برنامه ریزی تا کنکور ارشد و دکتری: مشاوره خصوصیت با استاد رضوی رو رزرو کن!
ویس توضیحات مشاوره رزرو مشاوره
کنکور کامپیوتر
0
ورود | ثبت نام
نظرات
اشتراک
بالا
علاقه‌مندی

اشتراک
 

رشته فناوری اطلاعات یا رشته it یا همان ای تی یا ایتی چیست

آی تی چیست و چگونه پس از ظهور توانست در مدت فقط 20 سال تمام دنیا را فرا بگیرد و اکثر پول دنیا را ببلعد و پرطرفدارترین و پر درآمدترین مشاغل دنیا را در بر گیرد، با بررسی کامل آی تی با ما همراه باشید.

با پیشرفت علم و روند رو به رشد تکنولوژی، بسیاری به دنبال پاسخ به این سوال هستند:

آی تی (IT) چیست؟

واژه IT مخفف عبارت Information Tehchnology به معنی فناوری اطلاعات است و به تکنولوژی ایجاد کننده ارتباط بین دستگاه ها و هر آن چه منجر به انتقال و جابجایی داده و اطلاعات می شود، گفته می شود.

آی تی گاهی اوقات در زبان فارسی به صورت های ای تی یا ایتی نیز نوشته می شود.

در ادامه این مقاله علاوه بر تعریف آی‌تی، به بررسی رشته IT (رشته فناوری اطلاعات) در دانشگاه، نحوه ورود به آن، آینده شغلی و میزان درآمد مهندس و مدیر ای‌ تی و همچنین تفاوت های مهندسی IT با مهندسی کامپیوتر پرداخته می شود.

آی تی و هر آنچه در مورد آن باید بدانیدآی تی و هر آنچه در مورد آن باید بدانید

شما را تشویق می کنیم سوالات پاسخ داده نشده خود را در انتهای این صفحه دربخش کامنت ها با در میان بگذارید.

در صورتیکه به این مقاله علاقه‌مند هستید، ممکن است صفحات زیر نیز برای شما جذاب باشد:

  1. معرفی رشته کامپیوترمعرفی کامل رشته کامپیوتر- بررسی درآمد و شغل های رشته کامپیوترمعرفی کامل رشته کامپیوتر- بررسی درآمد و شغل های رشته کامپیوتردر این صفحه به بررسی و موشکافی رشته کامپیوتر اعم از بررسی بازار کار، گرایش‌ها، دروس و چارت درسی رشته کامپیوتر، میزان درآمد و حقوق فارغ التحصیلان این رشته و ادامه تحصیل در رشته کامپیوتر پرداخته‌ شده است بصورت 0 تا 100.
  2.  رشته کامپیوتر برای دخترآیا رشته کامپیوتر برای دختران مناسبت است؟آیا رشته کامپیوتر برای دختران مناسبت است؟آمارها حاکی از آن است که زنان به سرعت در حال پیشرفت در علوم کامپیوتر و گرفتن شغل­‌های تخصصی و حساس هستند در نتیجه در این صفحه نقش خانم‌ها را در رشته کامپیوتر بررسی و به طور کامل تحلیل کرده‌ایم. مناسب است.
  3. آیا رشته کامپیوتر سخت استآیا رشته کامپیوتر سخت استآیا رشته کامپیوتر سخت استبعضی از دانشجویان اغلب به علت فهم نادرست، استفاده از منبع آموزشی بی‌کیفیت و یا نگذاشتن زمان کافی بر روی درس از جانب خود فرد، دروس یک رشته را سخت تلقی می‌کنند در صورتی که اغلب شنیده‌ایم که سختی و آسانی یک رشته و یا درس نسبی است. در این صفحه این موضوع بسط داده‌ شده است..
  4. بررسی مهاجرت رشته کامپیوتربررسی مهاجرت رشته کامپیوتر و مهندسان کامپیوتربررسی مهاجرت رشته کامپیوتر و مهندسان کامپیوتردر این صفحه رشته کامپیوتر برای مهاجرت، بهترین کشورها برای مهاجرت کامپیوتر و همچنین مراحل گام به گام اپلای و مهاجرت کامپیوتر به طور جامع بررسی شده است.
  5. بررسی مشاغل رشته کامپیوترمعرفی و بررسی مشاغل رشته کامپیوترمعرفی و بررسی مشاغل رشته کامپیوتردر این صفحه تمامی شغل‌های رشته کامپیوتر در ایران و خارج از کشور، شغل‌های رشته کامپیوتر برای خانم‌ها و شغل‌های پردرآمد رشته کامپیوتر و بهترین مشاغل رشته کامپیوتر در سال 2022 بررسی شده است..
  6. معرفی بهترین دانشگاه های ایران به ترتیبمعرفی و بررسی بهترین دانشگاه های ایرانمعرفی و بررسی بهترین دانشگاه های ایرانتقریبا تمامی دانشجویان و دانش‌آموزان در دوران تحصیل و به خصوص در هنگام انتخاب رشته می‌خواهند بدانند که بهترین دانشگاه های ایران به ترتیب چه دانشگاه‌هایی هستند، برای پاسخ به این پرسش در این صفحه رنکینگ دانشگاه های ایران در جهان را از نگاه نظام‌های رتبه بندی معتبر بررسی شده است.
  7. هوش مصنوعی چیستهوش مصنوعی (AI) چیست؟ انواع، کاربردها، مزایا و معایبهوش مصنوعی (AI) چیست؟ انواع، کاربردها، مزایا و معایبهوش مصنوعی یا Artificial Intelligence یا به اختصار AI، امروزه کاربردهای بسیاری پیدا کرده و به یکی از داغ‌ترین حوزه‌های بشر تبدیل شده است، اما با این وجود بسیاری از افراد با کاربردهای آن آشنایی کامل ندارند، به همین علت در این صفحه کاربردها، مزایا و معایب AI بطور کامل بررسی شده است؟ انواع، کاربردها، مزایا و معایب

آی تی (IT) چیست؟

(IT) مخفف کلمه Information Technology به معنی فناوری اطلاعات است.

بطور کلی، استفاده از کامپیوترها جهت ذخیره سازی، بازیابی و انتقال داده و اطلاعات را IT یا فناوری اطلاعات می نامند. بشر همواره و از حدود 3000 سال پیش از میلاد مسیح در عصر سومریان باستان توسط نوشتن به نوعی در حال انتقال، بازیابی، ذخیره سازی و برقراری ارتباط بوده است؛ این در حالی است که اصطلاح فناوری اطلاعات به معنی امروزی و مدرن آن از سال 1958 و پس از چاپ مقاله Harvard Business Review، به وجود آمد.

جالب اینجاست که کامپیوترها پیش از سال 1978 نیز وجود داشتند ولی از آن ها بیشتر برای انجام محاسبات پیچیده استفاده می شد. عبارت "فناوری اطلاعات" زمانی سر زبان ها افتاد که از کامپیوترها علاوه بر انجام محاسبات پیچیده، برای نظم بخشیدن و sort کردن داده های از پیش نوشته شده نیز استفاده شد.

فناوری اطلاعات (Information Technology) به معنای امروزی آن هرگز به وجود نمی آمد مگر به وسیله توسعه زبان برنامه نویسی و نزدیک کردن هرچه بیشتر آن به زبان انسان.

فیلم معرفی آی تی از زبان یک مدیراجرایی و برنامه نویس

به ‌طور خلاصه، فناوری اطلاعات شامل مواردی مانند استفاده از رایانه‌های الکترونیکی و نرم‌افزار، تبدیل، ذخیره، حفاظت، پردازش، انتقال و بازیابی اطلاعات می باشد. در تعریف دیگری (که به نظر می‌رسد کامل تر و دقیق تر باشد) فناوری اطلاعات یا همان آی تی به کلیه فناوری‌هایی اشاره می‌کند که در شش حوزه جمع‌آوری، ذخیره‌ سازی، پردازش، حفاظت، انتقال و نمایش اطلاعات کاربرد داشته و اثرگذار هستند. اخیراً تغییر اندکی در این عبارت داده شده است تا دایره ارتباطات مخابراتی را نیز شامل گردد؛ بنابراین عده‌ ای مایلند معادل فارسی عبارت (Information and Communications Technology) یا ICT را به صورت (فناوری اطلاعات و ارتباطات یا فاوا) به کار ببرند.

اگر به دنبال پاسخ سوالاتی مانند معنی IT یا فناوری اطلاعات، چگونگی ورود و تحصیل در رشته فناوری اطلاعات، تفاوت های این رشته با مهندسی کامپیوتر و نیز مهارت های لازم برای ورود به بازار کار این رشته هستید؛ در ادامه به سوالات شما پاسخ داده می شود.

برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله آی تی در ویکی پدیا مراجعه کنید.

Podcast ItPodcast It Mobile

چرا رشته فناوری اطلاعات را برای تحصیل انتخاب کنیم؟

در دهه 70 میلادی و بنا به نیاز روز افزون مشاغل به فناوری اطلاعات، دانشگاه ها رشته ای را به نام رشته مهندسی فناوری اطلاعات ایجاد کردند. پس از آن و در دهه های 80 و 90 میلادی، رشته های دانشگاهی بیشتری بر پایه آی تی شکل گرفت. اما چرا باید برای تحصیل در دانشگاه رشته مهندسی آی تی-فناوری اطلاعات را انتخاب کنیم؟ در ادامه به بیان 7 دلیل و چرایی برای انتخاب این رشته می پردازیم:

دلایل انتخاب رشته IT در دانشگاه

در ادامه به توضیح بیشتری درباره هریک از این موارد می پردازیم.

1- بازار کار و آینده شغلی رشته مهندسی IT

احتمالا این موضوع که با داشتن مدرک آی تی چه آینده شغلی در انتظار شماست در تمام طول تحصیل، ذهن شما را درگیر می کند؛ اما با در نظر گرفتن حرکت بسیار سریع تکنولوژی و نیاز هرچه بیشتر صنایع به علوم مرتبط با فناوری اطلاعات و کامپیوتر، می توان اطمینان داشت که در صورت کسب مهارت های یک مهندس آی تی پیدا کردن شغل مناسب حتمی است. برخی از علومی که بهتر است برای یادگیری آن ها اقدام کنید عبارتند از:

با بررسی لیستی از پول ساز ترین و بزرگترین شرکت های حال حاضر دنیا خواهید دید که بسیاری از این شرکت ها فعال در حوزه آی تی و فناوری اطلاعات هستند؛ مواردی نظیر ماکروسافت، اپل، گوگل، آمازون، سامسونگ و ...

با توجه به توضیحاتی که گستردگی بازار کار رشته آی تی را بیان می کند و نیز با توجه به روند رو به رشد استفاده از کامپیوتر در زندگی روزانه، موقعیت های شغلی همواره برای فارغ التحصیلان رشته فناوری اطلاعات فراهم است. به عنوان بخش بسیار کوچکی از کسب و کارهای نیازمند به حوزه فناوری اطلاعات می توان به شرکتهای تولیدکننده نرم افزار، تولیدکنندگان قطعات صنعتی و کامپیوتری، شرکتها، مؤسسات خدماتی و مراکز آموزشی اشاره کرد.

تا سال 2022 شانس یافتن یک شغل و استخدام شدن در حوزه های مرتبط با علوم کامپیوتر و فناوری اطلاعات بین 7 تا 25 درصد و در سایر رشته ها چیزی حدود 11 درصد خواهد بود.

مشاغل برتر حوزه مهندسی آی تی

از جمله شغل های رشته IT می توان به موارد زیر اشاره کرد:

در عکس زیر 50 شغل برتر آمریکا در سال 2019 معرفی شده است، در این شکل تعداد شغل هایی که برای هر شغل وجود دارد و همین طور میانگین درامد هر شغل در سال گفته شده است، همان طور که مشخص است بیشترین شغل ها و بیشترین درآمد ها متعلق به شغل های مربوط به رشته کامپیوتر و رشته آی تی است:

پنجاه شغل برتر آمریکا در سال 2019

پنجاه شغل برتر دنیا در آمریکا در سال 2019

2- درآمد بالای مهندسین آی تی

با در نظر گرفتن بازار کار گسترده رشته آی تی در سازمان های کوچک و بزرگ و نیاز روزافزون غول های فناوری دنیا به علوم فناوری اطلاعات، شاغلین فعال در این حوزه بنا به سطح تخصص خود می توانند در داخل کشور انتظار کسب درآمدی در محدوده 4 تا 30 میلیون تومان در ماه و در خارج از کشور در محدوده 2 تا 12 هزار دلار در ماه را داشته باشند. شایان ذکر است که این اعداد به صورت میانگین بیان شده و این در حالی است که برخی شاغلین در شرکت Google سالیانه بیش از 800 هزار دلار درآمد دارند. برای مطالعه بیشتر در این خصوص به مقاله درامد رشته کامپیوتربررسی درآمد رشته کامپیوتر در ایران و خارج از کشوربررسی درآمد رشته کامپیوتر در ایران و خارج از کشوردر این صفحه به بررسی درامد رشته کامپیوتر در ایران و همچنین درامد رشته کامپیوتر در خارج از کشور از جمله کانادا، آمریکا، انگلیس، فرانسه و دیگر کشورها پرداخته شده است و فناوری اطلاعات مراجعه کنید.

در زیر سعی نموده ایم اطلاعات بیشتری درباره فرصت های درآمدی رشته های کامپیوتر و آی تی در اختیار شما بگذاریم.

متوسط درآمد برنامه نویسان زبان های مختلف در آمریکا

متوسط درآمد برنامه نویس در زبان های مختلف برنامه نویسی در آمریکا

متوسط درآمد یک توسعه دهنده نرم افزار در اروپا

متوسط درآمد یک توسعه دهنده نرم افزار در اروپا

متوسط درآمد یک توسعه دهنده نرم افزار در کشورهای مختلف

متوسط درآمد یک توسعه دهنده نرم افزار در اروپا

درباره متوسط حقوق توسعه دهندگان نرم افزار و متخصصین آی تی بیشتر مطالعه کنید.

3- امکان اپلای خارج از کشور برای رشته آی تی

بنا به مواردی که پیش تر ذکر شد و با در نظر گرفتن رشد غول های فناوری که تمامی آن ها در خارج از کشور عزیزمان ایران قرار دارند، رشته های کامپیوتر و فناوری اطلاعات از جمله رشته هایی هستند که در همه کشورها نیاز به نیروی کار متخصص در آنها احساس می شود، پس اگر مایل به ادامه تحصیل در این رشته ها هستید می توان گفت انتخاب مناسبی است. برای مطالعه بیشتر در این خصوص می‌توانید به مقاله اپلای مهندسی کامپیوتر و فناوری اطلاعات مراجعه کنید.

4- سهولت تغییر شغل مهندسین IT

حتما در آینده شغلی خود با چنین شرایطی مواجه خواهید شد که بنا به هر دلیلی اعم از میزان حقوق پایین، مناسب نبودن محیط کاری یا عدم دریافت حس مثبت از همکاران و مدیر خود از وضعیت موجود رضایت کافی نداشته و به دنبال شغلی متفاوت هستید. اینجاست که مهندسین آی تی از مزیت پویایی این رشته بهره می برند. داشتن مهارت هایی مانند دانش برنامه نویسی در این شرایط به شما در یافتن شغل جدید کمک می کند.

5- امکان کار به صورت Remote

امروزه بسیاری از شرکت های تکنولوژی محور از دورکاری یا کار در منزل حمایت می کنند. مهندسین فناوری اطلاعات به ویژه شاغلین در حوزه رایانش ابری از گروه هایی هستند که می توانند بیشترین بهره را از دورکاری ببرند. Remote کار کردن باعث صرفه جویی در زمان و هزینه های شما می شود و تنها ابزار لازم، اینترنت و دستگاه کامپیوتر شما است.

6- ارتقای معلومات شما در حوزه کسب و کار و تجارت

از آنجایی که شاغلین این رشته غالبا دانش برنامه نویسی یا پشتیبانی سیستم ها را دارند، در موقعیتی قرار می گیرند که نحوه عملکرد کسب و کار را درک می کنند. پشتیبانی سیستم ها می تواند در واقع هسته اصلی شرکت های فناوری باشد؛ بنابراین درک این موضوع در ارتقای شغلی شما تاثیرگذار خواهد بود.

7- تنوع گرایش تحصیلی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری رشته IT

در مقطع کارشناسی رشته فناوری اطلاعات، امکان انتخاب گرایش وجود ندارد؛ ولی پس از اتمام دوره لیسانس حق انتخاب بین گرایش های متفاوت رشته فناوری اطلاعات پیش روی شماست. از جمله این گرایش ها می توان به سیستم های چند رسانه‌ای، فناوری اطلاعات، معماری سازمانی، مدیریت سیستم‌های اطلاعاتی، فناوری اطلاعات پزشکی و سامانه‌های شبکه‌ای اشاره کرد.

جالب است بدانید در سال های اخیر، رشته های کامپیوتر و آی تی اولین رشته هایی بوده اند که ظرفیت آن ها در دانشگاه های معتبر کشور نظیر دانشگاه شریف، تهران، امیرکبیر و بسیاری دیگر تکمیل شده است.

تفاوت رشته های مهندسی کامپیوتر و آی تی-فناوری اطلاعات

رشته IT و رشته کامپیوتر از نظر دروس پایه دانشگاهی، بسیار شبیه یکدیگر هستند؛ با این حال ساده ترین توضیح برای بیان فرق آی تی با مهندسی کامپیوتر استفاده ریشه ای تر رشته مهندسی کامپیوتر از ریاضیات نسبت به توجه بیشتر رشته آی تی به جنبه های تکنولوژیک کامپیوتر است بطوری که علم کامپیوتر تمرکز بیشتری روی تئوری و طراحی دارد در حالی که رشته آی تی بیشتر ابزاری کاربردی برای پشتیبانی سیستم های نوین کسب و کار در اختیار فارغ التحصیلان این رشته قرار می دهد. اینجا می توانید اطلاعات بیشتری درباره رشته کامپیوتر کسب کنید.

آنچه که مهندس آی تی را از مهندس نرم افزار یا سخت افزار متمایز می‌کند، مهارت‌های ویژه مهندسین رشته فناوری اطلاعات است. از جمله این مهارت‌ها می توان به توانایی مهندسین آی تی جهت بروز رسانی سیستم های انتقال داده و اطلاعات و تکنولوژی ها و فناوری های یک سازمان اشاره کرد. این بروزرسانی نیاز مبرم تمامی واحدهای کسب و کار و سازمان های کوچک و بزرگ است.

از دیگر تفاوت های IT با مهندسی کامپیوتر می توان به توانایی مهندس آی تی برای تجزیه و تحلیل سازمان ها اشاره کرد. وی می تواند نیاز‌های سازمان را شناسایی و راه کارهایی برای پیشرفت سازمان ارائه دهد. در واقع یک مهندس آی تی نقش یک پل را بین مدیران سازمان و مهندسین سازمان بازی می‌کند، دلیل آنکه مهندسان آی تی می‌توانند مدیریت تیم‌های بین رشته‌ای را به طریق مناسب به عهده بگیرند، آن است که مهندسین آی تی زبان مهندسی را در قالب دروس علوم مهندسی و زبان مدیران را در دروس تخصصی رشته آی تی آموخته اند.

توصیه می کنیم نگاهی به مقاله زیر داشته باشید.

فناوری اطلاعات و تاثیر آن بر ریاضیات و علوم مهندسی

چگونه می‌توان وارد رشته آی تی شد؟

خوب است یک موضوع را شفاف کنیم! رشته آی تی همان رشته فناوری اطلاعات است و این دو هیچ فرقی با هم ندارند، بنابراین هر جا می‌گوییم رشته آیتی منظور همان رشته فناوری اطلاعات است و بالعکس

چگونه می‌توان وارد رشتی آی تی شد؟ این سوالی است که ممکن است افراد مختلف در سنین و شرایط مختلف آن را بپرسند، بنابراین در ادامه به بررسی این موضوع می‌پردازیم که در هر مقطعی و از دبیرستان گرفته تا دکتری چطور میتوان وارد رشته فناوری اطلاعات یا همان آیتی شد؟

رشته آی تی در دبیرستان

می‌دانید که دانش آموزان پایه نهم باید برای ورود به پایه دهم می‌توانند یکی از رشته های زیر را انتخاب کنند:

  1. علوم تجربی
  2. ریاضی فیزیک
  3. علوم انسانی
  4. فنی حرفه ای و کاردانش
شما دانش آموزان اگر بخواهید برای مقطع لیسانس وارد رشته آیتی شوید باید توجه کنید که در مقطع لیسانس رشته فناوری اطلاعات وجود ندارد و فقط دو رشته کامپیوتر و علوم کامپیوتر وجود دارد، حال هر رشته‌ای که در دبیرستان خوانده باشید می‌توانید از طریق شرکت در کنکور ریاضی و یا از طریق شرط معدل وارد این دو رشته شوید.

اما اگر در همان دوره دبیرستان و از پایه 10‌ام بخواهید وارد دنیای کامپیوتر و آیتی شوید، می‌توانید در سال 10ام رشته فنی حرفه‌ای یا کاردانش را انتخاب کنید.

این دانش آموزان باید به این نکته توجه داشته باشند که نه در فنی و حرفه ای و نه در کاردانش رشته‌ای به نام رشته فناوری اطلاعات وجود ندارد و شما دانش آموزان عزیز برای وارد شدن به دنیای ایتی در فنی حرفه ای و کاردانش باید از شاخه‌های زیر که مرتبط به ایتی هستند وارد دنیای ایتی شوید، در زیر این شاخه ها را معرفی کرده‌ایم:

زیر شاخه‌های فنی حرفه ای و کاردانش که مرتبط به آیتی هستند عبارتند از:

برای مطالعه بیشتر در این خصوص به صفحه رشته کامپیوتر در هنرستانمعرفی و بررسی رشته کامپیوتر فنی حرفه ایمعرفی و بررسی رشته کامپیوتر فنی حرفه ایدر این مقاله سعی می‌کنیم به تمامی سوالات پرتکرار دانش آموزان شامل : معرفی و بررسی دروس رشته کامپیوتر فنی و حرفه‌ ای، شغل های رشته کامپیوتر فنی و حرفه ای، شرایط ورود به رشته کامپیوتر فنی حرفه ای و آیا رشته کامپیوتر فنی و حرفه ای خوب است یا خیر بپردازیم مراجعه کنید. توجه کنید که وقتی واژه هنرستان به کار می‌رود منظور هم فنی و حرفه ای و هم کاردانش است، در واقع به مجموع فنی حرفه‌ای و کاردانش، هنرستان می‌گویند و هنرستان به دو بخش فنی و حرفه ای و کاردانش تقسیم می‌شود.

رشته فناوری اطلاعات در مقطع کاردانی

دانش آموزانی که دیپلم فنی و حرفه‌ای در یکی از شاخه‌های بیان شده می‌گیرند، دو راه برای ورود به دنیای کامپیوتر و آیتی دارند:

  1. در کنکور کاردانی به کارشناسی کامپیوتر شرکت کنند و وارد یکی از گرایش‌های زیر شوند:
    • فناوری اطلاعات
    • سخت افزار
    • نرم افزار
    • شبکه های کامپیوتری
  2. با شرکت در کنکور ریاضی و یا از طریق شرط معدل وارد یکی از رشته های کامپیوتر و یا رشته علوم کامپیوتر شوند.

رشته فناوری اطلاعات در مقطع کاردانی به کارشناسی

افرادی که در دوره کاردانی کامپیوتر تحصیل می‌کنند، می‌توانند پس از پایان دوره کاردانی، وارد دوره کاردانی به کارشناسی کامپیوتر شوند، توجه کنید که چند سالی است که کنکور کاردانی به کارشناسی کامپیوتر برداشته شده است و وارد شدن به این دوره کاردانی به کارشناسی کامپیوتر با شرط معدل صورت می‌گیرد، گرایش‌های کاردانی به کارشناسی که مرتبط با دنیای کامپیوتر و آیتی است بصورت زیر است:

دانش‌آموزان باید توجه داشت که نه از طریق کنکور کاردانی و نه از طریق ورود بوسیله سوابق تحصیلی به مقطع کاردانی به کارشناسی امکان ورود به بسیاری از دانشگاه‌های دولتی کشور نظیر شریف، تهران، امیرکبیر و حتی دانشگاه‌هایی نظیر اصفهان، شیراز، فردوسی و ... وجود ندارد و یکی از دلایلی که به علت آن در بالا گفتیم که توصیه نمی‌کنیم دانش آموزان در سال 10ام وارد هنرستان بشوند و مسیر کاردانی و سپس کاردانی به کارشناسی را طی کنند همین مورد است، که برای مطالعه بیشتر در این خصوص می‌توانید به مقاله رشته کامپیوتر در هنرستانمعرفی و بررسی رشته کامپیوتر فنی حرفه ایمعرفی و بررسی رشته کامپیوتر فنی حرفه ایدر این مقاله سعی می‌کنیم به تمامی سوالات پرتکرار دانش آموزان شامل : معرفی و بررسی دروس رشته کامپیوتر فنی و حرفه‌ ای، شغل های رشته کامپیوتر فنی و حرفه ای، شرایط ورود به رشته کامپیوتر فنی حرفه ای و آیا رشته کامپیوتر فنی و حرفه ای خوب است یا خیر بپردازیم مراجعه کنید.

رشته فناوری اطلاعات در دانشگاه

همان طور که در بالا به آن اشاره کردیم در مقطع لیسانس در اکثر دانشگاه رشته‌ای به نام رشته فناوری اطلاعات وجود ندارد و دانش آموزان اگر بخواهند برای مقطع لیسانس وارد دنیای ایتی شوند می‌توانند از طریق شرکت در کنکور ریاضی و یا با شرط معدل وارد یکی از رشته های مهندسی کامپیوتر (Computer Engineering) و یا علوم کامپیوتر (Computer Science) در دانشگاه شوند.

در حال حاضر و با توجه به بخش نامه‌های جدید وزارت علوم، مقطع لیسانس مهندسی کامپیوتر هیچ گرایشی ندارد و همه دانشجویانی که در رشته مهندسی کامپیوتر قبول می‌شوند دروس مشترکی را پاس می‌کنند و پس از اتمام دوره لیسانس نیز در مدرک آنها فقط "مهندسی کامپیوتر" بدون ذکر گرایش ثبت می‌شود.

توجه: هنوز در برخی از دانشگاه‌های آزاد دانشجویان پس از حدود 4 ترم برای خود گرایش انتخاب می‌کنند، ولی در مدرک لیسانس نامی از گرایش برده نمی‌شود و فقط مهندسی کامپیوتر قید می‌شود و در این دانشگاه‌ها مهندسی کامپیوتر دارای 4 گرایش تحت عناوین نرم افزار، فناوری اطلاعات، معماری سیستم های کامپیوتری و رایانش امن است. برای مطالعه بیشتر در این خصوص می‌توانید به صفحه گرایش های مهندسی کامپیوترمعرفی گرایش های ارشد مهندسی کامپیوترمعرفی گرایش های ارشد مهندسی کامپیوتربا توجه به اینکه در حال حاضر رشته مهندسی کامپیوتر محبوب‌ترین رشته در دنیا و کشور است و در سال‌های اخیر اکثر رتبه‌های تک رقمی و دو رقمی این رشته را انتخاب می‌کنند در این صفحه بصورت دقیق گرایش هاي ارشد مهندسي کامپيوترمعرفی شده است مراجعه کنید.

پس از انتخاب گرایش آی تی، دروس تخصصی این رشته به سرفصل های تحصیلی شما افزوده می شود. حال در خصوص این دانشگاه‌ها به بررسی گرایش آیتی می‌پردازیم.

دروس رشته IT در دوره کارشناسی

در فیلم زیر دکتر تقی یاره عضو هیات علمی دانشگاه تهران به معرفی رشته آی تی پرداخته اند، دکتر تقی یاره دانش‌آموخته کارشناسی و کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر از دانشگاه صنعتی شریف، ایشان لیسانس خود را در سال های 1363 تا 1368 در گرایش نرم افزار دانشگاه صنعتی شریف و ارشد خود را در سال های 1369 تا 1372 در گرایش نرم افزار در دانشگاه صنعتی شریف اخد کرده اند و دکتری مهندسی کامپیوتر در گرایش الگوریتم و محاسبات از دانشگاه توکیو در سال های 1375 تا 1379 است. از سمت های ایشان می‌توان به عضو هیات علمی تحریریه نشریه بین المللی تحقیقات ارتباطات و فناوری اطلاعات و مدیر گروه پژوهشی فناوری اطلاعات پژوهشکده فناوریهای همگرا اشاره کرد.

رشته IT

اگر قصد ادامه تحصیل در رشته آی تی دارید، مطالعه درباره گرایش های ارشد مهندسی IT را فراموش نکنید.

نگاهی اجمالی به مقطع ارشد آی تی

بر خلاف آنکه در مقطع لیسانس فناوری اطلاعات یک رشته محسوب نمی‌شود و یکی از گرایش های مهندسی کامپیوتر است و در واقع زیر مجموعه رشته مهندسی کامپیوتر قرار دارد، در مقطع ارشد رشته فناوری اطلاعات یک رشته مجزا از مهندسی کامپیوتر است. در کنکور ارشد شما می‌توانید در هر یک از رشته های مهندسی کامپیوتر، فناوری اطلاعات و علوم کامپیوتر شرکت کنید.دوره لیسانس آی تی یک دوره کلی و عمومی است و معمولا دانشجویان آی تی در لیسانس فیلد (منظور از فیلد گرایش نیست و منظور یک حوزه پژوهشی است مانند رایانش ابری، اینترنت اشیا و ...) خاصی را برای اینکه برای همیشه روی آن تحقیق و ریسرچ کنند انتخاب نمی‌کنند و دانشجویان دروس زیادی را به اجبار پاس می‌کنند حتی اگر به خیلی از دروس علاقه ای نداشته باشند، و ماهیت اکثر دروس نیز تئوری است، و مبنا مقطع لیسانس بر اساس پژوهش گذاشته نشده است، همچنین بسیاری از دروس نیز خیلی به درد آینده تحصیلی و کاری دانشجویان نمی‌خورد (دروسی مانند ادبیات، تاریخ، انقلاب، تنظیم خانواده و ...). اما مقطع ارشد مقطعی کاملا متفاوت از لیسانس است و وقتی دانشجویان وارد مقطع ارشد می‌شوند باید فیلدی را که می‌خواهند در آینده پژوهشی خودشان روی آن کار کنند مشخص کنند و سپس تمامی دروسی که دانشجویان بر می‌دارند در راستای همان فیلدی است که انتخاب کرده‌اند بنابراین دروسی را انتخاب می‌کنند که به آن علاقه دارند و راستای پایان نامه شان است، همچنین ماهیت کار عملی و پژوهشی در ارشد بسیار پر رنگ تر از تئوری است و از این حیث دوره ارشد دوره بسیار جذاب تر از لیسانس است

پیشنهاد می کنیم پیش از انتخاب گرایش خود در دوره کارشناسی ارشد مهندسی فناوری اطلاعات، نگاهی هم به لیست دانشگاه های دارای رشته آی تی بیاندازید.

اینکه در مقطع ارشد آی تی چه دروسی را پاس می‌کنید به این بستگی دارد که چه گرایشی از آی تی را برای ارشد خود انتخاب می‌کنید برای آشنایی با گرایش های ارشد آی تی می‌توانید به صفحه معرفی گرایش های ارشد فناوری اطلاعات مراجعه کنید، در این صفحه تمامی گرایش های ارشد آی تی معرفی شده است و همچنین در انتها صفحه مربوط به معرفی هر گرایش پی دی افی قرار داده شده است که در آن دروسی که در ارشد آن گرایش می‌توانید پاس کنید قرار داده شده است

فناوری اطلاعات دانشگاه تهران بهترین گرایش ارشد آی تی در کشور است، بعد از فناوری اطلاعات دانشگاه تهران، فناوری اطلاعات دانشگاه امیرکبیر قرار دارد، پس از این دو تجارت الکترونیک دانشگاه امیرکبیر در رده سوم قرار میگیرد، پس از این سه مورد بسیاری از گرایش های و دانشگاه های دیگر تقریبا در یک جایگاه قرار میگیرند و نمی توان فرق چندانی بین آنها قائل شد، بنابراین تجارت علم و صنعت، سیستم های چند رسانه ای دانشگاه تهران، سامانه های شبکه ای دانشگاه تهران و سایر گرایش های دانشگاه های شهید بهشتی، تربیت مدرس و خواجه نصیر در یک رده قرار دارند، برای مطالعه دقیق تر در مورد اینکه بهترین گرایش کارشناسی ارشد مهندسی فناوری اطلاعات چیست به صفحه مربوطه مراجعه کنید.

ارشد کامپیوتر بهتر است یا ارشد فناوری اطلاعات؟

این سوالاتی است که بسیاری از دانشجویان کامپیوتر و آی تی کشور درگیر آن هستند. در اینجا سعی می‌کنیم به بررسی این موضوع بپردازیم

  1. ظرفیت پذیرش ارشد آی تی پایین تر از ارشد کامپیوتر است بنابراین احتمال قبولی در رشته آی تی پایین تر از مهندسی کامپیوتر است.
  2. تنوع فیلدهایی که در رشته آی تی وجود دارد بسیار کمتر از رشته مهندسی کامپیوتر است بنابراین دانشجویان حق انتخاب کمتری بین گرایش های موجود خواهند داشت.
  3. متاسفانه بازار کار رشته آی تی در داخل کشور نسبت به رشته کامپیوتر ضعیف تر است.
  4. پذیرش دانشجویان رشته آی تی در دانشگاه های خارج کشور نسبت به دانشجویان کامپیوتر دشوارتر است.
  5. تعداد اساتید باتجربه و برتر در مقطع کارشناسی ارشد، در رشته کامپیوتر بیش از رشته آی تی است.

از چه دروسی در کنکور کارشناسی ارشد آی تی سوال مطرح می‌شود؟

برای بررسی اینکه بهترین منابع کنکور ارشد آی تی چیست می‌توانید به صفحه معرفی منابع کنکور ارشد فناوری اطلاعات مراجعه کنید

معرفی رشته مهندسی کامپیوتر

از آنجایی که آی تی جز گرایش های کارشناسی مهندسی کامپیوتر محسوب می‌شود، بنابراین بهتر است اطلاعات بیشتری در مورد خود رشته مهندسی کامپیوتر بدست آورید

در فیلم معرفی رشته مهندسی کامپیوتر دکتر جهانگیر عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف به معرفی رشته مهندسی کامپیوتر پرداخته اند، دکتر امیرحسین جهانگیر در تهران به دنیا آمد و پس از گذراندن دوران متوسطه جهت ادامه تحصیل عازم فرانسه شد. ابتدا دوره کارشناسی ارشد پیوسته برق را تا سال 1984 در مؤسسه ملی علوم کاربردی لیون فرانسه گذراند و پس از آن در دوره کارشناسی ارشد انفورماتیک و اتوماسیون دانشگاه کلود برنارد لیون فرانسه شرکت کرد. ایشان مدرک دکتری خود را نیز در زمینه انفورماتیک صنعتی در سال 1989 از مؤسسه ملی علوم کاربردی دانشکده برق تولوز فرانسه دریافت کرد. دکتر جهانگیر پس از اخذ مدرک خود در شهریور سال 1368 به کشور بازگشت و در دانشکده کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف مشغول به کار شد ریاست دانشکده کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف و ریاست مرکز محاسبات دانشگاه صنعتی شریف را بر عهده داشتند.

معرفی رشته مهندسی کامپیوتر

فیلم معرفی سایر گرایش های مهندسی کامپیوتر

در ابتدای صفحه اشاره کردیم که مهندسی کامپیوتر شامل 4 گرایش، نرم افزار، معماری کامپیوتر یا همان سخت افزار، فناوری اطلاعات و رایانش امن است، چون گرایش های نرم افزار و سخت افزار مهم ترین گرایش های مهندسی کامپیوتر هستند بر آن شدیم تا این دو گرایش را نیز برای شما معرفی کنیم.

در فیلم سمت راست گرایش نرم افزار توسط دکتر محمد قدسی عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف معرفی شده است، محمد قدسی استاد دانشکده کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف، سرپرست مسابقه بین‌المللی برنامه‌نویسی دانش‌جویی و یکی از بنیان‌گذاران انجمن کامپیوتر ایران است. ایشان حدود دو دهه سرپرست کمیته ملی المپیاد کامپیوتر ایران و سرپرست تیم اعزامی ایران به المپیاد بین‌المللی کامپیوتر بوده است. ایشان کارشناسی خود را در سال ۱۳۵۴ از دانشکدهٔ مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف و کارشناسی ارشد خود را در سال ۱۳۵۶ از دانشکدهٔ برق و علوم کامپیوتر دانشگاه برکلی در کالیفرنیا اخذ کرد. در سال ۱۳۵۸ به عنوان مربی در دانشکدهٔ ریاضی و علوم کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف استخدام شد. در سال ۱۳۶۳ جهت ادامهٔ تحصیل به آمریکا رفت و در سال ۱۳۶۸ دکتری خود را از دانشکدهٔ علوم کامپیوتر دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا گرفت. همان سال به ایران برگشت و به عنوان استادیار دانشکدهٔ تازه تأسیس مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف کار خود را دنبال کرد و سمت‌هایی چون ریاست دانشکده، معاونت تحصیلات تکمیلی و مدیر گروه نرم‌افزار دانشکده را عهده‌دار بود. او در سال ۱۳۷۹ به سمت دانشیاری و در سال ۱۳۸۴ به مرتبه استادی در این دانشکده ارتقاء یافت و اکنون نیز در این دانشکده تدریس می‌کند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد دکتر محمد قدسی به صفحه ویکی پدیا ایشان مراجعه کنید. در فیلم سمت چپ گرایش سخت افزار (معماری کامپیوتر) توسط زنده یاد دکتر سید مهدی فخرایی مدیر سابق گروه سخت افزار دانشگاه تهران معرفی شده است، دکتر سید مهدی فخرایی در سال 1339 در دزفول متولد شد و تحصیلات دوره دبیرستان را در مدرسه وابسته به دانشگاه شیراز پس از انتخاب به عنوان دانش‌آموز نخبه برگزیده گذراند، وی سپس در رشته مهندسی برق و الکترونیک موفق به اخذ مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد از دانشگاه تهران شد و دوره دکتری خود را در همین رشته در دانشگاهی در کانادا ادامه داد. استاد فخرایی دارای 220 مقاله علمی ملی و بین‌المللی در رشته تخصصی خود بود. وی دبیری 12 همایش علمی در کشور را در کارنامه کاری خود داشت. دکتر فخرایی عزیز استاد تمام دانشگاه تهران، دبیر سابق این مرکز و معاون پژوهشی اسبق بنیاد ملی نخبگان بود، وی را از چهره‌های نخبه و ارزنده کشور بود

معرفی گرایش نرم افزار

معرفی گرایش سخت افزار

چگونه مهندس آی تی شویم

در انتها این مقاله می‌خواهیم به سوال بسیاری از شما که می‌پرسید چگونه مهندس آیتی شویم پاسخ دهیم، در این مقاله مطالب کامل و جامعی در خصوص رشته فناوری اطلاعات (IT یا ایتی) در اختیارتان قرار دادیم و اگر تا انتها این مقاله پیش رفته باشید، بی‌شک متوجه شده‌اید که دقیقاً it چیست، حال قصد داریم مراحلی را برایتان فهرست کنیم که شما را در انتهای راه به مهندس IT تبدیل می‌کند.

ابتدا لازم است بدانید بسیاری از کارفرماها ترجیح می‌دهند مدرک تحصیلی شما به رشته مهندسی IT یا همان مهندسی فناوری اطلاعات مرتبط باشد، البته اینکه تحصیلات‌تان را تا مقطع ارشد ایتی ادامه دهید، خود مطلب مهم دیگری است که البته تأثیرش در روند جذب شما در بازار کار رشته فناوری اطلاعات به شرایط خودتان و کارفرما بستگی دارد. مراحلی که در ادامه ذکر کرده‌ایم عمومیت دارد و ممکن است برای همه افراد به همین شکل و با همین ترتیب پیش نرود:

در نظر داشته باشید که افراد آزادکار یا Freelancer هم در حوزه IT بسیار فعال‌اند، ساعات و بخشی از شرایط کاری‌شان را خودشان تعیین می‌کنند و در عین حال همزمان با کسب تجربه و درآمد مناسب، رزومه خوبی هم برای خود می‌سازند.

فرق مهندس کامپیوتر با IT

حال که بطور کامل با رشته فناوری اطلاعات (IT یا ایتی) و مهندسی کامپیور آشنا شدید در ادامه قصد داریم در این باره صحبت کنیم که تفاوت مهندسی کامپیوتر با مهندسی آی تی چیست. البته شایان ذکر است که مهندسی IT و مهندسی کامپیوتر به لحاظ کلی و مفهومی ریشه در یک جا دارند: کامپیوتر. در واقع کاربردهای مختلف کامپیوتر در زندگی انسان است که این دو رشته و حرفه‌های مرتبط با آنها را از یکدیگر متمایز می‌کند.

مشاغل حوزه فناوری معمولاً به چند بخش متمایز مربوط به توسعه، مهندسی و تجارت مرتبط‌اند. رشته‌های مختلف علوم کامپیوترعلوم کامپیوتر یا کامپیوتر ساینس چیستعلوم کامپیوتر یا کامپیوتر ساینس چیستدر این صفحه به بررسی و موشکافی رشته علوم کامپیوتر اعم از بررسی بازار کار، گرایش‌ها، دروس و چارت درسی این رشته، میزان درآمد و حقوق فارغ التحصیلان این رشته و ادامه تحصیل در این رشته پرداخته‌ شده است. را هم عموماً در دسته‌هایی قرار می‌دهند که با موضوعات فوق ارتباط دارد و در هر یک از این رشته‌ها بسته به آنچه دانشجویان را برای آن آماده می‌سازد، بر مهارت‌های سخت یا مهارت‌های نرم لازم تأکید بیشتری می‌کنند. برخی از آنها دانش فنی بیشتری نیاز دارد و شامل کلاس‌های ریاضیات و برنامه‌نویسی پیشرفته است؛ درحالی‌که دیگر رشته‌ها بیشتر به مفاهیم کسب‌و‌کار، امنیت اطلاعات و کار با سامانه‌های مدیریت اطلاعات می‌پردازند.

تقریباً تمام رشته‌های مرتبط با علوم کامپیوتر دانشجویان را به نحوی آموزش می‌دهند که بتوانند برنامه نویسیبرنامه نویسی کامپیوتر چیست و چطور می توانید یک برنامه نویس موفق شوید؟برنامه نویسی کامپیوتر چیست و چطور می توانید یک برنامه نویس موفق شوید؟در عصر فعلی برنامه‌نویسی یکی از پرطرفدارترین شغل‌های دنیاست، دغدغه‌‌ای افرادی که می‌خواهند در مسیر برنامه‌نویس شدن قدم بردارند این است که نمی‌دانند از کجا باید شروع کنند، در این صفحه هر آن چه برای تبدیل شدن به یک برنامه نویس حرفه ای نیاز دارید در اختیارتان قرار گرفته است انجام دهند، اما نه به این معنی که رشته کامپیوتر، رشته آی تی یا رشته علوم کامپیوتر از ابتدا تا انتها به کدنویسی مربوط باشند.

فرق مهندس کامپیوتر با IT در اصل در چارت درسی دوران تحصیل آنها و مواردی است که در حین آموزش بیشتر با آن سر‌و‌کار دارند. در مقاطع کارشناسی و ارشد مهندسی فناوری اطلاعات (IT یا آی تی)، دانشجویان بیشتر با موارد زیر سر‌و‌کار دارند:

دانشجویان و فارغ‌التحصیلان رشته فناوری اطلاعات بیشتر در رایانش سامانه‌های سازمانی، امنیت شبکه و مدیریت اطلاعات تخصص پیدا می‌کنند.

از طرف دیگر مهندسی کامپیوتر فنی‌تر است. دانشجویان مهندسی کامپیوتر آموزش می‌بینند تا مسائل و مشکلات کامپیوتری را با تغییر و بهینه‌سازی سخت‌افزار یا نرم‌افزار مربوطه حل کنند و در این راه، مراحلی نظیر پژوهش، طراحی، ساخت، توسعه، عیب‌یابی و... را پشت سر می‌گذارند.

منابع و رفرنس ها

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Information_technology
  2. https://www.rasmussen.edu/degrees/technology/blog/what-is-information-technology
  3. https://www.vistacollege.edu/blog/careers/history-information-technology-evolution-jobs

در این صفحه چه مواردی بررسی می‌شود؟

1. تاریخچه به وجود آمدن آی تی
2. معرفی رشته آی تی
3. چرا رشته فناوری اطلاعات را برای تحصیل انتخاب کنیم؟
4. تفاوت رشته های مهندسی کامپیوتر و آی تی
5. چگونه می‌توان وارد رشته آی تی شد؟
6. دروس رشته IT در دوره کارشناسی
7. نگاهی اجمالی به مقطع ارشد آی تی
8. ارشد کامپیوتر بهتر است یا ارشد فناوری اطلاعات؟
9. از چه دروسی در کنکور کارشناسی ارشد آی تی سوال مطرح می‌شود؟
10. فیلم معرفی رشته مهندسی کامپیوتر
11. فیلم معرفی گرایش های مهندسی کامپیوتر

چرا رشته آی تی را برای تحصیل انتخاب کنیم؟

در این صفحه بصورت دقیق به دلایلی که چرا رشته کامپیوتر و آی تی در حال حاضر انتخاب اول همه دانش آموزان و دانشجویان تبدیل شده است می‌پردازیم، از جمله این دلایل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: - بازار کار و آینده شغلی رشته مهندسی IT
- درآمد بالای مهندسین آی تی
- امکان اپلای به خارج از کشور برای رشته آی تی
- سهولت تغییر شغل مهندسین IT
- امکان کار به صورت Remote
- ارتقای معلومات شما در حوزه کسب و کار و تجارت
- تنوع گرایش تحصیلی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری رشته IT برای مطالعه بیشتر در این خصوص حتما به این صفحه مراجعه کنید

همچنین هر گونه سوالی در مورد کلاس‌های آنلاین کنکور کامپیوتر و یا تهیه فیلم‌ها و یا رزرو مشاوره تک جلسه‌ای تلفنی با استاد رضوی دارید می‌توانید به طرق زیر از تیم پشتیبانی بپرسید:

آی دی تلگرام تیم پشتیبانی: konkurcomputer_admin@

تماس با پشتیبانی: 09378555200

 
امتیازدهی4.2802197802198 1 1 1 1 1 1 1 1 1 14.28 امتیاز (182 رای)
اشتراک
بارگذاری نظرات
تلگرام اینستاگرام تماس با پشتیبانی: 09378555200 تماس با پشتیبانی: 09378555200