برنامه ریزی تا کنکور ارشد و دکتری: مشاوره خصوصیت با استاد رضوی رو رزرو کن!
ویس توضیحات مشاوره رزرو مشاوره
کنکور کامپیوتر
0
ورود | ثبت نام
نظرات
اشتراک
بالا
علاقه‌مندی

اشتراک
 

سیستم عامل iOS چیست؟ بررسی تاریخچه و ویژگی های آی او اس

این مقاله عالی به معرفی سیستم عامل آی او اس (IOS) پرداخته، همچنین به بررسی ویژگی های سیستم عامل Apple iOS و تاریخچه و نسخه های سیستم عامل iOS پرداخته است

سیستم عامل Apple iOS یک سیستم عامل اختصاصی موبایل است که بر روی دستگاه‌های همراه مانند آیفون، آیپد و آیپد تاچ قرار دارد. سیستم عامل Apple iOS بر پایه‌ی سیستم عامل OSXMac که یک سیستم عامل برای کامپیوترهای رومیزی(دسکتاپ) و لپ‌تاپ‌ها است، می‌باشد. همچنین یک کیت توسعه‌ی iOS جهت توسعه‌ی برنامه‌های کاربردی برای این سیستم عامل نیز ساخته شده است. دستگاه‌های Apple به وسیله‌ی لمس صفحه نمایش کار می‌کنند و از قابلیت چند لمسی نیز پشتیبانی می‌کنند. دستگاه‌های Apple، قادر به پاسخگویی به انواع حرکت‌های لمسی می‎‌باشند. به عنوان مثال ضربه زدن، حرکت دادن انگشت، دور کردن دو انگشت یا به اصطلاح pinching، کلمه‌ی iOS مخفف  Iphone Operating System می‎‌باشد.

سهم بازار Apple iOS

در سال 2019، با توجه به IDC، سهم بازار Apple iOS برابر 13.4 درصد در جهان بود که این سیستم عامل را دومین سیستم عامل محبوب برای موبایل می‌کند. اولین سیستم عامل محبوب، Google Android است.

ویژگی های سیستم عامل Apple iOS

امنیت و حریم خصوصی

iOS دارای ویژگی‌های امنیتی زیر می‌باشد:

تاریخچه و نسخه های سیستم عامل iOS

سیستم عامل iOS در ابتدا با نام سیستم عامل آیفون شناخته می‌شد. قبل از عرضه‌ی iOS 4 در ژوئن سال 2010، شرکت اپل 3 نسخه از سیستم عامل موبایل را با این نام منتشر کرد. شرکت اپل در 11 جولای سال 2008، ورژن دوم iOS را عرضه کرد، این نسخه در کنار آیفون 3G عرضه شد. سپس در 17 ژوئن سال 2009، اپل، iOS 3 را عرضه کرد و سپس در 21 ژوئن سال 2010، نسخه ی چهارم این سیستم عامل یعنی iOS 4، همراه با آیفون 4 منتشر شد.

در 12 اکتبر سال 2011، اپل iOS 5 را عرضه کرد که در آن موقع، تعداد نرم‌افزارهای موجود برای این سیستم عامل به 500 هزار عدد رسیده بود. در این نسخه‌ی iOS، نوتیفیکیشن (Notification Center)، برنامه‌ی دوربین، Siri و بسیاری از ویژگی‌های دیگر اضافه شد. در 11 ژوئن سال 2012، iOS 6 رونمایی شد. در این نسخه برنامه‌ی نقشه یا همان Map اضافه شد. برنامه‌ی Passbook ticket از دیگر برنامه‌های اضافه شده در این نسخه بود. iOS 7 در 18 سپتامبر سال 2013 عرضه شد. از ویژگی‌های مهم این نسخه، طراحی مجدد رابط کاربری سیستم عامل iOS بود. در سپتامبر سال 2014، iOS 8  منتشر شد. در نسخه‌ی 8 این سیستم عامل، یک سیستم چند پلتفرمی ساخته شد. به‌وسیله‌ی این سیستم، کاربران می‌توانند در یک دستگاه اپل دیگر، از ادامه‌ی دستگاه قبلی شروع به فعالیت کنند. از ویژگی‌های دیگر این نسخه می‌توان به اپلیکیشن Photos و Apple Music اشاره کرد.

ios 7 تصویری از نسخه

سیستم عامل iOS 9 و iOS 10 به ترتیب در 16 سپتامبر 2015 و 13 سپتامبر 2016 عرضه شدند. در این نسخه‌ها ویژگی‌های سیستم عامل iOS به‌روزرسانی شد. مثلا بخش نوتیفیکیشن اصلاح شد. قابلیت‌های iMessage  ارتقاء یافت و Siri قابل ادغام شدن با نرم افزارهای مستقل (third-party apps) شد.

ios 10 تصویری از نسخه

iOS 11 در 19 سپتامبر سال 2017 همراه با آیفون 8 و آیفون 8 پلاس عرضه شد. در زمان عرضه‌ی این نسخه، شرکت اپل دیگر نسخه‌های آیفون 32 بیتی قدیمی را پشتیبانی نکرد. در 17 سپتامبر سال 2017 همزمان با عرضه‌ی آیفون XS و آیفون XS Max نسخه‌ی 12 سیستم عامل iOS عرضه شد.

iOS 13

نسخه‌ی 13 سیستم عامل iOS در 19 سپتامبر سال 2019 عرضه شد. یکی از ویژگی‌های قابل توجه در این نسخه، مد تیره یا dark mode بود. شرکت Apple همچنین در iOS 14 از یک اپلیکیشن جدید نقشه رونمایی کرد. برنامه‌ی نقشه (Map) قادر به نمایش ظاهری شبیه به خیابان‌ها است. Siri در iOS 13 نیز پیشرفت‌های چشمگیری کرد. علاوه بر اینکه صدای Siri خیلی طبیعی‌تر شد، امکان اعلام کردن پیام‌ها به کاربران در AirPod نیز به‌وجود آمد.

شرکت Apple در iOS 13 نرم افزار Reminders را دوباره ساخت. نرم افزار Reminders در این نسخه بر اساس وظیفه‌های مختلف تفکیک شده است. مثلا وظایف یا Task انجام شده، وظایف در حال انجام و... که با عنوان‌های All Tasks، Scheduled Tasks، Flagged Tasks و Finished Tasks شناخته می‌شود. در آخر اینکه اپل برنامه‌ی کاربردی Health را بروز رسانی کرد تا بتوان داده‌های سلامتی کاربران در طول زمان را بهتر پیگیری کرد. همچنین این اپلیکیشن از وضعیت سلامت زنان نیز پشتیبانی کرد. مثلا امکان پیگیری چرخه‌ی قاعدگی و بارداری نیز فراهم شد.

iOS 14

ورژن 14 سیستم عامل iOS در 16 سپتامبر سال 2020 عرضه شد. از جمله ویژگی‌های این نسخه می‌توان به اضافه کردن امکاناتی در برنامه‌ی پیام دادن (messaging app) اشاره کرد. مثلا اگر کاربری به اشتباه یک پیامی را ارسال می‌کرد، قادر به برگرداندن آن پیام بود. از دیگر امکانات اضافه شده، امکان منشن کردن افراد به وسیله‌ی @ نیز در این برنامه فراهم شد. مثلا ali@. همچنین در این نسخه به نرم افزار‌های مستقل اجازه داده شد تا بتوانند به عنوان مرورگر پیش‌فرض مورد استفاده قرار گیرند. علاوه بر این‌ها شرکت Apple، قابلیت واقعیت افزوده یا augmented reality را به این سیستم عامل اضافه کرد.

iOS 15

نسخه‌ی 15 در سپتامبر سال 2021 عرضه شد. در این زمان کمپانی اپل، به‌روزرسانی‌های زیادی را برای iOS 15 انجام داد که یکی از آن‌ها نسخه‌ی 15.6.1 بود و در آن به نقص‌های امنیتی پرداخته است. استفاده از Face ID زمانی که یک ماسک بر صورت گذاشته‌ایم در این نسخه اضافه شد. فیلتر کردن نوتیفیکیشن‌ها و برنامه‌ها برای کم کردن حواس پرتی نیز از جمله ویژگی‌های این نسخه بود. از قابلیت‌های اضافه شده‌ی دیگه در این نسخه می‌توان به اضافه شدن قابلیت تشخیص متون در تصاویر، طراحی مجدد Safari، امکان به اشتراک‌گذاری صفحه نمایشگر در FaceTime و به‌روزرسانی‌هایی در نوتیفیکیشن‌ها اشاره کرد. کاربران همچنین می‌توانند افراد دیگر را به صورت آنلاین برای پیوستن به FaceTime دعوت کنند. حتی آن‌هایی که از دستگاه اپل استفاده نمی‌کنند.

در این نسخه بروزرسانی‌هایی در کیف پول اپل یا همان Apple Wallet نیز بوجود آمد. از جمله، اضافه شدن کلیدهای خانه، ماشین و دفتر برای باز کردن قفل درهایی که با قفل در HomeKit سازگارند. همچنین امکان بارگذاری هویت شخصی کاربران نیز فراهم شد. از دیگر ویژگی‌های اضافه شده در iOS 15 می‌توان به غربالگری سلامت و به اشتراک‌گذاری آن با فناوری پوشیدنی (wearable technology) اپل یا همان Apple watch اشاره کرد.

iOS 16

iOS 16 برای 12 سپتامبر سال 2022 برنامه ریزی شده بود. ویژگی‌های iOS 16  شامل ارتقاء سطح شخصی‌سازی در صفحه‌ی قفل یا lock screen برای افزودن ویجت‌ها بود. به عنوان مثال اضافه کردن ویجت هواشناسی، رویدادهایی در تقویم، نوتیفیکیشن‌ها و فعالیت‌های زنده مثل بازی‌های زنده و یا پیگیری پیک‌های تحویل غذا و خیلی از ویجت‌های دیگر. برای حذف حواس پرتی، قابلیتی برای Focus اضافه شد تا کاربران بتوانند تعیین کنند تا از کدام افراد و از کدام برنامه نوتیفیکیشن دریافت کنند. کاربران همچنین می‌توانند از ویجت‌های Personal Focus و Work Focus استفاده کنند تا لیست to-do و یا قراردادها را به آنها نمایش دهد.

اپ کاربردی SharePlay این امکان را به کاربران می‌دهد تا بتوانند از طریق آن، موسیقی، ویدیو و برنامه‌های تلویزیونی را از طریق پیام‌ها به اشتراک بگذارند. کاربران همچنین می‌توانند برای همکاری بیشتر، tab های اپ Safari، یادداشت‌ها، ارائه‌ها و یادآوری‌ها را ار طریق پیام‌ها به اشتراک بگذارند. با اپلیکیشن Mail، کاربران قادر به لغو زمان‌بندی ارسال هستند و می‌توانند ایمیل‌های قبلی را نیز پیگیری کنند. یک تابع جستجوی جدید نیز اضافه شده است که به کاربران اجازه‌ی اضافه کردن لینک و همچنین پیشنهادهایی در حین تایپ کردن کاربرها می‌دهد.

در این نسخه امنیت به وسیله‌ی Passkeys ارتقاء یافت. Passkeys در واقع یک متد برای وارد شدن بر مبنای رمزگذاری انتها به انتها می‌باشد. لازم به ذکر است که متد Passkeys در دستگاه‌های غیر از اپل نیز کار می‌کند. Apple Wallet نیز در این نسخه ارتقاء یافت. ویژگی‌ای با نام Apple Pay Later در این اپ اضافه شد تا بتوان برای پرداخت‌ها برنامه ریزی کرد، سفارش‌ها را پیگیری کرد و یا کلیدها را به اشتراک گذاشت. مانند به اشتراک گذاری اتاق‌های هتل از طریق پیام‌ها. همچنین به کاربران این امکان را می‌دهد تا ID خود را در برنامه‌های دیگر مانند Uber Eats برای تایید هویت ارائه دهند. iOS 16 با آیفون 8 و بالاتر از آن سازگار است. iPad OS 16  نیز با نسل iPad 5 و بالاتر، نسل iPad mini 5 و بالاتر، نسل iPad Air 3 و بالاتر و تمامی مدل های iPad Pro سازگار است.

 

 

معایب سیستم عامل iOS

علیرغم داشتن امکانات و مزایای فراوان، سیستم عامل iOS دارای یکسری معایبی است که باعث شده تا بعضی از امکانات از کاربران این سیستم عامل سلب شود. در لیست زیر از مهم ترین معایت سیستم عامل iOS آمده است:

سیستم عامل iOS چیست؟

 سیستم عامل iOS یک سیستم عامل اختصاصی برای محصولات اپل می‌باشد، iOS مخفف iPhone Operation System به معنای سیستم عامل آیفون است که نخستین بار در گوشی‌های هوشمند آیفون مورد استفاده قرار گرفت. اما امروزه در محصولات مختلف اپل از جمله آیفون، آیپد، آیپد تاچ و... مورد استفاده قرار می‌گیرد.

آیا جمله ی " اپل ویروسی نمی‌شود" درست است؟

به علت اینکه iOS یک سیستم عامل اختصاصی بسته است و به صورت متن بازعرضه نشده است و به دلیل ایزوله کردن خیلی از قسمت‌های سیستم عامل، می‌توان گفت این جمله درست است. البته ایزوله کردن بخش‌های مختلف سیستم عامل iOS باعث به وجود آمدن محدودیت‌های بسیار زیادی نسبت به رقیب خود یعنی اندروید شده است.

امتیازدهی5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 15.00 امتیاز (4 رای)
اشتراک
بارگذاری نظرات
تلگرام اینستاگرام تماس با پشتیبانی: 09378555200 تماس با پشتیبانی: 09378555200