با توجه به رشد سریع علم و تکنولوژی، بهترین دانشگاه های جهان در رقابت با یکدیگر هستند. در این مقاله به معرفی بهترین دانشگاهها در سطح قارهای و رتبه بندی (Ranking) دانشگاه ها میپردازیم. سطح علمی و تحصیلات علمی (Academic) مهمترین و موثرترین مولفه در رشد یک جامعه است. رشد و پیشرفتهای یک جامعه در زمینههای فرهنگی و اجتماعی، اقتصادی و نظامی و غیره، با ورود و یا تولید علم و تکنولوژی شکل میگیرد. بنابراین سطح علمی دانشگاهها در پیشرفت یک جامعه نقش بسزایی ایفا میکند.
رتبه بندی بهترین دانشگاه های جهان
برای یک دانشجو که آیندهی خود، کشور و جامعه را میتواند رقم بزند، انتخاب بهترین دانشگاه باید اهمیت ویژهای داشته باشد. بخاطر این امر مهم، در انتخاب و معرفی کردن یک دانشگاه به عنوان دانشگاه برتر، ویژگیها و معیارهایی در نظر گرفته میشود. هر سال موسسات مختلفی لیست رتبه بندی دانشگاه های برتر جهان را ارائه میدهند. که ممکن است معیارهای انتخابی آنها با هم متفاوت باشد. در ادامه به بررسی و معرفی شاخصهها و معیارهای موسسه تایمز (THE) میپردازیم.
در صورتیکه به این مقاله علاقهمند هستید، احتمالا صفحه زیر نیز برای شما جذاب است:
شاخص های رتبه بندی تایمز
موسسه تایمز(THE) یکسری اطلاعات از حدود 1800 موسسه در سراسر جهان جمع آوری میکند و این اطلاعات را در یک جدول ارزیابی قرار میدهد. تایمز به این روش شاخص بندی، روش شناسی یا Methodology می گوید. عملکرد دانشگاه های جهان در پنج حوزه گروه بندی میشود:
- آموزش (محیط یادگیری)
- تحقیق (حجم، درآمد و شهرت)
- استنادات (تاثیر تحقیق)
- چشم انداز بین المللی (کارکنان، دانشجویان و تحقیقات)
- درآمد صنعت (انتقال دانش)
و در نهایت رتبه بندی آن بر اساس این شاخصه هاست.
۱. آموزش(محیط یادگیری): 30%
- نظرسنجی شهرت: 15%
- نسبت پرسنل به دانشجو: 4.5%
- نسبت دکترا به لیسانس: 2.25%
- نسبت دکترا به کارکنان دانشگاهی: 6٪
- درآمد سازمانی: 2.25٪
جدیدترین نظرسنجی شهرت دانشگاهی که زیربنای این مقوله است بین نوامبر 2021 و مارس 2022 انجام شد. که بر اساس بازدهی دانشگاهها و موسسات آموزشی در تدریس مورد بررسی قرار گرفته است. تایمز، سعی بر این داشته است که نظرسنجی خود را به صورت عادلانه در رشتهها و کشورها انجام دهد. در جایی که رشتهها یا کشورها بیش از حد یا کمتر ارائه شده بودند، تیم دادههای THE پاسخها را وزن میکردند تا به طور کامل توزیع جهانی دانشمندان را منعکس کنند. دادههای سال 2022 با نتایج نظرسنجی سال 2021 ترکیب شده و بیش از 40000 پاسخ برای نتیجه رتبه بندی ارائه داده شده است.
علاوه بر اینکه یک موسسه یا دانشگاه چقدر متعهد به پرورش نسل بعدی دانشگاهیان است، درصد بالایی از دانشجویان تحقیقاتی کارشناسی ارشد نیز ارائه آموزش در بالاترین سطح را پیشنهاد میکنند. بنابراین برای فارغ التحصیلان، سطح آموزش مهم و در پیشرفت آنها موثر است. درآمد دانشگاه در برابر تعداد کارکنان دانشگاهی مقیاس بندی شده و برای برابری قدرت خرید (PPP) نرمال میشود. این وضعیت عمومی یک دانشگاه را نشان میدهد و درک وسیعی از زیرساختها و امکانات موجود برای دانشجویان و کارکنان ارائه میدهد.
۲. تحقیق (حجم، درآمد و شهرت): 30%
- نظرسنجی شهرت: 18%
- درآمد تحقیق: 6%
- بهره وری تحقیق: 6%
درآمد پژوهش با تعداد کارکنان دانشگاهی مقیاس بندی شده و برای برابری قدرت خرید (PPP) تنظیم میشود. این یک شاخص بحث برانگیز است زیرا میتواند تحت تأثیر سیاست ملی و شرایط اقتصادی قرار گیرد. اما درآمد برای توسعه تحقیقات در سطح جهانی بسیار مهم است، و از آنجایی که بیشتر دانشگاهها در تحقیقات علمی با هم در رقابت نزدیک هستند و با بررسی همتایان قضاوت میشوند، کارشناسان تایمز پیشنهاد کردند که این یک معیار معتبر است. این شاخص به طور کامل برای در نظر گرفتن مشخصات موضوعی مجزای هر دانشگاه است، که نشان دهنده این واقعیت است که کمک هزینههای تحقیقاتی در موضوعات علمی اغلب بیشتر از کمک هزینههای اعطا شده برای تحقیقات علوم اجتماعی، هنر و علوم انسانی با بالاترین کیفیت است.
۳. استنادات (تاثیر تحقیق): 30%
در شاخص تأثیر پژوهش، تایمز به نقش دانشگاهها در گسترش دانش و ایدههای جدید میپردازد. تایمز تأثیر پژوهش را با جمعآوری میانگین تعداد دفعاتی که پژوهشگران در سطح جهانی از آثار منتشر شده یک دانشگاه استناد میکنند، بررسی میکند. استنادها این کمک را میکند که هر دانشگاه چقدر در مجموع دانش بشری مشارکت داشته است. آنها به ما میگویند که تحقیقات چه کسی برجسته بوده است، آیا توسط دانشمندان دیگری انتخاب و ساخته شده است؟ و مهمتر از همه، توسط دانشمندان جهانی به اشتراک گذاشته شده است؟
دادهها برای منعکس کردن تغییرات در حجم استناد بین حوزههای موضوعی مختلف نرمال سازی میشوند. این بدان معناست که دانشگاه هایی با سطوح بالای فعالیت تحقیقاتی در موضوعاتی که به طور سنتی تعداد استنادهای بالایی دارند، مزیت ناعادلانهای به دست نمی آورند.
۴. چشم انداز بین المللی (کارکنان، دانشجویان، تحقیقات): 7.5%
- نسبت دانشجویان بین المللی: 2.5٪
- نسبت کارکنان بین المللی: 2.5٪
- همکاری بین المللی: 2.5٪
توانایی یک دانشگاه برای جذب دانشجویان کارشناسی، کارشناسی ارشد و اساتید از سراسر دنیا کلید موفقیت آن در جهان است. در شاخص بین المللی، نسبت مجموع نشریات مرتبط دانشگاه که حداقل یک نویسنده بین المللی دارند، محاسبه میشود. این شاخص برای محاسبه ترکیب موضوعی دانشگاه نرمال شده است و از همان پنجره پنج ساله به عنوان مقوله «استنادها: تاثیر پژوهش» استفاده میکند.
۵. درآمد صنعت (انتقال دانش): 2.5%
توانایی یک دانشگاه برای کمک به صنعت با نوآوریها، اختراعات و مشاوره، به یکی از ماموریتهای اصلی آکادمی جهانی معاصر تبدیل شده است. این دسته میزان تمایل کسب و کارها به پرداخت هزینه برای تحقیقات و توانایی دانشگاه برای جذب بودجه در بازار تجاری را نشان میدهد.
رسیدن به نتیجه نهایی
حرکت از یک سری نقاط داده خاص به شاخصها و در نهایت به نمره کل برای یک دانشگاه، از یک رویکرد استانداردسازی برای هر شاخص استفاده میشود و سپس شاخصها را در نسبتهایی که در بالا توضیح داده شد ترکیب میکنند.
رتبه بندی دانشگاه های جهان در 2023
رتبه بندی بهترین دانشگاه ها بر اساس چهار قاره ی دنیا
رتبه بندی بهترین دانشگاه ها در اروپا
رتبه بندی بهترین دانشگاه ها در آسیا
رتبه بندی بهترین دانشگاه ها در آمریکا
بهترین دانشگاه ها در آفریقا
بهترین دانشگاه های جهان در رشته کامپیوتر
علم کامپیوتر چیست و چرا اینقدر مهم است؟ علم کامپیوتر فرآیند حل مسائل پیچیده سازمانی با استفاده از راه حلهای فنی است. دلیل اهمیت این حوزه این است که کامپیوترها و فناوری تقریباً در هر بخش اقتصادی، صنعت و حتی سازمانی که در اقتصاد مدرن فعالیت میکنند، ادغام شدهاند.
متخصصانی که در حوزه علوم کامپیوتر کار میکنند، برخی از مهمترین وظایف مورد نیاز برای راه اندازی کسب و کار را بر عهده دارند، از جمله:
- تجزیه و تحلیل تأثیر رایانهها و محاسبات بر افراد، سازمانها و جامعه.
- طراحی، ساخت، نگهداری و به روز رسانی سیستمهای نرم افزاری با پیچیدگیهای مختلف.
- ساخت، پیاده سازی و ارزیابی سیستمها و فرآیندهای مبتنی بر کامپیوتر.
- استفاده از راه حلهای فنی برای حل مشکلات پیچیده.
به هر کجا که نگاه کنید، رایانهها و سایر سیستمها یا دستگاههای فنآوری را خواهید یافت که به تصمیمگیریها و عملیات تجاری کمک میکنند. اجرای یک کسب و کار مدرن بدون استفاده از فناوری کامپیوتر محور عملا غیر ممکن است، که این تنها یکی از دلایل بسیاری است که چرا مردم علم کامپیوتر را بسیار مهم میدانند. با توجه به اهمیت این حوزه ی علمی، تحصیل در دانشگاهی که بالاترین سطح علمی در این رشته را دارد بسیار حائز اهمیت است.
بهترین دانشگاه های جهان در رشته هوش مصنوعی
هوش مصنوعیهوش مصنوعی (AI) چیست؟ انواع، کاربردها، مزایا و معایبهوش مصنوعی یا Artificial Intelligence یا به اختصار AI، امروزه کاربردهای بسیاری پیدا کرده و به یکی از داغترین حوزههای بشر تبدیل شده است، اما با این وجود بسیاری از افراد با کاربردهای آن آشنایی کامل ندارند، به همین علت در این صفحه کاربردها، مزایا و معایب AI بطور کامل بررسی شده است به ماشین ها اجازه میدهد تا تواناییهای ذهن انسان را مدل سازی کنند و حتی آن ها را بهبود ببخشند. از توسعه خودروهای خودران گرفته تا گسترش رباتهای دستیار هوشمند در پزشکی، هوش مصنوعی بخش رو به رشدی از زندگی روزمره است. در نتیجه، بسیاری از شرکتهای فناوری در صنایع مختلف در حال سرمایه گذاری در فناوریهای هوشمند مصنوعی هستند. هوش مصنوعی شاخه وسیعی از علوم کامپیوتر است که به ساخت ماشینهای هوشمندی میپردازد که قادر به انجام وظایفی هستند که معمولاً به هوش انسانی نیاز دارند. بنابراین در دنیای امروز هوش مصنوعی جایگاه ویژه ای پیدا کرده است. به طوری که دانشگاه های دنیا در این تکنولوژی با یکدیگر در حال رقابت هستند.
بزرگترین دانشگاه های جهان
دانشگاه پونه (Pune University) هندوستان
دانشگاه پونه یا پونا هند، بالغ بر 400 هکتار وسعت دارد و در قلب منطقه پونه در ناحیه ماهاراشترا (Maharashtra) قرار گرفته است. دانشگاه پونه یکی از معروفترین دانشگاههای این کشور، و به نام " اکسفورد مشرق زمین" معروف است.
دانشگاه تریب هوان (Tribhuvan University) کشور نپال
این دانشگاه در شهر باستانی کیرتی پور در ناحیه کاتماندو در کشور نپال واقع شده است.
دانشگاه رامکا مهینگ (Ramkhamhaeng University) تایلند
این دانشگاه در شهر بانکوک و در کشور تایلند قرار گرفته است.
دانشگاه تربوکا (Terbuka University) اندونزی
این دانشگاه در شهر جاکارتا کشور اندونزی قرار دارد.
دانشگاه آنادولو ترکیه
دانشگاه آنادولو (Anadolu university) یکی از دانشگاههای پیشرو ترکیه در شهر اسکی شهر در ۲۳۰ کیلومتری استانبول واقع شده است.
زیباترین دانشگاه های جهان
دانشگاه روستوک آلمان (Rostock University)
دانشگاه رویال رودز کانادا (Royal Roads University)
دانشگاه هنگ کنگ چین (Hong Kong University)
دانشگاه مک گیل کانادا (McGill University)
دانشگاه ملی سنگاپور (National University of Singapore)
فیلم های معرفی بهترین دانشگاه های جهان
فیلم معرفی دانشگاه MIT
فیلم معرفی دانشگاه کمبریج (Cambridge University)
فیلم معرفی دانشگاه استنفورد (Stanford University)
معرفی دانشگاه آکسفورد (Oxford University)
معرفی دانشگاه رویال رودز (Royal Roads University)
جمع بندی
شناخت و انتخاب یک دانشگاه برتر برای ادامه تحصیل و کسب علم، اهمیت ویژه ای دارد زیرا جهان به سمت رقابت و پیشرفت سریع علمی در حال حرکت است. در این مقاله بهترین دانشگاه های جهان و دانشگاه های برتر قاره ای را معرفی کردیم. به معرفی بهترین دانشگاه ها در رشته علوم کامپیوتر و هوش مصنوعی در سطح جهان پرداختیم چون این دو رشته و زیر رشته ی تحصیلی در زندگی روزانه ی ما از اهمیت و جایگاه خاصی برخوردار شده است. به طوری که برای انجام بسیاری از کارها ما به این دو علم وابسته هستیم.
بهترین دانشگاه های جهان در سال 2023 کدام دانشگاه ها هستند؟
دانشگاههای آکسفورد، هاروارد و کمبریج به ترتیب رتبههای اول تا سوم جهانی در سال 2023 هستند. که در این مقاله 10 دانشگاه برتر جهانی را معرفی میکنیم.
بهترین شاخص های بررسی رتبه بندی دانشگاه ها چیست؟
عملکرد دانشگاههای جهان براساس پنج حوزه گروه بندی میشود که شامل: آموزش، تحقیق، استنادات، چشم انداز بین المللی و درآمد در صنعتهای مختلف و در نهایت رتبه بندی آن بر اساس این شاخصها است.
بهترین دانشگاه های آسیا در سال 2023 کدامند؟
دانشگاه پکن ، دانشگاه ملی سنگاپور و دانشگاه تسنگوا چین سه دانشگاه برتر آسیا در سال 2023 معرفی شدهاند. 10 دانشگاه برتر آسیا را در این مقاله معرفی کردهایم.
بهترین دانشگاه های جهان در رشته کامپیوتر کدامند؟
دانشگاه آکسفورد، موسسه فناوری ماساچوست(MIT) و دانشگاه استنفورد رتبه های اول تا سوم جهانی را در رشته علوم کامپیوتر به خود اختصاص دادهاند. در این مقاله به معرفی 10 دانشگاه برتر علوم کامپیوتر پرداختهایم.
بهترین دانشگاه های جهان در رشته هوش مصنوعی کدامند؟
دانشگاه کارنگی ملون آمریکا، موسسه فناوری ماساچوست (MIT) و دانشگاه استنفورد رتبههای اول تا سوم جهانی در رشته هوش مصنوعی هستند. 10 رتبهی برتر این رشته را در این مقاله معرفی کردهایم.