیتوان بر اساس یک رشته جستجو کرد.
- گوگل اسکالر دربارهی زمان بروزرسانی مطالب خود هیچ اطلاعاتی ارائه نمیکند.
- استفاده از ردیاب ها یا Trackerهای ارجاعات گوگل اسکالر ممکن است سخت و در بعضی مواقع اشتباه باشد.
دوره آموزش مقاله نویسی
جایگزین های گوگل اسکولار
درست است که گوگل اسکولار یکی از پرطرفدارترین و معروفترین موتور جستجوگر مقالات علمی و پژوهشی است، اما تنها گزینهی پیش روی کاربران نیست، جایگزینهای متفاوتی برای گوگل اسکولار وجود دارد که بعضا برخی از آنها در موارد خاصی حتی بهتر از گوگل اسکولار عمل میکنند. لیستی از جایگزین های گوگل اسکولار در زیر آورده شده است.
- Microsoft Academic
- Educational Resources Information Center
- ResearchGate
- Bielefeld Academic Search Engine
- COnnecting REpositories
- Semantic Scholar
دورههای مهارتی رشته کامپیوتر
جمع بندی
گوگل اسکالر (Google Scholar) یکی از بزرگترین موتور جستجوی رایگان برای مقالات علمی پژوهشی است. گوگل اسکالر در نوامبر سال 2004 بوجود آمد، طبق آمارهای غیر رسمی در سال 2017، تعداد مقالات و اسناد ثبت شده در بانک اطلاعاتی گوگل اسکالر، نزدیک 210 میلیون برآورد شده است. به طور کلی در گوگل اسکالر امکان خواندن مقالات وجود ندارد، تنها بخشی از مقالات که به طور رایگان منتشر شدهاند را به اصطلاح Free Full Text هستند را میتوانید بخوانید.
نمونه فیلمهای دورههای مهارتی
آیا تنها بانک اطلاعاتی علمی پژوهشی برای گوگل اسکالر میباشد؟
خیر، بانک های اطلاعاتی نظیر Web Of Science و Scopus هم وجود دارند. اما مثل گوگل اسکالر رایگان نیستند و برای حق دسترسی به بانکهایشان، حق اشتراک دریافت میکنند.
آیا گوگل اسکالر رایگان است؟
با وجود اینکه گوگل اسکالر امکانات بسیار زیادی را در اختیار کاربران قرار میدهد اما هیچ مبلغی را از آنها دریافت نمیکند. بنابراین میتوان گفت گوگل اسکالر کاملا رایگان است.
گوگل اسکالر یا گوگل اسکولار کدام تلفظ صحیح است؟
برای Google Scholar دو تلفظ در زبان فارسی وجود دارد. گوگل اسکالر تلفظ صحیح است و تلفظ گوگل اسکولار رایجتر است.
گوگل اسکالر فارسی چیست؟
گوگل اسکالر از زبان فارسی و مقالات به زبان فارسی نیز پشتیبانی میکند. به وسیلهی گوگل اسکالر میتوانید مقالات با عنوانهای فارسی را جستجو کنید تا نتایج مقالات ذخیره شدهی فارسی در بانک اطلاعات گوگل اسکالر برای شما نمایش داده شود. همچنین امکان دانلود رایگان بعضی از این مقالات نیز وجود دارد.