برنامه‌ریزی تا کنکور ارشد و دکتری: مشاوره خصوصیت با استاد رضوی رو رزرو کن!
ویس توضیحات مشاوره رزرو مشاوره
کنکور کامپیوتر
0
ورود | ثبت نام
نظرات
اشتراک
بالا
علاقه‌مندی

اشتراک
 

ریاضیات گسسته و 11 کاربرد آن در علوم کامپیوتر

ریاضیات گسسته کاربردهای فراوانی در رشته کامپیوتر و بنابراین در عصر کنونی دارد، ولی بیشتر افراد با این کاربردها آشنا نیستند، بنابراین در این مقاله به 11 تا از کاربردهای ریاضیات گسسته در حوزه علوم کامپیوتر پرداخته و هریک را به تفصیل شرح می‌دهیم

ریاضیات گسسته از جمله دانش­هایی محسوب می‌شود که پایه بسیاری از علوم دیگر را شکل می‌دهد. به زبان ساده می‌توان گفت که ریاضیات گسسته، زبانِ ریاضیِ علوم کامپیوتر است؛ به همین دلیل اهمیت آن در دهه‌های اخیر به طور چشمگیری افزایش یافته است. به عنوان مثال الگوریتم­ های کامپیوتری، زبان­های برنامه نویسی، رمز نگاری و توسعه نرم افزارها از طریق ریاضیات گسسته قابل انجام خواهند بود. در این مقاله 11 کاربرد اساسی ریاضی گسسته در علوم کامپیوتر را شرح خواهیم داد. با ما همراه باشید.

ریاضی گسسته چیست؟

ریاضیات گسسته یا Discrete Mathematics شاخه­‌ای از علم ریاضیات است که به مطالعه عناصر گسسته و مجزا می­‌پردازد. دانش ریاضی گسسته نقطه مقابل ریاضیات پیوسته (مانند حساب دیفرانسیل و انتگرال) است. اين شاخه از علم رياضی به مطالعه چگونگی ترکیب اجزاء گسسته و احتمالات مختلف در نتایج آن می‌­پردازد. از دیگر مواردی که در ریاضیات گسسته به آنها پرداخته می­شود می­توان به شمارش، تبدیل(جایگشت)، ترکیب، نظریه گراف، نظریه اعداد، مجموعه‌ها و روابط، تابع و رابطه بازگشتی اشاره کرد.

از ریاضیات گسسته برای طراحی الگوریتم های کامپیوتری، در برنامه نویسی (Programming) به زبان های مختلف و در دنیای ملموس پیرامون مانند تنظیم برنامه حرکت قطارها، Google Maps، سیستم های رأی گیری و بسیاری از کاربردهای دیگر مورد استفاده قرار می گیرد.

اهمیت ریاضیات گسسته در علوم کامپیوتر

دستیابی به دانش­‌های کاربردی در علوم کامپیوتر، مستلزم یادگیری مفاهیم ریاضی مرتبط با آن است. به بیان دیگر ریاضیات مانند پلی است که علوم کامپیوتر را از مرحله تئوری به مرحله عملی می­‌رساند. دانستن علم ریاضیات گسسته موجب می‌­شود متخصصان علوم کامپیوتر به درک عمیق‌­تری از مفاهیم کامپیوتری برسند و همچنین به کمک کامپیوتر بتوانند انجام بسیاری از امور روزمره را ساده کنند. به همین دلیل است که دانش آموزان و همین طور دانشجویان رشته کامپیوتر لازم است در مقاطع تحصیلی مختلف، به مطالعه ریاضیات گسسته بپردازند تا در ابتدا با مفاهیم کلی آن و در آینده با کارکردها و کاربردهای کامپیوتری آن آشنا شوند.

کاربردهای ریاضی گسسته در علوم کامپیوتر

لیست زیر کاربرد بخش‌های مختلف ریاضیات گسسته در علوم کامپیوتر را بیان می‌کند که در ادامه هر یک از این موارد را توضیح خواهیم داد

  1. تئوری محاسبات
  2. تئوری اطلاعات
  3. رمزنگاری
  4. پایگاه داده رابطه ای
  5. برنامه نویسی
  6. سیستم عامل
  7. الگوریتم های کامپیوتری
  8. تئوری گراف
  9. نظریه احتمال گسسته
  10. هندسه محاسباتی و هندسه گسسته
  11. درخت ها

ریاضیات گسسته کاربردهای متفاوتی در علوم کامپیوتر دارد که برخی از آن ها عبارتند از تئوری اعداد، توپولوژی، تئوری گراف، رمزنگاری و ...

کاربردهای 11 گانه ریاضی گسسته در علم کامپیوتر

1- نظریه محاسبات (Theory of Computation)

نظریه محاسبه شاخه‌ای از علوم کامپیوتر و ریاضیات گسسته است که به بررسی موارد گوناگونی می‌پردازد، از جمله مسائلی که نظریه محاسبه به بررسی آن می‌پردازد این است که قابلیت‌ها و محدودیت‌های کامپیوتر چیست؟

در واقع به بررسی این موضوع می‌پردازد که کامپیوترها توانایی انجام چه کارهایی را دارند و چه کارهایی را نمی‌توانند انجام دهند. برای بررسی این موضوع باید کامپیوترها را مدل ‌کنیم، یک مدل محاسباتی نحوه سازماندهی واحدهای محاسباتی، حافظه‌ها و ارتباطات را توصیف می‌کند. پیچیدگی محاسباتی یک الگوریتم را می‌توان با توجه به این مدل های محاسباتی اندازه گیری کرد. استفاده از مدل‌های محاسباتی امکان مطالعهِ عملکرد الگوریتم‌ها را (مستقل از تغییراتی که مخصوص پیاده‌سازی‌های خاص و فناوری‌های خاص هستند) به ما می‌دهد. دو مورد از مدل‌های معروفی که در این زمینه وجود دارند Finite state machines و Turing machines ماشین است. حال که با مفهوم مدل محاسباتی بیشتر آشنا شدید می‌توانیم بطور دقیق تر بگوییم که نظریه محاسباتی چه چیزهایی را بررسی می‌کند.

نظریه یا تئوری محاسبات در مورد یک مسئله موارد زیر را بررسی می‌کند:

2- تئوری اطلاعات (Information Theory)

نظریه یا تئوری اطلاعات (Information theory)، به مقداردهی (Quantification)، ذخیره سازی و انتقال اطلاعات می‌پردازد. این رشته اساساً با کارهای هری نایکیست و رالف هارتلی در دهه 1920 و کلود شانون در دهه 1940 تأسیس شد. نظریه اطلاعات مبتنی بر نظریه احتمال و آمار است و نظریه احتمال و آمار زیر مجموعه ریاضیات گسسته محسوب می‌شود.

discrete mathematics 4

نظریه اطلاعات اغلب به اندازه گیری اطلاعات توزیع‌های مرتبط با متغیرهای تصادفی مربوط می شود. مقادیر مهم اطلاعات عبارتند از آنتروپی (entropy)، اندازه گیری اطلاعات یک متغیر تصادفی و اندازه گیری اطلاعات مشترک بین دو متغیر تصادفی.

زیرشاخه های مهم تئوری اطلاعات عبارتند از: کدگذاری منبع (source coding)، نظریه پیچیدگی الگوریتمی(algorithmic complexity theory)، نظریه اطلاعات الگوریتمی (algorithmic information theory) و امنیت تئوریک اطلاعات (information-theoretic security) است.

هربار که یک فایل را در فرمت ZIP یا RAR فشرده می‌کنید و یا یک موسیقی را در قالب mp3 گوش می‌دهید، در حال استفاده از دستاوردهای نظریه اطلاعات هستید.

برخی از مواردی که از تئوری اطلاعات باعث به وجود آمدن آنها شده است :

همچنین این نظریه در زمینه‌های زیر نیز کاربرد پیدا کرده است

رمزنگاری (Cryptography)

رمزنگاری دانشی است که به بررسی و مطالعه تکنیک‌هایی برای برقراری ارتباط و انتقال یا ذخیره اطلاعات به صورت امن، حتی اگر مسیر انتقال اطلاعات و کانال‌های ارتباطی یا محل ذخیره اطلاعات ناامن باشند می‌پردازد. به بیانی دیگر رمزنگاری در مورد ساخت و تجزیه و تحلیل پروتکل‌هایی است که از خواندن پیام های خصوصی توسط اشخاص ثالث یا عموم جلوگیری می‌کند.

برای برقراری امنیت مسیرهای انتقال اطلاعات، نیاز است تا کدها رمزنگاری شوند و صرفا برای گیرنده و فرستنده اطلاعات قابلیت رمزگشایی داشته باشند

رمزنگاری از اهمیت بالایی در تامین اهمیت مسیرهای داده برخوردار است

در رمزنگاری مدرن جنبه‌های مختلف زیر برای امنیت اطلاعات مهم هستند:

از کاربردهای رمزنگاری می توان به تجارت الکترونیک، کارت های پرداخت مبتنی بر تراشه (chip-based payment cards)، ارزهای دیجیتال، رمزهای عبور رایانه و ارتباطات نظامی اشاره کرد.

در تعریف ارز دیجیتال یا کریپتوکارنسی می توان گفت نوعی دارایی رمزنگاری شده مجازی است که احتمال هرگونه تقلب و کلاهبرداری در تراکنش های آن صفر است. غالب رمز ارزها بر بستر شبکه بلاک چین (Blockchain) و بصورت شبکه هایی غیر متمرکز ایجاد شده اند.
معمولاً ارزهای دیجیتال نمی توانند تحت دستکاری هیچ سازمان یا مرجع قانونی قرار بگیرند و این عدم دسترسی دولت ها به تراکنش های شبکه بلاک چین یکی از بارزترین مزایای رمز ارزهاست.

حال که با مفهوم رمزنگاری آشنا و موارد کاربرد آن آشنا شدیم بیاید به بررسی جایگاه ریاضی گسسته در آن بپردازیم.

نظریه یا همان تئوری اعداد که یکی از بخش‌های ریاضی گسسته محسوب می‌شود کاربردهای مهمی در بلاکچین، رمزنگاری و امنیت رایانه دارد.

به عنوان مثال یکی از جنبه‎‌های کاربرد نظریه اعداد در رمزنگاری، استفاده از اعداد اول و خواص آن است، به این صورت که ما از گذشته می‌دانستیم که همه اعداد را می‌توان به عوامل اولشان تجزیه کرد، برای مثال عدد ۳۸۵ را می‌توان از ضرب سه عدد ۵ در ۷ در ۱۱ که همگی عدد اول هستند به دست آورد. این موضوع در مورد اعداد بزرگ‌تر نیز صادق است، برای مثال می‌توان عدد ۳۴۷۴۲۳۹۳۰ را با ضرب کردن اعداد ۲ در ۵ در ۷ در ۱۹ در ۹۷ در ۲۶۹۳ به دست آورد.

نکته اصلی اینجاست که اگر از بهترین الگوریتم موجود به منظور تقسیم یک عدد ۱۰۰۰ رقمی یا ۲۰۰۰ رقمی به فاکتورهای اول آن استفاده کنیم، بهترین سوپرکامپیوتر موجود نیز به زمان بسیار بسیار زیادی برای اتمام کار خود نیاز خواهد داشت؛(شايد چندين برابر عمر کره زمين!) پس به زبان ساده، محدودیتی برای پیدا کردن فاکتورهای اول یک عدد وجود دارد و این موضوع برای امنیت در رایانه‌های مدرن بسیار حیاتی و ضروری است.

در اين الگوریتم‌ رمزنگاری با استفاده از دو عدد اول بزرگ حاصلضرب آنها را که یک عدد خیلی بزرگ است پیدا می‌کنند و با استفاده از این عدد خیلی بزرگ عملیات رمزگذاری پیام شروع می‌شود. حال اگر بخواهیم پیام رمزشده (encrypted) را رمزگشایی (decrypted) کنیم به آن دو عدد اولی که با آن، عدد خیلی بزرگ تولید شده است نیاز داریم. روش ذکر شده، از مراحل رمز کردن متن با استفاده از الگوریتم  RSA است که معمولی‌ترین الگوریتمیست که در شیوه رمزنگاری نامتقارن (Asymmetric cryptography) از آن استفاده می‌شود.

سیستم‌های رمزنگاری مدرن باید از نظر ریاضی صحیح، قوی و قابل اعتماد باشند تا داده‌های کاربران را در برابر دشمنان ایمن کنند. به دلیل  بالا بودن ارزش، هزینه و محرمانگی برخی اطلاعات، رمزنگاران بهتر است پیشینه‌ای قوی در تئوری اعداد داشته باشند تا بتوانند ایمنی سیستم‌ها و رمزهای عبور را تضمین کنند.

دانستن تکنیک‌های شمارش، که شاخه‌ای دیگر از ریاضیات گسسته محسوب می‌شود، نیز می‌تواند یک شهود و دید کلی به ما در تعیین تعداد رمزهای عبور معتبری که از مجموعه قوانین مشخصی پیروی می‌کنند، بدهد تا از نفوذ مجرمانی که قصد شکستن رمز را دارند به وسیله‌ی طولانی کردن مدت زمان بررسی احتمالات گوناگون، جلوگیری کند.

شما می‌توانید زمان لازم برای شکستن پسورد خود را در این سایت مشاهده کنید.

4- پایگاه داده رابطه‌ای (Relational Database)

پایگاه داده رابطه‌ای نوعی پایگاه داده براساس مدل رابطه‌ای داده‌هاست. در این مدل، داده‌ها در قالب تعدادی جدول (Table) نگه‌داری می‌شوند. به این جداول، رابطه (Relation) نیز گفته می‌شود. هر جدول شامل تعدادی ستون (Column) و ردیف (Row) می‌باشد. به ستون‌ها، ویژگی (Attribute) و به ردیف‌ها رکورد (Record) یا چندتایی (تاپل یا Tuple ) نیز گفته می‌شود.

ایجاد پایگاه داده رابطه ای با استفاده از مفهوم مجموعه ها در ریاضیات گسسته

جداول داده در مدل رابطه ای

یک پایگاه داده رابطه‌ای ویژگی‌های یک قطعه خاص از اطلاعات را به هم متصل می‌کند. به عنوان مثال، در یک پایگاه داده حاوی اطلاعات مشتری، جنبه رابطه ای این پایگاه داده به سیستم کامپیوتری اجازه می دهد تا بداند نام، آدرس، شماره تلفن و سایر اطلاعات مربوط به مشتری را چگونه پیوند دهد. موارد ذکر شده از طریق مفهوم مجموعه‌ها در ریاضیات گسسته انجام می‌شوند؛ مجموعه ها اجازه می‌دهند اطلاعات گروه بندی و مرتب شوند. از آنجایی که هر بخش از اطلاعات و هر صفت متعلق به آن قطعه اطلاعات گسسته است، سازماندهی چنین اطلاعاتی در یک پایگاه داده نیازمند روش های ریاضی گسسته است.

5- برنامه نویسی (Programming)

ریاضیات گسسته به ایجاد رویکردی منطقی برای حل یک مسئله کمک می‌کند و مهارت کافی در این زمینه برای برنامه نویسان بسیار مهم است زیرا درک مفاهیم آن به برنامه نویسان کمک خواهد کرد که کدها و الگوریتم های بهتری را ارائه دهند. الگوریتم‌ها با این دید طراحی می‌شوند که بعد از تبدیل به یک زبان برنامه‌ نویسی مانند Python، Java یا C، برای اجرا به کامپیوتر داده شوند.

discrete mathematics 7

6- سیستم عامل (Operating System - OS)

در سیستم عامل‌ها مسئله تخصیص منابع بسیار حائز اهمیت است. هر فرایند یا پردازه (Process)( به برنامه در حال اجرا فرایند گفته می‌شود) برای اجرای خود در کامپیوتر نیاز دارد تا از منابع (هر آنچه که یک فرایند برای شروع و ادامه اجرا به آن نیاز دارد) آن کامپیوتر مانند CPU، حافظه، دیسک، I/O و ... استفاده کند. به عنوان مثال وقتی شما از برنامه فتوشاپ استفاده می‌کنید، لازم است تا کدهای لازم جهت اجرای صحیح فتوشاپ از حافظه فرخوانی شده (Fetch) و توسط CPU اجرا شوند. این موضوع زمانی اهمیت پیدا میکند که کامپیوتر شما در حال اجرای چندین برنامه باشد. اگر تخصیص منابع به این فرایندها به درستی صورت نگیرد، برنامه‌های شما قادر نیستند به درستی اجرا شده و به صورت موثر از پردازنده استفاده کند. سیستم عامل باید با استفاده از الگوریتم‌هایی بتواند به هر فرایند در زمان مناسب، منابع مورد نیازش را تخصیص دهد و در زمان مناسب آن منابع را از آن‌ها بگیرد تا هر فرایند به درستی انجام شده و تداخلی در کار آن‌ها پیش نیاید. یکی از الگوریتم‌های موثر برای حل این مسئله استفاده از گراف تخصیص منابع است.

گراف تخصیص منابع به صورت مجموعه رئوس V و مجموعه یال های جهت دار E تعریف می‌شود.

discrete mathematics 8

7- الگوریتم‌های کامپیوتری (Computer Algorithms)

الگوریتم‌ها، قوانینی هستند که یک کامپیوتر بر اساس آن‌ها کار می‌کند. این قوانین از طریق قوانین ریاضیات گسسته ایجاد می‌شوند. یک برنامه نویس کامپیوتر از ریاضیات گسسته برای طراحی الگوریتم‌های کارامد استفاده می‌کند. این طراحی شامل استفاده از ریاضیات گسسته برای تعیین تعداد مراحلی است که یک الگوریتم باید تکمیل کند، که به معنای سرعت الگوریتم است. به دلیل کاربردهای ریاضی گسسته در الگوریتم‌ها، رایانه‌های امروزی سریع‌تر از گذشته کار می‌کنند.

از دیگر کابردهای ریاضیات گسسته در طراحی الگوریتم، می‌توان به استفاده از نظریه گراف، که جز مباحث ریاضیات گسسته محسوب میشوند، اشاره کرد.  مهم‌ترین کاربرد گراف مدل‌سازی پدیده‌های گوناگون و بررسی بر روی آنهاست. با گراف می‌توان به راحتی یک نقشه بسیار بزرگ یا شبکه‌ای عظیم را در درون یک ماتریس به نام ماتریس وقوع گراف ذخیره کرد یا الگوریتم‌های مناسب مانند الگوریتم دایجسترا یا الگوریتم کراسکال و… را بر روی آن اعمال نمود.

اعداد فیبوناتچی نمونه ای از کاربردهای ریاضیات گسسته در طراحی الگوریتم های کامپیوتری است

دنباله فیبوناتچی کاربردهایی فراتر از تصور در علوم مختلف دارد

8- تئوری گراف (Graph Theory)

در علوم کامپیوتر، از گراف‌ها برای نمایش شبکه‌های ارتباطی، سازماندهی داده‌ها، دستگاه‌های محاسباتی و غیره استفاده می‌شود.

به عنوان مثال، ساختار لینک یک وب سایت را می‌توان با یک گراف جهت دار نشان داد که در آن رئوس نشان دهنده صفحات وب و یال‌های جهت دار نشان دهنده لینک‌هایی از یک صفحه به صفحه دیگر است.

برنامه مسیریابی شما از الگوریتم جستجوی گراف برای یافتن سریع‌ترین مسیر از خانه شما به محل کارتان استفاده می‌کند.

از دیگر کاربردهای آن می‌توان به تجزیه و تحلیل شبکه‌ها، تخصیص منابع در سیستم عامل و یادگیری عمیق، Functional Programming و ... اشاره کرد.

discrete mathematics 9

9- نظریه احتمال گسسته (Discrete Probability Theory)

نظریه احتمال گسسته به رویدادهایی می‌پردازد که در فضاهای نمونه قابل شمارش رخ می‌دهند.‌ به عنوان مثال دسته ای از پرندگان را در نظر بگیرید. با شمارش تعداد پرندگان با کمیت گسسته سرو کار داریم؛ مثلا نمی­توان گفت دراین دسته پنج تا و نیم عدد پرنده وجود دارد. در عین حال اگر بخواهیم وزن این پرندگان را تخمین بزنیم،‌ داده­ها پیوسته خواهند بود.

discrete mathematics 10

از توزیع‌های احتمال گسسته می‌توان برای تقریب توزیع های پیوسته و بالعکس استفاده کرد. در موقعیت‌های بسیار محدود مانند پرتاب تاس یا آزمایش با دسته‌های کارت (experiments with decks of cards)، محاسبه احتمال رویدادها اساساً شمارشی است.

10- هندسه محاسباتی و هندسه گسسته  (Computational Geometry & Discrete Geometry)

هندسه گسسته و هندسه محاسباتی(یا هندسه ترکیبیاتی) شاخه‌هایی از هندسه هستند که ویژگی‌های ترکیبیاتی اشکال هندسی گسسته را بررسی می‌کنند. بیشتر سوالات در هندسه گسسته شامل مجموعه‌های متناهی و نامتناهی از اشکال هندسی می‌شود؛ به‌عنوان نمونه نقطه، خط، صفحه، دایره، کره، چندضلعی. هندسه گسسته بر ویژگی‌های ترکیبیاتی این اشکال تمرکز می‌کند؛ مثلاً چگونه با یک دیگر اشتراک پیدا می‌کنند یا این‌که آن‌ها چگونه می‌توانند مرتب شوند تا یک شکل بزرگ‌تر را بپوشانند.

تمام مسائل هندسی را می‌توان با استفاده از الگوریتم های اعمال شده توسط هندسه محاسباتی حل کرد.

discrete mathematics 11

11- نمودار های درختی (Trees)

یک درخت، گرافیست همبند و بدون دور(Cycle). درخت شامل مجموعه­های متناهی از عناصر به نام گره یا راس است که به وسیله خطوطی به نام یال به یکدیگر متصل می‌شوند. نماد شروع یک درخت به عنوان ریشه شناخته می شود و ریشه درخت نمی‌تواند تهی باشد.(بهتر است به این نکته توجه داشته باشید که تعریف درخت در ساختمان داده با مفهوم درخت در ریاضیات گسسته کمی تفاوت دارد.)

اگر بخواهیم نتیجه احتمالی هر آزمایشی را با درصد خطای خیلی کم، پیدا کنیم، درخت گزینه خوبی برای انجام این کار خواهد بود.

discrete mathematics 2

جمع بندی

ریاضیات گسسته کاربردهای فراوانی در علوم و فناوری‌های مختلف دارد، علوم کامپیوتر یکی از مواردی است که به شکل مستقیم با ریاضیات گسسته در ارتباط است. ریاضی گسسته می­‌تواند از مسیرهای گوناگونی در علوم کامپیوتر به ما کمک کند که در این مقاله به 11 مورد از این کاربردها پرداختیم. لازم به ذکر است استفاده از ریاضیات گسسته در گسترش دانش کامپیوتر تنها به این موارد محدود نمی­شود و دامنه بسیار وسیعی دارد.

همچنین هر گونه سوالی در مورد کلاس‌های آنلاین کنکور کامپیوتر و یا تهیه فیلم‌ها و یا رزرو مشاوره تک جلسه‌ای تلفنی با استاد رضوی دارید می‌توانید به طرق زیر از تیم پشتیبانی بپرسید:

آی دی تلگرام تیم پشتیبانی:     konkurcomputer_admin@

تماس با پشتیبانی:   09378555200

امتیازدهی4.3333333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 14.33 امتیاز (9 رای)
اشتراک
بارگذاری نظرات
تلگرام اینستاگرام تماس با پشتیبانی: 09378555200 تماس با پشتیبانی: 09378555200