انتخاب دانشگاه شاید یکی از مهمترین مسائلی باشد که همه داوطلبان ورود به محیط آکادمیک، با هر دلیلی که برای این کار دارند، باید به آن فکر کنند؛ چراکه ورود به دانشگاه بهخودی خود تغییر عمدهای در زندگیتان ایجاد نمیکند، بلکه خودتان مسئول ایجاد چنین تغییری هستید. البته نباید فراموش کنید با ورود به فضای آکادمیک، دانشگاه به بستر مهمی برای ایجاد تغییرات مطلوبتان تبدیل خواهد شد و ازهمینرو خوب است به مقایسه میان دانشگاه ها بپردازید و برای ورود به دانشگاه مورد نظرتان هدفگذاری کنید.
شاید مساحت دانشگاه ازاینجهت حائز اهمیت باشد که میتوان در اغلب موارد آن را به فضای مناسب برای اختصاص دادن به دانشکدههای متفاوت (و در نتیجه حضور دانشجویان و اساتید مرتبط با رشتههای بیشتر)، تاسیسات، امکانات مختلف آموزشی و رفاهی و... هر دانشگاه نسبت داد و بنابراین منطقی است آن را به فهرست معیارهایمان برای انتخاب دانشگاه بیفزاییم. البته اگر معیارهای دیگر هم از نظر شما مهم هستند، میتوانید در مقاله بهترین دانشگاه های ایرانمعرفی و بررسی بهترین دانشگاه های ایرانتقریبا تمامی دانشجویان و دانشآموزان در دوران تحصیل و به خصوص در هنگام انتخاب رشته میخواهند بدانند که بهترین دانشگاه های ایران به ترتیب چه دانشگاههایی هستند، برای پاسخ به این پرسش در این صفحه رنکینگ دانشگاه های ایران در جهان را از نگاه نظامهای رتبه بندی معتبر بررسی شده است مطالب مفصلی در این زمینه بیابید.
رتبه بندی بزرگترین دانشگاه های ایران
مراکز، نهادها، موسسات و نشریههای مختلفی وجود دارند که درصدد رتبه بندی دانشگاه ها برآمدهاند و هر یک معیارهای خاص خود را صرف این امر کرده است. ما هم قرار است در این مقاله معیار مورد نظرمان را «وسعت دانشگاه» قرار دهیم یا رتبهبندی دانشگاهها را به ترتیب «بزرگترین دانشگاه های ایران» در فهرستی مرتب و سپس بزرگترین دانشگاه ایران را بیشتر بررسی کنیم.
متاسفانه رده بندی دقیقی در خصوص بزرگترین دانشگاه های ایران وجود ندارد، اما فهرست زیر در این خصوص نسبتا قابل اعتماد است:
- دانشگاه صنعتی اصفهان
- دانشگاه تهران
- دانشگاه فردوسی مشهد
- دانشگاه شهید بهشتی
- دانشگاه سیستان و بلوچستان
- دانشگاه زابل
- دانشگاه بوعلی سینا همدان
- دانشگاه اصفهان
- دانشگاه شیراز
بزرگترین دانشگاه ایران از نظر وسعت
همانطور که در فهرست بالا دیدیم، دانشگاه صنعتی اصفهان به لحاظ وسعت بزرگترین دانشگاه ایران و مساحتش حدوداً برابر با 2300 هکتار است. این دانشگاه که اکنون در مجاورت شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان قرار دارد، در سال ۱۳۵۶ خورشیدی تحت عنوان دانشگاه صنعتی آریامهر اصفهان و بهعنوان واحد دانشگاهی شماره دوی دانشگاه صنعتی آریامهر تهران (دانشگاه صنعتی شریف) تاسیس کردند. این دانشگاه پس از وقوع انقلاب اسلامی، از دانشگاه صنعتی شریف جدا شد و به «دانشگاه صنعتی اصفهان» تغییر نام داد. علت شباهت نشان این دو دانشگاه در این است که هر دو را مطابق دانشگاه امآیتی (MIT) در آمریکا الگوبرداری کردهاند.
امکانات و ویژگی های بزرگترین دانشگاه ایران
با گذشت بیش از 40 سال از فعالیت دانشگاه صنعتی اصفهان یا بهتر است بگوییم بزرگترین دانشگاه ایران، امکانات مختلفی به آن افزودهاند؛ اغلب رشتههای فنی و مهندسی، علوم پایه و کشاورزی را در 14 دانشکده، 8 پژوهشکده و 25 هسته علمی پژوهشی در این دانشگاه ارائه میکنند. همچنین از امکانات خدماتی و رفاهی بسیار خوبی برخوردار است، از جمله خوابگاههای مجهز، مراکز تربیت بدنی، مجتمع فروشگاهی و مرکز بهداشت.
مراکز و بخش های مختلف بزرگترین دانشگاه ایران
دانشگاه صنعتی اصفهان در مقام بزرگترین دانشگاه ایران دارای بخشهای مختلفی است که مراکز آموزشی، پژوهشکدهها و قطبهای علمی را شامل میشود. مرکز فناوری و اطلاعات، کتابخانه مرکزی، مرکز آموزشهای آزاد، مرکز تخصصی آپا و... از جمله مراکز آموزشی این دانشگاه هستند. شایان ذکر است که دانشگاه صنعتی اصفهان، قطب رادار کشور، قطب حسگر و شیمی سبز، قطب بیوتکنولوژی، قطب فناوری در صنعت فولاد، قطب مدیریت ریسک و بحرانهای طبیعی و زیست فناوری و مهندسی زیستی به شمار میرود. علاوه بر اینها، فعالیتهای دانشجویی نظیر کانون هنری، کانون ایرانگردی، کانون کوهنوردی و کانون فیلم و عکس نیز جزو خدماتی است که برای دانشجویان این دانشگاه درنظر گرفتهاند.
جمع بندی
انتخاب دانشگاه و هدفگذاری آن مساله مهمی است، چراکه بیشک گذراندن دورهای از عمرتان در چنین محیطی در روند زندگیتان موثر واقع میشود. مسلماً دانشگاهها از خیلی جنبهها شبیه یکدیگر نیستند و بنابراین لازم است معیارهایی برای خودتان تعریف و طبق آنها دانشگاه ها را با یکدیگر مقایسه کنید تا بدانید میخواهید کدامیک را برای تحصیل برگزینید؛ البته مسأله امکان ورود به دانشگاه مورد نظر برای هر کس با توجه به شرایط خودش متفاوت است که خود عامل مهم دیگری در انتخاب دانشگاه به شمار میرود. میزان وسعت دانشگاه ها به لحاظ مساحت، میتواند از معیارهای مهم برای مقایسه دانشگاهها باشد. درنظر داشته باشید هر چه فضای دانشگاه بزرگتر باشد، امکان اینکه ساختمانها، تجهیزات، امکانات و خدمات بیشتری را از جمله دانشکدههای مختلف، مراکز گوناگون و... در خود جای دهد، بیشتر میشود. در این مقاله کوشیدیم از همین نظر دانشگاه های ایران را بررسی کنیم و البته بزرگترین دانشگاه ایران را زیر ذرهبین بگذاریم.
چرا مقایسه دانشگاه ها بر اساس میزان مساحت و بزرگی اهمیت دارد؟
مساحت دانشگاه میتواند از این حیث حائز اهمیت باشد که در اغلب موارد با فضای مناسب برای تخصیص به دانشکدههای گوناگون، تاسیسات، امکانات مختلف آموزشی و رفاهی و... هر دانشگاه نسبت دارد. بنابراین دور از منطق نیست که آن را به فهرست معیارهایمان برای انتخاب دانشگاه بیفزاییم.
بزرگترین دانشگاه ایران از نظر وسعت کدام است؟
بزرگترین دانشگاه ایران مساحتی حدودا برابر با 2300 هکتار دارد و آن را در سال ۱۳۵۶ خورشیدی تاسیس کردهاند. این دانشگاه در ابتدا تحت عنوان دانشگاه صنعتی آریامهر اصفهان و به عنوان واحد دانشگاهی شماره دوی دانشگاه صنعتی آریامهر تهران (دانشگاه صنعتی شریف) بود که پس از وقوع انقلاب اسلامی از دانشگاه صنعتی شریف جدا شد و به «دانشگاه صنعتی اصفهان» تغییر نام داد.