چگونگی ثبت نام در کنکور کارشناسی ارشد نحوه ثبت نام کنکور کارشناسی ارشد
شرکت در کنکور، آن هم برای قبولی در مقطع ارشد، از دوراهیهای مهمی است که در موقعیتش ذهن بسیاری از ما را به خود مشغول میکند. اگر به این نتیجه برسیم که قصد شرکت در کنکور را داریم، فارغ از انگیزه پشت آن و نتیجهای که از آن میگیریم، مهم است ابتدا بهدرستی در کنکور ارشد ثبتنام کنیم تا امکان پشت سر گذاشتن باقی مراحل فراهم شود. ازاینرو این مطلب را آماده کردهایم تا نحوه ثبتنام کنکور ارشد را دقیقتر بررسی کنیم.
شرایط و ضوابط شرکت در کنکور کارشناسی ارشد
در وهله اول خوب است بدانیم سازمان سنجش، آزمون كارشناسي ارشد ناپيوسته را براي ورود به رشتههاي دورههاي روزانه، نوبت دوم (شبانه)، پيام نور، غيرانتفاعي، پرديس خودگردان، مجازي، مشترك دانشگاهها و موسسات آموزش عالي و همچنين دانشگاه آزاد اسلامي برگزار ميکند که هر یک ممکن است شرایط مختص به خود را برای پذیرش دانشجو داشته باشند؛ اما موضوع اصلی مد نظر ما در این بخش، شرایط عمومی و اختصاصی است که صرفاً برای شرکت در کنکور کارشناسی ارشد لحاظ کردهاند.داوطلبان باید با مراجعه به سایت سازمان سنجش، دفترچه راهنمای مربوطه را از قسمت آزمون کارشناسی ارشد دانلود کنند و پس از مطالعه دقیق شرایط عمومی و اختصاصی، اقدام به ثبتنام نمایند.
مدارک و اطلاعات مورد نیاز برای ثبت نام کنکور کارشناسی ارشد
مثل ثبتنام برای خیلی چیزها، ثبتنام در کنکور ارشد هم اطلاعات و مدارکی نیاز دارد که باید آنها را از پیش با دقت آماده کنید تا مراحل ثبتنام با مشکل مواجه نشود. فهرست نسبتاً بلندوبالای اطلاعات و مدارک مورد نیاز را هم در بخشی با همین عنوان در دفترچه راهنمای ثبتنام سازمان سنجش آوردهاند که مواردی را اعم از شناسنامه و کارت ملی، فایل اسکنشده عکس، کدهای مربوط به نظام وظیفه (برای آقایان)، رشته(های) امتحانی، معدل مقاطع تحصیلی قبلی و... شامل میشود.
مدارک مورد نیاز برای برای ثبت نام در آزمون کارشناسی ارشد
مهم است در خصوص عکسی که برای ثبت نام کنکور ارشد بارگزاری میکنید، توجه داشته باشید مواردی هست که باید رعایت کنید؛ زیرا در غیر این صورت، ممکن است روند ثبت نام و بهتبع آن شرکت در کنکور کارشناسی ارشد خدشهدار شود. مثل اینکه اسکن عکس از روی کارتهای شناسایی قابل قبول نیست؛ خوب است عکستان رنگی و با پسزمینه سفید باشد؛ عکس باید بدون حاشیه باشد و... که کلیه موارد مربوطه را میتوانید در دفترچه راهنمای سازمان سنجش مشاهده کنید.
پرداخت هزینه های ثبت نام کنکور ارشد و دریافت سریال ثبت نام
یکی دیگر از مراحل مهم در روند ثبتنام آزمون کارشناسی ارشد، پرداخت وجوه مربوطه به سازمان سنجش کشور و دریافت سریال ثبتنام است. این مرحله را بایستی با مراجعه به سایت سازمان سنجش، درگاه اطلاعرسانی و انتخاب گزینه خرید «سریال ثبت نام» و از طریق کارتهای بانکی عضو شبکه شتاب انجام دهید.
توجه کنید اگر قصد شرکت در آزمون برای دو رشته اصلی و شناور را دارید یا میخواهید در دانشگاه آزاد اسلامی یا دانشگاه پیام نور پذیرش شوید، باید چند سریال ثبتنام جداگانه خریداری کنید که توضیحات تکمیلی آن را در دفترچه راهنمای ثبت نام سازمان سنجش آوردهاند.
تکمیل فرم الکترونیکی و دریافت کد رهگیری
در نهایت و البته در زمان مقرر، میتوانید با مراجعه به سایت سازمان سنجش، بخش آزمون کارشناسی ارشد، موارد فوق را مطابق با توضیحات دفترچه راهنمای شرکت در آزمون بارگزاری کنید و کد رهگیری ثبت نام را دریافت نمایید. توجه کنید این کد را باید تا زمان اعلام نتایج آزمون نزد خود حفظ و نگهداری کنید، چراکه در باقی مراحل به کارتان خواهد آمد.
توجه کنید همه این مراحل، یعنی فرایند ثبتنام، مهلت مشخصی دارد که در این مقاله به آن پرداختهایم.
جمع بندی
آزمون کارشناسی ارشد میتواند پلی برای موفقیت باشد، البته اگر موفق شده باشید بهدرستی در آن ثبت نام کنید! هرچند نحوه ثبت نام کنکور کارشناسی ارشد آنقدرها هم دشوار و پیچیده نیست، اما نکاتی دارد که عدم رعایت آنها میتواند برنامههای آیندهتان را به هم بریزد. در این مطلب کوشیدیم چگونگی ثبت نام در آزمون کارشناسی ارشد را کوتاه و کاربردی در اختیارتان قرار دهیم.
ثبت نام در کنکور کارشناسی ارشد چه مراحلی دارد؟
برای ثبتنام در کنکور کارشناسی ارشد لازم است ابتدا بدانیم ملزم به رعایت چه شرایط و ضوابطی هستیم و سپس مدارک و اطلاعات مربوطه را آماده کنیم. پس از انجام این موارد، میتوان در زمان مقرر به سایت سازمان سنجش مراجعه کرد و مطابق با دفترچه راهنمای ثبتنام در کنکور کارشناسی ارشد، ثبت نام را انجام داد.
چه مدارک و اطلاعاتی برای ثبت نام در آزمون کارشناسی ارشد نیاز است؟
برای ثبتنام در آزمون کارشناسی ارشد، لازم است فهرست نسبتاً بلندوبالایی از اطلاعات و مدارک هویتی و شخصیتان را علاوه بر مواردی نظیر کد رشته(های) امتحانی، معدل مقاطع قبلی، کد نظام وظیفه (برای آقایان) و... آماده، نسخه دیجیتالی آنها را تهیه و در زمان ثبتنام در سایت سازمان سنجش بارگزاری کنید.
حداقل معدل برای ثبت نام در آزمون کارشناسی ارشد
حداقل معدل برای ثبت نام در کنکور ارشد
بسیاری از ما هر ساله با اهداف و انگیزههای مختلف در آزمون کارشناسی ارشد ثبتنام میکنیم. شرکت در کنکور کارشناسی ارشد و قبولی در آن از مسائل مهمی است که میتواند مسیر زندگیمان را تغییر دهد. ازاینجهت مهم است شرایط ثبتنام در این آزمون پراهمیت را بهدرستی بدانیم. در این مطلب قصد داریم حداقل معدل برای ثبت نام در کنکور کارشناسی ارشد را بررسی کنیم.
شرایط و ضوابط شرکت در کنکور کارشناسی ارشد
سازمان سنجش، آزمون كارشناسي ارشد ناپيوسته را براي ورود به رشتههاي دورههاي روزانه، نوبت دوم (شبانه)، پيام نور، غيرانتفاعي، پرديس خودگردان، مجازي، مشترك دانشگاهها و موسسات آموزش عالي و همچنين دانشگاه آزاد اسلامي برگزار ميکند که هر یک با شرایط خاصی دانشجویان را پذیرش میکنند.
اما برخی شرایط و ضوابط عمومی و اختصاصی وجود دارد که به پذیرش در دانشگاه ارتباطی ندارد و بایستی آنها را صرفاً برای ثبتنام در آزمون کارشناسی ارشد رعایت کنیم. داوطلبان میتوانند به سایت سازمان سنجش مراجعه و دفترچه راهنمای مربوطه را از قسمت آزمون کارشناسی ارشد دانلود کنند که شرایط عمومی و اختصاصی را تماماً در آن آوردهاند. یکی از این موارد، حداقل معدل مقاطع تحصیلی قبلی است که در ادامه قصد داریم دقیقتر به آن بپردازیم.
معدل برای ثبت نام در آزمون کارشناسی ارشد به چه معناست؟
همانطور که پیشتر گفتیم، تمامی شرایط و ضوابط ثبت نام در آزمون کارشناسی ارشد در دفترچه راهنمای ثبتنام و شرکت در آزمون ورودی مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته سازمان سنجش آمده است که مطابق مفاد آن، منظور از معدل برای دانشجویان در حال تحصیل یا فارغالتحصیلان متفاوت و به قرار زیر است:
- معدل مندرج در گواهینامه موقت یا مدرک رسمی فارغالتحصیلان مقطع کارشناسی پیوسته یا ناپیوسته،
- میانگین نمرات واحدهای درسی گذرانده شده تا تاریخی مشخص (که هر سال در دفترچه راهنما مشخص میشود) برای دانشجویان سال آخر مقطع کارشناسی پیوسته یا ناپیوسته که حداکثر تا تاریخ معینی (که هر سال در دفترچه راهنما مشخص میشود) فارغالتحصیل میشوند.
بنابراین دانشجویان در حال تحصیل هم میتوانند بدون نگرانی و البته با رعایت مفاد دفترچه راهنمای ثبتنام، معدل خود را برای تکمیل اطلاعات در هنگام ثبت نام محاسبه و بارگزاری نمایند. شایان ذکر است تبصرههایی هم برای بحث معدل در دفترچه آوردهاند که پیشنهاد میکنیم حتماً پیش از ثبتنام آنها را بهدقت مطالعه کنید.
اهمیت معدل برای ثبت نام در کنکور کارشناسی ارشد
جدای از تأثیری که معدل میتواند در نتیجه آزمون کارشناسی ارشد داشته باشد، مهم است بدانید پس از قبولی و پذیرش در دانشگاه مورد نظر، بایستی معدل خود را با مدرک معتبر به مؤسسه آموزش عالی محل تحصیل ارائه کنید. حال اگر مغایرتی در معدل اعلامی شما و مدارکی که به دانشگاه ارائه میکنید وجود داشته باشد، قبولیتان لغو میشود و حق هیچگونه اعتراضی نخواهید داشت.
حداقل معدل برای ثبت نام در آزمون کارشناسی ارشد چقدر است؟
در بخش شرایط اختصاصی دفترچه ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد ناپیوسته سازمان سنجش اینطور آمده است:
«دانشجویان سال آخر و دانشآموختگان مقطع کارشناسی پیوسته و یا ناپیوسته که از تاریخ 31/6/1386 به بعد فارغالتحصیل شدهاند، در صورتیکه معدل آنان کمتر از 00/12 باشد، حق ثبتنام و شرکت در آزمون را ندارند.»
بنابراین حداقل معدل برای ثبت نام در کنکور کارشناسی ارشد، برابر با 00/12 است.
جمع بندی
آزمون کارشناسی ارشد و قبولی در آن میتواند نقش مهمی در موفقیت شما داشته باشد و مسیر زندگیتان را تغییر دهد. بنابراین اهمیت دارد پیش از هر چیز، شرایط و ضوابط ثبتنام در آزمون کارشناسی ارشد را بدانید و بهدرستی رعایت کنید. یکی از این موارد که عدم رعایت آن عدم امکان ثبتنام یا لغو قبولی را به دنبال دارد، معدل است که در این مطلب کوشیدیم مفهوم آن از دید سازمان سنجش و حداقل معدل برای ثبت نام در کنکور کارشناسی ارشد را بررسی کنیم.
منظور از معدل برای ثبت نام در کنکور کارشناسی ارشد چیست؟
شرایط و ضوابط ثبت نام در آزمون کارشناسی ارشد را در دفترچه راهنمای ثبتنام و شرکت در آزمون ورودی مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته سازمان سنجش آوردهاند. معدل هم از مفاهیمی است که در این دفترچه آمده و داوطلبان ملزم به رعایت مقررات مربوط به آن هستند. منظور از معدل مطابق با این دفترچه، معدل مندرج در گواهینامه موقت یا مدرک رسمی فارغالتحصیلان مقطع کارشناسی پیوسته یا ناپیوسته یا میانگین نمرات واحدهای درسی گذرانده شده تا تاریخی مشخص (که هر سال در دفترچه راهنما مشخص میشود) برای دانشجویان سال آخر مقطع کارشناسی پیوسته یا ناپیوسته است که حداکثر تا تاریخ معینی (که هر سال در دفترچه راهنما مشخص میشود) فارغالتحصیل میشوند.
حداقل معدل برای ثبت نام در آزمون کارشناسی ارشد چه اهمیتی دارد و چقدر است؟
معدل از طرفی میتواند در نتیجه آزمون کارشناسی ارشد تأثیر داشته باشد و از طرف دیگر، باید پس از قبولی و پذیرش در دانشگاه مورد نظر، معدل خود را با مدرک معتبر به مؤسسه آموزش عالی محل قبولی ارائه کنید. اگر مغایرتی در معدل اعلامی شما و مدارکتان وجود داشته باشد، قبولیتان لغو میشود و حق هیچگونه اعتراضی نخواهید داشت. ازاینجهت است که معدل اهمیت دارد؛ ضمن اینکه حداقل معدل برای ثبتنام در کنکور کارشناسی ارشد، برابر با 00/12 است
بررسی زمان ثبت نام و برگزاری کنکور کارشناسی ارشد
زمان ثبتنام و برگزاری آزمون کارشناسی ارشد
ادامه تحصیل تا مقاطع عالی بر بسیاری از جنبههای زندگی فردی و اجتماعی اثر دارد، اثری که غالباً مثبت است. بسیاری هر ساله با اهداف و انگیزههای مختلف در آزمون کارشناسی ارشد اقدام به ثبتنام میکنند و برای تضمین نتیجهای خوب و آیندهای درخشان، لازم است آگاهی کافی داشته باشند و همه مراحل را درست و دقیق انجام دهند. ازاینرو مهم است شرایط ثبتنام در این آزمون پراهمیت را بدانیم و در این مطلب قصد داریم زمان ثبتنام و برگزاری آزمون کارشناسی ارشد را بررسی کنیم.
مجری برگزاری آزمون کارشناسی ارشد
سازمان سنجش هر ساله آزمون كارشناسي ارشد ناپيوسته را براي ورود به رشتههاي دورههاي روزانه، نوبت دوم (شبانه)، پيام نور، غيرانتفاعي، پرديس خودگردان، مجازي، مشترك دانشگاهها و موسسات آموزش عالي و همچنين دانشگاه آزاد اسلامي برگزار ميکند. بنابراین برای اطلاع از شرایط و ضوابط برگزاری آزمون، مرجع اصلی بهشمار میرود.
زمان ثبتنام آزمون کارشناسی ارشد
زمان ثبتنام کنکور کارشناسی ارشد، آذر ماه هر سال آغاز میشود و معمولاً بنا به درخواست داوطلبان، مدتی هم آن را تمدید میکنند. البته در سال جاری و مطابق اطلاعیههای سازمان سنجش، آغاز ثبتنام کنکور کارشناسی ارشد مورخ 23 مهر ماه خواهد بود که تا 27 مهر ادامه دارد.
هرچند سازمان سنجش اطلاعیههای مرتبط را منتشر میکند، اما هر ساله عدهای به جمع جاماندگان از ثبتنام در آزمون کارشناسی ارشد اضافه میشوند. به نظر میرسد امکان پرداخت هزینه دوبرابری و ثبت نام در تاریخ دریافت کارت ورود به جلسه هم دیگر وجود نداشته باشد، پس مهم است اگر قصد ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد را دارید، به زمان ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد توجه کافی داشته باشید.
زمان برگزاری آزمون کارشناسی ارشد
تا پیش از شیوع و همهگیری کووید-19، همیشه اردیبهشت یا تیر را زمان برگزاری آزمون کارشناسی ارشد در نظر میگرفتند و آزمون در این ماهها برگزار میشد. تاریخ آزمون در سال گذشته، 11 و 12 اسفند بود و سازمان سنجش کنکور را در دو روز متوالی برگزار کرد، اما آزمون کارشناسی ارشد ناپیوسته امسال در دو نوبت و در یک روز (نوبت صبح و عصر روز جمعه مورخ 4 اسفند) برگزار میگردد.
تاریخ برگزاری آزمون کارشناسی ارشد بهجهت برنامهریزی و کسب آمادگی لازم، مساله بسیار مهمی است که بایستی در نظر داشته باشید.
جمع بندی
شرکت آزمون کارشناسی ارشد مستلزم داشتن شرایط خاصی است که سازمان سنجش در دفترچه راهنمای ثبتنام آنها را کامل تشریح کرده است، دفترچهای که در زمان آغاز فرایند ثبتنام در اختیار داوطلبان قرار میگیرد. با اطلاع از زمان دقیق ثبتنام کنکور ارشد میتوان اقدامات لازم را بهموقع انجام داد و از مشکلات احتمالی جلوگیری کرد. ازهمینرو این مقاله را به زمان ثبتنام و برگزاری آزمون کارشناسی ارشد اختصاص دادیم.
ثبت نام کنکور کارشناسی ارشد از چه زمانی آغاز میشود؟
با اینکه سازمان سنجش اطلاعیههای مرتبط با این موضوع را هر ساله منتشر میکند، اما عدهای از داوطلبان به جمع جاماندگان از ثبت نام در آزمون کارشناسی ارشد اضافه میشوند. به نظر میرسد دیگر امکان پرداخت هزینه دوبرابر جهت ثبت نام در تاریخ دریافت کارت ورود به جلسه وجود نداشته باشد، پس اگر قصدتان جدی است، باید به زمان ثبتنام آزمون کارشناسی ارشد توجه کافی داشته باشید که امسال از 23 تا 27 مهر ماه خواهد بود.
تاریخ برگزاری آزمون کارشناسی ارشد چه موقع خواهد بود؟
تاریخ برگزاری آزمون کارشناسی ارشد مساله مهمی است که میتواند بر برنامهریزیهایتان اثر بگذارد. تا پیش از شیوع و همهگیری بیماری کرونا، همیشه آزمون کارشناسی ارشد را در اردیبهشت یا تیر برگزار میکردند. هرچند سال گذشته، 11 و 12 اسفند بود که سازمان سنجش کنکور را در دو روز متوالی برگزار کرد، اما آزمون کارشناسی ارشد ناپیوسته امسال را در دو نوبت صبح و عصر روز جمعه مورخ 4 اسفند برگزار خواهند نمود.
مراحل پذیرش در آزمون کارشناسی ارشد
مراحل پذیرش در کنکور کارشناسی ارشد
سازمان سنجش هر ساله آزمون كارشناسي ارشد ناپيوسته را براي ورود به رشتههاي دورههاي روزانه، نوبت دوم (شبانه)، پيام نور، غيرانتفاعي، پرديس خودگردان، مجازي، مشترك دانشگاهها و موسسات آموزش عالي و همچنين دانشگاه آزاد اسلامي برگزار ميکند. بنابراین برای اطلاع از شرایط و ضوابط برگزاری آزمون، مرجع اصلی بهشمار میرود. ادامه تحصیل تا مقاطع عالی میتواند اثر مثبتی بر جنبههای گوناگون زندگی فردی و اجتماعی ما داشته باشد. همین است که جمعیت زیادی هر ساله وقت و انرژی میگذارند و در آزمون کارشناسی ارشد شرکت میکنند تا آیندهای درخشان برای خود رقم بزنند. بنابراین خوب است با فرایند آزمون و البته مراحل پذیرش در کنکور کارشناسی ارشد آشنایی بیشتری داشته باشند تا بتوانند بهترین نتیجه را حاصل کنند.
ثبت نام و شرکت در آزمون کارشناسی ارشد
نخستین قدم برای پذیرش در آزمون کارشناسی ارشد، ثبتنام در آزمون است که در موارد مختلف، شرایط و ضوابط خاص خود را دارد که داوطلبان ملزم به رعایت آنها هستند. برای ثبتنام باید در مهلت اعلامی، به سایت سازمان سنجش مراجعه نمایید. سپس مراحل ثبتنام را پشت سر میگذارید که نحوه آن را در این مقاله آوردهایم.
توجه کنید ثبتنام در آزمون کارشناسی ارشد مهلت زمانی مشخصی دارد که نکات و جزئیات آن را در این مقاله ذکر کردهایم.
اعلام نتایج اولیه آزمون کارشناسی ارشد
مدتی پس از برگزاری آزمون کارشناسی ارشد، نتایج اولیه را شامل رتبه، نمره تراز کل، آخرین رتبه مجاز در دوره روزانه، غیر روزانه و دانشگاه آزاد و نیز وضعیت مجاز بودن برای انتخاب رشته ارشد سراسری و آزاد در سایت سازمان سنجش بارگزاری میکنند. شایان ذکر است که داوطلبان بایستی شماره پرونده، شماره داوطلبی و کد پیگیری ثبتنام را برای دریافت کارنامه اولیه در اختیار داشته باشند.
انتخاب رشته جهت پذیرش در کنکور کارشناسی ارشد
داوطلب بایستی در این مرحله عوامل مختلف اعم از وضعیت کارنامه و رتبه، دانشگاه مورد نظر و شرایط خاص آن، گرایش مورد علاقه و... را در نظر بگیرد و سپس برای پذیرش در دانشگاههای سراسری و آزاد انتخاب رشته کند. البته توجه داشته باشید بازه زمانی انتخاب رشته دانشگاههای سراسری و آزاد یکسان نیست. همچنین انتخاب رشته ارشد سراسری را بایستی از سایت سازمان سنجش و انتخاب رشته ارشد آزاد را از سایت مرکز سنجش، پذیرش و امور فارغالتحصیلی دانشگاه آزاد اسلامی انجام داد.
اعلام نتایج نهایی و ثبت نام در دانشگاه
در آخرین مرحله جهت پذیرش در آزمون کارشناسی ارشد، دانشگاههای سراسری و آزاد هر یک از طریق سایتهای خود (که پیشتر ذکر کردیم)، نتایج قبولی (یا خدایینکرده عدم آن!) را اعلام میکنند. البته اگر قبول شده باشید و به هر دلیلی نخواهید در دانشگاه ثبتنام کنید، میتوانید در دانشگاه محل پذیرش نامنویسی نکنید. در سالهای قبلتر، داوطلبان قبولی دورههای روزانه در صورت انصراف از شرکت در آزمون کارشناسی ارشد سال بعد محروم میشدند، اما این محرومیت در سال 1402 اعمال نشد.
سپس در صورت تمایل، باید مراحل نامنویسی و ثبت نام در دانشگاه محل قبولی را پشت سر بگذارید که خود فرایند دیگری است. البته این فرایند پس از شیوع ویروس کرونا، عموماً بهصورت آنلاین انجام میشود و نیازی به مراجعه حضوری ندارد.
جمع بندی
قبولی در مقطع کارشناسی ارشد و پذیرش در دانشگاهها، مستلزم فرایندی است که میتوان گفت مرحله آزمون، مهمترین مرحله آن است؛ گرچه کل فرایند به آزمون ختم نمیشود و مراحل مهم دیگری را هم در برمیگیرد. اگر داوطلبان قصد داشته باشند آینده خوبی برای خود رقم بزنند و بهترین نتیجه را از شرکت در آزمون کارشناسی ارشد بگیرند، باید مراحل پذیرش در کنکور کارشناسی ارشد را بدانند که در این مطلب، به همین موضوع پرداختیم.
پذیرش در کنکور کارشناسی ارشد چه مراحلی دارد؟
قبولی در مقطع کارشناسی ارشد و پذیرش در دانشگاهها، مستلزم فرایندی است که بهنوعی مرحله آزمون، مهمترین مرحله آن است؛ گرچه کل فرایند صرفاً دربرگیرنده آزمون نیست و مراحل دیگری را هم شامل میشود. اگر داوطلبان برنامه داشته باشند آینده درخشانی برای خود رقم بزنند و بهترین نتیجه را از شرکت در آزمون کارشناسی ارشد بگیرند، باید مراحل پذیرش در کنکور کارشناسی ارشد را بدانند که مختصراً ثبتنام و شرکت در آزمون، اعلام نتایج اولیه، انتخاب رشته، اعلام نتایج نهایی و نامنویسی در دانشگاه را دربرمیگیرد.
دانستن مراحل پذیرش در کنکور کارشناسی ارشد چه اهمیتی دارد؟
ادامه تحصیل در مقطع ارشد میتواند اثر مثبتی بر جنبههای گوناگون زندگی فردی و اجتماعی افراد داشته باشد. از همین بابت جمعیت زیادی هر ساله وقت و انرژی میگذارند و در آزمون کارشناسی ارشد شرکت میکنند تا آیندهای بهتر برای خود بسازند. بنابراین خوب است با فرایند آزمون و البته مراحل پذیرش در کنکور کارشناسی ارشد آشنایی بیشتری داشته باشند تا بتوانند بهترین نتیجه را حاصل کنند.
نصب آناکوندا روی ویندوز
بعد از معرفی آناکوندا و اینکه چرا آناکوندا یک پلتفرم کاربردی و مفید برای برنامه نویسان است، حال بهتر است به نحوه نصب آناکوندا بپردازیم، توجه داشته باشید که نصب آناکوندا در ویندوز 10 مورد بررسی قرار خواهیم داد. در این مقاله نصب آناکوندا را مرحله به مرحله با توضیحات کامل پیش میبریم لذا در ادامه همراه ما باشید.
نحوه نصب آناکوندا
مرحله صفر: دانلود و نصب پایتون مناسب با خصوصیات کامپیوتر خود. توجه داشته باشید، اگر میخواهید از محیطی مانند VSCode برای استفاده از آناکوندا استفاده کنید نصب نسخه مناسب پایتون لازم است اما اگر قصد دارید صرفا از خود آناکوندا «مانند دفترچه ژوپیتر یا پای چرم» برای کد نویسی استفاده کنید نصب آناکوندا روی ویندوز ضروری نیست. اما پیشنهاد ما این است قبل از نصب آناکوندا، نسخهای از پایتون روی سیستم عامل (Operating System)سیستم عامل چیست به زبان ساده، چرا باید از OS استفاده کنیم؟این مقاله عالی به معرفی سیستم عامل (Operating System|OS) به زبان ساده پرداخته، همچنین بررسی کرده که چرا باید از سیستم عامل استفاده کنیم خود نصب کنید.
برای دانلود پایتون بر روی لینک کلیک کنید.
هنگام نصب پایتون تیك گزینه Path to add را فعال کنید، اگر این كار را نکردید پس از نصب باید به صورت دستی Path to add را فعال کنید. نكته مسیر های زیر را به محیط متغیرهای سیستم (Environment Variables) خود اضافه کنید:
C:\Users\{Account Name}\AppData\Local\Programs\Python\Python39\Script
C:\Users\{Account Name}\AppData\Local\Programs\Python\Python39
مرحله یک: دانلود آناکوندا به وب سایت آناکوندا مراجعه کرده و نسخه متناسب با سیستم و پایتون نصبی روی کامپیوتر خود آناکوندا را دانلود کنید و نصب کنید. مثلا اگر از ویندوز ده نسخه 64 بیتی یا 32 بیتی استفاده میکنید متناسب با همین سیستم عامل باید نسخه آناکوندا را تهیه کنید.
مرحله دو: نصب آناکوندا
بعد از دانلود حالا نوبت به نصب این برنامه است، نصب آناکوندا روی ویندوز مانند سایر برنامه هاست اما چند نکته قابل توجه دارد که در ادامه به آن اشاره میکنیم.
روی next کلیک میکنیم.
قوانین و مقررات لازم را قبول میکنیم.
نوع نصب را انتخاب میکنید، اگر نسخه ویندوز شما تک کاربره است گزینه اول را انتخاب کنید، در غیر این صورت اگر چند کاربره است و دوست دارید تمام کاربران از آناکوندا استفاده کنند گزینه دوم را انتخاب کنید.
در این قسمت از نصب آناکوندا روی ویندوز باید مسیر نصب انتخاب شود، کامپیوتر به طور پیش فرض درایو C را برای نصب انتخاب میکند اما اگر مایل به تغییر آن هستید میتوانید از گزینه Browse این مسیر پیش فرض را تغییر دهید.
در این گام از نصب آناکوندا روی ویندوز 10 گزینههای پیشرفته هنگام نصب را بررسی میکنیم، نکتهای که حتما باید در این بخش مورد توجه قرار گیرد این است که به طور پیش فرض گزینه اول انتخاب نمیشود اما برای نصب آناکوندا و اضافه کردن خودکار متغیرهای محلی به سیستم شخصی باید تیکه گزینه اول که به صورت قرمز مشخص شده را فعال کنید و بعد Install را بزنید.
در این قسمت از نصب آناکوندا روی ویندوز باید منتظر بمانید تا نصب شود، توجه داشته باشید نصب آناکوندا زمان زیادتری نسبت به سایر برنامهها میطلبد پس باید صبور باشید.
در این گام یک سری جزئیات نشان داده میشود که باید روی Next بزنید.
این قسمت مرحله پایانی از معرفی آناکوندا و نصب آن است که باید روی گزینه Finish ضربه بزنید تا کل مراحل با موفقیت به اتمام برسد و بتوانید از پلتفرم جذاب آناکوندا استفاده کنید.
محیط آناکوندا
بعد از نصب موفقیت آمیز آناکوندا برای روی ویندوز، حال نوبت معرفی ویژگیها و خدماتی است که این پلتفرم محبوب میتواند در اختیار شما بگذارد، به تصویر زیر توجه کنید، این یک نمای کلی از محیط آناکوندا است. به محیط تصویر زیر Anaconda Navigator یا همان رابط گرافیکی آناکوندا میگویند.
با کلیک بر روی گزینه Launch یا Install میتوانید از بستههای بی نظیر آناکوندا استفاده کنید، به عنوان مثال دفترچه ژوپیتر یا VSCode دو محیط عالی برای شروع کد نویسی با پایتون هستند.
نکات تکمیلی نصب آناکوندا
- در مراحل نصب آناکوندا روی ویندوز سعی کردیم تمام نکات را به طور کامل گفته باشیم ، اگر مشکلی در هنگام نصب داشتید می توانید:
به محیط Environment Variables ویندوز خود بروید و چک کنید که حتما این محیط مانند تصویر زیر باشد. توجه داشته باشید فقط قسمت زرد و قرمز باید یکسان باشد اما قسمتهای سفید بسته به کامپیوتر شما میتواند متغیر باشد.
2. سایت Stack Overflow یک سایت عالی برای توسعه دهندگان است، در حین نصب و استفاده اگر مشکل ناشناختهای رخ داد، میتوانید در قالب سوال مشکل خود را بیان کنید.
جمع بندی
آناکوندا یک پلتفرم عالی و محبوب است که بسیاری از برنامه نویسان پایتون از آن برای کد نویسی استفاده می کنند، آناکوندا سیستم عامل های اعم ویندوز، لینوکس و mac OS قابل نصب است، که در این مقاله به نحوه نصب آناکوندا بر روی ویندوز پرداختیم.
آیا آناکوندا فقط برای برنامه نویسی پایتون مورد استفاده قرار می گیرد؟
هر چند بیشتر بسته های آناکوندا برای برنامه نویسی پایتون است اما به جز پایتون زبان برنامه نویسی R با استفاده از آناکوندا قابل کدنویسی است.
آناکوندا چیست؟
یک پلتفرم کاربردی و مفید که مدیریت بیش از 1500 بسته را برای برنامه نویسی پایتون بر عهده دارد، آناکوندا یک پلتفرم منبع باز است یعنی کاربران آناکوندا علاوه بر استفاده از بستهها میتوانند آنها را به شکل دلخواه تغییر دهند.
آناکوندا روی چه سیستم عامل هایی قابل نصب است؟
آناکوندا را میتوان در ویندوز، انواع مختلفی از توزیع های لینوکس و mac OS نصب کرد.
تاپل در پایتون چیست؟
در برنامه نویسی پایتون نوع دادههای مختلفی وجود دارد، از جمله: عددها، رشتهها، لیستها، دیکشنریها، مجموعهها و تاپل ها، که هر کدام ابزاری قدرتمند برای انجام بهتر کدنویسی هستند. در این نوشتار از کنکور کامپیوتر به تاپل ها میپردازیم و میگوییم چه کاربردی دارند، چرا باید از آنهااستفاده کرد، چگونه میتوان از آنهااستفاده کرد و یک برنامه نویس حرفهای در کجا از تاپل و در کجا از لیست استفاده میکند و تفاوتهای آنهاچیست. تا انتهای مقاله مطالبی جذاب خواهید خواند همراه ما باشید.
تاپل در پایتون چیست؟
تاپل در پایتون نوعی ساختار داده است که بسیار شبیه به لیستها هستند، تفاوت اصلی لیست (List) و تاپل (Tuple) این است که تاپل ها تغییر ناپذیر (Unchangeable) هستند، به این معنی که پس از ایجاد، نمی توان آنهارا تغییر داد، این باعث میشود آنها برای ذخیره دادههایی که نباید اصلاح شوند، مانند رکوردهای پایگاه داده، بسیار عالی باشند.
یک تاپل (Tuple) میتواند هر تعداد آیتم داشته باشد و جالب است بدانید هر آیتم میتواند متفاوت از آیتم قبلی باشد مثلاً یک عنصر تاپل رشته باشد، یکی عدد، دیگری مقداری Boolean و غیره. لزومی نیست تمام آیتمهای یک تاپل دقیق یک نوع باشد، بدیهی است که این مورد در تاپل میتواند برای برنامه نویسان بسیار کاربردی باشد.
چگونه میتوان یک تاپل در پایتون ساخت؟
تاپلها را میتوان به روشهای مختلفی ایجاد کرد، رایجترین روش این است که آنها را در پرانتز قرار دهید. توجه داشته باشید برای جدا کردن آیتمهای تاپل باید از کاما استفاده شود مانند زیر
my_tuple = (item1,) // single tuple
my_tuple = (item1, item2, item3) // multiple tuple
همچنین میشود این کار را بدون پرانتز انجام داد:
my_tuple = 1, 2, 3
اما برای داشتن کد های تمیز، پیشنهاد میکنیم که از پرانتز استفاده کنید.
انواع تاپل در پایتون
به صورت کلی تاپل ها به دو دستهی Named Tuples و Unnamed Tuples تقسیم میشوند.
تاپل های نام دار (Named Tuples)
تاپل های نام دار یعنی باید همانطور که کلاس در پایتون تعریف میشود آنهارا به شکل کلاس معرفی کرد.
class MyTuple(tuple)
my_tuple = MyTuple(("one", "two", "three"))
print(my_tuple. one) // "one"
تاپلهای نامگذاری شده اغلب برای نمایش رکوردها، مانند موارد موجود در پایگاه داده، استفاده میشوند. هر عنصر در تاپل نمایانگر یک فیلد در رکورد است و تاپل را می توان با نام به جای نمایه دسترسی داشت دقیقاً مانند مثال فوق.
تاپل های بدون نام (Unnamed Tuples)
تاپلهای بدون نام رایجترین نوع تاپل هستند و همانطور که قبلاً دیدیم به سادگی با جدا کردن مقادیر با کاما ایجاد میشوند. این تاپل ها اغلب برای ذخیره سازی دادههایی استفاده میشوند که نیازی به نام گذاری ندارند. مانند:
my_tuple = (1, 2, 3)
print(my_tuple) // (1, 2, 3)
در مثال بالا یک تاپل با سه عنصر ایجاد کردیم. تاپل میتواند از طریق فهرست به این عناصر دسترسی پیدا کند، درست مانند کاری که با یک لیست انجام میدهیم.
بسته بندی تاپل
ما می توانیم با استفاده از انواع مختلف عناصر، یک تاپل به روش های مختلف ایجاد کنیم. از آنجایی که یک Tuple می تواند شامل همه عناصر از یک نوع داده و همچنین انواع دادههای مختلط باشد، بنابراین ما راههای متعددی برای ایجاد تاپلها داریم. اجازه دهید به چند نمونه از ایجاد تاپل ها در پایتون که به عنوان بسته بندی در نظر گرفته میشوند نگاه کنیم.
وقتی داده های یک نوع داشته باشیم
>>>tup = (22, 33, 5, 23)
>>>tup
(22, 33, 5, 23)
وقتی داده های مختلف داشته باشیم
>>>tup2 = ('hi', 11, 45.7)
>>>tup2
('hi', 11, 45.7)
وقتی عنصر در تاپل داشته باشیم
>>>tup3 = (55, (6, 'hi'), 67)
>>>tup3
(55, (6, 'hi'), 67)
باز کردن بسته بندی تاپل
باز کردن بسته بندی تاپل یا Unpacking فرآیندی است که مقادیر سمت راست را به متغیرهای سمت چپ اختصاص می دهد. در باز کردن بسته بندی، ما اساساً مقادیر تاپل را در یک متغیر واحد استخراج می کنیم.
مثال 1
>>>(n1, n2) = (99, 7)
>>>print(n1)
99
>>>print(n2)
7
مثال 2
>>>print(english)
99
>>>print(roll no.)
8
>>>print(GPA)
6.7
>>>print(maths)
90
کد در مثال 2 چه کاری انجام میدهد«توضیح کد»
در این مثال ما ابتدا یک تاپل با نام tup1 ایجاد میکنیم، سپس tup1 را به یک واحد خاص دیگر اختصاص میدهیم بدین ترتیب وقتی بخواهیم مثلا english را پرینت بگیریم عدد 99 را نمایش میدهد.
روشهای دسترسی به تاپل در پایتون
تعریف یک داده در کدهای برنامه نویس قطعاً بیهوده نیست و بعد از تعریف داده باید از آن استفاده کرد. به عنوان مثال وقتی یک برنامه نویس تاپلی تعریف میکند با آیتمهای مختلف باید از آن تاپل تعریف شده در موقعیت های مختلف استفاده کند، به عنوان مثال وقتی کاربر یک مقدار از آیتمهای تاپل را خواست باید برنامه نویس طوری کد را طراحی کند که موقعیت آن آیتم به درستی پیدا شود و مقدار آیتم به کاربر برگردانده شود، به مثال های زیر توجه کنید.
یافتن موقعیت یک آیتم در تاپل
متداولترین روش تابع ()index است که میتواند برای یافتن موقعیت یک عنصر معین در تاپل استفاده شود:
my_tuple = ("a", "b", "c")
print(my_tuple. index("b")) // 1
که خوب مشاهده میکنید که خروجی یک است، در تاپل هم مانند لیست مقدار دهی از صفر شروع میشود.
تعداد دفعات تکرار آیتم در تاپل
روش مفید دیگر ()count است که تعداد دفعاتی که یک عنصر داده شده در تاپل ظاهر میشود را برمی گرداند:
my_tuple = ("a", "b", "c", "b")
print(my_tuple. count("b")) // 2
مثلا اینجا حرف b دو بار تکرار شده اگر حرف a را به تابع میدادیم مقدار یک را برمیگرداند.
h3 یافتن طول تاپل
تابع ()len میتواند برای یافتن طول یک تاپل استفاده شود:
my_tuple = ("a", "b", "c")
print(len(my_tuple)) // 3
شاید در اینجا ابتدا فکر کنید تابع عدد دو را برمیگرداند، توجه داشته باشید تابع ()len فقط به اندازه تاپل کار دارد و به موقعیت عناصر کاری ندارد.
عملیات روی تاپل در پایتون
گفتیم تاپل یک نوع داده است و روی انواع داده در پایتون می توان اعمال مختلفی انجام داد که این اعمال عبارتند از:
دسترسی به تاپل در پایتون
با استفاده از براکت مربع و شاخص عنصری که میخواهید به آن دسترسی داشته باشید، میتوان به تاپلها مانند فهرستها دسترسی داشت. مثلاً:
my_tuple = ("a", "b", "c")
print(my_tuple[1]) // b
همچنین میتوانید از انتهای تاپل با استفاده از شاخصهای منفی به عناصر دسترسی پیدا کرد:
my_tuple = ("a", "b", "c")
print(my_tuple[-3]) // a
اتصال دو تاپل یا چند تاپل به هم در پایتون
تاپل ها را می توان با استفاده از عملگر + به یکدیگر متصل کرد:
my_tuple = ("a", "b")
my_tuple2 = ("c", "d")
print(my_tuple + my_tuple2) // ("a", "b", "c", "d")
این کار را می توان با عملگر += نیز انجام داد:
my_tuple = ("a", "b")
my_tuple2 = ("c", "d")
my_tuple += my_tuple2
print(my_tuple) // ("a", "b", "c", "d")
مقایسه تاپل ها با هم در پایتون
تاپل ها را می توان با استفاده از عملگرهای مقایسه، مانند == و! = با یکدیگر مقایسه کرد. مثلاً:
my_tuple = (1, 2)
my_tuple2 = (1, 2)
print(my_tuple == my_tuple2) // True
مقدار True یعنی دو تاپل با هم برابری دارند اگر مقدار false برگردانده میشد به این معنی بود که دو تاپل مقایسه ای با هم برابری ندارند.
مقایسه عنصر به عنصر انجام میشود بنابراین تاپل های با طولهای مختلف نمیتوانند برابر باشند. علاوه بر این، تاپل ها را می توان با انواع دادههای دیگر مانند لیستها مقایسه کرد:
my_tuple = (1, 2)
my_list = ["a", "b")
print(my_tuple (علامت بزرگتر) my_list) // False
تاپل های تودرتو
تاپل ها را می توان در داخل یکدیگر قرار داد تا ساختارهای داده پیچیده تری ایجاد شود. مثلاً:
my_tuple = ((1, 2) , (“a", "b")
print(my_tuple) // ((1, 2) , (“a", "b")
برنامه نویس پایتون زمانی از تاپل های تو در تو استفاده میکند که در برنامه نویسی نیاز به فضای دوبعدی دارد. مثلا دو بردار وزن و قد که میتواند برای برگرداندن یک آیتم استفاده شود.
تبدیل تاپل ها و لیستها به هم در پایتون
معمولا در بین برنامه نویسان پایتون رایج است که تاپل ها و لیست ها را در مواقع لزوم به هم تبدیل کنند، زیرا در که تاپل ها اصلاح ناپذیرند و برای اصلاحات اجبارا باید تبدیل به لیست شوند، همچنین لیست ها نیز برای ثابت شد گاها به تاپل تبدیل می شوند عموم این کارها با دو تابع ()tuple و ()list انجام میشود. برای مثال
my_list = ["a", "b", "c"]
my_tuple = tuple(my_list)
print(my_tuple) // ("a", "b", "c")
در این مثال لیست تبدیل به تاپل شد.
این را می توان با استفاده از تابع () zip داخلی نیز انجام داد که دو یا چند دنباله میگیرد و لیستی از تاپل ها را برمی گرداند:
my_list = ["a", "b", "c"]
my_tuple = tuple(zip(my_list)
print(my_tuple) // (("a") , ("b") , ("c")
همانطور که میبینید، عملیاتهای زیادی وجود دارد که می توان با تاپل ها در پایتون انجام داد. اما سوالی که اکنون در فکر شماست احتمالا تفاوت بین لیست و تاپل است که در ادامه میگوییم.
تفاوت تاپل و لیست در پایتون
همانطور که دیدیم، تاپل ها و لیستها ساختارهای دادهای بسیار مشابه هستند. اما تفاوتهای اصلی بین آنهاچیست؟
تفاوت اصلی این است که تاپل ها تغییر ناپذیر هستند، در حالی که لیستها قابل تغییر هستند. این بدان معنی است که تاپل ها را نمیتوان پس از ایجاد تغییر داد، در حالی که لیستها را می توان پس از ایجاد تغییر داد. به عنوان مثال تاپل ها را می توان به عنوان کلید در یک دیکشنری استفاده کرد، در حالی که لیستها نمیتوانند.
تفاوت دیگر این است که تاپل ها معمولاً سریعتر از لیستها هستند. این به این دلیل است که پایتون میداند که یک تاپل را نمی توان تغییر داد بنابراین نیازی به اختصاص حافظه زیادی برای آن ندارد.
حالا چه زمانی باید از تاپل استفاده کرد و چه زمانی باید از لیست استفاده کرد؟ واقعاً بستگی به شرایط دارد، اگر نیاز به ذخیره دادههایی دارید که نباید تغییر داده شوند پس تاپل راه خوبی است. اما اگر نیاز به ذخیره دادههایی دارید که نیاز به اصلاح دارند احتمالاً لیست انتخاب بهتری است.
جمع بندی
تاپل (Tuple) یک ساختار داده مفید برای مواردی است که میخواهید مقادیری را ذخیره کنید که نباید تغییر داده شوند. در کل برنامه نویسی پایتون اینقدر جذاب است که برای انواع پروژههای راه های مختلف کد نویسی دارد و این کاملا به برنامه نویس بستگی دارد که بخواهد از تاپلها استفاده کند یا لیستها و بعدا بخواهد چگونه به آنها دسترسی داشته باشد.
در برنامه نویسی پایتون استفاده از تاپل بهتر است یا لیست؟
تاپل و لیست هر دو مقدار داده را نگهداری میکنند ، اما تاپل غیر قابل اصلاح است، سریعتر عمل میکند همچنین مقدار آیتم های مختلفی را میتواند در یک تاپل نگهداری کند و اما لیست تغییر پذیر است و عموما کند است.
اگر در بین کد نویسی پایتون نیاز به اصلاح آیتم های تاپل باشد چه باید کرد؟
در این صورت چاره ای نیست جز اینکه تاپل را به لیست تبدیل کند که با استفاده از دو دستور ()list و () zip قابل انجام است.
برای ذخیره رکورد های یک پایگاه داده آیا میتوان از تاپل استفاده کرد؟
بله می شود، و بهتر آن است که از تاپل های نوع یک یعنی تاپل های نام گذاری شده که در فوق توضیح دادیم استفاده کنید.
آیا می توان گفت که تاپل در پایتون همان آرایه در پایتون است؟
خیر نمی شود، چون خود تاپل یک نوع خاصی از آرایه در پایتون است و خواصی متفاوت تر از آرایه را دارد.
زبان های برنامه نویسی وب
امروزه فناوری به سرعت در حال رشد است و لزوم آشنایی با زبان های برنامه نویسی بیش از پیش شده است. برنامه نویسی در حوزه های مختلف اعم از برنامه نویسی اندروید٬ برنامه نویسی دسکتاپ و محبوب ترین آنها برنامه نویسی وب است که در ادامه به بررسی این حوزه و زبان های آن می پردازیم.
زبان برنامه نویسی چیست ؟
در زندگی روزمره ما از زبان فارسی برای ارتباط با دیگران استفاده میکنیم. زبان برنامه نویسی هم یک نوع زبان است که شما میتوانید از طریق آن با کامپیوتر ارتباط برقرار کنید. زبان های برنامه نویسی مجموعه ای از دستورات هستند که برنامه نویس آنها را مینویسد و کامپیوتر نیز اجرایش میکند.
هر زبان برنامه نویسی سینتکس٬ ساختار و قواعد خود را دارد که هر برنامه نویس برای اینکه بتواند درست با کامپیوتر ارتباط برقرار کند باید از این موارد پیروی کند.
زبان برنامه نویسی تحت وب چیست ؟
به واسطه توسعه و گسترش وب جهان گستر یا همان World Wide Web که به اختصار WWW هم نام دارد، برنامه نویسی و توسعه نرم افزار ها در سطح وب بسیار مورد استقبال قرار گرفته و امروزه اکثر برنامه ها مثل پیام رسان ها و … نسخه تحت وب نیز دارند. خیلی ها ممکن است اینترنت را با وب یکی در نظر بگیرند در حالی که این دو باهم تفاوت اساسی دارند.
اینترنت یک شبکه بسیار بزرگ است که کامپیوتر های متفاوت از نقاط مختلف جهان به آن متصل شده اند. در حالی که وب یک سرویس بر روی شبکه اینترنت است که از پروتکل هایی مثل HTTPپروتکل http چیست؟ Http مخفف چیست و چگونه کار میکند؟در این مقاله عالی توضیح داده که پروتکل http چیست و چگونه کار میکند، سپس به توضیح پروتکل Https پرداخته و در نهایت به بررسی تفاوت http و https پرداخته است یا HTTPS استفاده میکند. بنابراین برنامه نویسی تحت وب یعنی توسعه نرم افزار هایی که از طریق وب قابل دسترسی باشند و بتوانند به کلاینت ها سرویس ارائه بدهند. فروشگاه های آنلاین٬ سایت های آموزشی نمونه هایی از برنامه نویسی تحت وب هستند.
برای اینکه بتوانیم در سطح وب برنامه نویسی کنیم باید با انواع زبان های برنامه نویسی سطح وب آشنا شویم.
انواع زبان های برنامه نویسی تحت وب
زبان های برنامه نویسی تحت وب متفاوت هستند و هر کدام برای یک کاربرد ساخته شده اند و مزایا و معایب خود را دارند. لازم به ذکر است که با هر زبان برنامه نویسی نمیشود برنامه نویسی تحت وب انجام داد، و زبان باید امکانات لازم را برای برنامه نویسی در سطح وب را داشته باشد.
در فرایند توسعه یک پروژه تحت وب، شما دو جز اصلی برای توسعه دارید که شامل:
- فرانت (Front): این قسمت در واقع همان صفحاتی است که شما در یک وب سایت مشاهده میکنید - فرانت نقطه ارتباط کاربر با برنامه ما است - مثلا وقتی وارد یک سایت میشوید و میخواهید ثبت نام کنید ابتدا یک فرم ثبت نام را کامل میکنید و سپس روی دکمه ثبت نام کلیک میکنید، با این کار اطلاعات فرم شما به سمت نرم افزار که بر روی بستری به نام سرور (Server) است، ارسال میشود.
- بک (Back): این قسمت هسته اصلی نرم افزار شماست که منطق برنامه٬ مدیریت اطلاعات و پردازش ها و … در این قسمت کد نویسی میشوند.
زبان های هر یک از این اجزا متفاوت است و حتی چون هر کدام از اینها امروزه بسیار تخصصی شده اند، هر فرد ممکن است بر اساس علاقه خود انتخاب کند که فقط در سمت Front-end کدنویسی کند یا Back-end.
زبان های برنامه نویسی فرانت اند (Front-end)
زبان های فرانت اند (Front-end) برای اجرا نیاز به سرور ندارند، بلکه آنها بر روی مرورگر شما اجرا میشوند.
HTML
زبان HTMLزبان html چیست؟ اچ تی ام ال (HTML) چیست و چه کاربردی دارد؟این مقاله عالی به معرفی زبان html پرداخته سپس موارد چون : html چه کاربردی دارد؟ فایل html چیست؟ بررسی مزایا و معایب HTML، پرکاربرد ترین تگ های HTML پرداختهاز کلمات Hyper Text Markup Language گرفته شده، این زبان را به عنوان زبان برنامه نویسی نمیشناسند و همانطور که از اسم آن پیداست این زبان یک زبان نشانه گذاری متن است. شما تمام فرم ها٬ دکمه ها٬ متن ها و هر عنصر دیگری که در صفحات سایت ها میبینید از طریق HTML نوشته شده و بدون HTML شما نمیتوانید با کاربر ارتباط برقرار کنید.
CSS
زبان CSS از کلمات Cascade Style Sheet گرفته شده و کار آن شکل دهی و آراستن یک صفحه وب است. درواقع اچ تی ام ال (HTML) زبان html چیست؟ اچ تی ام ال (HTML) چیست و چه کاربردی دارد؟این مقاله عالی به معرفی زبان html پرداخته سپس موارد چون : html چه کاربردی دارد؟ فایل html چیست؟ بررسی مزایا و معایب HTML، پرکاربرد ترین تگ های HTML پرداخته امکانات کاملی برای رنگ و لعاب دادن به صفحات ندارد اما CSS میتواند به تمام عناصر در یک صفحه رنگ و لعاب بدهد و صفحه ما جذابیت خود را بدست آورد.
Javascript
زبان java scriptجاوا اسکریپت چیست؟ معرفی زبان برنامه نویسی java scriptزبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت چیست و چه کاربردی دارد؟ این صفحه عالی به بررسی مزایای JavaScript پرداخته و مبانی برنامه نویسی جاوا اسکریپت را آموزش داده این امکان را برای شما فراهم میآورد که بتوانید صفحات تان را پویا تر کنید مثلا یک دکمه را به حرکت در بیاورید یا یک transition برای صفحات تان اعمال کنید.
به دلیل محبوبیت این زبان و گسترش آن، تکنولوژی های فرانت دیگری از روی این زبان ساخته شده است که امروزه توسعه دهنده ها بصورت تخصصی با آنها کار میکنند. در زیر نمونه هایی از فریمورک (framework) های جاوا اسکریپت را میبینید.
زبان های برنامه نویسی بک اند (Back-end)
زبان های بک اند (Back-end) برای اجرا نیاز به سرور دارند، البته شما میتوانید روی کامپیوتر خودتان آن ها را اجرا کنید ولی برای ارائه به بازار باید سرور یا هاست خریداری کنید. در ادامه به تعدادی از محبوب ترین زبان های برنامه نویسی Back-end اشاره میکنیم.
Java
زبان جاواجاوا چیست؟ تعریف، معنی و ویژگی های جاوا (java) از 0تا100جاوا یک زبان برنامه نویسی همه منظوره، مبتنی بر کلاس و شی گرا است که برای داشتن وابستگی های پیاده سازی کمتر طراحی شده است، زبان برنامه نویسی جاوا شبیه ++C است یکی از زبان های برنامه نویسی با سابقه طولانی است که از سی پلاس پلاسبرنامه نویسی سی پلاس پلاس چیست؟ مزایای برنامه نویسی C++؟برنامه نویسی سی پلاس پلاس چیست و چه کاربردی دارد؟ این صفحه عالی به بررسی مزایای برنامه نویسی C++ پرداخته و نمونه هایی از کدهای زبان برنامه نویسی ++C را آورده الهام گرفته است. جاواجاوا چیست؟ تعریف، معنی و ویژگی های جاوا (java) از 0تا100جاوا یک زبان برنامه نویسی همه منظوره، مبتنی بر کلاس و شی گرا است که برای داشتن وابستگی های پیاده سازی کمتر طراحی شده است، زبان برنامه نویسی جاوا شبیه ++C است نسخه های متفاوتی دارد، نسخه ای که برای توسعه سمت وب استفاده میشود Java EE یا Java Enterprise Edition است که البته این نام از حدود دو سال پیش به Jakarta EE تغییر کرد.
Python
زبان پایتونزبان برنامه نویسی پایتون چیست؟ – نحوه شروع و دلایل محبوبیتزبان برنامه نویسی پایتون (Python) چیست؟ این مقاله عالی به بررسی دلایل محبوبیت پایتون، موارد استفاده از پایتون و نحوه شروع به برنامه نویسی پایتون پرداخته یک زبان متن بازاوپن سورس یا متن باز چیست؟ اوپن سورس به چه معناست؟اوپن سورس یا متن باز چیست؟ این صفحه عالی به بررسی این موارد و همچنین تاریخچه نرم افزار متن باز و نحوه به کارگیری متن باز در توسعه نرم افزار پرداخته است است و به دلیل سادگی و خوانایی بالا امروزه یکی از ترندهای جهانی است. خود پایتونزبان برنامه نویسی پایتون چیست؟ – نحوه شروع و دلایل محبوبیتزبان برنامه نویسی پایتون (Python) چیست؟ این مقاله عالی به بررسی دلایل محبوبیت پایتون، موارد استفاده از پایتون و نحوه شروع به برنامه نویسی پایتون پرداخته به تنهایی قابل اجرا روی وب نیست و باید با استفاده از فریمورک هایی مثل Django یا Flask به توسعه برنامه های وب پرداخت.
Javascript
زبان java scriptجاوا اسکریپت چیست؟ معرفی زبان برنامه نویسی java scriptزبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت چیست و چه کاربردی دارد؟ این صفحه عالی به بررسی مزایای JavaScript پرداخته و مبانی برنامه نویسی جاوا اسکریپت را آموزش داده را در دسته زبان های Front-end دیدیم، ولی جالب است بدانید یکی از دلایل محبوب بودن این زبان این است که با این زبان شما میتوانید هم سمت Front-end و هم سمت Back-end کدنویسی کنید. جاوا اسکریپت در ابتدا که ارائه شد فقط برای اجرا روی مرورگر بود اما به مرور وقتی پیشرفت کرد و محبوب شد، توسعه دهندگان تصمیم گرفتند که نسخه سرور آن را هم توسعه دهند. نام نسخه سرور آن Node.jsNode js چیست؟ - نود جی اس چه کاربردی دارد؟ 0 تا 100 nodejsاین مقاله عالی به معرفی نود جی اس (Node js) پرداخته سپس بررسی کرده که Node.js چگونه کار می کند؟ همچنین کاربردها و مزایای nodejs را بیان کرده است است که میتوانید با استفاده از آن، برنامه نویسی سمت بک اند (Back-end) را نیز انجام دهید.
PHP
زبان PHP یک زبان اسکریپتی و منبع باز است که فقط برای توسعه برنامه های وب ساخته و بعضی از CMS ها مثل وردپرس با این زبان ساخته شده اند.
C#
زبان C# یک زبان شی گرا است که توسط شرکت مایکروسافت توسعه پیدا کرده است. در ابتدا این زبان برای توسعه برنامه های ویندوزی بود اما به مرور توسعه پیدا کرد و امروزه از این زبان علاوه بر وب برای برنامه نویسی اندروید٬ لینوکس و … نیز استفاده میشود.
انتخاب توسعه دهنده فرانت اند یا بک اند ؟
اگر شما علاقه به طراحی صفحات وب دارید و دوست ندارید درگیر پیاده سازی الگوریتمالگوریتم چیست به زبان ساده و با مثال های فراواندر این مقاله به زبان بسیار ساده و با مثال های متعدد توضیح داده شده که الگوریتم چیست و چه کاربردهایی دارد یا پایگاه داده شوید Front-end گزینه مناسبی است، که در این صورت شما باید به زبان های HTML ٬ CSS و جاوا اسکریپت مسلط باشید و همچنین در یک یا چند تا از تکنولوژی های جاوا اسکریپت مثل انگولار یا ری اکت تخصص پیدا کنید. اما اگر علاقه به پیاده سازی الگوریتم (Algorithm)الگوریتم چیست به زبان ساده و با مثال های فراواندر این مقاله به زبان بسیار ساده و با مثال های متعدد توضیح داده شده که الگوریتم چیست و چه کاربردهایی دارد و کار کردن با پایگاه داده را دارید باید بر اساس علاقه تان با یکی از زبان های بک اند (Back-end) که در بالا اشاره کردیم کار کنید. لازم به ذکر است که از نظر درآمد و موقعیت های کاری هر دو حوزه Front-end و Back-end برای کار در بازار کار مناسب هستند.
انتخاب بهترین زبان برنامه نویسی تحت وب
در اینجا 4 معیار پیشنهادی را برای انتخاب زبان مناسب را بررسی میکنیم.
بالاترین حقوق
میزان حقوق زبان های برنامه نویسی در کشور های مختلف ممکن است فرق داشته باشد. شما میتوانید این اطلاعات را در سایت های کاریابی معتبر ایرانی بررسی کنید.
محبوب ترین
خیلی مهم است که شما زبانی را انتخاب کنید که محبوب باشد، زیرا زبان های محبوب در شرکت های بیشتری مورد استفاده قرار میگیرند و در نتیجه موقعیت های کاری بیشتری دارند. شما میتوانید محبوب ترین زبان های برنامه نویسی را از طریق دو سایت زیر بررسی کنید.
تقاضای آینده برای آن زبان
شاید زبان برنامه نویسی که امسال محبوب است سال دیگه محبوب نباشد. زیرا سال به سال نیازها و خواسته ها تغییر میکنند و شما باید زبانی را انتخاب کنید که بتوانید سال ها در آن فعالیت کنید. در سایت Coding Dojo آماری ارائه شده که زبان هایی که در آینده تقاضا دارند را نشان داده شده است.
یادگیری آسان
یادگیری آسان زبان باعث میشود که شما زودتر بتوانید در آن زبان به مهارت برسید. البته باید به این نکته توجه کنید که فرایند یادگیری حتی با ساده ترین زبان یک فرایند زمانبر است، پس باید صبور باشید و بسیار تمرین کنید.
منابع آموزشی برای زبانهای برنامهنویسی وب کدامند؟
شما به عنوان یک برنامه نویس باید بتوانید زبان انگلیسی خود را تقویت کنید. زیرا بسیاری از مشکلات و سوالات شما که در هر زبان برنامه نویسی پیش میآید در سایت های انگلیسی زبان میتوانید پاسخ دقیق تری برای آن پیدا کنید. در صفحهی معرفی بهترین سایت های آموزش برنامه نویسی رایگانمعرفی بهترین سایت های آموزش برنامه نویسی رایگان 2023این مقاله عالی به معرفی معرفی بهترین سایت های آموزش برنامه نویسی رایگان خارجی و ایرانی پرداخته، همچنین به معرفی سایت های یادگیری آنلاین برنامه نویسی پرداخته 2023 شما میتوانید سایت های آموزش برنامه نویسی را بررسی کنید.
جمع بندی
برنامه نویسی وب یکی از حوزه های محبوب در زمینه برنامه نویسی هست، که توسعه دهندگان در این حوزه به توسعه نرم افزار هایی هایی می پردازند که از طریق وب به کاربرانشان سرویس میدهند. بطور کلی در یک پروژه وب دو جز Front-end و Back-end وجود دارد که فرانت لایه ای است که با کاربر در ارتباط است و بک لایه است که درخواست های کاربر را پردازش میکند.
آیا برای یادگیری زبان برنامه نویسی نیاز هست کلاس زبان برویم ؟
لزومی ندارد. شما سعی کنید سوال هایی که برایتان پیش می آید را بصورت انگلیسی سرچ کنید و یا دوره های انگلیسی زبان ببینید شاید در ابتدا سخت باشد ولی کم کم راه می افتید. البته اگر پایه زبان انگلیسی تان صفر است بهتر است در ابتدا کمی روی زبان انگلیسی تان کار کنید.
آیا میشود هم در هر دو حوزه فرانت اند و بک اند کار کرد ؟
بله٬ میتوانید. اصطلاحا به این نوع توسعه دهنده ها، Full stack developer میگویند و قطعا نیاز هست که زمان بیشتری را صرف کنید تا بتوانید به این تسلط در هر دو زمینه برسید.
میتوانم چند زبان برنامه نویسی تحت وب را یاد بگیرم ؟
بله٬ اما ترجیحا اگر روی یک زبان کار کنید بهتر است زیرا هر کدام از آنها دنیایی برای خودشان دارند و وقتی شما بیش از یک زبان را بخواهید فرا بگیرید باید زمانتان را تقسیم بندی کنید که مورد باعث میشود دیر تر به تخصص لازم برسید. در موقعیت های کاری که در شرکت های معتبر است از شما هم بیش از یک زبان انتظار ندارند، اگر از هم انتظار داشته باشند در حد آشنایی هست.