برنامه ریزی تا کنکور ارشد و دکتری: مشاوره خصوصیت با استاد رضوی رو رزرو کن!
ویس توضیحات مشاوره رزرو مشاوره
کنکور کامپیوتر
0
ورود | ثبت نام
نظرات
اشتراک
بالا
علاقه‌مندی

اشتراک
 

سیستم عامل اندرويد چیست؟ هر آنچه باید درمورد Android بدانید

اندروید چیست و چه ویژگی هایی دارد؟ این مقاله عالی به معرفی سیستم عامل اندروید (Android)، تاریخچه و توسعه اندروید، ویژگی های ورژن های مختلف اندروید پرداخته است

سیستم عامل اندروید، یک سیستم عامل بر پایه ی لینوکس است که بیشتر بر روی گوشی‌های هوشمند و تبلت‌ها اجرا می‌شود. پلتفرم اندروید شامل یک سیستم عامل است که بر روی هسته‌ی لینوکس ساخته شده است. همچنین دارای یک GUI، یک مرورگر وب و برنامه‌های کاربردی ای در سمت کاربر می‌باشد که قابل دانلود است. اگرچه امروزه بسیاری از گوشی‌های هوشمند اندروید دارای سیستم QWERTY (صفحه کلیدی مانند کامپیوتر) هستند و بر روی صفحات بزرگ VGA کار می‌کنند. اما این سیستم عامل در ابتدا برای گوشی‌های نسبتا ارزان قیمت با صفحه کلید‌های شماره‌ای (گوشی های قدیمی) ساخته شده بود.

در این تصویر لوگوی Android نشان داده شده است.

اندروید (Android) بر پایه ی لایسنس متن باز Apache v2 منتشر شده است. همین امر باعث می‌شود که این سیستم عامل بتواند در ساختار‌های گوناگونی برای دستگاه‌های مختلف توسعه داده شود. به عنوان مثال سیستم عامل اندروید برای کنسول یا دوربین‌های دیجیتالی هم وجود دارد. همانطور که گفته شد، اندروید بر مبنای نرم افزار متن باز (Open Source)اوپن سورس یا متن باز چیست؟ اوپن سورس به چه معناست؟اوپن سورس یا متن باز چیست؟ اوپن سورس به چه معناست؟اوپن سورس یا متن باز چیست؟ این صفحه عالی به بررسی این موارد و همچنین تاریخچه نرم افزار متن باز و نحوه به کارگیری متن باز در توسعه نرم افزار پرداخته است ساخته شده است. البته اکثر دستگاه‌های اندرویدی در هنگام عرضه، سیستم عامل اندروید را به صورت پیش‌فرض نصب دارند. همچنین یکسری از نرم افزار‌های کاربردی نیز در آنها نصب می‌شود. (مانند: Google Maps، YouTube، Google Chrome و Gmail)

تاریخچه و توسعه اندروید

اندروید در استارتاپ پالو آلتو (Palo Alto) تحت عنوان Android Inc بوجود آمد. در سال 2003 این سیستم عامل تولید شد تا بر روی دوربین‌های دیجیتال کار کند. اما این تلاش‌ها فراتر رفت تا بر روی بازار وسیع تری فعالیت کند و تنها محدود به دوربین دیجیتالی نباشد. در سال 2005، شرکت گوگل، Android Inc و کارمندان کلیدی این سیستم عامل را با قیمت 50 میلیون دلار خریداری کرد. گوگل پلتفرم اولیه تلفن همراه را با مزایای اصلی آن یعنی انعطاف پذیری و بروزرسانی، به تولید کنندگان گوشی و اپراتور‌های تلفن همراه عرضه کرد.

زمانی که کمپانی Apple، آیفون (iPhone) را در سال 2007 منتشر کرد، گوگل در حال توسعه‌ی سیستم عامل اندروید بود. قبل از آن، الگوی پیشنهاد شده برای گوشی‌های اندروید، چیزی شبیه به گوشی‌های بلک بری (BlackBerry) بود. یعنی گوشی دارای یک کیبورد دکمه‌ای یا فیزیکی باشد و خبری از صفحه‌ی لمسی (Touch Screen) نبود. اما با عرضه شدن گوشی آیفون که دارای صفحه‌ی لمسی بود، بازار به طور کلی تغییر کرد و اندروید را مجبور کرد تا از صفحه‌ی لمسی پشتیبانی کند. با این اوصاف شرکت HTC که در واقع اولین گوشی هوشمند اندرویدی را با نام HTC Dream ساخته بود، از کیبورد QWERTY بهره می‌برد و در سال 2008 این گوشی را منتشر کرد و با انتقاد روبرو شد.

در اواخر سال 2007، اتحادی با نام OHA یا Open Handset Alliance شکل گرفت. OHA تشکیل شده از بیش از 30 کمپانی نرم افزاری، سخت افزاری و مخابراتی شامل Google، Qualcomm، Broadcom، HTC، Inter، Samsung، Motorola، Sprint، Texas Instruments، Japanese Wireless Carriers KDDI و NTT DoCoMo بود. هدف این اتحاد، کمک و مشارکت به توسعه‌ی اولین پلتفرم متن باز برای دستگاه‌های تلفن همراه بود.

همزمان با شکل گرفتن این اتحاد، یعنی در نوامبر سال 2007، گوگل یک نسخه‌ی بتا از اندروید، یعنی Android 1.0 را برای توسعه دهندگان منتشر کرد. همزمان با عرضه ی Android 1.5 در سال 2009 بود که اندروید نام‌های انتخابی ورژن‌های مختلف را با الگوی نام یک دسر قرار داد. مثلا اندروید 1.5 با نام کیک فنجونی یا Cupcake منتشر شد. یا اندروید 4.4 با نام KitKat و... به این ترتیب هر ورژن از اندروید نام یک دسر بود. 

ویژگی های سیستم عامل اندروید

این تصویر بیانگر مفهوم ویژگی های سیستم عامل اندروید است.

رابط کاربری (User Interface) پیش‌فرض اندروید، متکی به لمس کاربران بر صفحه‌ی گوشی هوشمند، مانند ضربه زدن، کشیدن انگشت و... است. دستگاه‌های اندرویدی، بازخورد لمسی کاربران را از طریق هشدار‌هایی مانند لرزش یا ویبره به آنها پاسخ می‌دهد. به عنوان مثال اگر کاربر یک دکمه‌ی ناوبری یا Navigation را کلیک کند، دستگاه می‌لرزد. هنگامی که کاربر دستگاهی را بوت می‌کند، سیستم عامل اندروید، صفحه‌ی اصلی یا به اصطلاح Home Screen را نمایش می‌دهد. ابزار‌های اولیه نیز در این صفحه ظاهر می‌شود که به آن Primary Navigation Hub نیز می‌گویند که از تعدادی ویجت و آیکن برنامه‌ها تشکیل شده است. ویجت‌ها نمایشگر اطلاعاتی هستند که به طور خودکار به روز رسانی می‌شوند. به عنوان مثال اپ‌های هواشناسی دارای یک ویجتی هستند که در Home Screen قرار دارند و دمای هر روز را به نمایش می‌گذارند.

صفحه‌ی اصلی ممکن است متفاوت باشد. یعنی از دستگاه به دستگاه دیگر به طور کلی تغییر کند. این بستگی به شرکت سازنده‌ی دستگاه و نسخه‌ی اندروید نیز دارد. همچنین کاربران قادر هستند تا تم شخصی خود برای صفحه‌ی اصلی، از طریف نصب نرم افزار‌های مستقل از Google Play ایجاد کنند. در بالای صفحه‌ی اصلی، نوار وضعیت یا Status Bar قرار دارد که اطلاعاتی راجع به دستگاه و اتصال آن را نمایش می‌دهد. به عنوان مثال شبکه‌ی Wi-Fi که دستگاه به آن متصل است و یا قدرت سیگنال اتصال. کاربر‌ها می‌توانند این نوار وضعیت را به پایین بکشند. کافیست انگشت خود را روی این نوار قرار داده و سپس به سمت پایین حرکت بدهند.

سیستم عامل اندروید همچنین شامل ویژگی برای ذخیره‌ی باتری است. سیستم عامل، اپلیکیشن‌هایی که برای مدتی استفاده نشده‌اند را به حالت تعلیق در می‌آورد تا میزان مصرف باتری و CPU را کاهش دهد. از ویژگی‌های دیگر اندروید می‌توان به سیستم مدیریت حافظه یا Memory Management اشاره کرد که به طور خودکار به اپلیکیشن‌های غیر فعال اشغال کننده حافظه خاتمه می‌دهد. اندروید بر روی هر دو استاندارد سلولی یا Cellular Standard که به طور گسترده‌ای استفاده می‌شوند یعنی GSM/HSDPA و CDMA/EV-DO  کار می‌کند. اندروید همچنین از ویژگی‌ها و تکنولوژی‌های زیر پشتیبانی می‌کند:

ورژن های مختلف اندروید

گوگل تغییرات تدریجی در ورژن‌های مختلف اندروید ایجاد می‌کند. این تغییرات شامل پچ‌های یا وصله‌های امنیتی و افزایش کارایی یا Performance می‌شود. در این قسمت به ورژن‌های مختلف اندروید و تغییرات اصلی آنها می‌پردازیم:

سخت افزار

اندروید از ARM برای پلتفرم سخت افزاری خود استفاده کرد. بعد‌ها در ورژن‌های بعدی سیستم عامل اندروید، از معماری x86  و x86-64 نیز پشتیبانی شد. در سال 2012، شرکت‌های تولید کننده‌ی گوشی هوشمند اندروید و تبلت‌ها، از پردازشگر Intel استفاده کردند. حداقل سخت افزار مورد نیاز اندروید، با توجه به نوع گوشی، صفحه‌ی گوشی، CPU و تراکم صفحه متفاوت است. اما در هر صورت خود شرکت گوگل حداقل یک پردازشگر 200 مگاهرتزی (200 MHz) به همراه یک رم 32 مگابایتی و یک حافظه ی 32 مگابایتی را پیشنهاد کرده است.

گوگل یک داکیومنت و راهنمایی را به همراه حداقل سخت افزار مورد نیاز عرضه کرده تا شرکت‌های سازندگان تجهیزات (OEM) از آن پیروی کنند. شرکت‌ها برای گرفتن تایید گوگل، می‌بایست این الزامات را رعایت کند. در این صورت امکان عرضه‌ی گوشی‌ها به وسیله‌ی نرم افزار‌های رسمی Google نیز فراهم می‌شود. البته باید گفت که ذات متن باز بودن اندروید، به این معنا است که می‌توان این سیستم عامل را روی سخت افزار‌های ضعیف‌تر نیز اجرا کرد.

مقایسه اندروید با دیگر سیستم عامل های موبایل

در ابتدا، سازندگان اندروید بر این باور بودند که سیستم عامل اندروید می‌تواند با سیستم عامل‌های موبایل‌های دیگه نظیر Symbian و Microsoft Windows رقابت کند.Symbian یک سیستم عامل بسته با یک میکروکرنل و یک رابط کاربری بود که یک Shell گرافیکی را ارائه کرده بود. خیلی از سازندگان موبایل از سیستم عامل Symbian در گوشی‌های خود استفاده می‌کردند، از جمله نوکیا، سامسونگ و موتورولا. Symbian یک سیستم عامل معروف بود که در سرتاسر جهان مورد استفاده قرار می‌گرفت. هرچند که در آمریکای شمالی نتوانست زیاد محبوبیت کسب کند. طراحی Symbian به سادگی اندروید و iOS نبود و برنامه نویسی سیستم عامل آن دشوار بود. این سیستم عامل تا سال 2014 فعالیت کرد و از 2014 دیگر توسعه‌ی آن ادامه پیدا نکرد.

سیستم عامل Windows موبایل، یک سیستم عامل تعبیه شده بود که اولین بار در کامپیوتر‌های جیبی 2000 یا همان Pocket PC 2000 مورد استفاده قرار گرفت. کمپانی مایکروسافت، سیستم عامل موبایل را برای کسب و کار‌ها عرضه کرد. رقابت بین سیستم عامل Android و iOS، مایکروسافت را مجبور به ایجاد تغییراتی کرد. در سال 2010، مایکروسافت Windows Mobile را جایگزین Windows Phone کرد. با هدف بازار مصرف، مایکروسافت Windows Phone را به نفع Windows 10 Mobile حذف کرد اما این سیستم عامل نیز متوقف شد. مایکروسافت پایان عمر سیستم عامل موبایل خود را در 14 ژانویه سال 2020 اعلام کرد.

رقیب اصلی سیستم عامل اندروید، Apple iOS است. هردو سیستم عامل Android و iOS دارای ویژگی‌های رقابتی می‌باشند. سیستم عامل iOS، یک سیستم عامل اختصاصی می‌باشد که واسط‌ها و طراحی‌های ثابتی دارد، در حالی که اندروید یک سیستم عامل متن باز است و بسیار انعطاف پذیر می‌باشد و امکان کاستوم کردن یا سفارشی سازی کردن بسیاری از قسمت‌های آن وجود دارد.

با توجه به گزارش Statcounter report، سهم بازار جهانی اندروید در سال 2022 برابر 71.85 درصد می‌باشد. در حالی که سهم بازار جهانی برای iOS برابر 27.5 درصد است. البته لازم به ذکر است که در آمریکا Apple بر بازار مسلط است و توانسته سهم 55.25 درصدی را داشته باشد، درحالی که اندروید 44.43 درصد از سهم سیستم عامل‌های موبایلی را دارا است. سیستم عامل سامسونگ 0.27 درصد و ویندوز نیز 0.02 درصد از این سهم را دارند.

موارد استفاده ی سیستم عامل اندروید

سیستم عامل اندروید برخلاف سیستم عامل‌های رقیب، تاکنون در موارد متعددی مورد استفاده قرار گرفته است. به علت متن باز (Open Source)اوپن سورس یا متن باز چیست؟ اوپن سورس به چه معناست؟اوپن سورس یا متن باز چیست؟ اوپن سورس به چه معناست؟اوپن سورس یا متن باز چیست؟ این صفحه عالی به بررسی این موارد و همچنین تاریخچه نرم افزار متن باز و نحوه به کارگیری متن باز در توسعه نرم افزار پرداخته است بودن این سیستم عامل، امکان ساختن اپ سریع و بدون دخالت هیچ شرکتی و همچنین پشتیبانی از انواع زبان های برنامه نویسی، باعث شده است که این سیستم عامل در بسیاری از دستگاه‌ها و عرصه‌ها مورد استفاده قرار گیرد. به عنوان مثال استفاده از سیستم عامل اندروید در مانتیور ماشین ها، یا در مباحث مربوط به IoT و موارد متعدد دیگر. در تصویر زیر یک دستگاه Android TV Box را مشاهده می‌کنید که از اندروید برای هوشمند کردن تلویزیون استفاده کرده است، همچنین در تصویر دیگر، مانیتور خودرو دارای سیستم عامل اندروید می‌باشد.

سیستم عامل اندروید در ماشین

استفاده از سیستم عامل اندروید در تلوزیون

به طور کلی لیستی از مواردی که اندروید از آنها پشتیبانی می‌کند در زیر آورده شده است:

انتقاد

یکی از انتقادات اصلی کاربران سیستم عامل اندروید، مشکل قطعه قطعه شدن یا Fragmentation است. ذات انعطاف پذیر و متن باز (Open Source)اوپن سورس یا متن باز چیست؟ اوپن سورس به چه معناست؟اوپن سورس یا متن باز چیست؟ اوپن سورس به چه معناست؟اوپن سورس یا متن باز چیست؟ این صفحه عالی به بررسی این موارد و همچنین تاریخچه نرم افزار متن باز و نحوه به کارگیری متن باز در توسعه نرم افزار پرداخته است بودن اندروید باعث شده تا تعداد بسیار زیادی از نرم افزار‌ها و سخت افزار‌ها برای دستگاه‌های اندرویدی ساخته شوند. خیلی از دستگاه‌ها، نسخه‌های قدیمی اندروید را بر روی خود دارند. در جولای سال 2022 با توجه به گزارش Statcounter بیان شده که 29.63 درصد از کاربران، از اندروید ورژن 11 استفاده می‌کنند. 21.8 درصد از نسخه‌ی 10، 20.86 درصد از نسخه‌ی 12 و 10.74 درصد از نسخه‌ی 9.

مشکل Fragment شدن چالش‌های بسیاری را برای توسعه دهندگان برنامه‌های کاربردی اندروید به وجود آورده است. توسعه‌ی یک نرم افزاری که بتواند بر روی تمامی دستگاه‌ها و نسخه‌ها اجرا شود، سخت است. Fragmentation همچنین در کسب و کار هم مشکل بوجود می آورد. کارکنان حوزه‌ی فناوری اطلاعاتمعرفی فناوری اطلاعات (IT) - 7 دلیل برای انتخاب رشته آی تی در دانشگاهمعرفی فناوری اطلاعات (IT) - 7 دلیل برای انتخاب رشته آی تی در دانشگاهآی تی چیست و چگونه پس از ظهور توانست در مدت فقط 20 سال تمام دنیا را فرا بگیرد و اکثر پول دنیا را ببلعد و پرطرفدارترین و پر درآمدترین مشاغل دنیا را در بر گیرد، با بررسی کامل آی تی با ما همراه باشید. قادر نیستن به راحتی دستگاه‌هایی که بر روی انواع سخت افزار‌ها و نرم افزار‌ها کار می‌کنند را ایمن و مدیریت کنند که یکی از مشکلات بزرگ Fragmentation است. البته گوگل در این زمینه اقداماتی انجام داده و راه حلی به وجود آورده است. پروژه‌ی Treble یک راه برای این حل مشکل است. این پروژه، سیستم عامل اندروید را از تغییرات OEM جدا می‌کند و این امکان را فراهم می‌کند تا آپدیت‌های نرم افزاری به سرعت منتشر و اجرا شوند.

یک انتقاد دیگری که به اندروید وارد می‌شود این است که برنامه‌های سیستم عامل اندروید را به راحتی می‌توان سرقت کرد. با این حال با انتشار نسخه‌ی Android Jelly Bean، گوگل این امکان را در اختیار توسعه دهندگان قرار داده تا بتوانند برنامه‌های کاربردی پولی ساخته شده را رمزنگاری یا Encrypt کنند.

اندروید چیست؟

اندروید یک سیستم عامل است که توسط گوگل توسعه داده می‌شود، سیستم عامل اندروید بیشتر بر روی دستگاه‌هایی با صفحات لمسی مانند گوشی‌های هوشمند و تبلت‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما قابلیت نصب آن بر روی دستگاه‌های دیگر مانند مچ‌بند‌های هوشمند، تلویزیون و کامپیوتر نیز ممکن می‌باشد.

ویژگی های اندروید نسبت به بقیه ی سیستم عامل ها چیست؟

- امکان سفارشی سازی کردن قسمت‌های مختلف سیستم عامل به دلیل ذات متن باز بودن
- حق انتخاب بالا بدلیل وجود تعداد بسیار زیادی گوشی هوشمند در سایز‌ها، صفحات، قیمت‌ها و اندازه‌های مختلف
- امکان الحاق حافظه‌ی خارجی
- امکان ساخت برنامه‌های کاربردی به وسیله ی زبان‌های برنامه نویسی گوناگون
- داشتن تعداد بالایی برنامه‌ی کاربردی و ویجت

امتیازدهی4.5714285714286 1 1 1 1 1 1 1 1 1 14.57 امتیاز (7 رای)
اشتراک
بارگذاری نظرات
تلگرام اینستاگرام تماس با پشتیبانی: 09378555200 تماس با پشتیبانی: 09378555200