جامعترين فیلمهای رشته کامپیوتر؛ ویژه دانشجویان لیسانس، کنکور ارشد و دکتری و آزمونهای استخدامی
سالانه جمعیتی بالغ بر صد و پنجاه هزار نفر در کنکور سراسری رشته ریاضی شرکت میکنند. در این بین جمعیت قابل توجهی از آنها بعد از فارغ التحصیلی به دلایل مختلفی تصمیم به تغییر رشته تحصیلی خود میگیرند. در این مقاله قصد داریم به بررسی عوامل تأثیرگذار در این قضیه، توجه به معایب و مزایای آن و همچنین به علل انتخاب رشته کامپیوتر به عنوان رشته تحصیلی جایگزین بپردازیم. در انتهای مطلب سوالات و نظرات خود را با در میان بگذارید.
مهم ترین عوامل تغییر رشته در بین فارغ التحصیلان دانشگاهی چیست؟
دانستن دلایل تغییر رشته در بین فارغ التحصیلان دانشگاهی مهم است. به طوری که کسب آگاهی در این زمینه جهت تصمیمگیری بهینه برای ادامه مسیر زندگی لازم میباشد. از جمله این دلایل میتوان به "علاقه به سایر رشتهها، تلاش برای تخصص در سایر رشتهها، امکان تحصیل و پژوهش به صورت بین رشتهای، کم ارزش بودن تحصیل در برخی رشتهها در مقاطع بالاتر از کارشناسی و عدم وجود بازار کار و منفعت حاصل از تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در برخی رشتهها" اشاره کرد.
آمارها نشان می دهد شایعترین عامل در این بین "احساس نیاز برای دنبال کردن علاقه" میباشد. در روزگار کنونی جمعیت قابل توجهی از دانشجویان در رشته تحصیلی مورد علاقه خود تحصیل نکردهاند. این امر به دلایل مختلفی رخ داده است، از جمله این موارد:
- عدم کسب رتبه مناسب در کنکور سراسری
- عدم بررسی کافی علایق و استعدادهای شخص در زمان انتخاب رشته
- عدم مشورت با افراد آگاه در این حوزه
- احساس اجبار از سوی جامعه و اطرافیان به جهت ورود به بعضی رشتههای خاص
بررسی و رسیدن به نتیجه مناسب در رابطه با این علت نیازمند خودآگاهی کافی و همچنین شناخت مناسب از رشته های تحصیلی می باشد.
از دیگر عوامل مهم تأثیرگذار در تغییر رشته تحصیلی، "بهره مندی از فرصت های شغلی مناسب تر" با توجه به وضعیت کنونی جامعه میباشد. جامعه امروز ما با توجه به تعداد زیاد فارغ التحصیلان دانشگاهی، خیل عظیم جوانان آماده به کار و جوان بودن جمعیت غالب کشور دارای مختصات اجتماعی خاصی میباشد. از ملزومات بهره مندی از فرصتهای شغلی مناسب در وضعیت کنونی تخصص محوری و کسب مهارتهای عملی در کنار پایه علمی قوی میباشد. این امر موجب شده تا تعداد زیادی از جوانهای امروز ما به دلیل نداشتن تخصص و مهارت کافی در رشته تحصیلی خود در کسب فرصتهای شغلی مناسب ناتوان بوده و به فعالیتهای غیر مرتبط با رشته و یا حتی متفرقه بپردازند. در این بین عدهای نیز با به کارگیری دانش تخصصی و تلاش خود توانسته اند جایگاه مناسبی کسب کرده و از وضعیت شغلی خوبی بهره مند باشند. باید توجه داشت که رشته تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد بر ادامه روند زندگی شخصی و شغلی فرد بسیار تأثیرگذار است و دقت در این انتخاب بسیار مهم است. جهت بررسی دقیقتر این عامل برای رشته تحصیلی انتخاب شده مشاوره با افراد خبره در این رشته بسیار تأثیرگذار می باشد.
یکی دیگر از عوامل تأثیرگذار بر تغییر رشته فارغ التحصیلان، احساس نیاز به کسب مهارت های خاص متناسب با شرایط حاکم بر دنیا میباشد. امروز با وجود پیشرفت علم و تکنولوژی و کاربردهای فراوان این حوزه در زندگی روزمره تحصیل در رشتههای مرتبط با این فضا بسیار بر کیفیت و رضایتمندی افراد نسبت به زندگی تأثیرگذار است.
همچنین یکی دیگر از عوامل تأثیرگذار بر تغییر رشته، شرایط شغلی و محیط کار متناسب با رشته تحصیلی وی میباشد. عدم در نظر گیری این فاکتور به ظاهر کم اهمیت باعث شده تا تعداد قابل توجهی از دختران تحصیل کرده جامعه به دلیل عدم امکان یا تمایل به کار در بعضی محیطها خانهنشین شده و در استفاده از رشته تحصیلی خود در انتخاب شغل باز بمانند در صورتی که فرد با انتخاب رشته متناسب با شرایط روحی و درنظرگيری شغلهای موجود مرتبط با رشته تحصیلی وی، میتواند به گونه ای عمل کند که در عین اشتغال مرتبط با رشته تحصیلی خود از فضای کار خود نیز احساس رضایت داشته باشد.
چرا به تغییر رشته باید به صورت جدی فکر کرد؟
مهمترین عامل این امر اهمیت بسیار زیاد رشته تحصیلی انتخاب شده در مقطع کارشناسی ارشد میباشد. متقاضیان تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد صرفا یکبار میتوانند در نوبت روزانه دانشگاههای دولتی تحصیل کنند، که این فرصت برای جمعیت قابل توجهی از داوطلبان تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد به عوامل متعددی از جمله تنبلی، عدم تحقیق کافی، اعزام به خدمت سربازی و یا ترس از عدم نتیجه گیری در رشته های دیگر تحصیلی با ورود به رشته های نامناسب از دست میرود. در حالی که در صورت استفاده از این فرصت و انتخاب رشته تحصیلی مناسب برای ادامه تحصیل امکان ورود فرد به بهترین دانشگاههای ایران و به دنبال آن فرصتهای مناسب شغلی و تحصیلی در داخل و خارج ایران فراهم میگردد.
تغییر رشته از لیسانس غیر از رشته کامپیوتر به ارشد کامپیوتر فرصت بینظیری است که در اختیار هر شخصی قرار نمیگیرد پس با بهره گیری از این فرصت میتوانید به بهترین نحو ممکن آینده تحصیلی، شخصی و شغلی خود را متحول کنید.
مناسب ترین زمان برای تغییر رشته
از لحاظ تحصیلی بهترین زمان برای تغییر و انتخاب رشته و گرایش مناسب بعد از فراغت از دوره کارشناسی و همچنین قبل از دوره کارشناسی ارشد میباشد. چرا که بعد از دوره کارشناسی ارشد و در صورت تمایل به تحصیل در مقطع دکتری صرفا در شرایط خاصی تغییر رشته و گرایش امکان پذیر بوده و غالب اساتید دانشگاههای معتبر در مصاحبه پذیرش مقطع دکتری تمایل به جذب دانشجویان با رشته و گرایش مرتبط را دارند. همچنین در حین تحصیل در مقطع ارشد امکان تغییر (صرفا) گرایش در شرایطی خاص فراهم میباشد.
شرایط و قوانین تغییر رشته در کارشناسی ارشد
در سالهای اخیر با توجه به گرایش بسیاری از دانشجویان به تغییر رشته در مقطع کارشناسی ارشد صحبتهایی مبنی بر عدم امکان تغییر رشته در آزمون کارشناسی ارشد از سوی مدیرکل دفتر برنامهریزی آموزش عالی کشور مطرح گردید که با توجه به پیگیریهای انجام شده از طرف دانشجویان و فعالان آموزشی مصوبه "منع تغییر رشته در آزمون کارشناسی ارشد" لغو شده و به انجام مطالعات و بررسیهای بیشتر موکول شد.
در واقع در حالحاضر شما میتوانید با هر رشته تحصیلی در مقطع کارشناسی از هر دانشگاه مورد تأیید وزارت علوم در آزمون کارشناسی ارشد شرکت کرده و از مزایای مربوط به آن رشته منتفع شوید.
مزایای تغییر رشته در مقطع کارشناسی ارشد
ادامه تحصیل در رشته مورد علاقه
در صورتی که در مقطع کارشناسی در نیمه و یا انتهای راه متوجه علاقه خود به سایر رشتهها شدید مقطع کارشناسی ارشد بهترین راه برای ادامه تحصیل به صورت تخصصی در رشته مورد علاقه شماست. چه بسا که با یک انتخاب درست برای رشته تحصیلی در مقطع ارشد میتوان نه تنها فقدان زمان از دست رفته در مقطع قبلی را جبران کرد بلکه با تلاش خود با سرعت بیشتر به اهدافتان برسید.
کسب تخصص در رشته مورد علاقه
با یک انتخاب درست و مناسب، میتوان در این مقطع تجربه دروس و کسب مهارتهای تخصصی با بالاترین کیفیت در بهترین دانشگاههای ایران را کسب کرد.
امکان تحصیل و پژوهش به صورت بینرشته ای
با توجه به خاصیت ذاتی کاربردی بودن بعضی رشتهها و ارتباط آنها با سایر رشتهها میتوان از تحصیل و پژوهشهای بین رشتهای نیز بهره مند شد.
کم ارزش بودن تحصیل در برخی رشته ها در مقاطع بالاتر از کارشناسی
با یک نگاه واقع بینانه متوجه خواهیم شد که در شرایط جامعه ما ادامه تحصیل در بعضی از رشتهها موجب ایجاد ارزش افزوده برای خود شخص و یا جامعه نشده، این امر لزوما محدود به رشتههای کم طرفدارتر نيست و در صورت بررسی دقیقتر متوجه میشویم که حتی در رشتههایی با بیشترین طرفدار هم میتواند این قضیه رخ دهد. تغییر رشته این فرصت را در اختیار افراد قرار داده که با نگاهی هوشمندانه به زندگی خود و شرایط جامعه بهترین رشته را برای ادامه تحصیل انتخاب کنند.
عدم وجود بازارکار و منفعت حاصل از تحصیل در مقطع کارشناسیارشد در برخی رشتهها
با وجود ارزش ذاتی و زیبایی تعداد زیادی از رشتههای تحصیلی با نگاه دقیق تر به بازارکار متوجه میشویم که متأسفانه و یا خوشبختانه تعداد زیادی از آنها در بستر شغلی حرفی برای گفتن ندارند و صرفا به آموزشهای آکادمیک محدود میشوند و یا حداقل میتوان گفت با توجه به زحمتی که برای مطالعه و کسب تخصص در آنها کشیده شده است بازخورد چندانی ندارند.
معایب تغییر رشته در مقطع کارشناسی ارشد
مسلماً هر تصیمی برای اتخاذ باید به صورت دقیق بررسی گردد و ابعاد مثبت و منفی آن ارزیابی گردد. تغییر رشته نیز از این قضیه مستثنا نبوده و نیازمند بررسی هوشمندانه است. در کنار مزایای بسیاری که یک تغییر رشته هوشمندانه میتواند داشته باشد معایبی نیز در پس این تصمیم وجود دارد، از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
از دست رفتن بخشی از بزرگترین سرمایه انسان یعنی زمان
هر چند که با یک تغییر رشته خوب میتوان از ادامه مسیر زندگی به بهترین نحو استفاده کرد اما با این وجود هم شما بخشی از زندگی خود را صرف مواردی کردید که شاید در ادامه مسیر آن چنان که باید برای شما مفید نباشد. البته این نکته نیز قابل ذکر است که شما در شرایطی نیز میتوانید با انجام فعالیتهای بین رشتهای متناسب با رشته جدید انتخابی شما (البته در صورتی که رشته جدید شما این امکان را داشته باشد) از فضای رشته قبلی خود نیز آن چنان فاصله نگرفته و از مزایای آن نیز بهره مند شوید.
صرف هزینه
با توجه به این که در دوره کارشناسی ممکن است هزینههایی بابت موارد مختلف از جمله دورههای آموزشی کرده باشید با تغییر رشته ممکن است نیاز به صرف هزینههای مشابهی داشته باشید که باز هم در صورت یک تصمیم عاقلانه و هوشمندانه در انتخاب رشته جدید مطمئناً در ميان مدت ارزش مالی خواهد داشت.
بهترین رشته برای ادامه تحصیل با توجه به مهمترین معیارها
در ابتدا مهمترین قضیه در بحث تغییر رشته، خودشناسی هر فرد نسبت به خود میباشد چرا که مهمترین عامل برای موفقیت در هر رشته علاقه فرد به رشته تحصیلی و زمینههای کاری مرتبط با آن میباشد. زمانی که یک دانشجو به رشته تحصیلی خود علاقه داشته باشد سختیهای موجود در این مسیر برایش قابل تحملتر میشود و انگیزه او در این مسیر میتواند او را نسبت به رقبای خود جلو بیاندازد و برعکس این قضیه نیز صادق میباشد چه بسیار دانشجویانی که در بهترین دانشگاهها، بهترین رشتهها را تحصیل کرده اما به علت عدم علاقه در آن موفق نبوده اند.
البته برای پی بردن به علاقه خود در یک رشته خاص یک سمت قضیه خودشناسی شماست. شناخت رشتهها و شرایط تحصیلی و کاری آنها نیز بسیار مهم است. همچنین نکته دیگری که شاید تعداد زیادی از دانشجویان نسبت به آن بی توجه هستند آینده پیش روی هر کدام از رشتههای تحصیلی است. توجه دقیق به این مورد در سایه اهداف بلند مدت و میان مدتی است که برای خود در نظر گرفتهاید. به عنوان مثال اگر هدف شما مهاجرت به نیت تحصیل در خارج از کشور است بعضی از رشتهها این امکان را به خوبی برای شما فراهم میآورند.
به طور خلاصه به این دو مورد توجه کنید:
- خودشناسی در راستای تشخیص علاقه و تعیین اهداف بلند مدت و کوتاه مدت
- شناخت رشتهها و شرایط تحصیلی و کاری آنها
چرا رشته کامپیوتر را برای ادامه تحصیل انتخاب کنم؟
در این بخش جهت به دست آوردن اطلاعات مفید، جامع و کاربردی پیشنهاد میکنیم به صفحهی "کنکور ارشد کامپیوتر" مراجعه کرده و از اطلاعات آن استفاده نمایید.
همچنین جهت شناخت بیشتر و آگاهی کامل از گرایشهای جذاب رشته کامپیوتر به صفحهی "گرایشهای ارشد مهندسی کامپیوتر" مراجعه کرده و از اطلاعات آن نيز استفاده نمایید.
آیا می توان با وجود تغییر رشته، در کنکور کامپیوتر به نتیجه مطلوب رسید؟
یکی از بهترین جوابها برای این سؤال در مراجعه به صفحهی "مصاحبه با رتبههای برتر ارشد کامپیوتر" به دست میآيد.
با دیدن این مصاحبهها متوجه میشوید که دانشجویان زیادی با شرایط بسیار متفاوت توانستهاند با تلاش، هوشمندی، برنامه ریزی و مشاوره دقیق و همچنین استفاده از منابع مناسب کنکور ارشد کامپیوتر به نتایج ارزشمندی دست پیدا کنند. شاید حتی برای شما کمی باورناپذیر باشد که دانشجویانی موفق به کسب رتبههای برتر شدهاند که شرایط خاصی همچون تأهل، داشتن فرزند، تحصیل در رشتههای همچون برق، نفت و .... در مقطع کارشناسی و دوری بلند مدت از تحصیل را داشتهاند.
همه تغییرات در ابتدای راه دشوار، در میانه راه پر هرج و مرج و در انتها زیبا هستند در نتیجه اگر به طور جدی برای کسب رتبه عالی و تغییر آینده خود مشتاق هستید، داشتن استمرار و استفاده از حداکثر توانایی خود در این مسیر پر پیچ و تاب، یک ضرورت است تا نتایجی را خلق کنید که هرگز تصورش را نیز نمیکردید.
جمعبندی
همانطور که در این مقاله نیز گفته شد، سالانه تعداد زیادی از دانشجویان به دلیل انتخاب نامناسب رشته، مجدد مجبور به تغییر مسیر خود میشوند در نتیجه بهتر است اکنون که سطح آگاهیمان نسبت به گذشته بیشتر شده از فرصت پیش روی خود بهترین استفاده را کرده و با چشمانی باز قدم برداریم.